Nybegynner: økosystem, oppdrettsreker m.m.

Hei!
Jeg har skikkelig lyst på reker, men vet lite om dette. Kjapp googling fortalte meg at de lever lenge, er omtrent vedlikeholdsfrie og kan holdes i nærmest balanserte økosystemer. (Som de rekene NASA tok med seg i rommet.)

Men jeg har noen spørsmål:

1) Jeg kom over ei utenlandsk side som selger ferdige pakker med økosystemer, komplett med plante, lys m.m. Alt du trenger, ser det ut til. Noen som vet om man kan få tak i slikt i Norge? http://www.ohmyopae.com/default.html

2) Har lest på ei engelst reketilbyderside at nesten alle reker (uten deres) er fanget ville, og at dette er et miljøproblem. Høres troverdig ut, men er det noen som veit om det stemmer? Og hvor man evt. kan få tak i oppdrettsreker? http://www.petshrimp.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=1

3) Kan jeg ha flere reketyper i samme akvarium?

4) Har i utgangspunktet tenkt meg bare reker. Men om unga krever fisk, kan man slenge oppi et par småfisk, og evt. hvilken type?

Takknemlig for all hjelp!


Nå er ikke jeg noen rekespesialist, men likevel :
1. Tror ikke noen her i Norge tilbyr "pakker" av det slaget. Derimot kan du få reke/nano tanker som har både filter og lys. Uansett om du kjøper et slik ferdigsystem må det jo settes opp, kjøres inn og komme i balanse...dette skjer ikke av seg selv bare fordi det er en pakkeløsning. En slik løsning vil jo også ta bort gleden ved å planlegge/velge selv hvordan du vil ha det.

2. De fleste spesialister som tilbyr reker, dretter dem nok selv. Mange rekearter er relativt enkle å drette, så hvorfor fange dem ? Mange arter blir dessuten avlet på farger og mønstre i utallige generasjoner, noe som har gitt oss et nærmest ubegrenset utvalg av vakre reketyper.

3. Det kan du ha, men nærtbeslektede arter vil krysse seg slik at fargene ikke holder seg. Så det anbefales da å holde arter som ikke kan krysse seg.

4. Ja, det fins små fiskearter som ikke spiser reker og dermed kan holdes i et rekekar. Dette er for eksempel mikrorasbora-arter, og også arter av små regnbuefisk som dragefinner (iriatherina werneri) og blåøyer (Pseudomugil-arter).

Hvis du følger med på Rubrikk-annonsene her på AF, vil du se at det er mange som tilbyr selv-drettede reker av ulike arter.
Plussmedlem
Bare for å korrigere litt ang punkt 2.
De hevder ikke at utenom deres egne er nesten alle reker som selges fanget ville, de hevder at når det gjelder DEN ENE ARTEN som du linker til så er de fleste rekene som selges fanget i truede habitater mens de selv selger drettede..
Stor forskjell på dette...
Tusen takk for gode tips! Her må det bli reker i akvarium, ja. Det virker jo kjempegøy.
Takk for oppklaring, Milo! Er helt ferks og går meg lett vill i artsnavn. Intill i går ante jeg ikke at man kunne har reker i akvarium engang!
Reker og fisk går fint. Jeg har for tiden kirsebærreker sammen med Corydoras habrosus, Otocinclus (holder alger i sjakk), kileflekkrasbora, dvergrasbora og falsk neontetra (alle disse artene er små, men bør gå i stim; det ser mye flottere ut også). Amanoreker har jeg for tiden sammen med kakadueciklider, men vet ikke hvordan det vil gå med rekene hvis ciklidene starter å yngle på nytt. Tidligere har jeg hatt kirsebærreker sammen med guppy, sverdhaler, og sommerfuglciklider; med kampfisk varierer det fra individ til individ om det lar seg gjøre... Hvis du sørger for gjemmesteder (mose o.l.) så klarer rekeyngelen seg bedre.
Takk, Gakk! Det høres veldig spennende og vakkert ut med fisk og reker sammen, Kanskje jeg går videre til det etterhvert?

Har goggla mer nå, og oi, så mange rekearter det finnes! Nydelige!

Jeg får jo mest lyst til å forsøke med alle sammen, men det er vel å be om trøbbel.

Kan noen anbefale en "nybegynnerpakke?" En håndfull arter som er like enkle, og går godt sammen?

Kan selvsagt bare ta flere fargevarianter av samme art går jeg ut fra. Men da vil vel fargene kunne grumses til utover i generasjonene? Regner ikke med at reker er rasistiske på skallfarge, nemlig.
Hvor stort akvarium skal du ha?

Selv syns jeg moskito rasbora er utrolig nydelige selv om dem er bitte små. Disse er knallrøde med sort stripe og med f.eks gule reker eller noen av bee rekene så har man litt farger i karet.
Glemte å nevne at når amanorekene går med kakadueciklider så blir amanorekene stort sett nattaktive. (Jeg har amanorekene sammen med ciklider kun fordi disse rekene er gode til å spise alger). I karene hvor jeg bare har mindre fisk er amanorekene fremme om dagen.
Takk, Gakk! Tror nok jeg trenger noe nattaktivt.

Jeg er fascinert av tanken på bittesmå verdener i glass. Hvor små beholdere er det pratisk mulig å ha til småreker?
Jo mindre kar, jo vanskeligere er det å holde det i balanse (særlig for en fersk akvarist). Men et nano-kar på 25-30 liter burde gå greit.
Tilfeldig bekjentskap
© Tom C
Reklame for plussmedlemskap