325 l malawi kar. nybegynner! hjelp!

har ett akvarie på 325 l med foreløpig 8 malawi, 3 mbamba, 3 aruatus og 2 golden. har også noen ancistrusser oppi der.
pumper:
2 stk utvendig amtop at3335. invendig: 400 l/t og 600 l/t.
har nesten ikkje filtermedie i amtop pga akvarie er startet opp for 2 mnd siden, fikk det av en som hadde malawi fra før. men har hatt malawiene siden januar. har alerede fått lek på mbamba og auratus. mbamba er ca 2 mnd og litt liten i str. hjelp til bedre vekst? kjøpte netopp frossen cyklops (dyrebutikken anbefalte) og en blanding som eg legger ut bilde av. di går 60 l nå med en pumpe på 800 l/t.
lurte på en hel masse spørsmål..
1. hva filtermedie bruker dere i deres utvendige pumper? og hvilken rekkefølge?
2. hvordan få opp KH og GH uten og tilsette noe i vannet? (om det er mulig)
3. hva mat anbefaler dere til fiskene?
4. hva andre fisker kan eg ha med?
5. hvilken farge på bakrunnen er finest med malawi?
6. noen planter?
7. kom med alt dere kan innen malawi er ikkje så god i engelsk så får ikkje lest sider der
Er nybegynner på malawifronten selv og skal starte opp et kar på 450 liter i løpet av november / desember. Har derimot lest meg opp en hel del, så føler jeg kan svare godt på noen av spørsmåla!

1. Når det gjelder filtermedier er det som akvarier generelt. Du må ha mekanisk filtrering øverst for å ta de største partiklene. Jeg bruker en grov svamp øverst, deretter en litt finere en i laget under. I det underste lageret bruker du et biologiskt medie , jeg foretrekker keramiske ringer. Helt øverst kan du også gjerne bruke filterwatt, men det er ikke nødvendig. Jeg har ikke testet det selv, men filterwattet skal gi et veldig krystallklart vann, men det må muligens byttes ut relativt ofte for god effekt.

2. Du vil nok ikke få høy nok pH/kH og GH uten tilsetninger. (det kan hjelpe med kalkstein, men det vil ikke være nok)

3. Alle fiskene du har er vel herbivore så jeg hadde gått for plantebaserte pellets som hovedfor. Jeg bruker feks. Spirulina pellets som er produsert av Tropica.

4. Du har allrede en grei sammensetning av fisk mener jeg, men du burde ha en god del flere av de. Et kar på den størrelsen kan romme mange flere. En grei tommelfinger-regel når det gjelder mbuna-ciklider er å ha 1:3 eller 1:4 forhold når det gjelder kjønnsfordeling (altså flere hunner på en han).

5. Jeg synes personlig at svart fungerer best, det går de fine fargene til malawifisken til å stikke ut.

6. Enkelte bruker noen planter som valilsnera eller anubis, men det er ikke snakk om tett beplantning. Hvis du går for et "ekte" biotopsakvarium er det stein som gjelder, og masse av det! Ciklidene dine blir kjempe glad om du lager masse kriker, kroker og huler bestående av stein. I naturen så er det blant steiner og klipper de beiter etter alger og danner sine territorier, så i utgangspunktet trenger de ikke planter for å trives.

Håper dette var til noe hjelp.
Tusen takk :)
1, eg har lest litt rundt og kommet frem til att eg skal ha først EHEIM MECKpro (plastrørene) og eheim substrat pro. og selvfølgelig grov, medium og fin filter fikk beskjed om å bruke finfilter og blåfilter i øverste skuff og EHEIM PROSUBSTRAT i resten. mechpro skal ve der vannet kommer for og fordele vannet

2. fikk beskjed om å ikkje gjøre noe pga di har vert i lek og alt den 15 må eg tømme en auratus jente for yngel.

3. di får tropical malawi for blandet med tetra pro color. (virker som om det er kjempe godt)

4. skal ha litt fler av di eg har. men vil gjerne ha andre også. er det noen plass eg kan finne ut kas fisk eg kan ha med disse? men eg har aldri skjønt det med mbuna ciklider. kan du fortelle meg ka det er?

5. takk da blir det svart

6. bruker ikkje planter alikevell har endret på karet. skal legge ut bilde om 5 min

tusen takk og håper eg kan snakke videre med deg via facebook eller noe?
Vi kan godt holde denne tråden i live, er så lite aktivitet i denne delen av forumet

Det virker som du har det meste under kontroll da. Hva slags vannverdier er det du har i karet nå?

Når det gjelder mbuna så er det en gruppering av fiskearter som lever i malawisjøen. De deles grovt sett inn i tre hovedgrupper: Mbuna, haps og peacocks. Haps og peacocks lever i større grad i åpent vann og trenger god svømmeplass når de holdes i akvariet. Mbuna-arter, som du har, lever stort sett blant masse stein og klipper. Det er dermed anbefalt å ha en god del stein i akvariet, sånn ut i fra bildene dine hadde jeg nok lagt opp i enda litt mer stein, og lag gjerne huler og gjemmesteder ut av steinene. Mbuna-ciklider er generelt sett aggressive så slike huler og gjemmesteder kommer godt med for de fiskene som blir jaget.

Jeg vet ikke om du har lagt merke til det i og med at du ikke har så mange fisk der enda, men en gruppe med fisk består som regel av en dominerende hann som gjerne jager rundt på de andre fiskene (både hunner og hanner som er lenger ned på rangstigen). Derfor er det greit å ha godt med gjemmessteder, og i tillegg prøve å holde et 1:3 / 1:4 forhold mellom han og hun-fisk.

Her er forøvrig en bok om malawiciklider som er å anbefale, den er oversatt til norsk.
Tusen takk :)
har blitt endel forandring siden dette bilde ble tatt. holdt på siden kl 20.00 på onsdag med og skifte ut all lavastein og inn med stein fra hagen til naboen som eg skrubbet og kokte (skal skifte ut sanden en dag med hvit sand, og kjøpe mer kalkstein)
disse malawiene kjøpte eg samme dag på auksjon. så visste ikkje kas kjønn det var før di var store nokk. og er 2 hann og en jente mbamba (skal selge den ene hannen), er usikker på kas kjønn golden er da eg vet ikkje kordan eg ser det. og auratus er det en hann og 2 jenter. har 9 mbamba yngel i 60 l (skal legge ut bilder av di senere på mine akvarie) og ene auratusen tygger egg for første gang. di er rundt ett år hele gjengen forer yngelen med knust tropical malawi flakfor og cyklops en gang om dagen siden dyrebutikken anbefalte det. får aldri til artemia x) er noen som klekker men er ikkje halvparten engang. og har hjemmelaget artemia klekker, men har hørt di skal ikkje ha så mye av dette. men skal oppdatere bilder av akvariene og sånn i dag eller i morgen. og den som er sjefen i hele karet er nokk mbamba hannen som er på bilde glemte og nevne er noen paetter oppi der som også trivest x) prøver og selge di også. men har veldig lyst på Maylandia lombardoi, men di er visst utrolig aggresiv. noen andre fine dere anbefaler meg? skal kjøpe noen fler av golden. men tror det blir nokk av di andre når yngel blir stor x)
skal måle når eg står opp igjen.
Flotte bilder!

Ja. Har skjønt det kan være vanskelig å kjønnsbestemme enkelte arter. Det virker som du har får kjønnsfordelingen under kontroll også når yngelen vokser til

Hvis du Googler litt rundt finner du sikkert ut litt om hvordan man ser forskjell på han og hua. Generelt sett pleier I alle fall den dominerende hannen å vise flottest farge, mens underdanige hanner er blekere. Hunnfisken kan også være en blek variant av hannen, så det kan være litt forvirrende å kjønnsbestemme noen arter.
Tusen takk :)
tok test i dag. GH: 8,5 KH: 3 NO3: 0 PH: 8
men synst test kittet mitt er så vanskelig og lese så er ca. bortsett fra nitritt. den er enkel og lese.. noen som anbefaler en billig men lett leselig test(er)? helst nettbutikk
skal google masse men som sagt så kan eg lite engelsk x)
fryste cyklops. kom gjerne med tips og bilde av deres mat og resten av alt
JBL sine tester er di beste etter min og en del andre sin mening.

:)
er vanskelig og se fargeforskjell på papiret og vannet. kan liksom ve 7,5 og 8,5 nesten
Bruk stativet/holderen og begge glassene,
det ene med testen i og det andre med vann rett fra akvariet.
Da skal det være en lett sak.
De fleste KH og GH-tester er forholdsvis like, så der tror jeg ikke det blir lettere å lese av om du bytter til et annet merke. Når det gjelder pH-tester så finnes det ulike typer beregnet på ulike vannverdier. En test som dekker området pH 3-10 er vanskeligere å lese av en en test som dekker pH 7-9. Ellers så finnes det digitale pH-målere som er kjempeenkle å lese av, disse fins i mange prisklasser og kvaliteten og nøyaktigheten på disse vil jeg tro varierer med prisen.
ser jo helt utrolig ut! men min erfating med den type tester er at de er unøyaktige... men det skal sies at det er noen år siden siste jeg har brukt noe annet en dråpe tester.
Stripstester er notorisk upålitelige og bør ikke brukes, uansett om de kommer med en kuuul app.
Som flere har nevnt her er dråpetester mest pålitelig. De er kanskje en smule dyrere men de holder ganske lenge, og du som akvarist er i bedre stand til å ta vare på fisken. Når det gjelder pH burde du kjøpe disse til et malawikar
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap