Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Diverse >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Diverse
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen © Morten Kirkevåg © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Miljøkriminalitet i Norge
1  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Dette er bare fjernt relatert til akvaristikk, men jeg antar at de fleste akvarister på en eller annen måte er opptatt av artsmangfold og miljø.

NRK: Kampen mot gjeddemafiaen

For meg er det komplett uforståelig at noen med viten og vilje ødelegger norske vann ved å sette ut gjedde som ikke hører hjemme der. Hva er det som driver folk til å gjøre slikt?

(Sist endret 29.05.2017 kl. 10:37 av Kampfisk )
 
Postet 29.05.2017 kl. 10:37
[Rapportér innlegg]
2  

Lena Ellingsen
Medlem female.gif
Fra: Fana, Bergen
Helt forferdelig...

Her vi bor i Hausdalen, Bergen har vi et ørret vann,som dessverre er mye gjedde i.
Jeg er nesten daglig på tur langs vannet med kamera og senest idag så jeg en gjedde på ca 40 cm lure inne langs bredden... Dessverre er det utrolig mye små ørret akkurat der...
For ca 3-4 uker siden så jeg en svær gjedde inne i en kulp, rett før en elv,sto å jaktet på små ørret, den må ha vært rundt 70 cm.

Det at jeg ser så mye gjedde fra land, sier jo at det er mye der, utrolig trist...

 
Postet 29.05.2017 kl. 21:08
[Rapportér innlegg]
3  

milo
Moderator male.gif
Fra: Sarpsborg
Det vil alltid være flere sider og mange synspunkter og man kan spørre seg selv hva som er rett.
Den rovfisken som har vært, og fortsatt er, mest brukt til flytting og utsetting er jo ørret. Holdningen virker å være at med fettfinnefisk så er alt lov, mens alt annet er forbudt.
Det er mange eksempler på at naturlige bestander i et vann har blitt utryddet som forberedelse til utsetting av ørret, for at ørreten skal få bedre levevilkår.
Det seneste nå er utryddelsen, med miljøgifter, av Norges mest storvokste stamme av mort. Dette er en stamme som er velkjent blant specimenfiskere og som fiskere fra hele landet tar turen for å prøve seg på. Flere norgesrekorder kommer herfra.
Et annet eksempel er Åletjern. Her hadde man i mange år Norges største sutere. Dette vannet ville man rotenonbehandle (mener det var rotenon som skulle brukes) for å utrydde all fisk der, slik at man kunne sette ut ørret i steden. Ørret har ikke vært naturlig i dette vannet.

Jeg forsvarer ikke utsetting av gjedde, men dette blir litt som religion. Ikke alle er inni det samme og derfor får man konflikter.
Hvem har mest rett til å ta seg til rette? Ørrettilhengerene som har staten som beskyttelse? Eller gjeddefiskere som i dette tilfellet er opprørere/rebeller/motstandere av systemet osv....
Hva skjer når en dedikert meitefisker med forkjærlighet for suter får vannet "sitt" giftbehandlet fordi noen andre heller vil ha det fylt me tusenbrødre av ørret? Blir han fortvilet? Sef... Blir han sint? Sef.... Kan det hende han blir hevngjerrig og tenker at "kan de sette ut fisken sin så kan jeg gjøre det samme"? Mulig, mulig....

I andre land i Europa er gjedde en høyt skattet sportsfisk. Vi har alle muligheter til å lage fisketurisme rundt gjedda her i landet også. Tjene penger på den.... Hvorfor vil vi ikke det? Hvorfor vil vi heller ha småvokst ørret som aldri kommer til å bli annet enn tusenbrødre?

Det er mange ting man kan tenke over og mange synspunkter man kan sette seg inn i når det gjelder slike saker, men det viktigste er i bunn og grunn respekt. Respekt for andres meninger, holdninger, interesser og lidenskaper.... :-)

 
Postet 30.05.2017 kl. 11:30
[Rapportér innlegg]
4  

Lena Ellingsen
Medlem female.gif
Fra: Fana, Bergen
Nå er det jo gjedda som er hovedfokus på Vestlandet her i denne saken ...den er ikke naturlig her. Og hadde det ikke vært for at man går inn for å holde gjedda på lavt nivå, ville nok laks og ørret vært utryddet.
Vi kan sikkert diskutere alle mulige saker, men saken her er at det er folk som planlagt har satt ut rovfisk som ikke skal være der. Kan man virkelig forstå hvorfor noen vil voldta naturen på den måten?
Problemet med gjedda,er at den sluker alt den kommer over, de er så svære og har så stor apetitt at det er svært ødeleggende for alt liv.
Min mening her er at det overhodet ikke er greit pga noen vil sportsfiske eller andre egoistiske grunner.
Vi som driver med akvarium, et ørlite økosystem i en tank, vet jo hvor viktig balanse mellom arter er,for å sette det helt på spissen :)

Tenkte meg ut i vannet og se om jeg får gjedde imorgen tidlig.

 
Postet 30.05.2017 kl. 20:23
[Rapportér innlegg]
5  

milo
Moderator male.gif
Fra: Sarpsborg
Jeg vet at det er gjedda som er hovedfokuset, jeg bare påpeker at det gjøres med andre arter også. OG at det som alt lever naturlig i et vann UTRYDDES MED GIFT for å gi denne andre arten bedre levekår. Er ikke dette også feil???

Når man setter ut ørret i et vann hvor den ikke finnes naturlig, setter man ikke da ut rovfisk som ikke skal være der? Er ikke det like stor voldtekt av naturen? Godtar man det bare fordi det er ørret og en "fiiin" fisk?
Det er kun 1 grunn til at ørret blir satt ut og det er nettopp sportsfiske. Så igjen, blir det godtatt kun fordi det er ørret?

Ørret er på sin måte en like glupsk rovfisk som gjedda og spiser alt den får tak i, og etter hvert som den vokse så endrer dietten seg til å omfatte stadig større bytter. Den spiser fisk, frosk, mus, alt som finnes i vannet. Og stor ørret spiser med glede mindre ørret.

En liten kommentar til det første innlegget ditt...
"Det at jeg ser så mye gjedde fra land, sier jo at det er mye der, utrolig trist... "

Gjedde lever sjelden pelagisk (Dvs i de frie vannmasser) Det ligger i dens natur å stå langs land, sivbelter, vannplanter, steiner, trær og røtter i vannet osv....

 
Postet 31.05.2017 kl. 10:38
[Rapportér innlegg]
6  

Lena Ellingsen
Medlem female.gif
Fra: Fana, Bergen
Men igjen, det er gjedda som diskuteres her.
Og jeg synes ingen arter skal settes ut der de ikke hører hjemme, det er ingen som har sagt det.
Like galt å sette ut ørret.
Men her på Vestlandet er det med vilje satt ut gjedde overalt og det er jo utrolig kynisk.
Kynisk av alle som gjør slike ting mot naturen, om det så er gjedde,abbor eller ørret.
Jeg mente med den kommentaren at jeg ser så ofte gjedde, oftere enn jeg faktisk ser ørreten, her hvor vi bor...gjeddene hører ikke hjemme i dette vannet.

 
Postet 31.05.2017 kl. 23:33
[Rapportér innlegg]
7  

milo
Moderator male.gif
Fra: Sarpsborg
Mine kommentarer er en del av samme tema. Men jeg skal heller la være å skrive mer om det.

At du ser mer gjedde enn ørret skyldes jo at de lever på forskjellig måte.... Gjedde er kjent for å stå grunt, tett ved overflaten og for å "sole seg" Dermed er de også synlige.

 
Postet 01.06.2017 kl. 18:59
[Rapportér innlegg]