Blue pearl trives best ved lavere temp.

Det gikk egentlig som en suse med formeringen hos Blue Pearl rett fra eg fikk de for ca. ett år siden. Men problemer begynnte for tre måneder siden. Redusert formering, lite aktivitet og tre døde hunner med egg visste tydelig at noe stemmte ikke. Prøvde forskjellige ting med å tilstette meir salt at vannet blir hardere, løv, annet for etc. men statussen blir uforandret. Det har var sånn at spesiell de store, kjønnsmodne individer sliter og blir færre og færre. Temp. låg ved 25, 26 grader og var litt for høgt, men varmekolben som sitter bak hjørnefilteret kunne ikke reduseres meir og Blue Pearl gjelder for å være ganske temp.tolerant. For 5 dager siden har eg tatt ut stikkontakten av varmekolben og nå ligger temp ved 21 til 23 grader (variierer litt meir nå fra dag til natt).
I dag talte eg 5 hunner med egg. Det er lenge siden at det var så mange, i tillegg er de mykkje sprekere igjen. Blue Pearl er vel alltid litt meir hektisk i oppførselen enn Red Bee for eksempel. Det har eg savnet for månadvis
Nå gleder eg meg på en ny generasjon Blue Pearl. Er nesten sikker at det går bra nå. Eg kan bare anbefale også for andre arter dvergreker å holde temp. så lavt som mulig. Har ofte sett at Røde Krystall stille inn eggproduksjonen når temp. går over 27 grader.
Dette var jo interessant Bra at du fant årsaken til problemene, og lettere å fikse enn å dra ut varmekolba finnes vel ikke!

Har dratt ut kolba hos mine nå også, siden den er kalibrert helt feil.. innstilt på 22 grader varmer den vannet opp til 26!
Stemmer det! Eg tenkte, kolbene regulerer temp. feil pga plassen bak filteret de henger hos meg. Men er jo egentlig ingen logisk forklaring for det. Hvis de er feil kalibrert er det jo nesten lureri! Men er samme hos meg. Har innstilt varmekolbene på det laveste (20 grader) og de varmer opp til 24 eller 25 grader. Men hvis de står på 24 grader er avviken ikke så stor. Egentlig var varmekolbene beregnet hos meg som nødløsning hvis temp. faller under 20 grader, men det fungerer ikke her. Eg har 50W varmekolber fra Tetra og Boyu i karer som er mellom 50 og 80l. Kan være interessant hvis det er varmekolbene på markedet som fungerer bedre i laveste innstillingen. Har noen andre videre erfaring med dette?
Mine må være feil kalibrert, jeg finner ingen annen forklaring. I hvert kar er det to gradestokker som viser lik temp. I to akvarier med reker stilte jeg den på 22 grader, der holder kolba 26 grader.

I et tredje kar stilte jeg den på 24 grader, der holdt den 29 grader!!

Har nappet ut alle tre, og avventer hva jeg skal gjøre. Disse tre kolbene fulgte med 54 liter startsettene jeg kjøpte på dahls. De er av merket Elite Aquarium Heater, Submersible, 50W.

Nå må jeg vel bare leke meg med innstillingene til jeg finner ut hva de skal stå på for å gi meg riktig temp...

Helt enig, hadde vært interessant å høre om andre har erfaringer med dette.

Forresten, mine kolber sitter bare fast på bakveggen (ingen innvendig bakgruinn der), så noe sånt er ikke problemet her hos meg i hvert fall.
Var akvariebelysningen av når temperaturene ble målt?

Står overfor det samme problemet, vurderer å sette mine rekeakvarier i kjellerboden i sommer. Leiligheten min kan bli veldig varm om sommeren. Temperaturen i kjellerboden ligger i dag på 14 grader.

Får se om jeg kan sette opp et testsett i neste uke hvis jeg får tid.
Hadde tenkt å bruke Jager sine varmekolber, legge de vannrett foran utstrømmer røret i håp om at varmen blir jevnt fordelt og ikke minst at termostaten i Jagerkolben synes dette er en grei løsning og kan levere jevn temperatur.
Nei, belysningen var på...

vet jo at lysene også varmer vannet, men er en kolbe innstilt på 22 grader så skal den jo ikke lyse når temp er 25 grader, uavhengig av hva slags kilde som varmer vannet.

Høres forresten ut som et interessant eksperiment Hadde vært gøy å høre mer om det etterhvert når du kommer i gang!
Jeg bruker en digital temperatur måler som jeg sjekker varmekolber med.
Hva som står på en varmekolbe er ikke alltid helt riktig.
BJH
Jeg bruker en digital temperatur måler som jeg sjekker varmekolber med. Hva som står på en varmekolbe er ikke alltid helt riktig.


meget sjelden riktig mener du vel

jeg tror jeg har til gode å se en varmekolbe som viser riktig. jeg har jeager i alle mine kar for tiden

så jeg sjekker de opp mot en digital utetermometer jeg har liggende. e
oeb
*panneklask* hehe. Hvorfor har ikke jeg tenkt på å sjekke mot utetermometeret?!

Skal gjøre det nå, jeg. Er faktisk første gang jeg har hatt en kolbe som er så misvisende. En grad kan det nok ha vært på de andre også, men 4-5 grader er ganske mye. Stor forskjell på å holde 24 grader og 29

Det som er godt nytt er at hvis jeg setter dem til 26 grader så vil de vel holde 32 grader :p sånn i tilfelle jeg kommer til å trenge varmekuren hehe.
Det er ikke alltid de digitale er så nøyaktig heller, har målt avvik på 2-3 grader på billige digitale termometere.

Bruker selv en med 0.1 grad nøyaktighet og regner med at det er nøyaktig nok i akvariesammenheng
Har selv prøvd ut en rekke kolber, og faller til stadighet tilbake på Jäger sine kolber. Disse kan stilles både høyt og lavt, og i de forsøkene jeg har gjort med riktig kalibrerte kolber, holdes vannet på 20`C når kolben er stilt inn på dette.
Forsøkene ble gjort i vinter, lot da en 30L stamp med en 125W kolbe (overdimmensjonert for å få rask effekt), stå på soverommet. Det var kun her jeg har tilstrekkelig kalde omgivelser til å få testa dette

Godt å høre at du fant ut av problemene Michael, ikke noe er så ergelig som reker som ikke vil det samme som oss. Og daue reker, det er i alle fall jeg dritt lei (har hatt en ny runde med problemene vi drøfta på e-post tidligere - starta selvsagt dagen etter at jeg sa at alt gikk så bra :p)
Ja, da er det altså den gode gamle Jäger-varmekolbe som man kan stole på. Da var det feil å spare penger på den plassen også. Jäger var min allerførste varmere anno 1975,skulle aldri har skiftet Fa.

Det var trasigt å høre, Frank. Må bare ta kontakt hvis det trengs videre diskusjon...
Har lempa de siste røttene ut nå, og håper at dette hjalp. Gikk for stein denne gangen, selv om det byr meg litt imot
Men hva skal en gjøre, når en har testa mangrove, mopani og redmore, og resultatet er det samme hver gang ?

Glemte i går å spørre; du skiver at du brukte salt i vannet; er det vanlig salt, altså NaCl\ Bordsalt, eller er det ett Gh-salt du har brukt?
Det er sikkert mange som kan finne på å prøve med vanlig bordsalt, og uten å vite helt, høres dette små-risky ut
Hmm, nå blir jeg litt bekymret, siden jeg har røtter i mine rekekar.

Er det lov å spørre om jeg snarest bør ta ut disse og gå for stein jeg også?

Jeg vil ikke har mer massedød blant mine reker

Ser forøvrig ut som om jeg har funnet en løsning på kolbene. Vil jeg ha 23 grader, stiller jeg på 20. Vil jeg ha 21, stiller jeg på 18 :p
Det er kun i karet med CRS at jeg har slitt med røttene, karene med andre mindre krevende reker, bugner over av røtter.
Og med tanke på formeringstakten jeg her opplever, kunne jeg nesten tenke meg å få denne ned noe :p
Da skal jeg kaste ut røttene fra CRS-karet tror jeg. Har to eggstinne hunner, hadde mange før, og så yngel, men jeg tror de gikk med under PH-hoppet også, fordi nå er de borte.

Eller kanskje det er røttene som er problemet Uansett, alt som kan være et problem skal ut. Ingenting skal ødelegge for mine kjære reker
Hva var det med røttene, Frank? Gjorde de noe med rekene?

Når jeg tenker meg om, har jeg tilfeldigvis ikke røtter i det karet jeg har CRS og Red Bee, det må være det eneste karet uten røtter i. Det er ikke planlagt.
Det ble tilfeldigvis bare sånn, jeg hadde ikke røtter å bruke da jeg innredet det og det hastet å få flyttet en gruppe Coryer dit. Så jeg valgte stein istedenfor røtter i akkurat det tilfellet.
Og senere, siden det er det "kaldeste" karet jeg har, så valgte jeg det til å putte CRS og Red Bee i da jeg anskaffet den reke-typen. Det er ikke varmekolbe i karet, og de deler det med min gruppe C. metae. Alle ser ut til å stortrives med det, tempen ligger på ca 23°C. CRS og Red Bee formerer seg i hopetall (og C. metae legger egg på regelmessig basis)

mona o
Hva var det med røttene, Frank? Gjorde de noe med rekene?

Ikke annet enn at de sakte men sikkert tok livet av rekene Syntes også at reproduksjonen sakket voldsomt akterut.
Eneste potensielle årsak var en forgiftning, slik jeg ser det.
Kunne vært interessant å høre om det er flere som sliter med reker med røtter i akvariet eller om dere har vært ekstra uheldige... Og, dere er sikker på at det er på grunn av røttene?
Selv har jeg masse røtter i rekekaret men de har jo ikke bodd der så lenge da:s
Panduro
Og, dere er sikker på at det er på grunn av røttene?
Siden fellesnevneren hos meg er at rekene har slitt etter en tid med nye røtter i karet, men slutter å slite når disse fjernes, ser jeg vel ikke noen annen grunn til mine egne problemer

Men det gjenstår jo å se om de slutter å daue nå. Bytta i karet i går, og i dag er første dag på ett par uker at jeg ikke har måttet plukke ut spøkelser.

Desverre er det mye prøving og feiling - og en meget dyr sådann, før en finner ut av slikt
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap