foring av golden nugget (L-018)

jeg fikk tak i en golden nugget i går
men jeg har lest her på AF att enkelte har hatt
problemer med og få de til og overleve. (mest troligt mat mangel)

så er det noen her som har noen tips til foring
av denne nydelige mallen?

jeg forer med algetabletter, røde mygglarver, reker, agurk og flakfor

- tablettene har jeg nedi rett før lyset slåes av.
- mygglarvene forer jeg med om morgenen og ca 1t
etter att lyset er slått av (har hørt att L-018 trenger proteiner)
- reker forer jeg med om kvelden annen hver dag
(1reke er borte om morgenen)
- flakforet forer jeg med midt på dagen (oppspist etter ca 10-20sekunder)
- agurken forer jeg med 2-3ganger i uka, rett før lyset slåes av

de andre fiskene jeg har i tanken er:
- 10 kilflekkrasbora
- 2 ildbuker
- 1 stor pleco (ca 25cm)
- 2 guppier (fulgte med når jeg fikk paradis yngelen)
- 8 paradis fisk yngel (er på oppforings ferie her)
- 2 scalarer.

håper det er noen ute her som har erfaring med foring av denne mallen
da jeg ikke vill miste denne skjønnheten
Golden Nugget er så vidt ikkje så komplisert med foring. Hvis han få ikkje nok vegetarisk for (agurk, salad, blomkål, paprika osv.) spiser han gjerne Echinodorus eller Anubias. Sånn er det iallfall hos meg. I tilsett liker han også alt vannlig for far akvariebutikk. Hvis Golden Nugget trives kommer han også fram om dagen når det er foring, men sky er han likevel. Han trenger noen dager (veker) å tilpasse seg.

Problemet at Golden Nugget (og andre L-Maller) kan døde etter kort tid er ikkje i sammenheng med for. Det er et merkelig sykdomsutbrudd på enkelte individuer som bare skjer.

Lykke til!
Det er en kjent misforståelse at golden nugget er en algeeter. Det er den ikke. den må, som trådstarter sier, ha tilgang på animalsk for. Jeg forer min nugget med jbl tabimin, rekepellets og røde mygglarver. den er blitt god og rund, og ser ut til å trives veldig bra. Har hatt den i ca. 6 mnd.
Michael Niesar
Problemet at Golden Nugget (og andre L-Maller) kan døde etter kort tid er ikkje i sammenheng med for. Det er et merkelig sykdomsutbrudd på enkelte individuer som bare skjer. Lykke til!
Det var da en kraftig påstand? Det er mange maller som dør netopp pga feilernæring.
Gry
Det er en kjent misforståelse at golden nugget er en algeeter. Det er den ikke. den må, som trådstarter sier, ha tilgang på animalsk for. Jeg forer min nugget med jbl tabimin, rekepellets og røde mygglarver. den er blitt god og rund, og ser ut til å trives veldig bra. Har hatt den i ca. 6 mnd.


takk for svaret!

jeg får fortsette med den foringen jeg har nå.
får bare håpe på att han spiser det jeg tillbyr han.

han har vert i karet over ett døyn nå og allerede så har jeg lagt
merke til att det er en aktiv liten krabat.
det tok han ca 10min fra jeg hadde nedi 2kokosnøtthuler,
til jeg såg att han var og sjekka de ut.

desverre så ser det ut til att ildbukene mine har lagt krav på kokos hulene.
men det er jo ikke verdens største krise siden det er plenty med gjemmesteder blendt skiferen i karet mitt.
Gry
Det er en kjent misforståelse at golden nugget er en algeeter. Det er den ikke. den må, som trådstarter sier, ha tilgang på animalsk for.

@Gry
Hmmm, enig at L18, L81 & L177 som er kjent som Golden Nugget er ikkje spesialisert på alger. I natura spiser han fra mikrofauna som vokser på blad og røter. Men nårman ha han i akvariet er det best å fore han med grønnsaker (agurk, rosekål, salad etc.). Hvorfor? Fordi fordøyelsestrakt ser ut som en fra en planteeter (ingen magen, veldig lang tarm). Da er det mulig å skade fisken med for mykke protein og den kan bli sjuk. Det er vanskelig å fore en Baryancistrus riktig fordi han er ofte i selskap med andre fisker og da blir det proteinrik for. Det som er veldig viktig her er at han har mulighet å spiser på myke røter. Da kan han kompensere for mykke protein. Så hvis man ta hensyn til det er det ikkje komplisert å fore L81/L18/L177. Men man kan gjære det komplisert...hvis man vil. At en Baryancistrus trenger animalisk for er rett og slett feilog eg vil gjerne ser literaturen som si det. Sjølv om han spiser også larvae fra insekter i naturen trenger an det ikkje (obs fordøyelsestrakt). Så hvis du snakker om feilernæring så kan dt godt være at du kan drepe din Baryancistrus med en kosthold som er egentlig for "vannlige" fisker (hvis du har ingen "kompensasjonsrot" i akvariet).

Videre er det fakt at noen L-maller ignorerer alt mat og få en veldig tynn buk i korteste tid og død etterpå. Det er et phenomen som er ikke oppklart og kan komme fra importstress (theori). Det er helt sikker ingen forproblem. Eg har sett det en gang i en akvariebutikk i Tyskland. Den hadde fått 6 L81, 4 døde etter ei veke. De andre to kjøpte eg. En har dessverre ikkje overlevd transporten til Norge, den andre svømmer rund fortsatt siden 3 år. Han er i lag med en bunk Rødekrystallreker - en perfekt kombinasjon. Begge arter er vill etter plantemat og videre elsker reker å spise på avføring av L81.

Forresten finner du en veldig omfattende artikel om Golden Nugget her:

Dessverre på tysk i en velkjent akvariemagasin og artikelen støtte alt informasjon som eg har gitt her.
Eg har ferdig!

Helsing,
Micha
Michael Niesar
Men nårman ha han i akvariet er det best å fore han med grønnsaker (agurk, rosekål, salad etc.).

Bortsett fra den tyske artikkelen som flere av oss ikke kan lese pga. språk, hvor har du dette ifra? Jeg har aldri, aldri hørt det før, i motsetning til at GN skal ha animalsk føde, som står i alt som jeg har lest av litteratur om GN.

Jeg vil gjerne ha litt mer vitenskapelige uttalelser enn en eneste artikkel jeg ikke kan lese, før jeg tror noe annet enn det alle andre sier...

Ikke meningen å være skarp i tonen, hvis du opplever det sånn. Jeg blir bare veldig forundret over denne infoen, og må innrømme, ganske så skeptisk...
@dyrehagen
å være skeptisk er jo bra. Men forklaring er egentlig så enkelt, hvis man orienterer seg på morphologi av fordøyelsestrakt. Ingen mage, veldig lang tarm = herbivor, altså spesialisert på planter,alger eller detritus (for eksempel levendefører som blackmolly eller platy, forskjellige karpefisker, tropheus). Stor mage, kort tarm = carnivor (for eksempel abbor). Videre har man omnivore som er meir fleksibel fordi de har magen og en tarm, som er ikke så lang som på herbivore. Men omnivore og carnivore kan ikke fordøye cellulose som er en viktig celleprotein av planter. Mange herbivore kan gjære det til en visst del, men ikke så fulstendig.
Bak til GN. Du kan ser det sjølv at han er egentlig en herbivore, nemlig at han spiser veldig store mengder. Det er typisk for herbivore fordi fordøyelse er veldig ineffektiv sammenligna med en carnivore. Argumentasjonen er ganske trivial, men overbevisende.

Eg syns det er dårlig a si at du trenger meir vitenskapelige info om dette og sjølv tror du det som alle si... eg tenkte, ok eg har en artikel som er veldig detaljert og basere på en grundig undersøkelse. Sorry, at et er på tysk, men da er eg mest bevandret i og derfor søker eg ikke på en sammenlignbar norsk artikel. Men eg prøvde iallfall å oversette de viktigaste elementer. Nei eg ser ikke bort fra den artikel, fordi masse info du finner i bøker er bare kopert. Og eg tror hvis man virkelig vil få man essensen med fra artikelen. Fleire av dåke (oss) hadde jo tysk på skulen.

Til slutten kanskje litt om bakgrunnen min. I min Master Thesis (M. Sc. fisheries science & aquaculture) har eg jobba med fiskeernæring på Cyprinus carpio (karpe). Den har også bare tarm men er en en omnivor fisk. Tilveksten var best med proteinrik mat, men fordøyelsen var dårlig med konsekvensen at Phosphatutslipp var veldig stort. Problemet oppstå når man forer mykke og man har ett lite kar. Da kan det føre til vannbelastning som er rett og slett ikke nødvendig fordi man kan fore på samme måte med vegetarisk for med mykke mindre vannbelastning, spesiell hvis tilveksten er ikke viktig. Og i ett akvariet (sammenligner med kommersiell fiskeoppdrett) er tilveksten lite viktig.

Er sjølv egentlig ikkje fornøyd med teksten min. Eg ser altfor ofte grenser som kommer fra min begrenset vokabular. Har fortsatt mykke å lære med det norske språket...

Micha
Har også lest og hatt den oppfatning av at de skal ha mye næringsrik føde. Har selv to stk som spiser noe grast, de får variert kost, bla squash to ganger i uka.

Ang den artikkelen, så har jeg ikke filla peiling på tysk men at man skal ta den på alvor(hva som en måtte stå der) er bare og se på hvem som har skrevet den, Ingo Seidel er vel en av de mest kjente innefor malleverden. Datz er viden kjent de også.

Så dette var nyttig informasjon for min del.
All ny info mottas med takk. Det er først når man får en mengde litteratur og forskningsstoff man kan sammenligne og lære, og jeg har laaang vei å gå før jeg er utlært. Det jeg skriver ang GN er det jeg har lest meg til i norsk og engelsk litteratur og nettsider, og som dyrehagen sier, det kommer frem at man må fore GN med proteinrik-kost. Dette er noe jeg må huske å spørre om på Hallingtreffen i oktober. Da kommer Nettopp Ingo Seidel for å holde foredrag om opdrett og hold av L-maller. Ian FUller kommer også og skal snakke om Coryer, det er hovedgrunne til at jeg har meldt meg på ;0)
Ang din norsk, den er helt topp den :0)
Et lite søk ga meg denne engelske siden. Her er det Ingo Seidel som har bidratt med info om for til forskjellige malle arter. Her gjentas det at Maller trenger proteiner (også), noe forfatter av artikkelen gjentar og understreker. Vi får vel bli enige om at et variert kosthold er til det beste for alle levende vesen :0)
Søren altså. Typisk meg! Linker er noe dritt å huske på :0)

Her er linken.
HEI.
Jeg har 1stk. L081 ,å ifølge Aqualog all L-numbers, er den omnivore og limnivore (alge/tre spiser).
Jeg sitter faktisk på litt informasjon om studier av mageinnhold av Baryancistrusarter. (akkurat det trode jeg ikke jeg noen gang kom til å skrive)
Jeg klipper og limer.

Fra artsbeskrivelsen av Baryancistrus demantoides av David C. Werneke, Mark H. Sabaj, Nathan K. Lujan, og Jonathan W. Armbruster
Her er litt om tarmsystemet og mageinnhold, les de som gidder:

Gut morphology and ecology. Gastrointestinal tract brown
with yellow-green fat deposits, loosely attached to intestinal
wall. Esophagus turns 90° toward right upon entering peritoneal
cavity, extends straight to right for short distance, turns
90° toward posterior before transitioning into proximal (cardiac)
stomach. Cardiac stomach extends posteriorly for two
thirds of length then transitions into distal (pyloric) stomach
by making a 180° turn such that pyloric portion exits anteriorly
and lies to right of cardiac portion. Proximal intestines
exit the anterior-facing pyloric stomach, turn 180° to cross
dorsally over esophagus, then continuing posteriorly towards
anus. Near the anus, the proximal and distal ends of intestines
begin a parallel, clockwise spiral to the left with coils
accruing ventral to stomach and esophagus. Proximal intestines
spiral clockwise for half of entire intestinal length, turn
180° at their middle, then distal portion spirals back toward
anus. Length of intestines and stomach from 15–21 times SL.
External diameter of intestines ranges from 1–2 mm.
Baryancistrus demantoides was found exclusively among
granite rocks in flowing water. Gut contents of two individuals
consisted of a mixed brown organic and mineral matrix in which the only identifiable constituents were small tufts of
filamentous algae attached to tiny grains of granite. Like most
other ancistrins in the region, it likely feeds by scraping periphyton
and indiscriminately ingesting both the sediment
matrix deposited from the water column and the attached algae
and benthic macroinvertebrates that often live within the
sediment layers.

I tilegg til dette har jeg Lucia H. Rapp Py-Daniel sin artikkel om opprettelse av slekten Baryancistrus fra publisert i Cymbium 13(3) 1989., Denne har jeg kun i papirform. Denne artikelen går ikke i dybden på mageinnhold, men antar at den er nærmest alltetende.

Denne informasjonen og informasjonen i DATZ All L-numbers (Fòr-tabelen side 22. skrevet av I Seidel) betyr at Baryancistrus spiser vegitabilskt fòr, små innsektsdyr, zooplankton og mykt treverk.

Beklager om dette ble for langt.
E
Dette ble ikke for langt i det hele tatt. Kjempe spennende lesestoff!
Foring og hold av l 018 golden nugget
Løfter en gammel tråd da jeg har skaffet meg noen Golden Nugget, og vil gjerne lære mest mulig om disse flotte mallene.

Kjøpte 6 for en måneds tid siden, men 2 har desverre dødd. Jeg var hjemmefra 6 dager forrige uke, og fant skjellettet etter en da jeg kom hjem. 2 dager etter døde en til. De spiser på JBL Tabis, men er dette riktig for til disse mallene? Bør jeg ha noe annet til "hovedfor"?

De går nå i en 530 liter sammen med 13 Praktbotia, 10 Kongotetra og en Ancistrus sp. Forer mest med JBL Tabis, noe JBL Grana Discus, røde mygglarver, agurk og vanlig flakfor.

Karet har 8 cm tykt HMF hjørnefilter med Eheim Compact pumpe som gir 2000 liter i timen, sand som substrat, en del planter, mye redmoorrøtter og et par andre røtter. Bytter ca 10 % vann annenhver dag, pH på mellom 6,5 og 7 (tetratest, vanskelig å se helt nøyaktig), GH 4, KH 2 og nitritt på 0. Temperatur på 25 - 26 C, synker litt ved vannbytte.

Jeg håper noen vil fortelle om sine Nuggeter, og dele sine erfaringer og gi noen tips her :o)

Og til sist, kan noen kjøre Erlend Bertelsens innlegg igjennom en oversetter? Er ikke så stødig i engelsk...



cara79
Og til sist, kan noen kjøre Erlend Bertelsens innlegg igjennom en oversetter? Er ikke så stødig i engelsk.


Holder å lese dette:
Erlend D Bertelsen
Baryancistrus spiser vegitabilskt fòr, små innsektsdyr, zooplankton og mykt treverk.


Virker som du bruker for mye proteiner i ditt for til disse mallene. Jeg ville ha økt på med grønnfor, både friskt for og malletab med lite proteiner.
Takk skal du ha, Nils!

Etter det jeg har lest her på forumet, og har hørt fra andre som har Golden Nugget, så er det litt uenigheter om de skal ha proteinbasert eller mer vegetabilsk føde.

Da skal jeg prøve å fore mer med grønnsaker og kjøpe vegetar malletabbiser.

Hvilke røtter kan erstatte "mykt treverk"? Jeg har redmoorrøtter som mallene ser ut til å like, en mopanirot og en som skal være mangroverot.
Hei
Har en GN selv og min er ekstremt sky og dette gjør at jeg ikke får følgt med på hvor stor den er og om den er for tynn, bare lurer på om det er noe jeg kan gjøre så den kommer ut om dagen også ?? og om spiser det jeg legger fram til den, for jeg vet ikke om det er de andre fiskene som tar pillene eller om det er GN.??
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap