Discusfolk - hvor nøye med daglig rengjøring?

Nettopp det lurer jeg på. Jeg slammer daglig og bytter selvfølgelig vann i samme slengen. Jeg løfter opp røtter og steiner for å få slammet alt mens jeg holder på. Det blir ca 20-30% daglig.

Jeg begynner nå å synes at dette er et pes. Å bytte litt vann daglig er ikke noe pes da jeg har slanger til å tømme og fylle opp, men den slamminga daglig.... Nå har jeg biltemasand og "alt" vises.

Hvor nøye er dere andre med den daglige "rengjøringen"?
Make it simple
Dette vil avhenge av hva du har i karet i tillegg til discus. Dersom du driver med oppforing av discus i et BBT kar (uten grus og planter) er det vanlig å suge bort matrester og bæsj etter hver foring. Da forer man gjerne så mye man kan for å få fiskene til å vokse maksimalt.

Hvis du har et beplantet kar med grus, planter og nyttefisker (maller, algespisere og snegler) kan du få et system der overflødige matrester omgjøres til næringsstoff for planter og dyr. I et slikt kar bør man helst ha vosken discus som ikke trenger så mye mat.

For en del år tilbake drev jeg på slik som du og ble selvfølgelig lei. Ingen gidder å drive lenge med discus i beplantet kar på den måten.

Nå har jeg automatisk vannbytte og slammer nesten aldri. De eneste gangene jeg bruker slamsugeren er når jeg ominnreder karet. Da fjerner jeg gjerne masse planter slik at jeg kan komme til med slamsugeren for å rense grusen litt før jeg setter ned nye planter. Dette gjøre jeg 3-4 ganger i året.

Den eneste rengjøringen jeg foretar er å skrape glasset en gang i blant for å holde det helt klart for alger. Dette gjør jeg en til to ganger i måneden.
Slamsuger aldri diskuskarret mitt jeg, er et 660 l med masse røtter og noen planter som vokser på røttene, har voksene diskuser da + et parr ungfisker på 12-14 cm.
Men så har jeg 14 stk L134 , 6 stk L66, L116 og L102 + masse kloreker til opprydning på bunnen.
Ingen gidder holde på slik du gjør i lengden, så har man diskuser i vekst så er fordelen og ha et karr uten masse innredning, ihvertfall viss man er ute etter størst mulige diskuser.
Så skaff deg en gjeng med forskjellige vaktmestere på bunnen, så slipper du den jobben du nå gjør.
Jeg har ikke så mye innredning. Jeg har omgjort litt i karet, skal ta bilde senere. Jeg har 6 stk. corydoras adolfoi, men burde nok hatt flere? Jeg har en golden nugget. Jeg kjøpte 2 vanlige ancistrus men det møkket jo noe utrolig, så de ga jeg bort. På den lyse biltemasanden så vises jo alt.

Kanskje jeg bare må "tåle" at det ligger møkk på bunnen? Hvor ofte skifter du vann da? Jeg trodde at jeg måtte gjøre det daglig? Hvor ofte må jeg ta vannbytter (20-30%)
Når jeg hadde diskuser i vekst så byttet jeg 30% daglig, men med voksene diskuser så bytter jeg ca. 30% i uken.
2nelise
Jeg har ikke så mye innredning. Jeg har omgjort litt i karet, skal ta bilde senere. Jeg har 6 stk. corydoras adolfoi, men burde nok hatt flere? Jeg har en golden nugget. Jeg kjøpte 2 vanlige ancistrus men det møkket jo noe utrolig, så de ga jeg bort. På den lyse biltemasanden så vises jo alt. Kanskje jeg bare må "tåle" at det ligger møkk på bunnen? Hvor ofte skifter du vann da? Jeg trodde at jeg måtte gjøre det daglig? Hvor ofte må jeg ta vannbytter (20-30%)


Bare en liten ting jeg tenkte på ift til at du har golden nugget i discuskaret; nå vet jeg ikke hva du fôrer discusene med, men ser for meg at det er "basic" med mygg, frossenfôr, mix og tørrfôr de fleste bruker. Golden nugget og andre baryancistrus arter takler ikke proteinrikt fôr i lengden. Derfor vil det kanskje begrense seg hva den vil "rydde" opp for deg. Har du muligheten til å plassere den i et kar hvor du fôrer med veggismat, hadde det vært mer optimalt for nuggeten. De vil bare ha "grøntfôr" hele dagen lang. gjerne friske grønsaker også.
Ville nok også vurdert å sette opp bb kar, er jo mye jobb å slamme hver dag...
Jeg har jo Discuser i vekst, så jeg får vel bare holde på slik jeg gjør da. Daglige vannbytter kommer jeg jo ikke unna enn så lenge...
Et BB kar som selskapsakvarium i stua vil jeg ikke ha. Automatisk vannbytte hadde vært greit men lar seg ikke gjøre i mitt tilfelle.

Når jeg allikavel må bytte 30% vann daglig så kan jeg jo slamme det værste, trenger ikke løfte opp alt? Kanskje ta en grundig en gang i uken? Eller?

En annen ting: Jeg har fått et grønt belegg på sanden. Jeg trodde selv at det var alger, men han på dyrebutikken sier at det er et bakteriebelegg. Ufarlig, men ikke pent. Når jeg slammer på det så klumper det seg. Han på dyrebutikken sa at det sees ofte i discuskar og de tror det har med den høye tempen i discuskaret. Han sa at det sees aldri i kaldtvannskar som koi og gullfisk kar.

Hva mener dere? Noen som har hørt om/opplevd dette og hva er løsningen? Han i butikken mente at det måtte fjernes manuelt og så bruke algemiddel. Dette har jeg gjort, men det kommer tilbake igjen.
Bare en ting som slo meg her, han sier det ikke er alger men bakteriebelegg, men han anbefaler algemiddel til bekjempelse? Bare hos meg det skurrer litt? Det er ikke slike blågrønne alger du har fått?
skal prøve å få tatt bilder
Høres ut som blågrønnalger ja. Det er noe svineri som vistnok skal skyldes dårlig sirkulasjon.

Jeg så litt på profilen din. Hvis det stemmer at du har 10 discus i 450-literen din og forer så mye som det står i beskrivelsen av karet, så skjønner jeg godt at det kan være problemer å holde det rent.

Hva slags filter har du i karet ditt. Med så mye fisk er det viktig å ha skikkelig filtrering og da er det filtervolumet som teller og ikke antall liter vann per minutt.
slik ser det ut, litt vanskelig å se på bildet kanskje? Blågrønnalger, vil det klumpe seg som et slags belegg hvis en tar på det?

Jeg tror filtervolumet er 8 kg? ehe.... + en innvendig 1000 L i timen pumpe
Joda, nå har jeg lest om blågrønnalger og betegnelsen ligner. Men hvorfor får jeg dette da jeg bytter vann og slammer daglig? Han i dyrebutikken mente at det lett kommer i kar med høy temp.

Dårlig sirkulasjon.... jeg har et kraftig utvendig filter og en pumpe i motsatt ende av karet, nettopp for å få en sirkulasjon - å unngå at vannet blir stillestående. Discus skal jo ikke ha så "kraftig" sirkulasjon....

Hva anbefaler dere meg nå da?
Det kan vel være flere årsaker til at blågrønnalger inntrer, men uansett er disse algene et tegn på en biologisk ustabilitet i akvariet.

Høy temperatur forverrer ofte algeproblemer men jeg tror ikke at temperaturen alene er årsaken.

Mekanisk fjerning kombinert med litt tålmodighet kan hjelpe. Sist gang jeg hadde blågrønnalger var i min 80 liter som dengang kun hadde et innvendig filter. Nå har jeg et utvendig Eheim 2222 filter med større filterolum og god sirkulasjon og algene er forduftet.

Har du prøvd eplesnegler. De jafser i seg alskens gørr.
2nelise
Jeg har en golden nugget.
Hvordan i all verden kan du ha en Baryancistrus i et diskuskar?
hei 2nelise, vi hadde samme problem i ett troffekar, trodde det var lys tiden osv, hadde masse sirkuasjon 17000liter i timen i 530 literen, men fortsatt problemer, det viste seg at pumpen var full av drit og den biologiske balansen var i uorden, dette er ett tegn på overforing og filter som jobber i høygir eller som er lite i forhold til din formengde. men klarer ikke ta unna alt som kommer, vi renset pumpen og slammet opp algeteppe eller hva det nå er og så det aldri mere igjen og foret mindre
håper det er til hjelp. åpne pumpen din og se
Hei Evolution.
Nå har jeg et kraftig utvendig filter (sier min mann, akkurat sånne tekniske ting har ikke jeg peiling på). Filtret har kun vært i drift i ca halvannen mnd. og det er god trykk i utblåsningen. Til å begynne med hadde vi to filter gående samtidig, men det gamle ble solgt sammen med det akvariet som det hørte til. Fikk en liten periode med nitritt da det nye ikke var innkjørt enda, men det er vi over for lengs. Og det at jeg bytter vann og slammer dritt daglig, så har jeg litt vanskelig for å tro at det er filtret, men jeg vet ikke. Jeg kan ikke åpne det, må vente til min mann kommer hjem

Algeteppe, et veldig passende ord. Hos meg så er kun i midten av karet, fremst. Hva kan det komme av?
2nelise
Og det at jeg bytter vann og slammer dritt daglig, så har jeg litt vanskelig for å tro at det er filtret, men jeg vet ikke. Jeg kan ikke åpne det, må vente til min mann kommer hjem ;)


Hvis filteret bare har gått i halvannen måned skulle det ikke være behov for noe rensing enda, med mindre du har foret VELDIG mye.

Slimete belegg (Blågrønnalger) bør fjernes mekanisk så godt det lar seg gjøre. Litt vanlig algebelegg (grønne alger) må man forvente uansett i et akvarium og når man har lys sand viser jo alt veldig godt selv om det ikke er skadelig for planter eller fisk.

Hos meg har jeg et godt beplantet kar med 2 pumper eheim 2224 og slamsuger bare av og til samt bytter ca 1/4 del av vannet hver 14 dag sånn ca. Så skal det sies at jeg forer med tetrabits og ALDRI med oksehjerte. 28 grader i vannet, mer enn nok for diskusen når den slipper å fordøye oksehjerte. PLantene holder nitratet nede og nitrit finnes ikke overhodet. Diskusene mine trives som bare det og jeg opplever dem som helt uproblematiske i forhold til annen fisk jeg har holdt gjennom mine 30 år som akvarist. Så føler vel at det blir hva man selv gjør det til...Mine anbefalinger er altså masse planter, unngå oksehjerte, kjør god filtrering.
Jeg har hatt BGA i malle-kar med masse sirkulasjon, så liten sirkulasjon alene tror jeg personlig ikke er årsaken. Cyanobakterier er også velkjente innen saltvann, riktignok er de røde i saltvann. Og da er som regel synderen for høye verier av PO4(fosfat) Det finnes filtermedier (Rowa) som fjerner dette, utover det er det og slamsuge de områdene hvor de ligger og vannskifte. De har en lei tendens til å komme tilbake, så det kan ta litt tid.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap