Fysisk forskjell på reker og krebs

Hei

Lurte på hva som er forskjellen på reker å krebs. Reker kan jo bli store over 20 cm og det fins små krebs på 4-5 cm.

Hvorfor regnes den ene som mer sykdomsbærende enn den andre(Siden krebs er ulovlig). Reker kan jo også overføre smitte skulle en tro. Vet jo at det er kriminelt uansett å slippe ut akvariebeboere.

Fint hvis noen kan fortelle forskjellen og hvorfor krebs smitter mer?
Inaktiv bruker
krebs har er jo litt mere hardfør da, de klarer seg lettere i norske vann... sumpskillpadder lever jo litt rundt her fortida, min onkel sin skillpadde stakk av i drammenselva å ble funnet i oslofjorden, for den var nemlig merket
så grunnen til at krebs er ulovlig er nok fordi den har lett sjangs for å overleve, pluss at mange arter er truet har selv hatt planer om å drite i den regelen, men etter en tid med snille akvarister har jeg virkelig lagt det til side
I Norge er den ville krepsebestanden fri for krepsepest og for å hindre at dette blir spredd hit så er det forbudt å importere kreps fra utlandet og å holde disse i akvarium. Reker og krabber kan ikke smittes av denne sykdommen, siden den utelukkende går på kreps, og er derfor lovlige å holde.
Inaktiv bruker
det var noe i den duren jeg prøvde å komme fram til tante astrid
Plussmedlem
Kreps har klør. De fleste reker har ikke klør. Kloreke har klør, men det er ikke det første beinparet som har klørne (det er det andre).

Krepsepesten angriper kun kreps. Regner dermed med at reker ikke kan være smittebærere.
Vår edelkreps (Astacus astacus) er kategorisert som sterkt truet i den norske rødlisten. Forbud mot import av kreps fra utlandet er derfor meget fornuftig.
Hei takk for svar. Vi begynner å komme nærmere svaret.

Er det noen grunn til at reker ikke kan smittes? Krebsepest er det virus eller hva er det (Dette kan jeg søke opp selv, men hvis noen har en god forklaring så fint)

Det finnes jo ferskvannsreker i Europa så noen av artene er jo ganske hardføre i forhold til kulde, men hvis de ikke kan være bærere selv om de overlever så er jo det interessant.

Flere med informasjon?
Så vidt jeg vet så er krepsepest en soppsykdom. En god del krepsearter kan være friske bærere av denne, men den norske krepsen har veldig lite motstandkraft mot denne soppen og hele bestanden kan stryke med om den blir innført med en smittet kreps.

Mange sykdommer går bare på èn art og kan ikke smitte nærliggende arter. Det er eksempelvis grunnen til at hunder ikke får kattepest. Krepsepest er en slik sykdom som bare går på kreps.
...Det jeg har lest om krepsepesten er det som Tante Astrid sier...I de deler av verden der det lever bestander med kreps som er bærere av denne soppen Aphanomyces astaci......Forresten, det er mye bra å lese om den her for de som er intressert...Der står det meste, så slipper jeg å skrive det selv...
Reker er reker, og kan smittes av reke-sykdommer.
Kreps er kreps, og kan smittes av krepsesykdommer.

At ting kan se temmelig likt ut, betyr jo ikke at de er like. Det er jo en del likhetstrekk mellom oss mennesker og aper, men de fleste av oss ville vel ta det som en kraftig fornærmelse om noen påsto at vi var samme sak
Sykdommsmessig, er det massevis av sykdommer vi mennesker kan få, som ikke apene kan få, og motsatt. Og for den del, massevis av sykdommer enkelte aper kan få, som ikke andre aper kan få.

Naturen er finurlig sånn

Krepsepesten er en parasittisk soppsykdom, som en del arter rett å slett ikke påvirkes av, mens andre legger seg daue bare en hvisker navnet i øret på dem.

Sånn ser artstreet for signalkreps ut:
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Subclass: Eumalacostraca
Superorder: Eucarida
Order: Decapoda
Suborder: Pleocyemata
Infraorder: Astacidea
Superfamily: Astacoidea
Family: Astacidae
Genus: Pacifastacus



Sånn ser det ut for en av klorekene (Macrobrachium eriocheirum, Børstekloreke) :
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Subclass: Eumalacostraca
Superorder: Eucarida
Order: Decapoda
Suborder: Pleocyemata
Infraorder: Caridea
Superfamily: Palaemonoidea
Family: Palaemonidae
Subfamily: Palaemoninae
Genus: Macrobrachium


Forskjellene er markert med fet tekst. Som du ser, er det temmelig tidlig forskjell på disse, det er ikke bare ett underlig utseende på en fetter
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap