Brakkvann med norske arter fra sjøen. Opptakten til kaldt saltvann. (side 5)

Da har jeg en video med oppdatering klar.

Men før man trykker på linken anbefaler jeg å skru lyden ned eller av. Pumpen bråker litt akkurat nå da slangene behøver en aldri så liten rens (innsuget også forsåvidt), kameraet har gjort sin del for å få lyden til å høres en del verre ut en den er når man står ved siden av. :p

Forsøkte å feste dødmannshånd korallene med epoxy men det fungerte heller dårlig, men har fått tips om å bruke strikk for å holde de fast til stein lenge nok til at de kan gro fast igjen der. Dødmannshånden er kun plassert nedi sanden for å kunne stå i ro og ha mulighet å spise, den skal flyttes høyere opp i akvariet ved senere annledning.

Alle de små hvite prikkene på ruta er små dyr, noe er en type rur tror jeg men har sett at den lille rognkjeksen har spist noen av de andre dyrene som vandrer rundt der så jeg har latt være å fjerne de.

På en avbrukket stortarestilk som står i bakgrunnen vokser det en type svamp, jeg tror det er vanlig brødsvamp men er ikke helt sikker.

Hadde en del kamskjell oppi her men beholdt kun ett da de svømte rundt hele tiden og virvlet opp sanden som igjen la seg som snø på alle algene.

Det blir noen turer i fjæra i morgen for å fange inn plankton, og det er fullt mulig jeg fanger inn litt smådyr også. Kanskje en liten film utpå kvelden. :p

450 liter den dag i dag.
Fy flate! Det karet har blitt skikkelig flott!

Du må legge inn bilder av det i profilen din slik at det går an å nominere det til månedens akvarium og favorittlister. Flere burde få øynene opp for det nordiske saltvannsakvariet så det er flott at du legger inn slike videosnutter. Fortsett sånn
helt eni me du tante astri =) hvis du finn ut at du ska prøv å træn opp fisken din så må du ta video av d. hadd jo vært konge! hvis du kjæm te trondhjæm så må du si fra, så kan æ gi dæ en saitsing om d va intressangt desværre så bor æ laaangt onna saltvann, men vart frista te å flytt så d kan gå ann å bynn me nå så fantastisk som du har i stua di. grønn av missunnelse =) følle nok opp trådn din, for d va både imponerendes å arti å føll me =)
mvh mona
Hehe igjen takk for gode ord. :p

Det ble kun innhenting av dyreplankton i går og endte opp med å sovne før jeg fikk laget noe nytt innlegg her så det ble forskjøvet til i dag.

Har nå lagt inn 3 bilder i profilen min, er ikke akkurat proff fotograf og uten stativ så var det vanskelig å få skikkelige bilder. Det endte opp med 4 brukelige bilder av 18, skal få hjelp til innstillinger på kamera og lignend i morgen. :P

Bilde 1 er av en dødmannshånd med diverse alger i bakgrunnen.

Bilde 2 er en klynge med dødmannshånd, på begge bildene kom det med polyppene så jeg var ganske fornøyd med det.

Dødmannshånd er en lærkorall og har som oftest oransje farge men kan finnes i hvit. Den er avhengig av å få næring gjennom maten den fanger og får ikke noe næring gjennom fotosyntese slik en del tropiske koraller gjør. Krever mye strøm i naturen, men i et akvarium kan man jukse litt da det er lett å fòre den her. Anbefales allikevel å plassere dem i utblåsets retning.

Bilde 3 ser man det jeg tror er brødsvamp.

Svamper lever av å filtrere store mengder vann for partikler. Nøyaktig hva i vannet den lever av er usikkert men jeg finner nå ut etterhvert om jeg klarer å holde liv i den eller ikke. Det viktige med svamper er at de ikke skal taes opp av vannet da luftbobler kan tette innvendige kanaler og dermed sulte ihjel svampen. Løsningen for meg var å ta med poser man får med fisk i fra dyrebutikken og bruke den til å frakte svamp fra sjø til beholder og videre fra beholder til akvarium. Et lite uhell oppstod da den skulle i akvariet så den ble eksponert for luft i et par sekund, forhåpentligvis gikk det bra men tiden vil vise. :P
Legger med bildet av akvariet her også. Som tidligere nevnt skal dødmannshånden flyttes høyere opp i akvariet etterhvert. Det skal også plantes litt mer ålegress med tiden men vil trenge en del åpent bunnareal for de 3 hovedartene jeg håper å få fatt i. De artene er fløyfisk,rødhai (unge) og skate (unge).

Bilde 1 er av akvariet sett forfra.

Bilde 2 er et av de som ble helt forferdelig, men legger det med her så man kan sammenligne fargen på den gamle sanden med den nye. Den gamle sanden blir liggende under da det er en god del næring som ligger i denne samtidig som en del algerester ligger begravd der for å råtne, håpet er at denne næringen vil gjøre det mulig å holde ålegress.
Det er en stund siden sist jeg oppdaterte. Dette er pga en lang eksamensperiode der jeg var opptatt med lesing og så har det seg slik at jeg i løpet av sommeren skal gjennomføre 2 ukers praksis på en bedrift som del i et fag vi skal ha neste semester.

Min utplassering begynte dagen etter siste eksamen. :P

Det var da å møte opp på fredagen og møte litt folk og få omvisning og så en frihelg til å se meg rundt i nærområdet. Stedet jeg har utplassering på er Runde miljøsenter som skal ha litt egen forskning og fungere som base for andre forskere som kommer hit for å utføre sitt arbeid i nærområdet.

Har selv samlet inn diverse saker som blir tatt med hjem og puttes i akvariet ved utplasseringens slutt. Det blir da en ny oppdatering her med en ny look på akvariet :p

Det er mye å ta fatt i av arbeid her på Runde, alt fra mindre arbeid til å være med på tokt der det utføres undersøkelser av bunnfauna og fiskebestander, med andre ord snacks for enkelte nerder som f.eks....meg :P

Har filmet med mobil når det ble kjørt ROV (remote operated vehicle) og kvaliteten er så som så, men det hjelper ikke da jeg har glemt kabel til å overføre dette til laptop. Men filmen kommer etterhvert når jeg reiser hjem.

Driver også med planer for å lage en egen "mini trål" som skal brukes til å samle inn store mengder pelagisk yngel av det som måtte finnes i fjorden om sommeren\høsten. Kan dukke opp mye artig der å fø opp og skrive om :p

Inntil videre så får jeg bare ønske AF folket god sommer og fortsette med utplasseringen min mens jeg gleder meg til å arbeide med akvariene igjen.
Oppdateringen som skulle komme blir herved utsatt på foreløpig ubestemt tid da jeg fikk tlf for snart et par timer siden med beskjed om massedød og stank.

Ga beskjed om diverse strakstiltak utifra det jeg fikk høre på telefon og reiser hjem i morgen tidlig for å se om noe kan reddes (krysser fingrene). Litt sånn småskuffa da jeg skulle reise hjem på fredag og småhumret litt for meg selv på msn tidligere om at det hadde gått så bra med akvariet. Forhåpentligvis kan et par titalls bøtter med nytt vann redde noe så jeg ikke må begynne fra scratch (bank i bordet).

Fortsatt god sommer. *knegg*
Jaja, den gode nyheten var at jeg klarte å redde unna noe av livet så jeg slapp å begynne fra starten av.

Den dårlige nyheten derimot var at nå i dag når jeg har vært bortreist de 3 siste utplasseringsdagene mine...så har noen kommet borti knappen til kjøleren.

Temperaturen skulle vært 14-15grader...den var 27.5 grader.

Den nye gode nyheten er at jeg kommer til å bli bra sprek på å bære inntil videre ukjent antall bøtter vann.

Og strengt tatt så klarer jeg ikke finne på en bedre unnskyldning enn dette for å kunne bo i fjæra resten av sommeren.
Da var karet fikset opp litt igjen, men har ikke fått fanget inn så mye jeg ønsket da jeg har hatt en del jobb denne sommeren. Har fått tak i et par fløyfisker, hannen er av arten liten fløyfisk. Hunnen derimot... det er noe som gjør at man kan skille liten fløyfisk fra vanlig og flekket og der et at de har en trespisset pigg på gjellelokket og det har hunnen, men lengden ser ut til å være større enn maksimal lengde på 12cm og da skal hannen være størst. Får prøve å måle nøyaktig lengde en dag, hannen er hvertfall fornøyd og gjør seg til ofte.

Har fått tak i en brisling stim igjen, forrige gang døde de ut ganske fort men denne gangen ser de ut til å klare seg helt fint. Har også fått tak i noen flotte hydroider som jeg skal sjekke id på senere.

Må også si jeg er veldig imponert over røde mygglarver nå, absolutt alt i akvariet blir ville når jeg fòrer med de. Selv om dette ikke akkurat er naturlig føde så sparer det meg for en del arbeid med å skaffe fòr fra sjøen.

Har også bestillt en del vitaminer og noen tester for å kunne kontrollere mengden av noen viktige sporstoffer i karet og så har jeg endelig tatt steget og bestillt en skummer. Litt av grunnen er at det nærmer seg tiden for å skrive bachelor oppgave. Om jeg klarer å få akvariet i bra nok stand til vinteren så er det mulig jeg får mulighet til å skrive bachelor om det å drifte et kaldt saltvann akvarium. Det er vel ikke akkurat et stort marked på kysten for salg av dyr, men utstyr og diverse går forsåvidt ann så det må diskuteres nærmere med veileder på høyskolen.

Ingen nye bilder eller filmer denne gangen fra min side da det ikke har vært så mye å vise til etter at karet ble kokt. Har 3 bilder som ble tatt av akvariet av min bedre halvdel etter at hun hadde tatt med seg noen godbiter fra Runde der jeg var utplassert. Obs obs er at ålegress ikke er festet i bunnen på disse bildene og da flyter rundt i vannet, bildene er ikke tatt fra noen heldige vinkler heller. :p
Fløyfisk er jo en meget vakker fisk,har kun fått fløyfisk en gang.. Hvordan fikk du tak i dem??

Stilig prosjekt du har. kjekt å se noen som driver med noe lignende som meg selv..
Hehe fløyfiskene jeg har er fanget for hånd og med håv når jeg dykker. :P

De er ikke ikke så veldig enkle å fange at det gjør noe, men med litt tålmodighet og flaks så går det greit. Å få de på kroken skal gå ann om man driver målrettet fiske etter dem, men det har jeg aldri klart selv og jeg har prøvd lenge.
Er forandret en del i akvariet igjen nå og håper på å få ut film og bilder til helgen.

Det har også oppstått et lite problem som jeg møter med både forargelse og glede. Jeg har som vanlig hentet vann fra sjøen og hentet litt alger og dyr, men denne gangen kom det med parasitter også. Det har kommet med en fiskelus art, har ikke identifisert den enda men forsøker å finne ut av dette. Skal i morgen forsøke å få tak i en lærer på høyskolen og diskutere mulige tiltak med han. Har en medisin liggende som jeg har tenkt å teste også men har liten tro på denne da den skal være skånsom mot skalldyr og parasitt arten er et lite krepsdyr.

Formalin direkte tilsatt i karet er utelukket da det dreper alger, og om jeg gir fiskene bad i formalin så vil de bli infisert igjen straks de er tilbake i karet. Tror mitt beste håp er å skaffe flere små eksemplar av grønngylt og andre leppefisker i håp om at de kan være flinke til å plukke lus samtidig som jeg kjører UV belysning til å ta larvene som lever planktonisk.

Forargelse bringer det hvertfall da det ser ut til å spre seg ganske raskt, men det er glede i det da jeg nå får en god mulighet til å utvikle en grei metode for å bekjempe problemet. Det vil nemlig med god sikkerhet kunne ramme meg igjen ved en senere annledning, det vil også kunne ramme andre kaldt saltvanns akvarister så jeg ser på det som særdeles nyttig.

Spennende tider :p
Film av fòring i kaldt saltvann ;)
Kort oppdatering.
Fiskelusen ser ut til å være borte etter et par tilfeldigheter.

Skrev noen innlegg om fòring på et annet forum og tok et par filmer i forbindelse med det. Legger ved linker her så interesserte kan få se.

Obs obs var ikke meg bak kamera og personen som filmet var uvant med vinkel og instillinger på kamera, så nok en gang ikke noe superkvalitet. :p

<embed src="http://www.youtube.com/v/4dhi068IJSs&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>

<embed src="http://www.youtube.com/v/C9B5E7EjuIc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
Flotte filmer. hva forer du med.??
Fòrer med mye rart avhengig av hvilke fisker det er beregnet på.

Alt i alt fòrer jeg med:
-nedfrosset dyreplankton (rødåte) *
-nedfrosset rurlarver *
-mysis (levende)
-reker (og andre skalldyr når mulighetene byr seg)
-hvitt fiskekjøtt
-muslinger (hjertemusling favoritt)
-rekerogn
-børstemark
-røde mygglarver (Omtrent alle dyra i karet liker dette)

*= brukes som levendefòr når det er sesong for det.

På filmen med fløyfisk er det reker det går i mens på den andre er det røde mygglarver og en isbit med dyreplankton. Brislingen er spesiellt glad i røde mygglarver og rødåte
Lenge siden jeg har skrevet noe her nå (igjen). :P

Har vært ganske opptatt skolearbeid derav bachelor oppgave.

Akvariearbeid har i den tiden vært redusert til et minimum og et visst forfall har det nok vært. Det er nå fikset opp igjen en del med ny beplantning av ålegress og det er blitt fanget inn noen nye dyr, de fleste er derimot så små at de sjelden er å se igjen (porselenskrabbe, kystringbuk yngel osv.)

Legger med 4 filmer som er tatt etter at ble pusset opp.

Den tredje filmen var tatt fra like over kjøleren i starten så man bør ikke ha på høyt volum der da kamera tydligvis er veldig følsomt ovenfor lyder.

Siste filem ble tatt for å vise veksten av rødalger på baksiden av plastnettingen jeg brukte som bakgrunn i vinter da jeg festet alger på denne. Rødalgene som vokser på baksiden her er ikke å se så mye til ellers i karet og jeg tror det kan ha sammenheng med lyskilden jeg bruker. Mulig krever de å stå i områder der det er litt mindre lys som når til og kanskje uten mye strøm.

<embed src="http://www.youtube.com/v/BML0tGL4xxc&hl=nb_NO&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>

<embed src="http://www.youtube.com/v/Z5UVUw2lJ_Q&hl=nb_NO&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>

<embed src="http://www.youtube.com/v/GBJN-64kb9Q&hl=nb_NO&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>

<embed src="http://www.youtube.com/v/tLVRfzF8kSo&hl=nb_NO&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>

Har også lagt inn noen nye bilder i profilen for akvariet, disse er fra i vinter og er ikke helt oppdaterte.

Reiser bort i 2 uker på onsdag for å skifte tak på familiens sommerhus, det blir også en del fritid så jeg planlegger å få med noe spennende til karet i form av makro alger og dyr.
Jaja, etter første turen avgårde ble det fin fangst og det var mye spennende i karet. Det ble til at vi rakk halve taket og reiste tilbake igjen for å ta andre halvdel når været ble bra nok, denne gangen var det en bror som skulle ta seg av karet mens jeg var bortreist......

Det ble vel glemt av til fordel for dataspill så de fleste makroalgene hadde ikke taklet temperaturen som økte da filteret på kjølerinnsuget ble tett. Heldigvis overlevde de fleste dyra da. Rødalgene sprer seg fint og vokser bra til tross for en liten periode med høyere temperatur enn ønsket.

Skal snart forflytte de større fiskene, det blir enten å gi de friheten tilbake eller å gi de til atlanterhavsparken. Kommer til å satse en del på yngel i tiden fremover da det blir flytting og litt trange tider før vinteren.

Nye bilder eller filmer kommer etterhvert som jeg får istand igjen akvariet, regner med det blir i løpet av neste uke.
Spennende Leste at du skulle prøve med sjøhester, det hadde vært stilig
flotte filmer og fisk.

Espen
Takk for hyggelige ord.

Sjøhester hadde vært fint, men de observasjoner som er gjort i norge er vanskelig å få bekreftet. De skal ikke høre til her ifølge litteraturen men man vet jo aldri. :p

Den siste "bragden" var å gjennomføre vintersesongen i karet. Algene grodde som de skulle på tross av grønne pestalger som blant annet tok knekken på en powerhead ved å flyte som en stor klatt og deretter låse fast rotor og svi motoren. Sjøharer som er en nakensnegle klekket også frem.

Akvariet er nå desverre avsluttet og det vil bli en lang pause fremover. Dette fordi jeg har kjøpt et hus som skal pusses opp både utvendig og innvendig. Huset har heldigvis en stor kjellerstue som etterhvert skal inneholde et 3000 liters kar, men dette rommet blir det siste som pusses opp.

Dette vil såklart bli et kaldt saltvannskar og jeg vil benytte meg av all erfaring så langt for å starte det opp på en litt annen måte enn det jeg har gjort tidligere. Denne gangen skal jeg bruke store mengder død "levende sten" og omtrent halvparten av den vil da ha stått i sjøen noen år. Disse stenene vil bli plassert på utvalge lokasjoner for at ønskede alger og organismer skal benytte seg av disse. Dette og sand hentet fra sjø vil danne grunnlaget for oppstarten, dette skal få stå i fred en periode som ikke er fastsatt enda (1-8 måneder). Dette blir da et slags modningsforsøk der jeg skal bygge opp mikrofauna og studere utviklingen av denne. Det skal også plantes frø fra ålegress i håp om at dette vil utvikle seg.

Om det blir store eller små dyr jeg kommer til å ha i karet er ikke bestemt enda. Det er litt vanskelig å velge da både store flotte fløyfisker og knurrer frister samtidig som de størrelsene jeg har holdt meg til så langt egentlig passer bedre inn i interessen min for økologien i akvariet. Tiden vil vise
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap