Min kamp motg dactylogyrus(hjellemark).

Har et parr som nå har gjennomgodt de fleste behandlingsformer for og bli kvitt den forbaskede hjellemarken, men ingen av kurene har fungert i lengden.
Praziguantel fungerte bra en liten stund, men så var "faenskapet"tilbake igjen-jeg øket dosen betraktelig på praziguantel"pulverform"men somsagt det hjalp i kun noen uker så var det like ille.

Så nå har jeg begynt på kaliumpermanganat kuren, den krever mye jobb, men etter hva jeg har hørt så dreper den parrasittene for godt og ingen ting er bedre enn det.

Men det parret jeg kjører kuren på nå, det er et voksent parr VF, der hannen tåler hjellemarken mye dårligere enn hunnen.
Hannen har stoppet og spise og har blitt skikkelig tynn, mens hunnen ikke har noen synlige tegn på at hjellemarken plager henne, litt rart at fiskene reagerer så forskjellig på samme parrasitten.
Har nå kjørt kaliumparmanganat kuren i ca. en uke og igår når jeg byttet 100% vann fra medisin vann til reint vann så spiste hannen igjen litt mat, og jeg ble seff utrolig glad.
Og når jeg matet igjen nå på morran så spiste hannen igjen, ikke mye, men alt er bedre enn ingen ting.
Har jo tenkt på avliving av denne hannen viss han ikke begynner og spise igjen, men akkurat nå så ser det lysere ut enn det det har gjordt på flere mnd.
Skulle nok ha begynt med denne kuren lenge før det jeg gjorde, men hadde veldig tro på praziguantel og kastet bort noen mnd på det produktet.

Er så utrolig redd for dette parret, det er mine drømmefisker blue face"Nhamunda"Heckel parr og jeg gjør hva som helst for og få disse til og overleve.
Hunnen er i knallform, mens hannen er redusert, rart at 2 voksene fisker reagerer så totalt forskjellig på samme parrasitten-men slik er det bare.

Skal tilsette 4 dose av kalium kuren nå i dag og håper jeg ser bedring på hannen etter hver dose med dette kraftige middelet og at hannen spiser igjen den dagen vannet blir byttet ut igjen, jeg mater ikke de 18 timene preparatet er i vannet, men mater litt de 54 timene som vannet er knall reint uten medisiner.

Holder dere oppdatert på om jeg får frisk meldt disse fiskene, eller hvordan det går.

Takker Kai H for at han hadde dette produktet og var villig til og sende det til meg så fort som han gjorde, det kan ha reddet disse vf heckel fiskene.
Det vil tiden vise.
Ken Myrseth
Hannen har stoppet og spise og har blitt skikkelig tynn, mens hunnen ikke har noen synlige tegn på at hjellemarken plager henne, litt rart at fiskene reagerer så forskjellig på samme parrasitten. ...... Hunnen er i knallform, mens hannen er redusert, rart at 2 voksene fisker reagerer så totalt forskjellig på samme parrasitten-men slik er det bare.


Jeg syns egentlig ikke det er så rart at de reagerer forskjellig. Akkurat som oss mennesker, så er immunforsvaret til det enkelte individ forskjellig. F.eks. noen mennesker får aldri influensa, mens andre får det hvert eneste år.
Fiskene dine er jo to forskjellige individer, og antageligvis har hannen noe svakere immunforsvar enn hunnen, og han kan ha store mengder av parasitten i kroppen. Hunnen har kanskje bare en liten mengde parasitter.

Jeg håper virkelig du klarer å få bukt med den hersens parasitten, Ken! Krysser fingrene og ønsker deg lykke til.
Dette er ett fenomen alle med akvariefisk må erfare på ett eller annet tidspunkt. Især de med Discus. Det kan skaffe mye hodebry og frustrasjon.

Men vips a la bom så løser man dette også. Å da er gleden med akvarier like stor igjen))

Lykke til.
Utrolig positiv utvikling på heckel hannen;).
I dag spiste heckel hannen omtrent like mye mat som den gjorde i sine "glans"dager.
For 4-5 dager siden så trodde jeg nesten håpet var ute for denne fisken, men så begyntye den å små spise for noen dager siden og når jeg matet idag, så hadde den utrolig stor matlyst, så nå ser det ølysere ut enn på lenge for denne diskusen, nå tror jeg den vil overleve, ser ihvrertfall veldig bra ut nå.
Den var mørk som natten her for 3 dager siden, så har den blitt lysere og lysere og i dag hadde den den normale fargen igjen, så nå må jeg bare få den fete litt opp, for den har blitt tynn etter mnd med medisinering.
Men foreløpig så ser det ut til at denne kuren fungerer/hjelper.
Men utrolig mye jobb med denne kuren da, men hjelper den så er den helt klart verdt all jobbingen.
Neste dose med medisin er onsdag ettermiddag.
Hunnen ser like frisk ut som hun alltid har gjordt, spiser og oppfører seg helt som en frisk diskus, så håper virkelig hannen kommer seg 100% igjen, så jeg får drettet disse.
Flott at det går så bra Ken! Kun positivt å si her også, nå åtte dager etter endt kur. Legger ved et bilde av ungfiskene som også fikk behandling selv om de neppe var syke, men de gikk over samme vannsystem som de som var påvist gjellemark!
Hiver meg på tråden
Har du fått identifisert gjellemarken? Er det mulighet for at det kan være trichodina tror du?

Vi kontaktet veterinærhøgskolen da vi fikk plager med vår nyinnkjøpte fisk og fikk dette som behandlingssvar:

Til behandling så kan du benytte formalin (formaldehyd 35% i vann) i 1:4000. Dette tilsvarer 0,1 dl i et 40 liters kar.
Dette er benyttet i akvakultur i alle år i den konsentrasjonen men
Trichodina er ikke alltid så lett å bli kvitt. Iddelt sett bør du lage et behandlingskar med egen oksygenering og gi fisken et 10 minutters opphold.

Vi har prøvd dette og vi fikk etter litt om og men kjøpt ferdig utblandet Formaldehyd på apotek.

Under behandlingen hadde vi fisken i et "garn" og over i egen behandlingsboks med ei lita luftpumpe i. Dette for at vi lett kunne flytte "garnet" med fisken tilbake etter akkurat 10 min. Fungerte hos oss. Men jeg vet at noen har måtte gjennomføre denne type behandling opp til flere ganger før fisken har blitt helt frisk.

Dette er kopiert fra min hjemmeside, men er nok litt "utgått på dato" da vi har en annen type dactylogyrus som vi sliter med nå som har en mye lenger inkubasjonstid på eggene, opp mot 12 dager litt avhengig av temp.
De fleste behandlingsformene nevnt her er desverre ikke lenger holdbare og dette er også grunnen til at jeg har anbefalt Kaliumpermanganat. Noen påstår at dette kan skade discus på sikt, men det gjør også gjellemark, så her for man bruke sjønn. Jeg har selv kjørt kuren som er klistret øverst på forumet "Discus" for fire måneder siden og min fisk har i alle fall ikke tatt skade av dette så langt, snarere tvert i mot.

Med hensyn til Trichodina så har jeg aldri hatt dette på min discus, men om dette skulle bli en plage så behandles dette best med Acriflavin og dette er mye mer skånsomt enn Formalin.
Forøvrig så er sjelden Trichodina noen trussel mot discus da den bare bruker discus til skyss, men den kan være et irritasjonsmoment da den griper seg fast til flankene på fisken og med dette irriterer.

_______________________________________________________

GJELLEMARK

Dette er et meget omfattende tema, men jeg skal prøve å sette litt lys over problemet. Gjellemark er monogenetiske trematoder i familien "dactylogyridea" som hovedsakelig lever i gjellene på fisk. Den er eggleggende og størrelsen er fra 0,2 til 0,5mm. Den har 2-4 lyssensorer plassert på "ryggen" samt 2-4 hovedkroker og en sugekopp plassert i enden. Mellom hovedkrokene er det plassert 12-16 sekundærkroker. Levetiden er beregnet fra 12 dager til flere måneder avhengig av vanntemperatur og type. Det er minst 7 genetiske typer samt over 150 kjente varianter som lever i saltvann og i ferskvann. Mange varianter er fisketype relaterte d.v.s. den foretrekker en type fisk fremfor en annen.

Symptomer som kjennetegner om vi har gjellemark på vår discus er at småfisk puster veldig fort, og at de puster med en gjelle mens at den andre er lukket. De vil også gni seg på forskjellige objekter i akvariet. Større fisk fra 7-8 cm vil puste fortere enn normalt (normalt 60-80 pr. min.), men ikke så fort som de små. De har også en tendens til å legge den ene brystfinnen inntil kroppen. Den eneste måten å se om en voksen fisk har gjellemark er om den har brystfinnen liggende inntil kroppen eller at den en sjelden gang gnir seg mot objekter eller at den vrir på hodet.

Behandling mot gjellemark er veldig vanskelig da vi ikke vet hvilken type vi har problemer med. Omtrent alt vi kan bruke mot gjellemark er giftstoffer og jeg skal nevne noen av disse her :

"Praziquantel"
Dette er et medikament som ofte blir brukt mot bendelorm på katter og hunder. Dette kan kjøpes i tablettform under navnet "DRONCIT", men dette blir meget dyrt, 30-40 kr. for to tabletter som igjen vil gi deg ca. 80 mg praziquantel. Du må i alle fall lese på pakningen for å finne ut hvor mye praziquantel hver tablett inneholder. Praziquantel kan også kjøpes i 100 g pakninger. Mot gjellemark skal du bruke 5 mg pr. l akvarievann kontinuerlig i 14 dager med vannbytter regelmessig. Husk å tilfør medikament ved vannbytte. Dette er for å drepe nyfødt gjellemark som klekker ut av eggene da medikamentet ikke dreper egget. Denne kuren kan kjøres i hovedkaret med grus og planter og det dreper ikke bakteriekulturen i pumpen.

"Flubenol 5% vet."
Flubenol er et medikament som er brukt i Danmark på høns og gris mot ektoparasitter. Det kan ikke kjøpes i Norge, men det forekommer at enkelte akvarister har kjøpt med seg noe når de har vært i Danmark. Det er et sentvirkende medikament, der det virker så tar det vanligvis 8-10 dager før resultater kan sees. Dette brukes med en dosering på 2 mg pr. l akvarievann. Pulveret blandes med vann og rystes godt og deretter helles opp i akvariet. Kuren skal anvendes i 21 dager, når du foretar vannbytte i denne perioden er det viktig at du opprettholder styrken på medikamentet, dette gjelder selvfølgelig også andre medikamenter. Det er rykter som sier at flubenol kan løses opp i aceton. Dette er ikke tilfelle og kan i verste fall medføre at dine discuser dør av mangel på oksygen. Aceton hører ikke hjemme i akvarier. Hvis dine discuser fortsatt har pusteproblemer etter 10-12 dager, kan kuren avsluttes, og andre medikamenter må da vurderes.

"Neguvon"
Dette medikament brukes også mot ektoparasitter på gris og høns, det må brukes med høy forsiktighet da det er meget giftig. Temperatur må reduseres til 26-27 C. et par dager før oppstart av kur. Dosering er 0,8 mg. pr. l akvarievann. Denne behandling skal utføres over 3 dager, hvoretter kur avsluttes med et stort vannbytte, 50% eller mer. En hvileperiode på tre dager, gjenta deretter kuren. Kuren gjentas totalt 3 ganger, hele tiden med lav temperatur. Dette er for å fange opp eventuelle nyfødte larver. Dette gjelder typen "Dactylogyrus" som er eggleggende. Hvis du vet at ditt problem gjelder "Gyrodactylus", som føder levende avkom, så behøver ikke temperaturen å reduseres, og det er også nok med en kur på tre dager.

"Formaldihyd 35%"
Dette er gift av verste sort, men hvis ikke andre medikamenter virker, så er dette siste mulige utvei, og det er den eneste grunn til at jeg tar med dette her. Før du kan få kjøpt dette på apoteket, må du til nærmeste politistasjon/ lensmannskontor for å få tillatelse. Før du begynner en kur med dette, anbefaler jeg at discus blir plassert i et sterilt akvarium uten annet enn en luftestein og en varmekolbe. Dette må gjøres 3-5 dager før du planlegger å kjøre en kur, da fisken ikke kan ha antydning til sår på kroppen etter flyttingen. Doseringen av formaldihyd er 4 ml pr. 10 L akvarievann i 1 TIME. Etter at kuren er over må 90 % min. av akvarievannet byttes ut med pretemperert vann som har stått lagret i 24 timer. Denne kur må ikke gjentas før etter 3 dager, og totalt tre ganger. Dette gjelder da selvfølgelig Datylogyrus. Men husk, dette er kun siste utvei.

"Kobbersulfat"
Dette er kanskje det beste og mest allsidige medikament man kan bruke. Men selv dette skal man ha respekt for. Det første man gjør før en kur, er å flytte all discus til et bart akvarium, uten sand/grus eller planter, planter tåler ikke kobber uansett. Ha et modent filter i karet, men ikke med sand/grus som substrat. Hardheten må økes til 8-10 GH. Du kan bruke GH+. Styrken på kuren er 0,16 mg pr liter akvarievann. Du går til apoteket og får dem til å veie opp 1,6 gram kobbersulfat. Dette tilføres 1 liter destillert vann, ristes godt og er da klar til bruk. Du bruker 1 ml fra denne flasken for hver liter akvarievann du har. Er for eksempel akvariet ditt på 200 liter, ja vel, så bruker du 200 ml fra flasken. På denne måten så har du en styrke med kobbersulfat på 0,16 mg pr. l. Denne styrken opprettholder du i 12 dager. Når du bytter vann underveis, må du tilføre den mengden du tar ut. Bytter du for eksempel 50 liter, så må du tilføre 50 ml fra flasken. Du må også huske på GH+. Det er et problem knyttet til kobbersulfat som må nevnes. Halvvoksen til voksen fisk får alltid små hull i kroppen i hoderegionen, dette kan se ut som "Hexamita", men er ikke annet enn vitaminmangel. Grunnen til dette er at kobber i vannet blokkerer vitamininntaket i fisk, og discus er ingen unntak. Dette vil vokse ut igjen, men dess eldre fisken er, lengere tid tar det. Det som er viktig er å fore med vitaminrik kost etter en kur, blant annet kan "Tetrabits" være bra. Nei, jeg har ikke eierinteresser i Tetra, skulle ønske jeg hadde! En annen sak som kan være nyttig å vite er at kobber i vann som er i kontakt med sand og grus er meget ustabilt, og du måtte da ha målt kobberstyrken i akvariet regelmessig og tilført det manglende kobberet for å opprettholde styrken. Nøyaktige måleinstrumenter for kobber, vil fort koste deg kr. 2-3000,-.


"Epilog"
Giftstoffer eller om vi kaller dem medikamenter, skal alltid behandles med forsiktighet, og holdes innlåst og borte fra barn, likeledes skal de være godt merket. Overflødige medikamenter bør alltid leveres tilbake til apoteket for destruksjon. Det er dårlig økonomi å lagre disse over tid, da stort sett alle har en begrenset holdbarhet det øyeblikket originalpakningen er åpnet.




Blir så glad...
Matet heckdelparret nå på morfran og hannen viser fortsatt at han er på bedringensvei, spiste oksehjerte og rødemyggiser som bare det og det gjør meg skikkelig glad.
Er jo ikke mange dagene siden at jeg trodde at denne praktfulle fisken måtte avlives og det gjorde meg skikkelig trist.
Men nå ser det virkelig ut som om kuren jeg kjører har fjernet endel av parasittene og gitt fisken matlysten tilbake.
Har jo fortsatt endel igjen av kuren så får bare håpe at helsen til fisken fortsetter i riktig rettning, slik at jeg får fetet den opp endel, for denne heckelen har godt kraftig ned i vekt, så nå blir han og hunn foret 3 ganger om dagen, alle gangene med oksehjerte og røde myggiser-dette er noe jeg forer med de 54 timene det er medisinfritt, de 18 timene med medisiner da forer jeg ikke i det hele tatt.
Er vel omtrent midt i kuren nå og ser fram til denne er ferdig, er jo ganske arbeidskrevene kur.
Så sliter dere med hjellemark ja da an nbefaler jeg denne.
Hadde kjempe tro på praziguantel jeg, men den ga de kun midlertidig "friskhet"etter 2-3 uker så var "dritten tilbake, selv om jeg kjørte en kraftig kur med prazi som jeg forlenget til godt over 3 uker-men prazien greide ikke og fjerne parasittene for godt.
Så kalium kuren virker som den medisinen som for øyeblikket er best.

Mange mener at denne kuren kan gjøre fiskene(faen glemt ordet)-ødelegge de slik at de ikke kan få avkom, men bedre med en levende fisk, enn en død fisk som kunne bli far/mor når den levde.
Utrolig hvor mye jeg egentlig har brukt av tid/kroner/svette og tårer for og redde disse Blue face"Nhamunda"parret mitt-for meg så er disse de ultimate VF diskusene, som jeg vil bygge et storkarr rundt-et karr til med kun VF diskuser er drømmen, men så er det det med plassen i stuen, må kanskje bygge på stuen for og få til det.

Fortsetter med oppdateringer av denne tråden fram til kuren er ferdig og litt etterpå.
I morgen kommer neste dose kalium..oppi karret, det gir en fin lilla farge på vannet.
I kveld(lørdag)skal hecklene ha en ny dose kalium.....
Den positive utviklingen har fortsatt på heckel hannen, den spiser som bare det nå-så er veldig lovende igjen.
Ser at den også har begynt og legge på seg igjen, forer 3 ganger om dagen med protein rikt mat de dagene det ikke er kalium/medisin i vannet.
Puste frekvensen har også blitt det jeg kaller vanlig igjen, den puster like rolig som hunnen, noe den aldri har gjordt siden den kom i mitt eier.
Så får jo bare håpe at denne kuren dreper alle hjellemarken på permanent basis.
For brukte kraftige doser av praziquantel i tilsammen i flere uker/mnd på disse, det hjelp for en stund men så var det tilbake igjen.
Og det værste er at det har holdt på og ta livet av hannen og det kunne jeg jo ikke se på uten og forsøke med et annet preparat engang til, og det kuule er at det ser meget lovende ut igjen.
I sverige(er medlem på et diskusforum der/det nordiske som det heter)der har kalium vært normalt og bruke mot hjellemark i flere år, rart vi nordmenn ligger så langt etter og ikke har brukt dette mot hjellemark før.
Har også fått tak i en bruksanvisning på engelsk hvor det står mye intresangt, greit og høre/lære hvordan andre bruker dette preparatet.

Ser virkelig fram til og bli ferdig med denne arb.krevende kuren, men har enda en liten stund igjen.
Kommer til og oppdatere dere om hvordan dette går, regelmessig også en stund etter kuren er avsluttet, det er egentlig det som er intresangt, hvordan fiskene har det noen mnd etter avsluttet kur.
kossen er kaliumpermanganat mot filterbakteriene og andre fisker. kan den brukes i hoved karet eller må de oppi eget kar.
og hvor får du kjøpt det?

og blei diskusene dine helt friske igjen?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap