Silentb0b - the chronicles

Hei! Etter å ha vært av og på - men mest av - i akvariehobbyen i over 15 år (kjøpte min første 60L som 13-åring for surt opptjente avisbudpenger) har dagen kommet for å presentere det siste "mesterverket". Det er en 160L som hadde oppstart i feb 09, og som nå huser 10 stk Corydoras Panda og 3 stk Pterophyllum scalare. Se profilen min for ytterligere detaljer og bilder.

I min tid som akvarist har jeg hatt fra 54L til 360L tanker, og stiftet bekjentskap med bl a guppyer, ancistrus, neon- og kardinaltetra, scalarer, kuhlii ål, kongo tetra, black ghost, prakt- og pakistanbotia, palett- og kakadueciklider, eplesnegler (fy f... de lukter vondt etter å ha vært døde i 14 dager...) - og sist men ikke minst: grønn kulefisk (takk for nødvendig informasjon i butikken... "ja den går helt fint i et 60L selskapsakvarium").

"Høydepunktet" i forbindelse med denne hobbyen kan vel sies å vært da 360-litern som vi hadde i en 3.etasjes leillighet i byen sa takk for seg. Vi var borte i under 24t, og kom hjem til et klissvått stuegulv og ca 30 fisk som febrilsk prøvde å finne seg til rette i de 50 gjenværende literne. Naboen under var kjempeimponert over å få den ene veggen i stua ødelagt, og ble ikke veldig beroliget av å høre at det kunne vært verre om jeg hadde hatt et større akvarium... Borettslaget og forsikringsselskapet fant også ut at de skulle oppdatere regelverket sitt - etter at vi fikk dekket utbedringen av skadene

Men tilbake til nåtid - 160Lern i stua hadde blitt overbemannet av BGA og så ikke ut i måneskinn. Ingen av tiltakene som ble satt inn så ut til å hjelpe, og samboeren stilte ultimatum - enten rydd opp eller kast ut. Så da ble det "rydd opp" Tømte og rengjorde karet, og kastet all grus, planter og dekor som var "infisert". Begynte å lese her på forumet for å få ideer til en frisk start, og ble fort fanget av diverse tråder om corydoras (takk Mona O!). Har tidligere alltid hatt grus og stein som bunnmateriale i mine kar, men nå skulle jeg for første gang bruke sand. Etter algeproblemene ville jeg også (for første gang!) ha fokus på at planter skulle trives. Endte opp med å legge et lag med plantesubstrat helt i bunn, men droppet varmekabler. Startet opp karet i februar 09 med en hel haug Egeria Densa som oppstartsplante. Leste om diverse CO2-gadgets som kostet skjorta, men ble anbefalt i butikken å prøve et flytende CO2-middel (EasyCarbo) til å begynne med. Jeg er ingen planteekspert - snarere tvert imot - men jeg har ihvertfall aldri sett planter trives og vokse som densaene gjorde med daglig tilførsel av dette middelet. Har etterhvert byttet ut halvparten av densaene med bl a sverdplanter (takk Siljan!) - som også har fått plantenæringskapsler fra Tropica - men det er for tidlig å si om de trives like bra.

De første som flyttet in i karet etter 4 ukers innkjøring var 20 stk Malaysiske sandsnegler (takk Joanna!), og ikke lenger etter fulgte 3 stk Pterophyllum scalare - opprinnelig i karet, men som hadde bodd midlertidig i en 54L i 2.etasje. Så startet jakten på den rette typen av min nye fascinasjon - corydoras. Leste mye på nettet, dro flere turer til diverse butikker for å se på fisk og snakke med de ansatte, og valget falt til slutt på 10 stk Corydoras Panda. Har nå hatt de i ca 14 dager - og jeg angrer ikke! De er jo helt herlige å se på Innimellom stimer de langs bunn, eller så fyker de som besatt opp og ned og bortover langs glasset, og andre ganger igjen har de gjemt seg så godt at man ikke ser en eneste én. Et dekkende uttrykk: sjarmerende!

Dette ble vel sånn "passe langt" introduksjonsinnlegg - så får vi se hvor flink jeg er til å følge opp denne tråden framover... Om du har tips, råd, kommentarer eller innspill til hva jeg har eller ikke har gjort, bør eller ikke bør gjøre med dette prosjektet er det bare å fyre løs her.

Mvh silentb0b
Scalare yngel
Som jeg tenkte ville det gå lang tid mellom hver oppdatering fra meg her... Men igår oppdaget jeg plutselig at scalarene har ynglet! Jeg har ikke gjort noe spesielt for å få det til, og har heller ikke registrert noen aktivitet som skulle tyde på hverken pardannelse eller lek. Men nå har jeg allikevel 80-100 småttinger som blir iherdig beskyttet av mamma og pappa. Onkel/tante blir jaget hver gang han/hun beveger seg inn i feil halvdel av karet, men lærer seg forhåpentligvis å holde seg på avstand.

Nå skal jeg saumfare forumet for å finne ut what to do next...
Velkommen og gratulerer med yngel!

Er et lite sjokk dette, å oppdage uventa yngel,men så moro
Du kommer vel med bilder av de fagre små?

mvh
Takk - litt sjokk ja
Skal prøve å ta bilder, men har bare 18-55mm linse så det er vel tvilsomt om det blir så bra.
Og etter det jeg har fått lest hittil er jeg nok litt seint ute med tanke på at yngelen vil være 3-4 dager gamle før jeg får klekket artemia til dem. Men jeg skal uansett være klar om/når det kommer et nytt kull!
Jeg satte igang med klekking av artemia men siden jeg var litt seint ute var yngelen borte når artemiane var klare. Har et kar med Endler's guppy, så artemiaen fikk gjort nytte for seg der.

Prøvde også å ta noen bilder av yngelen, men de ble ikke noe særlig. Får lese litt i bruksanvisningen og se om jeg kan lære å bruke kameraet på annet enn Auto...

Planen nå var å se om jeg kunne få Scalarene i lek igjen etter ca 14 dager som har blitt antydet som normalt intervall. Har ikke foret mer enn normalt, og ikke tatt kaldt vannbytte ennå. Derfor var det nytt sjokk idag da jeg oppdaget egg på et sverdplanteblad! Rimelig sikker på at de har blitt lagt idag - 9 dager etter at jeg oppdaget yngel sist. Her går det unna!

Så nå er det bare å gjøre klart til ny runde med artemia. Jeg antar at eggene klekkes tirsdag eller onsdag, så da blir det vel en oppdatering her til uka
Tida flyr...

Fikk ikke opp noen scalarer, og ble istedet opptatt med sykdom i karet og en vanvittig algeoppblomstring (BGA). Pandaene bukket desverre under en etter en, og algeproblemene var så store at vi flere ganger vurderte å kaste inn håndkleet, heise det hvite flagget og legge inn akvarie-årene for godt...

Men vi bestemte oss for et siste krafttak ca november/desember og nå i februar kan vi slå fast at de siste tiltakene ser ut til å ha tatt knekken på BGAen. Det som for kort tid siden bare var et ork er nå igjen en morsom hobby.

Har nå 1 scalare og 1 ancistrus sp. som har overlevd strabasene, og disse har fått selskap av 30 vinkeltetraer og en malle. Denne mallen har blitt et eget prosjekt - for jeg vet ikke hvilken det er... I butikken var den merket som "L333 Snowball pleco" og kostet 698,-. Siden det var 40% salg den dagen slo jeg til uten å ha kunnskapen i orden. Har jo i ettertid funnet ut at L333 er den ikke - min malle er sort og har store, hvite prikker. Jeg regner med at det er enten en L102 eller L142, men har nesten ikke sett den siden jeg kjøpte den og langt mindre fått tatt noen bilder. Butikken hevder fortsatt at det er en L333...

Får prøve å oppdatere her når mallen er identifisert
L142 baryancistrus sp.
Mallen er identifisert ved hjelp av en tråd her på akvaforum og en tråd på PlanetCatfish - det er en L142 Baryancistrus sp. jeg har i karet mitt.

Den er nå mye mer aktiv enn i begynnelsen, har til og med sett den ute i fullt "dagslys" - så det tyder forhåpentligvis på at den trives ganske greit. Forsøker å fore med diverse grønt, f eks agurk (2 ganger - nam-nam) og brokkoli (1 gang - urørt). Har også lest at søtpoteter skal være tingen, så det skal prøves.

Hvis det er noen som leser her som har hatt denne mallen så del gjerne erfaringer her!
Handlet 5 stk C. Sterbai på Lillestrøm-auksjonen igår, ser umiddelbart ut til å ha funnet seg godt til rette og ser veldig sunne og friske ut. De fant også fort ut at det var moro å svømme inn foran utblåset på sirkulasjonspumpa. Takk til selger nr 22 Nå må jeg vel ha flere...
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap