Discus en fisk for alle.....?! (side 2)


Hei Discusgeir!

Som du ser er jeg inne og sletter med hard hand i denne tråden. Dette er et ledd i den innstarmming i discusforumet som jeg lovte.

Må si at jeg ønsker at denne tråden skal komme inn på det sporet trådstarter ønsket.

Vil anbefale alle å lese nøye gjennom posten til Nils. I den var det mye gull.
Inaktiv bruker
Vannskifter
Er discuseksperter/tilhengere alltid hjemme. Ser til stadighet at "eksperter" sier at man ikke kan holde discus uten vannbytter hver dag. Reiser dere aldri bort, aldri på ferie. Eller har dere alle installert automatisk vannbytte?

Så langt det er mulig forsøker vi å vikariere for hverandre. De hyppige vannbyttene i discuskar er et resultat av foret som benyttes. Med redusert foring i ferietiden kan man også gå ned på vannbyttene.

Hos meg er det slik at discusen går uten mat den første uken. Da byttes det heller ikke vann. Dette fungerer kun hvis man bare har voksne discus. Unfisk krever en konstant tilgang på mat så der må man ha ferievikar.
blixhavn
Er discuseksperter/tilhengere alltid hjemme. Ser til stadighet at "eksperter" sier at man ikke kan holde discus uten vannbytter hver dag. Reiser dere aldri bort, aldri på ferie. Eller har dere alle installert automatisk vannbytte?


Bra spm, kan jeg reise bort en helg? kan jeg reise på ferie?. Svaret er reis bort kos deg. Fisken dør ikke av at du er borte en helg. Selv velger jeg og alliere meg med ett familie medlem, en nabo eller en jeg gir tillitten verdig,om jeg skal bort f.eks. en uke. Flere, "tar sjansen" på å reise bort i 2 uker uten og skifte vann. Om du ikke har småfisk(trenger mat hyggig) går selv dette. Det er imidlertid viktig og påpeke hva som skjer, PH verdien vil synke, nitrit og nitrat verdier vil normalt øke. Det er akkurat disse verdier vi bør holde øye med på Discushold. Automatiske vannskifter har ikke jeg, derimot har flere løst selv dette. Kanskje noen av de kan gi tips her? Dvs kostnader og praksis.
blixhavn
Er discuseksperter/tilhengere alltid hjemme.

Selvfølgelig er vi alle hjemme og sitter forann discusakvariet hele tiden. Måtte slutte på jobben min etter at jeg fikk discus

blixhavn
Ser til stadighet at "eksperter" sier at man ikke kan holde discus uten vannbytter hver dag.

Tror ikke du trenger å være særlig til ekspert for å se at discus trives med rent vann, ikke så veldig ulikt andre fisk. (Dette gjelder nå forsåvidt alle dyr som holdes i fangenskap. Dette er da også krav i dyrevernloven nå og blir nok mere fremholdt i den nye dyrevelferdsloven som kommer.)

Det er vel ikke noe problem å holde discus uten å måtte skifte vann ofte, men hvem ville hatt en balje på flere tusen liter hjemme, med digre filtre i stua med noen få discus?
Spørsmålet er jo hele tiden den biologiske belastningen som karret blir utsatt for, kontra den muligheten du har til en biologisk filtrering.
Får du ikke den vannkvaliteten som discusen krever med det vann volumet akvariet du har tilgjengelig samt nødvendig filtrering, er den enkleste måten å få god nok vannkvalitet på gjennom nettopp å skifte vann.


blixhavn
Eller har dere alle installert automatisk vannbytte?

Jeg har nok ikke automatisk vannbytte. Først å fremst fordi mitt discuskar står i stua og det er langt til nærmeste våtrom. Men en drøm er det jo!
Jeg har personlig erfart hvordan det går med discus under oppfôring mens man er på ferie. Jeg satte inn en fôringsautomat (så de ihvertfall fikk litt fôr, selv om det var minimalt pga. at det ville være manglende vannbytter), la klar In&Out-en i karet, og la igjen beskjed til fuglepasseren om at hun måtte ta et skikkelig vannskifte etter en uke (med en utførlig forklaring om hvordan hun skulle bruke In&Out-en - noe som ikke burde være for komplisert). Fuglepasseren min syntes tydeligvis det ble for komplisert likevel, og lot ganske enkelt være å skifte vann. Da jeg kom hjem, var samtlige discuser syke av innvollsorm. En var død, en var døende, og en døde noen måneder etterpå pga. at den aldri begynte å spise igjen etter sykdommen. Heldigvis greide de 3 siste seg, selv om minstemann stoppet helt opp i veksten. Han/hun er nå en av de styggeste discusene jeg noensinne har sett, men lever ihvertfall i beste velgående (om enn som mobbeofferet i discusflokken). Og jeg lærte to lekser ganske grundig: fôring uten vannbytter tar livet av fisk, og stol aldri på at en du ikke kjenner godt nok gjør jobben.
Litt discus spørsmål
Spørsmål 1: hei, jeg har nettop kjøpt ett 260l akvariet (juwel vision 260). hvor mange discus kan jeg ha her?

Spørsmål 2: Visst jeg får yngel på discus , kan jeg da plassere yngelen i ett 110l kar med corydoras og pleco nedi..?

Spørsmål 3: jeg kjøpte dette karet (260 litern) Brukt. filteret var veldig skittent. så jeg spylte det me spring vann. lurer litt på om det var litt dumt.
hvor lenge må jeg vente før jeg kan putte discus oppi karet. Jeg har hørt at jeg kan ta vann fra ett annet akvarie og tømme det oppi og begynne me en gang , går det..?
Leite95:
du bør i det minste lese hele denne tråden grundig før du begynner å spørre, synes du ikke? Det står svar på de fleste diskus-spørsmålene dine der.
Blant annet OM du kan ha diskus, hva slags diskus og hvor mange. Les f.eks. rådene om ca 50 liter pr voksen diskus.....du klarer å regne ut hvor mange det blir i forhold til ditt kar, vel?

Filter er noe man ikke kødder med når det gjelder diskus, og hvis filteret ditt har stått stille mer enn et par-tre timer etter at du kjøpte det før det ble satt i drift igjen, bør du regne det som ødelagt mht bakteriekulturen. Alt må da startes fra scratch igjen og innkjøres skikkelig på nytt. Det nytter ikke å innkjøre det i et fisketomt kar, for diskusen krever prikkfri filtreringskapasitet fra dag en.


Discusgeir
Hei Discusgeir. Må bare få si det er et veldig bra initiativ du har tatt med denne tråden. Er så absolut enig at en bør sette seg godt inn i de forutsetninger som bør taes før en anskaffer seg discus, men at vi alle bør bidra med også å fortelle og dele med oss alle de flotte gledene vi får med å ha discus . Synes innimellom synd på de som spør om råd vedr. om de bør ha discus eller ei, samt hvis spørsmål kommer opp underveis som legges ut på bla forum. Discus er helt klart en fisk som engasjerer entusiaster noe voldsomt- og godt er det! Men vil si det som så at hvis man ønsker seg discus, og ønsker å legge best mulig til rette for dem- ja da kan ikke jeg se noe galt med å forsøke seg .

Er ikke så fryktelig lenge siden jeg satte i gang med discus selv. Jeg har riktignok arbeidet i dyrebutikk og hatt akvarium i alle år, men discus er alikevel noe ganske annet enn å holde feks guppy ( for ikke å tråkke noen på tærne, guppy er en flott fisk- tenker her på vannkvalitet osv. ). Jeg hadde helt klart gitt opp med discus hvis jeg ikke kunne spørre om råd langs veien, og råd fikk jeg blandt annet av deg i starten- tusen takk for det . Siden den gang har jeg økt discus bestanden min betraktelig- og dette er ene og alene fordi jeg har blitt ubeskrivelig fasinert av disse flotte, majestetiske skapningene! .

Foring og vannbytte er noe som er gøy og givende synes jeg. Når du ser hvordan de ivrer etter maten, og blir tillitsfulle og kommer for å spise av hånden din, eller hvordan de nyter og stortrives når de får jevnt tilførsel av rent og friskt vann- ja da regnes ikke dette som jobb og mas spør du meg .

Så det jeg prøver å si er at jeg uten tvil vil råde alle som virkelig ønsker seg discus, og som er villig til å bruke den lille ekstra tiden på vannbytte og foring - til å ta sjansen! Tror ikke dere vil angre !
For meg blir det helt feil når en som importerer discus for salg ("for mere info om min første discus se min hjemmeside") oppfordrer så åpenlyst folk til å kjøre på med discus. Discus er etter min mening ikke noe som passer for alle...

