Syk grønn kulefisk :(

Jeg kjøpte meg 5 stk grønn kulefisk i fjor sommer og satte opp et eget akvarie til de. Sammen med de nå har jeg 3 stk siamesisk algespiser og jeg har ikke hatt noen problemer med disse, helt til nå.

Jeg har lest mye om de og vet at de vil ha brakkvann med tiden, så jeg har passet på å gi de litt og litt salt jeg kjøpte i dyrebutikken.
De har fått levende reker av meg, men i det siste bare fryste mygglarver.
Nå har jeg kjøpt store krill og jeg fikk også tak i snegler som jeg ga de for 2 dager siden.


Men akvariet er bare 55 liter, og det er muligens problemet.

De har alle litt mørke buker og den ene svømmer rundt i blinde ser det ut til, den kræsjer i ting, den beveger ikke på øynene og den spiser ikke. Men øynene er klare og svarte.
Men fargene dens er litt svake, de svarte prikkene er brune og det som skal være grønt er litt gul-brunt. Og den er naturligvis tynn. Men han spiste faktisk en snegle for 2 dager siden, uten at det hadde noe positiv effekt.

pH er ca 7, og GH er 7. KH er ca 0.

Noen med erfaring som kan hjelpe meg? Hva gjør jeg galt?

Takker for svar.
Sier det med en gang : jeg har ikke egen erfaring med denne arten. Men kan jo likevel spørre om hva slags verdier du har på NH3/NH4, NO2 og NO3 ?
Siden disse fiskene er avhengige av alger de får fra sneglene de spiser, kanskje de er feil-ernært ?
Håper det noen 'spesialister' her som kan trå til og hjelpe deg bedre enn hva jeg kan
Ok, disse verdiene som du nevnte må jeg kanskje til en dyrebutikk for å få sjekket?
Og hva skal kulefisken ha av de?

-Trådstarter.
Nei, du burde ha slike dråpetester hjemme, etter min mening. Disse tre stoffene er nemlig avfallsstoffer som kan forgifte fiskene, og er det første en bør sjekke hvis noe er galt med fiskene. Normalt skal filterbakteriene omdanne NH3/NH4 (ammoniakk) og NO2 (nitritt) til NO3 (nitrat). Nitrat er sluttproduktet av nitrogensyklusen i karet. Men av ulike årsaker kan avfallet bli for mye for filterets kapasitet, for eksempel hvis man mater mye i en periode. Ammoniakk og nitritt skal altså normalt være på null. Nitrat vil bygge seg opp over tid...fiskene tåler en god del nitrat (det er altså mye mindre farlig), men den bør ligge under 20 ppm. Vanligvis holder man nitrat-nivået nede tilstrekkelig ved hjelp av vannbytter.
Jeg legger merke til at om den fisken står det ungfisk går fint i ferskvann, mens når den vokser trenger den brakkvann (halv saltmengde som havet), eller opp mot fullt havnivå salinitet. Hvor gamle er fiskene, og hvor store er de nå?
Altså som jeg skrev så kjøpte jeg de i fjor sommer. Så de er ikke så veldig gamle.
De er ca 5-6 cm store med finner. Den som jeg tror er syk har alltid vært størst, den er 7-8 cm.
Jeg har også et Tanganyika-kar, og han i dyrebutikken sa at jeg kunne ha kulefiskene i det. Men jeg er litt usikker her, noen som vet?

Jeg har 4 sitronciklider i det, sammen med 4 synodontis.
Har du profil på The Puffer Forum? Der er det sikkert hjelp å få også, mange med grønne kulefisker der!

Jeg syns 55 liter på fem kulefisker høres VELDIG lite ut, mener å ha hørt at de trenger minst 100 liter per individ! Vil tro det svært lett hoper seg opp avfallsstoffer med så mange kuler i så lite vannvolum. Så tipsene om å måle nitritt, nitrat og ammoniakk med dråpetester, bør du nok følge. Kulefisker er sensitive, og nitrat bør holdes under 10 mg/l. Ihvertfall under 20.

Jeg er helt nybegynner med akvarium, da, og har ikke grønn kulefisk engang (men er over gjennomsnittet interessert i kulefisker...), så les dette utfra den forutsetningen
Du har helt rett i at grønn kulefisk skal ha brakkvann. Det skal de ha mens de er unge, og de skal over i reint saltvann som voksne. Du har også rett i at tanken er for liten. The Puffer Forum opptrer med minste akvariestørrelse for en grønn kulefisk på 115 liter. Det er flere andre ting som også er mulige problemer. Kulefisker krever et strengt vannbytteregime. Man opptrer med minimum 50 % vannbytte i uka. Kulefisker er veldig følsomme på vannkvaliteten, i tillegg til at de griser mye når de spiser, så vannbytte er veldig viktig. I tillegg er de veldig utsatt for innvollsorm. Jeg bruker å kure mot innvollsorm når jeg får ny kulefisk i huset, uansett om de viser symptomer eller ikke. Grunnen til at kulefisker er så utsatte for innvollsorm er pga. kostholdet. Mange kulefisker har snegler som en stor del av kostholdet, og snegler er veldig ofte mellomvert for innvollsorm. Det betyr forøvrig IKKE at du ikke skal fôre med snegler, for det skal du, som du jo gjør. Snegler i kosten er viktig for dem. Ikke bare pga. tilgang til grøntfôr gjennom algene sneglene spiser (som nevnt over), men også fordi det hjelper på å holde tannveksten deres i sjakk.

Du skriver ikke om hva slags salt du bruker til vannet ditt. For å lage brakkvann skal man bruke saltvannsmiks, altså den typen salt som brukes for å lage saltvann. Vanlig salt eller akvariesalt gir bare saltet vann, ikke brakkvann. Dette pga. at saltvann og brakkvann inneholder mye mer enn bare salt og vann. Det er massevis av andre stoffer i saltvannet som er viktige for fiskene. I tillegg bør man ha et hydrometer eller et refraktometer for å sjekke saltinnholdet, for at det skal bli riktig. Siden du ikke skriver noe om saltinnholdet i vannet, vet jeg heller ikke noe om hvor raskt det er blitt øket. Øker man for raskt, kan man ta livet av filterbakteriene, og det er krise når det gjelder kulefisk (det er krise for all fisk, men kulefisk er ekstra følsomme). Nå tviler jeg på at for rask økning av saltinnholdet er problemet ditt, da siameserne dine greier seg bra. Det hadde de ikke gjort om saltinnholdet var for stort.

Grønn kulefisk er nok ikke den greieste kulefisken å starte med, særlig pga. det med brakkvannet.

Leser du engelsk greit, har du informasjon om grønn kulefisk her.
Takk for svar.

Jeg har ikke startet som akvarist med kulefisk, bare så det er sagt. Men nok om det.

Jeg kjøpte saltet i en dyrebutikk ja, og det er sånn salt som man bruker til saltvannsakvarier. Jeg har en bøtte på 3 l eller noe sånt, men har bare økt en spiseskje pr mnd ca.
Når det gjelder faste vannbytter har jeg ikke vært helt konsekvent på dette og det var veldig grisete, altså mye dritt på bunnen og jeg måtte rengjøre godt med en slamsuger. Så da byttet jeg mye vann på èn gang. Siden mine fisker ikke var vant med dette så er det kanskje derfor de sliter litt nå? Jeg har pleid å bare bytte 20 l i uka ca, men nå gikk det litt lenger tid og jeg måtte bytte ca 40 l.

Så kanskje det rett og slett er det at de har fått et lite vannsjokk? Håper de klarer å svømme seg av det. Og jeg skal se om jeg får kjøpt disse vann og salt-verdi tingene på nett, å kjøpe sånt i Norge kommer til å ruinere meg...

Når det gjelder det at forskjellige nettsider sier 100 l pr fisk er dette noe overdrevet, jeg har lest 20-50 gallon (1 l x 3,8) og hvis man i tillegg har fisker som angriper hverandre så forstår jeg at man må ha stort akvarie, men mine fisker er altså så snille som dagen er lang
100 liter pr. kulefisk er ikke overdrevet. Siden de er så følsomme på vannkvaliteten, samtidig med at de griser når de spiser, trenger de stor vannmasse for å fordele griseriet. Størrelse på akvariet handler altså om mer enn plass til at fisken skal kunne røre på seg. Når det gjelder grønn kulefisk, kan de holdes i små grupper som yngre, men man må regne med å ha dem alene som voksne. Det er litt forskjellig erfaring på dette punktet, men sånn generelt regnet, er det dette rådet jeg har landet på.

Skal du kjøpe en saltmåler, anbefaler jeg et refraktometer. De er dyrere enn hydrometer, men enklere å bruke. Jeg synes at hydrometer blir for unøyaktig og for vanskelig å lese av. Da jeg byttet til refraktometer, angret jeg ikke et sekund! I Norge er de dyre, men man kan få dem til en grei pris på Ebay. Her har jeg søkt opp noen for deg.
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap