Min akvarietråd, nedturer og oppturer! (side 4)

Gratulerer med en riktig stilig liten fisk. Googlet den for i basen var det ingen bilder
Siljee
Gratulerer med en riktig stilig liten fisk. Googlet den for i basen var det ingen bilder :)


Stemmer det, skal prøve og få tatt noen bilder slik at det blir noe her på basen.
Ser frem til de kommer i hus så det blir litt mer fisk og livat i karet.

Skal også selge unna 4stk Julidochromis marlieri som ikke går i hop med de to eksisterende para som har blitt dannet. Sater på at dem forsvinner ettervært.

Kenneth
Halloen!!

Her går det sin gang med karet. Slet med BGA tidligere og hev inn 10stk eplesneger som jeg fikk tak i, dem var ganske små men har spist seg store fete på kort tid. Disse skal ut ettervært da dem ikke passer inn i området jeg prøver og ha.. "kremt kremt" Om disse har tatt BGA`n skal jeg ikke si sikkert men fikk endelig mine afrikanske sandsnegler rundt samme tid som eplesneglene så det kan godt være det er dem som skal ha æren.

Skal forresten bestille ett nytt kar nå med litt spesielle mål )
Grunnen til at det ikke blir et standardkar er jo fordi vi har såpass liten plass i leiligheten at jeg må tenke litt "lurt" :-P

Slik blir karet, 45L

[External Image]

Lurer på om jeg vil ha litt reker, red og black bee gjerne.. Usikker..
Kanskje noen sneglehuslekere fra Tanganyika??? Har noen uker og tenke på, venter på prisen på karet fra leverandør

Litt bilder fra karet p.d.d.
Gresset vokser utroooooolig sakte, er nok pga mangel på CO2 da jeg trur lyset er mer enn bra nok.. Bruker også gjødsel men opplevde en liten algeoppblomstring så trur jeg var litt for ivrig.

[External Image]

Tenkte og lage en DIY CO2 beholder bare for og se om det vil hjelpe.. Eneste er at jeg har lest litt for og imot mtp PH`n min som er på 8 - 8.5
Noen som vet??

Sebrasnegl og marlieri på tur

[External Image]

mvh Kenneth

Tripper avgårde!
Morn..

Ikke så mye som skjer her på fronten, det er begrenset mde hvor mye det går an og skrive når man kun huser et akvarie. Har dog fått det andre som er beskrevet i forrige innlegg, det ble veldig pent og koster meg 400kr gjennom en kjekke kar som bestilte det på mål for meg gjennom en leverandør i danmark. Sier tusen takk for det!

Er på husjakt om dagen og vi skal til og kjøpe noe større. Da blir det litt mer plass og litt flere akvarier og kunne utdype hobbyn med. Det er ganske kjedelig med kun et kar, enkelt og greit.

Karet har stått i 3uker uten vannbytte i dag så skal til og begynne med og bytte 40% av vannet, tok en vanntest først bare for og se om alt er som det skal.
Karet er friskt og raskt med gode vannkvaliteter og er nå fritt for alle type alger, slet en del med BGA i begynnelsen.

Legger ved vannverdiene.

PH : 8
KH : 4
GH : 14
NO4 : 0 mg/l
NO2 : 0 mg/l
NO3 : 12.5 mg/l
O2 : 11 mg/l

Kenneth

Da var tanganyika karet solgt!
"Stor" karet er solgt da jeg ikke har tid til hobbyn lengere. Klarte alikavel ikke og pakke sakene helt så jeg har et 20L rekeakvarie i drift.. Noe må en tross alt ja
Fikk rekene til en slikk og ingenting så da passet det bra og prøve seg denne gangen.



God helg!
Da er det blitt egg på ca halvparten av rekene.. Venter i spenning

Kenneth
Back in business
Hallo folkens

5 år senere er jeg her igjen, hobbyen har på nytt fått liv i margen og jeg gleder meg til og sette i gang!
De siste 5 åra har jeg vært helt uten kar da jeg var i en periode i livet hvor jeg flyttet mye. Nytt fra da til nå er ny samboer som også liker idéen med stue akvarier godt samt barn rett rundt hjørnet, i april

Nå har jeg bestilt meg et nytt Juwel rio 180l som skal få plass i stuen og blir et selskap/plante akvarier. Har tidligere holdt på med Tanganyika så kan fint lite om planter men holder på å lese meg opp.

I Rio karet er det 0.5w lys pr.l vann så trur jeg skal få nok lys til og holde en del planter, viser det seg rett bestiller jeg også et co2 anlegg med sodastream beholdere i fra USA. Blir det for dårlig lys til og få et fint planteakvarie må jeg bestille meg noe ekstra jeg kan montere inn men det kan kanskje noen av dere andre svare meg på..

Dette blir spennende så sitter nå å planlegger hva planter og fisk jeg skal satse på. Noen tips eller idéer? Kjekt å være tilbake!!!


Velkommen tilbake! (sier nybegynneren som knapt er våt til knærne

Misunner deg både fasen dere er i planleggingen, og den akvaktive samboeren!

Som inspirasjon kan jeg jo si noe om hva JEG digger og kan bidra med erfaring til:

Jeg liker, så langt, tette plantebanker og store høydeforskjeller, og mitt første "skikkelige" kar tror jeg simulerer en bekkebank ganske bra. Du kan søke inspirasjon på tanksiden om du vil.
Tanken er befolket med stort sett små fisk; stjernedanio og endlers, samt to kampfisk og tre ancistrus.

Følger spent med på hva dere velger å gå for
Takk for det :)
Var inne og så på karet ditt, ganske nystartet men det vil nok gro seg fint til over tid tenker jeg. Fin fisk den Stjernedanio du har. Jeg har alltid hatt en liten fasinasjon av tetra artene så jeg tenker det blir et plantekar med forskjellige tetra fisk.

Har tittet litt rundt og fiskene jeg skal vurdere blir nok neon, kardinal, rødmunn og kobbertetra. Fine fargerike fisk alle sammen og gjør seg nok godt i et selskapsakvarie.

Tenker også og ha litt større "hovedfisk" så tenker litt på dverg scalare men med alle fiskene er det jo viktig med svømmeplass så karet skal ikke gro igjen men være dekorativt og pent.

Har sett en del på youtube og funnet frem en hel masse aktuelle planter som jeg har listet opp her også med fisk jeg vurderer.

Syntes planten ved navn cuba tar seg veldig bra ut som "plen" så regner med det blir den hvertfall..

Spennende detta
To soil or not to soil!?
Har sitti å lest nå og sett på forskjellig bunn substrat som har en del næring i seg som fremmer planteveksten. Soil er ikke akkurat rimelig men skal jeg få et pent selskapskar med flott plante vekst må jeg gjerne spandere på meg dette. Spørsmålet er HVILKEN SKAL JEG VELGE? Det er jo så mye forskjellig. Jeg kan få tropica aquarium soil til 35kr literen ca så det er jo ikke så aller verst.

Ser mange skryter av ADA sin men den er dyr syntes jeg. Bestiller CO2 anlegg også i løpe av uka fra england som går med sodastream flasker, ganske praktisk..

Noen der ute som kan dele efaringer de har med ulike typer soil? Hadde satt veldig pris på det
Angående substrat, så har du jo valget mellom "helt" soil eller næringssubstrat med noe annet over (grus/sand). Kommer litt an på hva slags fiskearter du har tenkt deg. Soil er ikke så bra for maller og dvergciklider, f.eks.
Uansett så er substrat noe som ikke nærer plantene så lenge helt av seg selv...man må gjødsle i vannsøylen for å lade opp substratet, samt for å mate stilkplanter som tar opp næringen gjennom bladene. Disse har ikke like mye nytte av soil. Så det avhenger altså også litt av hva slags planter du har planlagt
Takk for svar, har holdt på med tanganyika tidligere så soil og planter er for meg et nytt ukjent felt. Forstår jeg deg rett at med soil kan du ikke ha noe over men med næringssubstrat kan du? Hva er i såfall forskjellen på disse to?

Av planter har jeg på profilen min laget et nytt kar på 180l og plukket ut et HAV av planter som jeg liker, listen skal beskjæres betraktelig slik at jeg ender opp med en 10-12 forskjellige typer som jeg kan få til å harmonere.

Hva gjelder fisk blir det forskjellige tetra arter og kanskje dverg scalare som "hoved" fisk samt et par tre ancistrus, liten SAE stim og flere amano reker som skal hjelpe meg med vedligeholdet..
Ja, produkter som kalles soil er stort sett ment som alenesubstrat, mens "næringssubstrat" er ment å legges under grus/sand.

Bortsett fra dette ligger forskjellen i hva substratet er ladet med. Soil adskiller seg gjerne ved å ha nitrogen-næring...ergo får man ammoniakk-lekkasje fra substratet i en del uker etter oppsettet...noen strever med dette veldig lenge og sliter med å få orden på innkjøringen (been there, done that). Etter en tid vil dette uansett være brukt opp, sammen med andre næringsstoffer... så gjødsler man ikke, vil ikke soilen fungere som tenkt.

Næringssubstrat har altså mindre "iboende" næring, men har samme evne til å lagre næring (fra gjødsling) og gjøre den tilgjengelig for planterøttene.

Tror ikke jeg ville hatt ancistrus på soil, men der er det sikkert noen som er uenige. Soil er et "kunstig" produkt og har ofte en form og kornstørrelse som ikke passer maller så godt (de drar jo buken over substratet). God sand er mye bedre til disse. Sand er også et must til fisker som siler substratet gjennom gjennom gjellene, som coryer og dvergciklider.
Akkurat. Da er jeg litt klokere, takk for svar
Er det noen "huske" regel på hvilke type planter som trekker næring i fra blader/stengel kontra roten?

Ser på listen min at jeg har plukket ut mye "stengelplanter" og hvis jeg har googla riktig ser det ut som for meg at disse tar opp næring i fra vannet alts via blader/stengel?

Hvordan er det med Rhizomplante og lotus som er av typen Løk-/knollplante?

Kanskje det finnes en oversikt på dette noen plass?
Helt riktig at stengelplanter gjerne tar næringen direkte fra vannet. Det kan du se på relativt dårlig utviklede røtter i substratet og ofte masse "luftrøtter" høyt oppe langs stenglene. Har aldri sett noen samlet oversikt angående dette.

Rhizom-planter skal jo ikke rotes i substratet, og tar opp næring både gjennom hår-røttene på rhizomet og gjennom bladene. De fleste løk/knoll-planter har sin egen næringspakke...og noen av den gjenvinner sin egen næring ved å ta den tilbake fra bladene (de visner ned). De har altså det en kan kalle hvileperioder, hvor det faktisk kan være en fordel å ta løken ut av akvariet. Men noen planter av denne typen fungerer annerledes, de har ikke hvileperioder og smelter ikke ned (Crinum f.eks). Disse trenger rotnæring, da de utvikler et ganske kraftig rotsystem hvis de får stå i fred på samme plass.
Akkurat..
Tusen takk for svar, kjekt og bli litt klokere på dette nå som jeg beveger meg inn på ukjent grunn!

Begynner nå og få på plass "plante" pakken jeg har tenkt og prøve meg på å med det du nevner er det gjerne ikke vits og kjøpe soil men heller gå for et næringssubstrat i steden for når så mye av beplantningen er stengelplanter?

Her er foreløpig oppsett..

Papegøyeblad Alternanthera reineckii "Lilacina"
Ammania sp. 'bonsai'
Anubias Anubias barteri "barteri"
Bacopa caroliniana
Bolbitis heudelotii
Didiplis diandra
Vanlig sverdplante Echinodorus bleheri
Eleocharis acicularis
Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Hydrocotyle tripartita
Hygrophila 'Siamensis 53B'
Limnophila hippuridoides
Lotus Nymphaea lotus (zenkeri)
Penthorum sedoides
Ranunculus inundatus
Rotala rotundifolia

Litt i tvil på cuba som trenger en del lys, liker planten veldig godt og ønsker og ha bunnen tilgrodd med plen. Derfor står ogsåElocharis acicularis som et alternativ. Karet mitt har 0.5w lys pr.l vann og det er viktig for meg at det blir innslag med røde planter blant alle de grønne..
Denne sammensetningen tror jeg kommer til å bli svært rotete. Særlig stengelplanter bør absolutt plantes i felt, og noen av dem gjør svært lite av seg alene. Og i en 180-liter er det da neppe plass til alle disse artene.

Et råd ville være å tegne opp bunnen og planlegge plantefelter som harmonerer og fremhever hverandre, slik at du får fine kontraster mellom farger, bladformer og høyder, uten at de mest lyskrevende skygges av andre arter. Og så planlegger du hvordan "single-plantene" skal settes for å synes og komme til sin rett. Tenker da på Bolbitis, Echinodorus og Nymphaea.
De jeg tviler litt på rent lysmessig er Alternanthera, Diplidis og Hemianthus. Husk også på at røde planter som regel krever mye lys for å bli røde.
Jepp, du har helt rett så dette er bare et utkast av planter jeg syntes er fine, det skal reduseres ned til ikke mer en 10 forskjellige typer siden 180 liter har begrenset med plass.. Jeg også lurer litt på om Hemianthus (cuba) vil få litt for dårlig lys da jeg ser på tropica så anbefales det minimum 0.75w pr.l vann.. Diplidis og Hemianthus skal ha 0.5w pr.l vann og det har jeg jo men det som opplyses her jo minimumskrav så det vil gjerne gå på bekostning av rødfargen..

Et alternativ til Hemianthus kan kanskje være Ludwigia palustris som kun krever 0.25w pr.l vann..

Gode idè og få det ned på papir som du sier å lage en oversikt. Angående bunn substrat tenkte jeg på tropica sin plant grow substrate, erfaringer med den?
Tropica's Plant Growth har jeg ikke prøvd selv, men har aldri hørt noe negativt om dette. Så jeg tar sjansen på å anbefale dette til deg, hvis du velger å gå for substrat/sand-løsningen. Og litt tiltro må man vel ha til et firma som er spesialister på planter...

Ikke se deg blind på Watt/liter...lysmengden plantene faktisk får er også avhengig av hvor i "terrenget" de befinner seg. Planter som har bladverket sitt 40 cm nede i vannet får mindre lys enn planter som har bladverket sitt 20 cm høyere opp i vannet. Dermed vil altså relativt lave røde planter ligge dårligst til. Slike planter vil nok overleve, men vil miste sin flotte farge og kompakte vekst, og blir lange og strantete fordi de strever seg oppover mot lyset. "Cuba" blir også mer høy og strantete hvis de lever "på grensen".

Med 0.5 W/l har du kanskje medium lys (med litt velvilje). Men du har jo alltid muligheten til å sette inn et ekstra armatur...
Har sett litt på ekstra T5 armatur men siden jeg bestilt juwel lido 180 kan jeg ikke plassere lys under begge lokka på langsiden. Eller jeg kan men vil ikke.. Det blir fryktelig upraktisk mtp rengjøring, mating osv. Bak derimot er det plass til et 1x45w T5 rør og da er jeg oppe i 0.75w pr.l men hvis jeg f.eks hadde hatt cuba i fremkant hadde gjerne dette lyset ikke gjort nytta si uansett..

Ønsker å få til planter med orginalt armatur som er 2x 45w på 180L, hvertfall prøve så godt jeg kan så jeg slipper å montere ekstra lys. Bestiller CO2 anlegg neste uke så håper jeg at det blir godt nok lys slik at lys og CO2 harmonerer

Har ryddet litt mer i plantelisten, ser nå sånn ut..

Papegøyeblad Alternanthera reineckii "Lilacina"
Ammania sp. 'bonsai'
Anubias Anubias barteri "barteri"
Eleocharis acicularis
Hydrocotyle tripartita
Hygrophila 'Siamensis 53B'
Limnophila hippuridoides
Ludwigia palustris
Lotus Nymphaea lotus (zenkeri)
Penthorum sedoides
Ranunculus inundatus
Rotala rotundifolia

Kjekt dette og sitte å planlegge
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap