Solveig sin tråd (side 10)

Jo, jeg har tenkt meg et saltvannskar til på sikt. Men det blir leeeeenge til. Trolig mange år. Tanken er nemlig å ha et kar stort nok til å romme denne kompisen. Ja, det er en kulefisk til. Eller, strengt tatt er det ingen kulefisk, men en burrfish, men kulefiskfolk regner burrfishes som kuler likevel. Dette er drømmekula mi, og har vært det lenge. Men, for det første krever det plass jeg ikke har for øyeblikket (jeg må da bytte et eller annet akvarium eller reol med et kar på ca. 300 liter), og for det andre koster det penger jeg ikke har...
Dette første saltvannskaret mitt blir litt et sted å lære fra. Ett sted må jeg begynne for å lære meg saltvann, og så får plusse på med flere kar etterhvert (hvis jeg får råd).

Når det gjelder overgangen fra brakkvann til saltvann så trenger man ikke å få oppblomstring av ammoniakk eller nitritt, i hvert fall ikke slik jeg forestiller meg det. Saltinnholdet kommer til å bli økt sakte, slik at jeg får med meg bakteriene i filteret. Filteret skal selvsagt ut etterhvert, men ikke før jeg har fått etablert saltvannskaret godt nok til at det hånderer situasjonen selv. Den døde levende steinen kommer jeg til å putte i karet før jeg når det som regnet som saltvann. Dermed vil det også etablere seg en bakterieflora i den, som også blir med på økningen av saltinnholdet. Jeg kan ikke tilsette den levende levende steinen før det blir saltvann, men hovedgrunnen til å måtte ha levende LS i tillegg til den døde, er at LS består av mer enn bare bakterier som filtrerer. Men bakteriene som jeg har i filter og den døde LS burde være tilstrekkelig til jeg er over i direkte saltvann. Den levende LS må forøvrig "kureres" før jeg putter den oppi karet. Jeg har aldri helt skjønt hvorfor det er slik, men det hindrer også oppblomstring av uønskede stoffer. Jeg antar at det er dette du tenker på når det gjelder oppblomstring av ammoniakk og nitritt? Men kureringen trenger man ikke å gjøre i akvariet. Den bør man ikke gjøre i akvariet. Så det største problemet med å gjøre det på denne måten, er å bli kvitt nitratet før jeg får igang et refugium. Men det betyr tross alt ikke flere vannbytter enn det jeg gjør i dag. Et problem til kan være algevekst på den døde LS, men på den SG som er der i dag, ser det ikke ut til at alger er det største problemet. Jeg sliter mer med det i det andre brakkvannskaret, og det har en lavere SG.

Så hvis jeg har greid å forstå det jeg har lest riktig, burde det i teorien gå greit å gjøre det slik jeg har tenkt. Men det er hvis jeg har forstått dette riktig...
Så ingen selskapskar med saltvann altså, kun kulefiskkar? :p Men skjønner at du vil ha den kula, den var skikkelig søt!

Hvis du får filterbakteriene med over i saltvannet burde det vel funke, men du er klar over at slike filtre fort blir nitratfabrikker i saltvann? Den døde levende steinen burde du forresten spyle godt av, med høyttrykksspyler e.l., den inneholder nok en del dødt materiale som må brytes ned, og da kan det være greit å ha spylt ut mesteparten før den kommer i karet.
Judosola
Så ingen selskapskar med saltvann altså, kun kulefiskkar? :p Men skjønner at du vil ha den kula, den var skikkelig søt! :D

Her er et bedre bilde av fisken. Kan man unngå å bli sjarmert av et sånt vesen? Men burrfishes er ganske krevende, da de er vanskelig å få til å spise i begynnelsen, samt at de er svært plaget av innvollsorm og andre parasitter. Det lønner seg å ha god erfaring innen saltvann før man kaster seg over slike.

Hvis du får filterbakteriene med over i saltvannet burde det vel funke, men du er klar over at slike filtre fort blir nitratfabrikker i saltvann?

Jada, men nitrat er bedre enn nitritt og ammoniakk, og filteret skal ut så snart ting er stabilt.
Den døde levende steinen burde du forresten spyle godt av, med høyttrykksspyler e.l., den inneholder nok en del dødt materiale som må brytes ned, og da kan det være greit å ha spylt ut mesteparten før den kommer i karet.

Jeg antar at den kanskje må igjennom den samme prosessen som den levnede LSen (jeg tror jeg må begynne å forkorte begrepene til LLS og DLS), før jeg putter den i karet, dvs. skrubbing med tannbørste hver dag. Argh! Jeg har forresten ikke hørt noe mer fra han jeg skal kjøpe DLS av, så jeg begynner å tro at handelen utgår.
Nå har jeg bestilt meg pH-penn fra e-bay. Den kom på rett over 200 kroner inkl. frakt (under 200 uten frakt), så den var billig og jeg slipper å betale moms på den. Håper den funker, men regner med det ettersom jeg fant linken på saltvannsforum fra noen som bruker samme selv. Jeg har også fått fjernet filterboksen fra karet jeg skal bruke som sump (aaargh det var frustrerende til jeg fant rett teknikk!) og funnet ut at jeg sannsynligvis ikke mangler noen pvc-deler likevel. Bordet tok hele fem minutter å sette sammen (tror det var i går jeg gjordet det), så nå begynner ting å ta form her. Og i går gjorde jeg meg ferdig med semesterets første eksamen, deilig å være ferdig med 10 studiepoeng allerede etter to måneder.
Er du klar til å perforere karret ditt? Hullborrene fra Hong Kong kom i dag. Vi kan borre hull i løpet av helga.
Hjelp! Nerver. Hehe. Jobber natt fra lørdag kl 18, og søndags ettermiddag/kveld så fort jeg har stått opp og fått i meg mat. Så fredags ettermiddag/kveld eller lørdag rundt kl 16 er vel det eneste som fungerer for meg denne helga, passer det ikke for deg får vi heller utsette det.
Kjøpte meg krantilkobling på Biltema slik at jeg skal slippe å flytte vaskemaskinen hver gang jeg trenger vann til vannbytter. Den passet ikke til kranen på kjøkkenet, og det var akkurat såvidt jeg fikk slangen på plass på kranen på badet. Det ble en ganske stor knekk i slangen slik at det går ganske tregt å fylle vann, men det er i alle fall bedre enn å flytte vaskemaskinen og i tillegg få store deler av vannet på gulvet (den delen selve slangen er festet i lekker litt, tror det har å gjøre med at slangen ikke er kappet helt 100% rett. Men nå går det vannet i sluken så da gjør d ikke så mye):

[External Image]

Her har jeg fått diverse rørdeler i posten fra Danmark:
[External Image]
Bordet ble hentet slik i butikken:
[External Image]

Etter fem minutter så det slik ut:
[External Image]

Det er ganske lavt, men det gjør egentlig ingenting.
Selvsagt var forumet plutselig nede når jeg holdt på å legge inn bilder. Skulle akkurat til å gi opp og gå og legge meg istedenfor da det plutselig funket igjen. Jaja.

I dag var det akvarieklubbmøte på den ene dyrebutikken i byen, og Nils hadde fått det for seg at jeg skulle ta med akvariet slik at han kunne borre hull i det på møtet. Ettersom karet ikke går inn i den bittelille bilen min, troppet bådet Geir og Bengt opp for å hente meg og karet.

Her har Nils prøveborret et ødelagt kar fra butikken. Bare for å vise at det kunne gjøres uten problemer borret han innenfor det mest skadde området:
[External Image]

Her står mitt kar for tur. Jeg var, naturlig nok, fryktelig nervøs. :S Til å begynne med, til boret fikk ordentlig tak på glasset, måtte det to stykker til for å holde boret stødig. Området rundt hullet var gjerdet inn med papir for å holde på vannet som bruktes til å avkjøle boret med:
[External Image]

Av en eller annen grunn drev de på og boret på skrått litt av og til. Jeg var så nervøs at jeg ikke egentlig fikk med meg grunnen, men det er mulig det var fordi selve maskinen nok hadde sett sine bedre dager:
[External Image]
Nils borrer og Geir står for vannpåfylling og sjekk fra undersiden:
[External Image]

Det ble ei skikkelig smørje etterhvert, med papiret rundt hullet, vannet, og papiret som av ukjent grunn var limt fast under karet. Her har boret trengt et stykke ned:
[External Image]

Fra undersiden. Ikke helt igjennom, men det begynner å nærme seg:
[External Image]
Boret har gått et lite stykke inn i glasset og laget en fin sirkel:
[External Image]

Plutselig var det et hull i akvariet:
[External Image]

Tre hull er boret, og jeg kan endelig puste lettet ut. Sjekk de perfekte kantene:
[External Image]

Når endelig alle hullene var boret, kom vi på at, oj, karet skal stå på et porsabord, er det nok plass til tankgjennomføringene da? Jeg som akkurat hadde roet meg ned, ble jo selvsagt supernervøs igjen. Nils begynte å flire. Til slutt fant vi et målebånd og fikk konstatert at det gikk akkurat, den ene var en mm eller to for langt inn, men det går bra. Pjuh!

Takk til Nils, Bengt og Geir, som stilte opp med biler, bærekraft, bor og eminente borreevner!
Hva skal du med tre hull i bunnen av et akvarium? Hvorfor trenger man så mange som 3 hull? Har det med filtrering via sump å gjøre, eller vannbytter... eller begge deler? Er det saltvannskar dette skal bli?
Det skal bli saltvannsakvarie, ja. Jeg skal lime inn en vegg i hjørnet hvor hullene er slik at det blir et eget kammer, så skal det være to rør til avrenning til sump (hvor det ene stilles høyere enn det andre som en ekstra sikkerhet i tilfelle det andre går tett) og et rør til retur fra sumpen (dette blir å ha utløp på selve akvariesiden av kammeret, ellers blir jo kun vannet som er i kammeret å renne ned i sumpen og ingenting av vannet utenfor). Ved å ha et slikt overrenningskammer sørger man for at det ikke renner mer vann ned i sumpen enn det returpumpa klarer å pumpe opp ettersom det må være en viss høyde på vannet før det kan renne over kanten. Den vannmengden som er i sumpen skal det være plass til i hovedkaret i tilfelle begge avrenningsrørene går tett, og det volumet det er plass til over avrenningskammeret skal det være plass til i sumpen i tilfelle returpumpa streiker.
Da har jeg endelig kommet igang med å vaske akvariet som skal bli sump etter at jeg ble lei og lot det stå urørt på kjøkkengulvet etter å ha slitt med å fjerne den innvendige filterboksen. Nå har jeg fått fjernet all silikonen etter filterboksen, og trenger bare å gå over veggene noen ganger for å være sikker på at alle inntørkede flyteplanterester o.l. er borte. Aceton er fine saker. På organisk kjemi-laben tidligere i høst brukte jeg aceton hver gang noe av glassutstyret skulle vaskes, det tok det meste og var også veldig praktisk med tanke på å tørke utstyr som måtte være helt tørt før det kunne brukes (ettersom aceton fordamper ved romtemperatur).
Da var glassplata foran avrenningshjørnet på plass. Om det er tett gjenstår å se, men pene fuger ble det i alle fall ikke. Uansett skal jeg stryke silikon utover bakruta slik at jeg får sort bakgrunn med struktur, så så lenge det blir tett gjør det ingenting om fugene ser heller humpete ut. Selvsagt klarte jeg flere ganger å trø hodet dypt nedi karet mens jeg holdt på, samtidig som jeg pustet godt inn med nesa. Det svir ennå, og lukta virker som om den ikke har tenkt til å forlate nesa mi. Når jeg så i tillegg måtte vaske hendene med aceton for å få vekk silikonrestene er det ikke så veldig rart at jeg egentlig føler meg litt kvalm og småsvimmel. Men men, forhåpentligvis blir resultatet bra.

Forresten begynte jeg tidligere i uka å kutte opp glass til skillevegger til sumpen. Jeg hadde et dekkglass liggende i tillegg til at det fulgte med to til saltvannskaret, så da tror jeg at jeg har nok glass til alle veggene. Glasset er 4 mm tykt, så det burde holde, det skal ikke være mer enn rundt 50 liter i karet.

Bilder får komme i løpet av helga, nå holder jeg på å lage middag. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å lage agurksalat (sånn med eddik) som tilbehør, men merkelig nok frister ikke det så veldig lenger.
Hei! Fikk du henta sneglene?
Japp, de er hentet. Skulle sende deg en e-post om det når jeg kom hjem, men glemte det... Tusen takk skal du ha!
Værsågod
Sender sikkert e-post om noen uker/måneder når du kan få flere!
Det er bare å si fra det vet du, jeg tar gjerne imot. Det var forresten litt småmorsomt å finne fram for å få hentet dem, med den sinnsyke tåka og nesten ikke synlige husnummer. Glad jeg ikke har jobbhelg denne helga i alle fall, det er ille nok å finne bortgjemte/ikke-eksisterende husnummer uten supertykk tåke.
Ja du får poste noen bilder. Til opplysning kommer det LS til Dyrebutikken neste Fredag om alt går etter planen.
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap