Mona's lille akvarierom DEL 1 :-) (side 166)

Ingen fare for at du blir arbeidsledig med det første nei

Men det er jo kjempeflott da ,håper det blir mange befruktete denne gangen også.
Jeg lovet forklaring på hvorfor, og her kommer den

Når det gjelder forklaringen på hvorfor, så går det et stykke tilbake i tid :p

Karet de går i, 128 liter, har innvendig bakgrunn og et utvendig Eheim 2224 som filter. Innsugsrør og utblåsningsrøret er hektet over kanten på baksiden, og så er utblåset ført ut i karet via en liten slangebit som går gjennom et lite hull i bakgrunnen. Jeg ser altså ingen av de to delene.

For noen uker siden la jeg merke til at karet så veldig grumsete ut, det var liksom ikke helt klart vann. Dette kunne jeg ikke skjønne, for filteret gjennomgikk en rens i midten av november. Men likevel var kraften på utblåset dårlig, ganske svak. Det skulle tåle å stå lenger enn det før det måtte renses igjen!
Ukene gikk, og karet fikk bare sine vanlige ukentlige vannbytter. Uten at det hjalp stort på det grumsete vannet... Jeg tenkte stadig at "jeg må se og gjøre noe med det, fikse det...snart"... Det ble litt sånn "i morgen kanskje, eller neste uke"... :p Hehe.

Ukene gikk, og jeg antar det har vært sånn i 3 uker eller noe.
MEN endelig bestemte jeg meg for å ta fatt på det.
Onsdag, altså for to dager siden, tok jeg tak i saken.
Slo av filteret og løftet frem hele greia, med slanger og rør inkludert. En kikk oppi avslørte en helt gjørmete, brun filtervattskive, tydeligvis på tide å bytte. Men resten av filteret så jo fint ut. Jeg tok med filterets lokk (for der sitter propellen og det), slanger og rør ut på badet, sammen med en slangerense-børste. Så ble alt rengjort. Da jeg renset slange og rør til innsuget, datt det ut noen alvorlige brune kladder.... ooops! Det var sikkert de som bremset alt.
Et vannbytte på 40 % ble tatt, og så ble alle rengjorte filterdeler og filteret montert på plass igjen og satt igang. Ojsann, da ble det trøkk i utblåset, ja!

Så nå har det vært "full pupp" på filteret i to dager, krystallklart og rent vann.... og fiskene tror dermed at tørketiden med skittent og dårlig, stillestående vann er over, og regntiden har begynt [External Image]

Jeg mistenkte at dette kunne skje, at ukene med dårlig vann kunne simulere tørketid for fiskene, og at den plutselige forbedringen av både sirkulasjon og vann ville virke som regntid. Dagen etter filterrensen, altså i går, så jeg en god del vrimling og hyperaktivitet i tanken... men, det har de drevet med før uten at det har resultert i egg der, så sikker kan man aldri være.

Men i dag satte de altså i gang [External Image]
Simulert tørketid og regntid satte fart i dem
(jeg har hatt denne viltfangede gruppen siden oktober 2007)
Mellom 80-90 Green Laser egg :)
Jeg er ikke sikker, men lurer på om leken nå snart er ferdig.
Oppdaget plutselig noen voksne som drev og "lugget" løs egg fra planteblad og gaflet dem i seg :p
Det er ulempen med større Corydoras-grupper (ikke bare en leks-trio f.eks.), det blir flere sultne munner som kan røve egg. Men det ser ut som de på glasset får henge i fred.

Jeg telte over de eggene jeg kunne se på frontglasset og det ene sideglasset, og kom til et sted mellom 80-90 egg [External Image] (jeg har ikke sjekket plantene, telte kun de jeg så på glasset) Omtrent det samme som sist, forresten.

Skal finne frem 11 liters klekketanken straks og begynne innsankingen. Jeg må ta sjansen på å vente litt bare, for jeg skar meg nettopp på en saks og begynte og blø på fingeren på høyre hånd (den jeg skal sanke egg med). Bare vente til det slutter å blø, så blir det plukke, plukke, plukke!
Eggtelling Green Laser
Da er Green Laser eggene samlet inn, plassert i klekketank og talt opp....
119 Green Laser egg !

Forstørret opp bildet og tellet i Paint, og markerte hvert egg med en rød prikk. Det skulle bli ganske nøyaktig telling Eggene på plantebladene og på frontglasset ble talt for seg og antallet notert på en blokk så lenge. Kun eggene på bunnen ble telt i Paint.

Eggene ble plassert i en 11 liters plast-tank, med luftestein på bunnen. Jeg har hatt sortvannsekstrakt i klekkevannet, og nå er det altså bare å vente De brukte lang tid på å klekke sist, så jeg forventer ikke noen klekking før tidligst onsdag eller noe sånt.

Eggene var så godt som ikke klebrige lenger, og jeg måtte bare gi opp å forsøke å feste dem. Noen få ble satt på tankens frontglass, men brorparten (sikkert 100) måtte bare legges på bunnen. Håper det går bra sånn, jeg liker egentlig best at de sitter fast i noe... blir helt stressa av å se yngel kjempe for å komme ut av et løst egg. Hver gang yngelen kaster og vrir seg for å vrikke seg løs fra egghinnen, så følger jo bare egget etter og det blir vanskeligere å komme ut.

Eggene jeg samlet fra akvariet befant seg hovedsaklig på glasset. Kun ca 25 var satt på et par planteblad, resten var på side- og frontglass. Praktisk


Nåvel, det måtte bli sånn, så da får vi krysse fingrene og håpe det beste

[External Image]
Til deg Mona---->Gratulerer (med STOR G) Godt å se at dugnad gir avkastning.
Takk skal du ha. Men jeg må tilstå at jeg begynner å bli litt småsvett og stressa ved tanken på hvor jeg skal ha alle sammen, dersom de klekker i stort antall. De første ukene går greit i plastkar, men det er begrenset hvor lenge så mange yngel kan gå der. Det er det som gjør meg litt småsvett.... hehe

Men jeg har en halvveis idè i hodet, det innebærer bare at jeg må flytte en Corydoras-art ut av artskaret deres og putte dem sammen med noen andre et sted. Det blir det vel lite egg av (på de jeg flytter, og de jeg flytter dem sammen med) men det får gå. Jeg ser egentlig helst at det ikke kommer noe mere egg her på en stund... :p


Alternativ 1:
lurte litt på å flytte mine 14 Corydoras cf Burgessi (C121) fra 98 literen deres og over i den nederste 160 literen, der er det veldig god plass. Fra før er det C. atropersonatus og C. oiapoquensis der, og sistnevnte legger nå egg jevnlig. De førstnevnte har ikke gjort det enda, såvidt jeg vet. Om jeg setter inn 14 nye fisk der nå, så setter det vel korken på for den flittige eggleggingen til Oiapoquensis'ene, men....

Alternativ 2:
Jeg kan flytte Corydoras cf. burgessi til 128 literen der jeg har P. zigzag tetraene mine. Der er det forsåvidt plass, det er 10 Corydoras (caudimaculatus) der fra før.


Kan hende det blir alternativ 2, for jeg vil egentlig ikke at Oiapoquensis'ene skal slutte med eggleggingen sin... selv om jeg ikke plukker eggene, så har jeg sett yngel der mange ganger. Så noe vokser opp av seg selv nedi der. Det er veldig fint. Med 14 nye og sultne munner ryker vel den muligheten, hvis da ikke Oiapoquensis'ene slutter å legge egg overhodet pga "forstyrrelsen".

Jeg ønsker å flytte yngelen til et kar som har GOD filterkapasitet, og i tillegg at akvariet i seg selv også er innkjørt. 98 literen har vært i drift lenge, og har et utvendig Eheim Pro 2224.
Inaktiv bruker
grattis med flere egg mona =
Gratulerer med nye egg, Mona!

Må si det nesten er godt å lese at andre begynner å måtte finregne på literne og lure på hvor det er mulig å skvise inn noen yngel

Dette er jo et evig problem! Hehe
Herlige bilder av green lazer i lek, Mona! Og grattis med eggene!

Jeg har ikke fått lest noe i tråden din etter ferien (jeg har igjen en annen tråd å oppdatere meg i, før jeg gir meg i kast med den lengste: din), og jeg lurer spent på hva slags action som har skjedd den siste måneden. Men jeg måtte bare titte innom i kveld, og ser til min glede at lazerne endelig har fått trukket ut proppen! Jeg vet om en coryfan som pent stiller seg i køen av green lazer-fans som ønsker å kjøpe avkom når de blir store nok...
Femte dag etter overføring til BB tank og igjen kan jeg med glede konstatere at alle Green Laser ynglene lever, det ikke har vært noen frafall i natt Nå begynner jeg å føle meg tryggere på at jeg har fjernet årsaken til frafallet, og jeg gruer meg ikke lenger for å gå inn og sjekke tanken deres om morgenen

Da jeg slo på lyset i dag for å se bedre, spratt de rundt som pingpong-baller i hele tanken :p Jeg slår alltid på taklyset i rommet først, for å liksom varsle at jeg kommer og unngå fullstendig sjokk for dem fra mørke til full belysning når jeg slår på lyset over tanken deres. Men de spratt rundt likevel

Jeg har ikke fått meg til å plukke ut den ene yngelen med symptomer enda og avlive den, men det er nok bare å gjøre det.... den har ikke utviklet seg noe som helst og er helt klart ikke i form. Fatter egentlig ikke at den overlever, dag etter dag, med de kulene på det røde hodet.
Godt å høre at du får det til. Tror ikke du bør frykte mere for de som er der. Med tanke på den med kuler i hodet, ville jeg ha fjernet den..buuhuuu.. Trist om den dør, og forpester resten av "flokken". Lykke til videre.!!
mona o
Jeg har ikke fått meg til å plukke ut den ene yngelen med symptomer enda og avlive den, men det er nok bare å gjøre det....


Den er nå tatt ut og avlivet. Stakkars liten.
mona o
[QUOTE=mona o]Jeg har ikke fått meg til å plukke ut den ene yngelen med symptomer enda og avlive den, men det er nok bare å gjøre det....


Den er nå tatt ut og avlivet. Stakkars liten.

Sørger med deg-På den annen side har den det sikkert bedre nå, for alt hva vi vet. Lykke til videre.!!
Takk for det, Janhenno.
________________________


Jeg er egentlig litt deppa nå, for mens jeg var i gang og avlivet yngelen, tenkte jeg det var like greit å ta all elendigheten på èn dag.
Så derfor tok jeg jobben med å fange inn en annen fisk i en 85 liter, en jeg lenge har tenkt å avlive. En sjelden og flott art, til og med, men den begynte å få stadig flere merkelige utvekster. Jeg tok den opp i et lite plastkar, og med forstørrelsesglass, godt lys og pinsett studerte jeg disse utvekstene nærmere. Jeg ble veldig overrasket over å kjenne at utvekstene var harde som bein (eller brusk). Merkelige greier! Den hadde noen større ved den ene brystfinnen, en ved gjellelokket og et par-tre til spredd rundt på fremre del av fisken.

Da jeg tok den opp, tenkte jeg kanskje det var noe jeg kunne medisinere, men da jeg kjente at utvekstene var helt harde, antok jeg at dette kan ingen medisiner kurere. Hadde ikke visst hvilken i så fall. Disse utvekstene så ut til å gro frem gjennom huden til fisken fra et sted i det indre. Å dra dem av hadde skadet fisken veldig. Derfor ble avliving valgt...

Nå er det iallefall gjort, og den mest bedritne jobben jeg vet om i forbindelse med akvariehobbyen er gjort. Finito! Argh - håper det blir år og dag til neste gang!
Puh, nå er jeg gørrsliten. Skulle tro jeg hadde tatt en vannbytte-maraton og skiftet på alle akvariene på èn dag... men jeg har bare tatt 4.
85 literen med C. eques, de har fått vannbytte 2 ganger. Måtte det fordi jeg skulle ha tak i en enkelt fisk i gruppen på 17, og det endte med at jeg måtte fjerne begge redmoor-røttene og en god del planter. Da jeg dro opp noen planter, gufset det opp en sky av oppbløtte plantegjødningskuler. Nytt vannbytte. Den ene fulle bøtta satte jeg fra meg rett ved gardintrappa. Da jeg kom klivende ned med neste bøtte, satte jeg den ene foten *PLUMP* i bøtta som sto der fra før.... :p Ut å skifte sokker og bytte tøfler.
Jeg fikk tak i den ene fisken til slutt.
Men da jeg skulle sette redmoor-røttene tilbake, var jeg ikke i stand til å greie å få presset ned begge to lenger. Hvordan i alle dager stod de før? Jeg lot den største få plassen, for etter mye prøving droppet jeg den lille av de to røttene.

Neste kar for tur, ble den nederste 160 literen (inneholder C. oiapoquensis og C. atropersonatus), og samtidig måtte en langtekkelig jobb med å manuelt fjerne og nøste opp trådalger gjøres. Slamsugde opp en haug med pestsnegler som satt på matten til HMF filteret også. De liker seg der...
Deretter måtte jeg sitte foran hver enkelt bøtte etterpå og niglane lenge blant rusket i bunnen av bøtta, for å finne yngel og suge dem opp igjen med en "modifisert" pipette. Fant to stykker (C. oiapoquensis yngel) og de ble satt tilbake i karet.

Deretter kom turen til den øverste 160 literen, der jeg har C. amapaensis, C. spilurus og C. condiscipulus. Dette karet har nå vært i drift i snart 3 måneder, og jeg syntes derfor at jeg nå kunne introdusere CRS x RedBee reker der. Håvet opp den ene etter den andre fra 45 literen og plumpet dem uti. Aner ikke hvor mange det ble, men... 20 kanskje? I den nederste 160 L har det vært samme type reke lenge, og de har formert seg i bøtter og spann der. Det yrer av små hvite og røde rekeyngel. Får håpe de trives like godt i den øverste 160 L også. Koloniens spede begynnelse er iallefall innført der i dag.
Det var masse reker å se noen minutter etterpå, de slo seg ned på røtter, planteblad og inventar og satt og plukket og pillet som gale. Mye lekkert snacks å finne der, tenker jeg, siden ingen har gjort det før dem!

Jeg var så sliten at jeg ikke orket å luke i den siste 160 literen. Det får jeg ta i morgen eller noe. Stilkplantene (H. zosterifolia) har forlengst nådd overflaten fra utgangspunket ved bakveggen, og brer seg nå mer og mer utover overflaten som et teppe. Det er det helt lyse, gulhvite feltet man se på bildene her, lysrørene blender. Får alltid det når jeg forsøker å ta bilder av dette karet. Alt det er iallefall planter. Planen er å korte ned stilkene og fjerne alle de nakne stilkene i mørket lengst ned og bakerst, og så plante de finere toppene på nytt på samme sted.

Helt til sist ble det byttet vann på nr 4, og det ble Corydoras metae. Jeg ferska dem midt i en egglegging Rekene i det karet ETER opp alt av planter (unntatt javamosen og H. zosterifolia).

Øverste 160 L
[External Image]

[External Image]
Hei! Var ikke før på de siste bildene av green laserne i lek at jeg virkelig fikk sett hvor flotte de er i fargen, nydelige fisk!

Ville bare fortelle deg om kraftig økning av antallet reker hos meg. Alle havnet i pumpa, og jeg vil tro det var oppi tjue stykker jeg fisket ut i dag. Nå har de fått yngelsikkert filter, så er det bare å vente spent på at de vokser opp. Jeg liker rekene!
Anna U.
Var ikke før på de siste bildene av green laserne i lek at jeg virkelig fikk sett hvor flotte de er i fargen, nydelige fisk!


Åh? For meg var det kjærlighet ved første blikk på disse! Trengte ikke se mer enn en gang på disse (på bilde) for å vite at dette var en fisk jeg bare MÅTTE ha!

[External Image]





Kanskje jeg utrykte meg litt feil, det jeg mente var at jeg ikke har klart å se hvor vakre de er på bilder før nå! Fordi jeg ikke har klart å se fargene ordentlig. Men så har jeg ikke sett hele tråden din da, det har jeg ikke tid til! Fargene er vel ikke det enkleste å gjengi på bilder bestandig... Virkelig nydelige fisk! Får nesten sånn må ha følelse jeg også nå, hehe.
Tilfeldig bekjentskap
© Leif E. Johansen
Reklame for plussmedlemskap