Malawiciklider - Hvor er diskusjonene?

Har vært medlem på forumet her noen år nå, og er stadig innom malawidelen og titter etter nye tråder. Det som undrer meg litt er hvor lite det skjer på denne delen av forumet.
Er malwiciklider blitt så kjedelig at ingen gidder å snakke om det?
Er det ingen som interesserer seg for noe mer enn "Hva kan jeg ha sammen med denne"?

Savner liksom litt prat med tyngde rundt erfaringer, observasjoner ol, hvis dere skjønner. Noen fler som føler det sånn, eller er det bare meg?

Innimellom poster jeg lange svar på spm der jeg prater om kost, adferd og andre ting, men sjeden får svarene noen respons, eller uenighet.
Har hatt en lengre pause fra forumet pga dette, men har funnet litt tilbke igjen i det siste. Men nå begynner akvaforum å kjede meg litt igjen. Har jeg blitt sær med tiden!? Hehe, håper kansje denne tråden ruller litt ball fremover..

Hva tenker dere?

Mvh Kim.

Jeg savner flere aktive malawi-interesserte her inne. Blir lykkelig hver gang noen nye medlemmer viser sin interesse, og håper at det også er noen med erfaring ute og går.
Hadde gjort seg med litt diskusjon, bilder, informasjon om nye arter osv.
Savner også noen som var aktive før, som f.eks Kjell Begby.
Vi får holde ut og se om det ikke dukker opp flere etter hvert. Tror kanskje at malawi-interessen har tapt seg litt i det siste.
Ellers går jeg og tenker på at vi kanskje kan lage en artikkel om disse fiskene, som et slags gruppearbeid? Det finnes jo mye skrevet om kunnskap og erfaringer her, så kanskje vi kan snekre sammen noe i en egen tråd? For så å legge det inn som en artikkel etter hvert?
Lurte på om innlegget mitt kansje ble litt sært, men ser du føler på samme måte. Litt synd at det er sånn, hadde vært gøy med flere personer som var litt over middels interessert.

Kjempe ide å få sammen matriale til en artikkel, det hadde vært tøft.

Var innom en av de lokale dyrebutikkene i går, og der ser jeg at de har sluttet å selge malawiciklider. Pratet med andre også som skal gi opp disse disse fiskene, deriblant Jan Holt akvarium.

Det private markedet er så mettet av billig fisk at butikkene ikke tjener på dem lenger.

Er det noen malawiakvarister her som er medlem i LOAK?
Er enig i at det er lite som skjer på Malawifronten på forumet. Jeg er relativt ny på dette med Malawi, og sjekker forumet nesten daglig. Men det er kanskje litt langt mellom høydepunktene.

Nytt på hjemmefronten her er at jeg sendte alle Mbunaene mine til nye eiere for et par dager siden. Hadde bare 180liter til dem og det ble for lite, men det var ment å være en midlertidig løsning i påvente av større kar når datteren min flyttet ut og jeg kunne ta hennes rom til akvarierom. Men ting går sjelden som en planlegger. Så når ene datteren flytter ut, flytter en annen hjem igjen. Sånn er det med unger, en har dem for livet. Og da må selvfølgelig hobbyen vike.

I går tømte jeg og gjorde ren 180literen, satte inn en BTN slimline bakgrunn, la matte i bunnen og fylte på med stein. I morra skal jeg fylle i sanden jeg tok ut, og ta vann fra et annet Malawikar. Har satt en godt innkjørt pumpe på vent i et annet kar (kjører oftest to pumper i hvert akvarie for situasjoner som dette). Så regner med å kunne sette inn fisk nesten umiddelbart. Fiskene som skal gå der er en trio Placidochromis electra pluss en trio Labidochromis sp. ´Perlmutt´. De går i dag sammen med en enslig Aulonocara stuartgranti han, pluss en trio Labidochromis chisumulae. Skal forsøke å finne jenter til Aulonocaraen, men her i Bergen selges det meste av Malawi som miks og det er vanskelig å typebestemme hunner, og jeg vil ikke kjøpe feil sort, så ting tar tid.

Jeg vil da med andre ord sitte med to kar med Malawi, med to trioer i hvert kar. Og selv om karene er små for Electraen og Aulonocaraen (180 og 160) håper jeg det går bra til jeg en gang i framtiden får eget akvarierom.

Utover Malawi har jeg også tre kar gående med annen fisk, pluss et lite karantene/yngelkar. Og alt har jeg på stua. Interiørinteresserte vil antagelig rive av seg håret over en slik løsning, men jeg trives med det.
så fint at dere savner malawi folk, drev med malawi før men plutselig en dag så hadde jeg lyst til å ha planter i karene så jeg solgte alle malawiene mine.
Ja nå 2 år etter savner jeg dem forsatt så nå har jeg solgt unna fisk og planter og skal starte opp med malawi igjen. Så nå venter jeg bare på at vannet skal få riktige vannverdier til malawi. Så er det bare å komme seg bort på Aquamanis og sette opp en fin gruppe. Karet jeg gjør klart til dem er på 450 L så jeg tenkte at jeg skulle sette inn 4 forskjellige grupper så det blir litt farger i karet igjen.
Jeg bruker natron til å øke ph så jeg håper det går fort
Ja, det er lite intresange diskusjoner er inne om Malawi. Nå er ikke jeg veldig flink til å poste bilder og starte tråder heller, men det hadde vært hyggelig med mer aktivitet her.
Mitt hovedfokus er hos en Gruppe på ca 60 Demasonier (i en 720), og det er av en eller annen merkelig grunn ikke så mange som holder den fisken. Rart igrunn siden det er lett den kuleste og fineste fisken Malawisjøen har å by på
Har en 360 som det går litt annen Malawi også. Her er en video fra før jeg skilte Demasoniene fra de andre fiskene.
http://www.youtube.com/watch?v=byxFDwfL_eo&feature=share
Jeg er Loak- medlem. Har et malawi-akvarie på litt over 500 liter med 4 Rød zebra, 3 M. lombardoi, 3+3 melanchromis A.+ Ch., en eldre hongi hann og 4 P. socolofi... Selv om den sist nevnte er en fisk som antagelig på vei ut av akvariet. Spørs om de blir med på auksjon i oktober. 4 unge fisk på 6-8 cm. Vi heller kjøpe inn litt flere av de andre fiskene.


Det var veldig populært med Malawi en stund , men det virker som det er på vei ut.
Dette er jo synd nå som jeg har fått øynene opp for denne fisketypen.
Tror ciklider og Malawi er noe på vei tilbake, desverre. Drev en del med dette tidliger da jeg hadde store kar. Selv er jeg medlem i Drammen A K og der er det sjeldent det kommer inn malawi, generelt ciklider på klubbauksjonene. Når ciklider en sjelden gang kommer, blir dem som regel ikke solgt. Til slutt blir di enten gitt bort eller tatt med tilbake.

Selv driver jeg hovedsaklig med dverg ciklider (les Apistogramma) og ser noe av det samme der ute i butikkene. Om jeg reiser til 20 "lokale" butikker vil ca 18 av disse si at vi har desverre ikke det, da det ikke er noe marked eller etterspørsel etter dette. Selvfølgelig er dette beklagelig for oss entusiaster av ciklider.

Mulig markedet er mettet av oppdrettsfisk som blir solgt privat?
LOFFA
Mulig markedet er mettet av oppdrettsfisk som blir solgt privat?


Det er nok dette som skjer. Flere av de butikkene jeg har vært innom har denne meldingen om at de tjener ikke penger lengre på Malawi. Før skulle alle ha det , nå kjøper de det privat.
Aqumanias på kløfta tar inn/selger fremdeles noe malawi. Vet også Akvariemagasinet i Oslo har endel av disse fiskene, men har ingen lyst til å sette foten min inn der.
Jeg synes ihvertfall at Malawi er morsomt. Har i skrivende stund 26 arter Malawi ciklider, både mbuna og utaka. Har og en malle art fra sjøen. De fleste yngler.

Var i Malawi i sommer og kan bare anbefale det på det meste og ta seg en tur ned dit.

Jeg har som dere sikkert har sett lagt ut noen bilder av hovedakvariet mitt, i det jeg setter inn bakveggen. Jeg skal se om jeg kan få lagt ut noen bilder fra Malawi sjøen også, til innspirasjon for andre. Samt noen bilder av sandprøvene jeg tok med meg.
Hvordan øke interessen?
Så: Hva kan vi gjøre for å få opp interessen igjen?
Og hva kan vi gjøre for å hjelpe dyrebutikkene så de vil ta inn malawi-ciklider?

Nå har ikke jeg erfaring fra dyrebutikk selv, men ser et problem som kan oppstå:
En akvarie-eier har fått fram et yngelkull av malawi-ciklider, og butikken tar imot kullet før fiskene er store nok til at kjøper vil ha dem. Så går yngel i karene og tar opp plass og er vanskelig å selge.
Min mening er at det hadde vært bedre om 'akvaristen' drettet opp bare noen få individer og leverte f.eks en trio eller to til butikken, med korrekt navn og lokasjon.
Jeg har flere ganger sett ciklider på et par cm til salgs, og butikkansatte vet ikke hva slags art det er, og kjønn er umulig å se. Da går jeg tomhendt ut av butikken og tenker at dette er ikke rette måten å gjøre det på.
Eller??
Vi hadde faktisk problemet oppe i møtet på torsdag i DAK (Drammen akvarie klubb), at vi ikke tok nok vare på dem som drev med ciklider. Er nok riktig som shiramor skriver at det leveres så mye til butikkene og en del alt for smått.

Selv generelt pleier jeg ikke kjøpe annet enn kjønnsmoden fisk, med tanke på oddrett. Noen ganger ved tilfeller hvor en kommer over sjelden fisk eller noe som er spesiell på annen måte, kjøper jeg.

Som i går, på klubbauksjonen, en trio med apistogramma nijsseni ungfisk til 120 kroner. Slikt lar jeg ikke gå fra med som apisto entusiast.

Selv kunne jeg tenke meg noen større ciklider, evnt malawi, men selv om det er 15 kar oppe å går har jeg desverre ikke store nok kar til det. Men ved en senere anledning har jeg lyst på både større kar og malawi ciklider igjen
Tror problemet også ligger litt hos prisene butikkene forventer å få for noe av fisken. Har vært innom noen butikker som skal selge Fx yngel til 120-40 kr. Det verste jeg har sett er 185,- for 3cm yngel og det var ikke snakk om noen "hard to find" fisk heller. Kvaliteten på fisken så heller ikke ut å være noe særlig...
Det er ikke rart at folk stikkker på en auksjon eller privat å får samme fisken mye billigere.
Alger har overtatt ene Malawikaret mitt. Tror det er penselalger. I hvert fall er alt dekket med et halv cm brunt hårlag som på de øverste steinene blir til en grønn plen. Det så fint ut en stund, naturlig liksom, men det får være måte på med natur også. Har lest her inne at Ancistrus brukes av mange for å ta alger, men jeg ble tipset av min lokale malleekspert om at Chaetostoma kunne være bedre i forhold til penselalger, så jeg satte inn tre stk sp.VF Columbia jeg var heldig å komme over. Og ja, de gjør jobben på en veldig bra måte. I løpet av bare noen dager er det store flekker på steinene som er helt rene for alger. I tillegg til å være effektive er de også framme en del på dagen, så det føles som et fint innslag i karet.

Desverre skal disse mallene ha litt lav temperatur, men jeg har senket den til 25 grader, og det ser ut til å funke for både maller og Malawi. De er alle aktive. Planen er at mallene en stund skal gå sammen med kun en gruppe Saulosi jeg håper å få tak i. Nå går de sammen med Chisumulae og Aulonocara. Noen som har erfaring med Maller/ Saulosi?

Nå er jo ikke karet et rent Malawibiotop lenger, men det får stå sin prøve. Disse rengjørerne får få utføre sin oppgave likevel. Om alt går som jeg håper tenker jeg å flytte dem mellom karene etter hvert som algene gror til.
Alger er vel noe vi som har malawi aldri blir helt kvitt. Jeg har 4 kinesiske algespisere i akvariet mitt . De er jo ikke fra malawi , men tåler høy ph og gh. Her ser det ut som de stortrives og vokser fort. De krangler litt seg imellom , men det gjør malawien også. :o)
Kinesiske algespisere har jeg ikke vært borti, men har god erfaring med Siamesisk algespisere. Ikke i Malawikar, men i selskapskar. De er ikke de fiskene som trigger den største interessen for meg, men de gjør jobben sin opp til et visst punkt. Nå for tiden går de i kjæresten sin 240liter, men hennes Klovnepleco er nok langt mer effektive.
Fikk tak i en gruppe Pseudotropheus saulosi i går - 6stk. De er for små til å kjønnsbestemme sikkert enda (5cm+), men jeg ser i hvert fall en som tyder på å være en han. Blir spennende å se hvordan fordelingen viser seg å være når de omsider farger ut. Disse er ment å gå uten selskap av andre malawi, kun sammen med noen Chaetostoma sp. for å holde algene litt i sjakk. Noen som har erfaring med Saulosi de ønsker å dele?
fjelltorsk
Kinesiske algespisere har jeg ikke vært borti, men har god erfaring med Siamesisk algespisere. Ikke i Malawikar, men i selskapskar. De er ikke de fiskene som trigger den største interessen for meg, men de gjør jobben sin opp til et visst punkt. Nå for tiden går de i kjæresten sin 240liter, men hennes Klovnepleco er nok langt mer effektive.:)


Jeg har brukt tre stykk 25-30 cm gibbiceps maller i mitt storkar for og holde nede algene. Men tok de ut da jeg satt inn bakgrunnen. Det fordi jeg er redd de gnager vegg malingen på bakgrunnen. Hører andre har slitt med det. Men må nok skaffe meg noen erstattere.
Aldri sett det oppe som tema at mallene kan gnage av malingen på bakgrunner, så jeg får følge med. Snart er steinene helt rensket for alger, og da går de vel løs på bakveggen. Noen andre som har erafring med maller og bakgrunner?
Jeg bruker Rockzolid Sumatra bakgrunner i mitt akvarie. Leste litt om de før jeg satt dem inn. Store maller kan gnage vekk malingen på bakgrunner. Hørte en jente som hadde fått det meste av fargen på bakgrunnen gnagd vekk. Den ble bare grå. Men med små maller skulle ikke det være noe problem tror jeg.
Tilfeldig bekjentskap
© Jo Stenersen
Reklame for plussmedlemskap