Ber de semikomersielle om å holde salgsfremstøtene til annonsene.

For meg står det klart at discus er ikke en fisk man begynner med. Discus er noe man starter med når man har noen år på baken som akvarist. De fleste kan klare å holde discus så lenge de holder seg til de rutiner som er anbefalt. Hvis man ikke tar på alvor de driftsrutinene som skal til med discus lander man fort i problemer.

Starter man med discus i et lite kar så er sjansen for å mislykkes stor. Kar over 300 liter med god filtrering er det som skal til. Med god filtrering så menes det her om to gode utvendige filter.

Innredningen holdes så enkel som mulig hvis man vil fore opp ungfisk. Det å holde vannkvaliteten oppe i et selskapskar er ikke enkelt. 6 discus passer utmerket i et slikt kar. Voksne discus fores en til to ganger om dagen og krever ikke det tunge foret som fisk i oppvekst. Disse kan fint holdes i et godt beplantet kar.

Når man har innarbeidet gode rutiner og discusen har slått seg til ro i karret så er dette meget takknemlige fisk å holde. De har et utmerket imunforsvar og voksne fisk klarer seg selv i 14 dager uten mat og vannbytte hvis man ikke klarer å skaffe ferievikar.

Den beste anbefalingen hvis man ønsker å starte med discus er å gjøre tingene skikkelig fra dag en. Et stort godt kar, god filtrering samt det å sette seg inn i kravene til discushold er det jeg kaller en god start

Geir Kristiansen
Ber de semikomersielle om å holde salgsfremstøtene til annonsene.


Beklager, var virkelig ikke meningen at mitt innlegg skulle tolkes som et salgsfremstøt. Mente kun å vise til link der min historie om hvordan jeg startet med discus står, for de som ville ha interesse av å lese dette. Ser nå at dette kan ha virket som indirekte reklame- beklager dette.

Automatisk vannbytte
Som flere har påpekt allerede er friskt vann den viktigste suksessfaktoren for at man skal lykkes med discus.

Manuelt vannbytte med bøtter og slanger kan funke greit, men de fleste vil før eller senere gå lei av å drive med dette flere ganger i uka. Har man hatt discus i noen år kan dette bli et ork, og man begynner å slurve, hvilket igjen vil føre til at discusene mistrives. Mange slutter med discus når de er kommet til dette stadiet og det er jo synd.

En annen utfordring er jo feriene. Det er ikke så vanskelig å få en venn eller nabo til å mate fisker i noen dager eller uker, men dette med vannbytte er litt mer tidkrevende og brysomt. Og har man opplevd oversvømmelse pga en uoppmerksom ferievikar, så kvier man seg for å overlate vannbytting til andre.

Så jeg vil anbefale automatisk vannbytte til alle som driver med discus. Med automatisk vannbytte blir discushold en lek. For meg ble det etter 5 år med discus en valg mellom å slutte med discus eller å få et kar med automatisk vannbytte.

Min 720-liter står midt i stua langt fra vannkraner og sluk. Men med litt oppfinnsomhet og noen slanger gjennom vegger og tak så har jeg klart å kvitte meg med alt arbeidet med vannbytting. Med billige komponenter fra Gardena blir det heller ikke noe dyr affære. Den største utfordringen er et skikkelig overløp og den beste løsningen krever at man må borre hull i glasset. Hvis man kjøper nytt kar kan man med fordel bestille et kar med ferdig overrenningssystem.

Vedlagt skisse viser et enkelt prinsipp for automatisk vannbytte. Jeg har brukt dette i over 3 år nå og det funker fortsatt perfekt. Man bør imidlertid sjekke drypphodet en gang i blant for det kan tette seg til slik at vannmengden reduseres.
Veldig bra Innlegg av Geir Rolfsnes.

Se der......vi har en Reodor Felgen arkitekt i Stavanger: Humrer.

Har du fått til oppdrett enda Geir? Jeg vet du har lyst....
DiscusGeir
Veldig bra Innlegg av Geir Rolfsnes. Se der......vi har en Reodor Felgen arkitekt i Stavanger::) Humrer. Har du fått til oppdrett enda Geir? Jeg vet du har lyst....


Ja jeg skal innrømme at jeg har lyst. Det inngår i mine våte nattlige drømmer. Og jeg har faktisk prøvd litt en gang pga at jeg hadde et praktfullt par som la egg gang etter gang. Men oppsettet mitt var tydelig ikke godt nok for yngelen døde og da ga jeg opp. Vil ikke prøve meg på dette igjen før jeg har tid og råd til å legge forholdene til rette på en profesjonell måte. Jeg vet også at discusoppdrett er hardt arbeid som krever mye tid. For øyeblikket prioriterer jeg andre ting (kone, barn, barnebarn, musikk, hyttebygging osv)

Jeg forundres stadig over alle de som skal prøve seg på oppdrett med det samme de har skaffet seg discus. Det er jo ikke så vanskelig å få dem til å legge egg og få frem litt yngel. Men å fore yngelen opp til prakteksemplarer er det få som klarer. Og hvis man ikke klarer det så ser jeg ikke helt vitsen.

Jeg har hatt discus i snart 10 år, men føler meg ikke moden for oppdrett enda.

Det er kombinasjone av planter og discus som er min store lidenskap for øyeblikket og jeg har for sikkerhets skyld bare hanner (7 stk XL) i karet mitt nå for å være sikker på at det ikke blir noe "hanky panky".
Her kom bilde av hanen
eg og pappa er en ny i diskus men vi har fune ut at å fådiskus yngel skald et myetil nå har vi yngel som er blit 2 cm og det er den 10 gangen du bør for 2-3 ganger med NYKLEKET ARTEMIA da bør den være nykleket og.
her er det et bilde av hanen .

og jen g men det er ikke for nybejuner e du skal ha holdpå med fisk i minst 2 år
Tja.. At man må ha holdt på i akkurat to år er vel ingen fasit. Jeg vil tro at de som leser seg opp på forhånd og aktivt søker informasjon, og kanskje øver seg en stund med lettere arter kan starte tidligere enn de som kun har en gullfisk i bolle i 2 år
At man trenger en viss fartstid for å holde på med diskus er ikke nødvendigvis riktig. Noen har holdt på med fisk i flere tiår og er allikevel håpløse akvarister. Andre har forståelse for hvordan ting fungerer fra dag en og kan ha hva som helst av vanskelige fisk. Man må gjøre ting riktig og informasjon om hvordan ting bør gjøres er lett tilgjengelig med så utbredte arter.
For dem som vil holde fisk som krever mye friskt vann og god filtrering i reoler anbefaler jeg å ta en titt på disse pvc greiene. Man ofrer et eller flere kar i bunnen av en reol til filtersump med overrenning til avløp. Egentlig blir man aldri helt fornøyd med det tekniske rundt hobbyen før rør og gjennomføringer er på plass og virker. Alt det man har kjøpt av bøttefiltre og andre dingsebumser blir da overflødige.

Pvc og løftepumper er dyrt. Jeg har regnet ut at pvc+2 løftepumper til min 12x200 liter reol tilsammen kostet meg omtrent 14.000. Det kan gjøres billigere, men jeg valgte å bore hull for både vann inn og vann ut. Konverteringen til skikkelig "tysk" system kom etter en inspirerende omvisning hos Kyrre Siljan.
Hvis folk lurer på dette med sump, og automatisk vannbytte, anbefaler jeg å besøke nærmeste butikk, og spør om de kan vise/forklare hva som skal til, og hva det koster...

Jeg fikk en liten omvisning her en dag, og må si jeg lærte en god del.. Har veldig lyst å prøve meg på automatisk vannbytte, og tegningen i et tidligere innlegg var inspirerende!

Når jeg har konvertert til automatisk vannbytte, kan jeg godt tenke meg Discus en gang, men har en følelse av det tar opp veldig mye tid?

Og at sannsynligheten for å mislykkes er ganske stor, de virker ikke helt hardføre disse fiskene...

Og et annet spørsmål, det sies at de må ha konstant tilgang til mat når de vokser (og hvor ofte når de er utvokst?).. hvorfor? for å vokse optimalt? I naturen, har de tilgang til mat konstant da? eller er discus vi holder, en "feit og bortskjemt" fisk, som blir veldig pen i forhold til de i amazonas?

Spørsmålet er vel: ser en VF (naturlig) discus ut som en oppdrettsdiscus?
Interresert.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap