- Hjem
- Forum
- Fór og fóring
- Artemia
Artemia
Postet 11.03.08 kl 05:58
Atemia er et knøtt lite kreps dyr8enkelt fortalt).
Man får kjøpt artemia egg, som må klekkes, derfor må du ha et klekkeri vis du kjøper artemia egg.
år de er nyklekket så inneholder de utrolig masse næring, de har en form for plommesekk når de blir klekket. Derfor inneholder de masse næring, spesielt de første 48 timene etter klekking.
Startet selv klekkeriet mitt igår, for åfå mat til min kones gurami yngler.
De klekker på mellom 36-72 timer, kommer ann på tempen i klekkeriet.
dette er snadder mat for de aller fleste fisker, det at de også er levende og rører på seg gjør jo at fiskene får opp "jakt"innstinktet og spiser de.
Artemia er knøtt små, så det er så vidt man ser dem-men fiskene ser dem tydeligvis godt, for de blir helt ville når man sprøyter det i vannet.
Man får også kjøpt avskallet artemia(som ikke skal klekkes), hvordan næringsinnholdet er i dem vet jeg ikke. Og om fiskene er like ville etter det vet jeg heller ikke. For jeg bruker kun nyklekkede artemia, når jeg har brukt for artemia.
Det er veldig lett å lagge et klekkeri også(det har jeg gjordt).
Man bruker 1 1/2 l flasker, kutter av bunnen på en, lager hull gjennom korken,og stikker inn en luft slange, og tette godt rundt hullet med silikon slik at det ikke lekker, setter på en bruse stein, lager et stativ til den avkutta flasken(f.eks en flaske som du kutter toppen av)Den flasken som du har til klekkeri skal seff stå på hodet med bruse steinen ned. Da har du et klekkeri.
Man trenger kun flaske, luftslange, brusestein og en luftpumpe. Og selvfølgelig artemia egg, de klekkes i saltvann.
Dette er beste forklaringen jeg greier på morran.
Man får kjøpt artemia egg, som må klekkes, derfor må du ha et klekkeri vis du kjøper artemia egg.
år de er nyklekket så inneholder de utrolig masse næring, de har en form for plommesekk når de blir klekket. Derfor inneholder de masse næring, spesielt de første 48 timene etter klekking.
Startet selv klekkeriet mitt igår, for åfå mat til min kones gurami yngler.
De klekker på mellom 36-72 timer, kommer ann på tempen i klekkeriet.
dette er snadder mat for de aller fleste fisker, det at de også er levende og rører på seg gjør jo at fiskene får opp "jakt"innstinktet og spiser de.
Artemia er knøtt små, så det er så vidt man ser dem-men fiskene ser dem tydeligvis godt, for de blir helt ville når man sprøyter det i vannet.
Man får også kjøpt avskallet artemia(som ikke skal klekkes), hvordan næringsinnholdet er i dem vet jeg ikke. Og om fiskene er like ville etter det vet jeg heller ikke. For jeg bruker kun nyklekkede artemia, når jeg har brukt for artemia.
Det er veldig lett å lagge et klekkeri også(det har jeg gjordt).
Man bruker 1 1/2 l flasker, kutter av bunnen på en, lager hull gjennom korken,og stikker inn en luft slange, og tette godt rundt hullet med silikon slik at det ikke lekker, setter på en bruse stein, lager et stativ til den avkutta flasken(f.eks en flaske som du kutter toppen av)Den flasken som du har til klekkeri skal seff stå på hodet med bruse steinen ned. Da har du et klekkeri.
Man trenger kun flaske, luftslange, brusestein og en luftpumpe. Og selvfølgelig artemia egg, de klekkes i saltvann.
Dette er beste forklaringen jeg greier på morran.
Postet 11.03.08 kl 07:42
Endret: 11.03.08 kl 07:47
Postet 11.03.08 kl 08:09
SterudSaltvann? er ikke det litt skummelt å ha oppi akvariet sitt a?
Her finner du en tråd om klekking av artemia.
Saltvannet er ikke til akvariet Det er artemiaeggene som trives i saltvann, derfor må de klekkes i saltvann. Når de er klekket, tar man en passe porsjon oppi en sil (meget finmasket artemiasil, siden artemiaen er så bitteliten) og skyller dem raskt i litt ferskvann. Skyll dem bare under krana, i vann som er litt kaldere enn lunkent.
Når saltvannet er skyllt vekk, tømmer man artemiaene oppi akvariet, finner en god stol å sitte i, og sitter og betrakter fiskene som våkner til liv og setter i gang jakten på levende artemia. De elsker det!
Bli ikke forbauset om fiskene begynner å yngle som søren når de får artemia å spise jevnlig. Det er meget næringsrik føde, og setter yngleinstinktene i gang hos mange fisk.
Selv pleier jeg å slå av filteret en stund sånn at vannet er rolig, mens fiskene sluker artemiaen. Det gjør jeg for at ikke artemiaen skal suse rett i filteret før noen rekker å spise det. I filteret gjør det jo ingen nytte, jeg vil heller at det skal ligge i fiskemager
Her er mitt artemiaklekkeri!
Postet 11.03.08 kl 08:35
Endret: 11.03.08 kl 08:39
Postet 11.03.08 kl 08:41
Dette kan være greit å ha:
[URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=860&HKatID=]Artemiasil[/URL]
[URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1110&HKatID=]
Artemiaegg litt stor pakke[/URL] eller [URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1111&HKatID=]artemiaegg liten pakke[/URL]
En luftpumpe
(kan brukes til mye i akvariesammenheng, så en slik er uansett kjekt å ha)
Salt
vann
teskje
Temperatur under klekking: ca 28°C (helst ikke for varmt, da koker man artemiaen istedenfor å klekke den. Pass derfor på å ikke sette artemiaklekkeriet for tett inntil en lyskilde)
Det tar 18 - 24 timer for eggene å klekke
[URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=860&HKatID=]Artemiasil[/URL]
[URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1110&HKatID=]
Artemiaegg litt stor pakke[/URL] eller [URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1111&HKatID=]artemiaegg liten pakke[/URL]
En luftpumpe
(kan brukes til mye i akvariesammenheng, så en slik er uansett kjekt å ha)
Salt
vann
teskje
Temperatur under klekking: ca 28°C (helst ikke for varmt, da koker man artemiaen istedenfor å klekke den. Pass derfor på å ikke sette artemiaklekkeriet for tett inntil en lyskilde)
Det tar 18 - 24 timer for eggene å klekke
Postet 11.03.08 kl 08:50
Postet 11.03.08 kl 09:11
Det kan nok være mulig å klekke noen egg uten luftpumpe, men det er dårlig valuta for penga... du bruker masse artemiaegg, men får veldig dårlig klekkeprosent på dem. Mange forblir uklekte. Det er derfor ikke særlig god utnyttelse av artemiaeggene.
Like greit å vente til du har alt du trenger da
Et par ting til som kan være greit å vite om artemia:
Nyklekte artemia er levende, og bør behandles som levende vesener. Dvs når du skal skylle dem rene for saltvann, ikke bruk FOR varmt eller for kaldt vann. Da dreper du dem
Nyklekt artemia klekkes med en meget næringsrik plommesekk (mikroskopisk), som det lille krepsdyret lever av de første timene i sitt liv. Dette er noe av det mest næringsrike du kan gi fisk og yngel. Men siden den bittelille artemiaen bruker av denne plommesekken selv, er næringsverdien bare høy de første 12 - 24 timene etter klekkingen. Etter det tidsrommet har artemiaen brukt opp sin egen plommesekk og mister sitt store næringsinnhold.
Derfor kan det være lurt å sette ny klekking i gang etter et døgn, slik at man hele tiden har to gående; en med egg som venter på klekking, og en som er ferdig klekket og som man bruker av. Du bør uansett ikke ha artemiaen stående og putre i dagesvis. Den blir gammel, og når artemiaen ikke har mere næring å gå på, dør den etterhvert også. Så det hele har altså en ganske begrenset holdbarhet.
Det er det du ser på bildet mitt ovenfor, det er derfor det står to litersmål-klekkerier med artemiaegg der.
Ny og frisk artemia bør altså settes jevnlig. Kast den gamle ved å slå den ut i do, og skyll og vask klekkebeholderen godt i varmt vann før du lager en ny.
Like greit å vente til du har alt du trenger da
Et par ting til som kan være greit å vite om artemia:
Nyklekte artemia er levende, og bør behandles som levende vesener. Dvs når du skal skylle dem rene for saltvann, ikke bruk FOR varmt eller for kaldt vann. Da dreper du dem
Nyklekt artemia klekkes med en meget næringsrik plommesekk (mikroskopisk), som det lille krepsdyret lever av de første timene i sitt liv. Dette er noe av det mest næringsrike du kan gi fisk og yngel. Men siden den bittelille artemiaen bruker av denne plommesekken selv, er næringsverdien bare høy de første 12 - 24 timene etter klekkingen. Etter det tidsrommet har artemiaen brukt opp sin egen plommesekk og mister sitt store næringsinnhold.
Derfor kan det være lurt å sette ny klekking i gang etter et døgn, slik at man hele tiden har to gående; en med egg som venter på klekking, og en som er ferdig klekket og som man bruker av. Du bør uansett ikke ha artemiaen stående og putre i dagesvis. Den blir gammel, og når artemiaen ikke har mere næring å gå på, dør den etterhvert også. Så det hele har altså en ganske begrenset holdbarhet.
Det er det du ser på bildet mitt ovenfor, det er derfor det står to litersmål-klekkerier med artemiaegg der.
Ny og frisk artemia bør altså settes jevnlig. Kast den gamle ved å slå den ut i do, og skyll og vask klekkebeholderen godt i varmt vann før du lager en ny.
Postet 11.03.08 kl 09:25
Endret: 11.03.08 kl 09:26
jeg får vel bare vente da *sukk* klør i fingrene:P Kan benytte tiden til å lage deler av klekkeriet i hvertfall. Sitter å drikker cola til den store gull medaljen sånn at jeg i det minste har flaskene klare i tilfelle jeg får tingene mine i dag..hehe
Tusen takk igjen for kjempe mega gode svar, råd og vink om hvordan man fikser dette
Tusen takk igjen for kjempe mega gode svar, råd og vink om hvordan man fikser dette
Postet 11.03.08 kl 09:31
Artemiaklekking kan gjøres under mange forhold. Det en oftest ser er effekten av mindre gusntige forhold, er det Mona nevner, om at det fort blir mye svinn når en skal høste de klekkede småkrepsene.
En kan vel dele klekkerne i 3 ulike hovedkategorier:
Passive sådanne, i form av "ufoer" med stor overflate, og få egg.
Denne finnes i flere varianter, men den avbildede er nok den mest hensiktsmessige.
Enkelte klekker faktisk artemiaeggene i vanlige pai-former, så det meste er mulig
Kjegleformede klekkere:
Her finnes det en rekke fabrikkproduserte klekkere, med kapasitet fra noen hundre tusen egg, til mange milloner egg. Sistnevnte er en industrisak, og neppe noe en setter på stua
En kan vel dele denne kategorien i to; klekkere som ettes i akvariet for å få mer lys og enklere varmetilgang, og den enkle varianten som står på benken.
Av benkmodellene, er det nok mest hjemmesnekra cola-prosjekter det går i
Det finnes sikkert tusenvis av kreative løsninger på denne typen klekkere.
Klekkere som automatisk fôrer:
Dette er en type som også står i karet, men som lar de nyklekkede små svømme ut i karet, rett i kjeften på sulten fisk.
Genial sak, der en ikke trenger de store mengdene artemia.
For å si det rett ut, så er disse klekkerne ofte dårlige, og vanskelige å holde rene.
Personlig syntes jeg at forholdene en klekker eggene under, er mer viktig enn hvordan klekker en bruker.
Det er en del forskjeller på hvilke vannverdier\ temp\ lysmengde som kreves fra de ulike typene artemia (det er mange arter å velge blandt).
Felles er at artemia stammer fra ramsalte sjøer, og krever derfor temmelig salt vann for å klekke. For mange, vil faktisk havvann måtte sprites opp med litt ekstra salt, for å få optimal klekking.
Klekker en mye artemia, kan det være lurt å skaffe seg et hydrometer, for å måle saltmengden i vannet.
Videre er pH også av betydning. De fleste artemia-typer har 0-relativt liten klekke% der pH er under 8. Jeg tilsetter derfor natron i vannet, denne løfter pH til 8,3.
Tempen er også viktig, jo lavere temp, jo dårligere\ tregere klekking. Selv har jeg med de siste ladningene med artemia faktisk trukket tempen opp mot 34`C, og kan da starte høstingen av klekkede småkryp etter 15 timer.
Full utklekking av eggene er da skjedd i løpet av 23-24t.
Til sist er også lyset av betydning. Eggene krever tildels stor lysmende for å klekke, og det er ikke noen vits å spare på strømmen her
Selv har jeg ett klekkeri jeg bruker mest i perioder, der jeg har ca 10L klekkevann. Her klekker jeg da mellom 20 og 25 millioner egg i døgnet, og kan da skjemme bort fiskene så det holder
Fordelen med dette relativt store og klumpete klekkeriet med innebygget lys og varme, er at jeg kan fôre opp artemiaene, slik at jeg kan om ønskelig høste slike i lang tid.
Større blir de også etterhvert som tiden går
Kan også nevne at kvaliteten på artemiaegg er ekstremt varierende, fra typer med 1-2% klekking, til de med opp mot 100%.
I tillegg er slike egg ofte å regne som ferskvare, dvs at de som står nedstøva i ei butikkhylle, ofte er såpass gamle og oppbevart feil over så lang tid, at klekke% er katastrofalt dårlig.
Husk også at det å klekke artemia er noe en fort kan feile litt med. Det er derfor ikke noen grunn til å deppe, om de første rundene ender med total fiasko
En kan vel dele klekkerne i 3 ulike hovedkategorier:
Passive sådanne, i form av "ufoer" med stor overflate, og få egg.
Denne finnes i flere varianter, men den avbildede er nok den mest hensiktsmessige.
Enkelte klekker faktisk artemiaeggene i vanlige pai-former, så det meste er mulig
Kjegleformede klekkere:
Her finnes det en rekke fabrikkproduserte klekkere, med kapasitet fra noen hundre tusen egg, til mange milloner egg. Sistnevnte er en industrisak, og neppe noe en setter på stua
En kan vel dele denne kategorien i to; klekkere som ettes i akvariet for å få mer lys og enklere varmetilgang, og den enkle varianten som står på benken.
Av benkmodellene, er det nok mest hjemmesnekra cola-prosjekter det går i
Det finnes sikkert tusenvis av kreative løsninger på denne typen klekkere.
Klekkere som automatisk fôrer:
Dette er en type som også står i karet, men som lar de nyklekkede små svømme ut i karet, rett i kjeften på sulten fisk.
Genial sak, der en ikke trenger de store mengdene artemia.
For å si det rett ut, så er disse klekkerne ofte dårlige, og vanskelige å holde rene.
Personlig syntes jeg at forholdene en klekker eggene under, er mer viktig enn hvordan klekker en bruker.
Det er en del forskjeller på hvilke vannverdier\ temp\ lysmengde som kreves fra de ulike typene artemia (det er mange arter å velge blandt).
Felles er at artemia stammer fra ramsalte sjøer, og krever derfor temmelig salt vann for å klekke. For mange, vil faktisk havvann måtte sprites opp med litt ekstra salt, for å få optimal klekking.
Klekker en mye artemia, kan det være lurt å skaffe seg et hydrometer, for å måle saltmengden i vannet.
Videre er pH også av betydning. De fleste artemia-typer har 0-relativt liten klekke% der pH er under 8. Jeg tilsetter derfor natron i vannet, denne løfter pH til 8,3.
Tempen er også viktig, jo lavere temp, jo dårligere\ tregere klekking. Selv har jeg med de siste ladningene med artemia faktisk trukket tempen opp mot 34`C, og kan da starte høstingen av klekkede småkryp etter 15 timer.
Full utklekking av eggene er da skjedd i løpet av 23-24t.
Til sist er også lyset av betydning. Eggene krever tildels stor lysmende for å klekke, og det er ikke noen vits å spare på strømmen her
Selv har jeg ett klekkeri jeg bruker mest i perioder, der jeg har ca 10L klekkevann. Her klekker jeg da mellom 20 og 25 millioner egg i døgnet, og kan da skjemme bort fiskene så det holder
Fordelen med dette relativt store og klumpete klekkeriet med innebygget lys og varme, er at jeg kan fôre opp artemiaene, slik at jeg kan om ønskelig høste slike i lang tid.
Større blir de også etterhvert som tiden går
Kan også nevne at kvaliteten på artemiaegg er ekstremt varierende, fra typer med 1-2% klekking, til de med opp mot 100%.
I tillegg er slike egg ofte å regne som ferskvare, dvs at de som står nedstøva i ei butikkhylle, ofte er såpass gamle og oppbevart feil over så lang tid, at klekke% er katastrofalt dårlig.
Husk også at det å klekke artemia er noe en fort kan feile litt med. Det er derfor ikke noen grunn til å deppe, om de første rundene ender med total fiasko
Postet 11.03.08 kl 18:33
Postet 11.03.08 kl 18:37
Jeg har skrevet litt om det på hjemmesiden min, men det er nok ikke noe der som ikke står i denne tråden.
Link
E
Link
E
Postet 11.03.08 kl 18:56
Artemia fra A til Å har legge ligget på blokka mi, men det hjelper akk så lite med kun en tittel og ett innledende ordKesolFrank (eller andre som har peil), kan ikke du skrive en artikkel om artemiaklekking?
Ser at jeg ikke har den store tiden, eller iveren for den del, til å skrive artikler.
Så om andre føler seg kallet, er det jo bare å hamre løs på tastaturet
Postet 11.03.08 kl 18:58
Og jeg som hadde tenkt å kjøpe artemia i dag, har skrevet det på huskelappen. Har Blå Ciklider som la egg for to dager siden og gleder meg vilt til yngelen blir frittsvømmende og jeg skulle virkelig fòre de godt.
Jeg synes dette virket veldig vanskelig og avansert. Så nå gikk liksom lufta litt ut av ballongen.
Jeg var nok for mye ute å røkte i kjemitimene på skolen :p
Jeg synes dette virket veldig vanskelig og avansert. Så nå gikk liksom lufta litt ut av ballongen.
Jeg var nok for mye ute å røkte i kjemitimene på skolen :p
Postet 12.03.08 kl 09:47
Frank AngellEn kan vel dele klekkerne i 3 ulike hovedkategorier: Passive sådanne, i form av "ufoer" med stor overflate, og få egg. [IMG]http://www.tropefisk.no/images/hobby_artemiahatch.jpg[/IMG]
den har jeg. den funker fjell.
det hele er eglentig veldig enkelt.
kjøp ett klekkeri (eller lag ett selv) å følg oppskriften på eggepakken!
så skyller du rekene før du plomper dem oppi karet.
Postet 12.03.08 kl 09:53
Endret: 12.03.08 kl 09:55
Ciklide[QUOTE=Frank Angell] En kan vel dele klekkerne i 3 ulike hovedkategorier: Passive sådanne, i form av "ufoer" med stor overflate, og få egg. [IMG]http://www.tropefisk.no/images/hobby_artemiahatch.jpg[/IMG]
den har jeg. den funker fjell.
det hele er eglentig veldig enkelt.
kjøp ett klekkeri (eller lag ett selv) å følg oppskriften på eggepakken!
så skyller du rekene før du plomper dem oppi karet.
Vet du hvor mye et slikt klekkeri koster, sånn ca?
Postet 12.03.08 kl 09:59
http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=859&HKatID=
der er den jeg har.
egg osv koster rundt en hundrelapp tror jeg. kommer an på hvor stor pakken er å kvaliteten på eggene, etter det jeg har forstått.
der er den jeg har.
egg osv koster rundt en hundrelapp tror jeg. kommer an på hvor stor pakken er å kvaliteten på eggene, etter det jeg har forstått.
Postet 12.03.08 kl 10:45
Endret: 12.03.08 kl 10:47
Da har jeg endelig fått prøvd med jeg også, men etter første forsøk med å gi det til mine fisker kan jeg ikke si meg overbevist enda.
Artemia yngelen freste rundt plenty de, men mine gullbarber, scalarer og tetra overså dem elegant virket det som. Guramiene tok noen smaksprøver men det ble med det.
Må fisken "læres" til at dette er mat, eller bør jeg prøve meg på større type levendefor slik jeg ser noen har anbefalt?
Artemia yngelen freste rundt plenty de, men mine gullbarber, scalarer og tetra overså dem elegant virket det som. Guramiene tok noen smaksprøver men det ble med det.
Må fisken "læres" til at dette er mat, eller bør jeg prøve meg på større type levendefor slik jeg ser noen har anbefalt?
Postet 31.03.08 kl 12:19
"Artemia yngelen freste rundt plenty de, men mine gullbarber, scalarer og tetra overså dem elegant virket det som. Guramiene tok noen smaksprøver men det ble med det."
Jeg har fort med artemia en del tidligere og jeg mener å huske at de store ikke kunne ta seg bryet med å spise de, men samtlige av de mindre fiskene (guppy, tetra) kjørte rundt i timesvis og lette opp artemia. Ingen tilvenning var påkrevd, de skjønte konseptet umiddelbart.
Eventuelt kan du for opp artemien i noen dager, tror jeg brukte tørrgjær, slik at de blir litt større. Jeg hadde noen i ukesvis og da ble de bortimot en centimeter såvidt jeg husker.
Den klekkeren så kjekk ut, jeg brukte colaflasker og luftpumpe, den disken så rensligere ut. Er det noen ulemper med den klekkeren kontra gammeldags metode?
Jeg har fort med artemia en del tidligere og jeg mener å huske at de store ikke kunne ta seg bryet med å spise de, men samtlige av de mindre fiskene (guppy, tetra) kjørte rundt i timesvis og lette opp artemia. Ingen tilvenning var påkrevd, de skjønte konseptet umiddelbart.
Eventuelt kan du for opp artemien i noen dager, tror jeg brukte tørrgjær, slik at de blir litt større. Jeg hadde noen i ukesvis og da ble de bortimot en centimeter såvidt jeg husker.
Den klekkeren så kjekk ut, jeg brukte colaflasker og luftpumpe, den disken så rensligere ut. Er det noen ulemper med den klekkeren kontra gammeldags metode?
Postet 31.03.08 kl 12:57
Endret: 31.03.08 kl 12:58
HelgeDen klekkeren så kjekk ut, jeg brukte colaflasker og luftpumpe, den disken så rensligere ut. Er det noen ulemper med den klekkeren kontra gammeldags metode?
Det jeg har hørt om den disken, er at du får mye mindre klekkeprosent på eggene. Små mengder artemia altså.
KesolFrank (eller andre som har peil), kan ikke du skrive en artikkel om artemiaklekking?
Det er mulig jeg kan ta den
Men da blir det altså artemiaklekking på min måte det dreier seg om, og hvordan jeg gjør det. Det finnes dusinvis av måter å gjøre det på, men jeg kommer i så fall ikke til å dekke alle, bare min egen metode - som har fødd opp en god del fiskeyngel, så det burde jo holde?
Jeg venter akkurat nå på svar på en email jeg sendte til en web side, der jeg fant et bilde jeg har spurt om lov til å bruke i en artikkel. Det var et mikroskop-bilde av en baby-artemia (artig å bruke i en artikkel).
Postet 31.03.08 kl 13:12
Endret: 31.03.08 kl 13:28