Reol prosjekt med budsjett på kroner null :) (side 19)

Takker 530, det er nok en svært aktuell måte å gjøre det på etterhvert. Det umiddelbare problemet mitt er hydra, ved å fore på denne måten håper jeg å unngå at hydraene får i seg noe mat mens apistoyngelen får det. En snau uke uten levende for i karet oppe begynner å gi resultater, det ser ut som mine hydraer sulter i hjel etter ca en uke.
I håven ligger eggene langs taket og så detter de ned på duken etterhvert. Slik blir det blir svært lite areal som inneholder mat som hydraene kan få tak i.
Det ser ut som det har vært massedød av reker i baenschi cella, så jeg skiftet ca 20% vann med slamsuging. De døde rekene luktet, vel akkurat som døde reker.....
Må nok sette opp ph i dette karet, skiftevannet hadde ph på ca 7 usikker på kh, måler dette i morgen og tar ett nytt vannbytte me slamsuging der da også.
Det her med kontroll på vannverdiene synes jeg fortsatt er vanskelig, antakelig fordi jeg kjører med lav kh som fører til at små justeringer gir store utslag.
Jeg mener å ha lest noe om at eddik ikke var egnet til senking av ph, men kommer ikke på hvor. Noen som kan hjelpe meg der?

Ellers er jeg svært spent på om det blir noe yngling på papagei og hippolytaene, om min gyldne oppdrettsregel (fiskene leker når det passer dårligst for akvaristen)fortsatt gjelder kommer de vel begge ut med kull rett før jeg reiser bort?
Blir godt å komme seg sørover ett par dager, rekker ikke noen auksjon i år så det får bli senere. Så det var utrolig flotte fisker for salg både i larvik og på Lillestrøm.
Vannvardier er vanskelige greier ja. Har selv to kar som av seg selv ligger jevnt på 6,7. I ett strever jeg med å få vannet under 7 (selv med senking til 6,2 i byttevannet), og ett der ph er 6, selv om byttevannet er godt over 7. Alle har biltemasand og masse røtter. Det rare er at det er de to små som er stabile... Ikke lett å skjønne dette...
Tom C. har også endel Hydra i kar med yngel og artemiaforing, men nå husker jeg selvsagt ikke hva han fortalte om å bli kvitt dem.

Etterhvert som antall kar har økt og de alle skal ha temmelig lav pH, ble det mye testing og mange dråper. Jeg kjøpte derfor et elektronisk måleapparat, ikke akkurat laboratorieutsyr, men godt nok. Gjett om jeg tippet over da jeg kontrollmålte de nye karene etter å ha tilsatt eikeekstrakt nok til å bringe pH ned på ca 5,0 og fant at pH varierte i hvert kar fra 6,2 ved frontglasset, 9,2 midt på, under lysstoffrøret og 6,5 ved bakglasset. Kranvannet her holder stabilt 7,1. Ga et par milliliter eikeekstrakt til, kalibrerte instrumentet og målte på nytt. Samme resultat! Målte med JBL dråpetest og fikk svært lave verdier. Tenkte at eneste mulighet var at instrumentet ble påvirket av lysstoffrørene og slo av lyset. Raskeste pH drop jeg har opplevd, smalt
ned i 4,3! Vannverdier er spennende!

Vet ikke hvorfor, men med svært bløtt vann holder pH seg stabilt på de nivåene jeg legger opp til med eikeekstrakt, eneten det er 4,5 eller 6,5. Har også Biltemasand og røtter i alle kar. Antagelig heldig.

Dette med vannverdier er jo bare matematikk, eneste problemet er at en trenger alle x`ene for å sette opp riktig formel
Svært intressant det du forteller om ph testingen din 530, tror det blir penn på meg også etter at akvarierommet er "ferdig". Og da kommer jeg til å legge tipset ditt om lys på minnet Det høres jo merkelig ut, aner du hvorfor?

En annen ting som ikke så ofte nevnes er vannets ledningsevne, og her er det endel intressante oppfatninger rundt om i verden ser jeg. Noen amerikanere og folk fra andre verdensdeler sverger at ph er uvesentlig. Det er kun vannets evne til å lede strøm som begrenser trivsel og lek for fiskene, og enkelte hevder videre at alle tilsettinger i vannet unntatt torv bare forverrer ledningsevnen. Jeg er litt i tvil og jeg har lyst på en sånn kombinert ph og ledningsmåler for å teste ut litt her hjemme.
Foreløpig har jeg nok med å lære å beregne ph og lære hvordan den utvikler seg i ulike kar. Det ser ut som den holder seg nogenlunde stabil ved lav kh her også, det er vannbyttingen som er vanskelig å beregne.


Nye målinger i cellene i dag:
baenschi 5,5 etter vannbyttet i dag. Bytter igjen i morgen også. Noen reker er i live.
papagei 5,5 har økt med 0,5
hippolytae 4,0. Så sand utenfor hula i dag =-D
Byttevann 7,0 glemte selvsagt å måle kh i dag også.

Jeg har ingen forklaring på hvorfor pennen påvirkes av lyset fra lysstoffrøret. Det jeg oppfatter som selve føleren, en liten dings av glass, sitter litt gjemt inne i et "skjørt" og jeg tenker at det kan være for å beskytte mot lyspåvirkning.

Når jeg summerer kronene for en enkel reol med 6stk 54 litere som ble kjøpt meget pent brukt (4 måneder), begynner jeg å lure på om tråden din helt lever opp til navnet sitt?
Tenker å starte opp en ny tråd når jeg får fart på byggingen nede, den må vel hete "sluket"? hehe.
Her var det en stund siden sist ser jeg. Ikke så mye spennende som har skjedd egentlig. Jeg har vært bortreist en periode og det meste av nyklekt yngel i karene er borte.

Apistoene i kjelleren har ikke kommet med noe yngel, grunnen vet jeg ikke. Har satt i gang med nytt forsøk. Herr hyppolitae og herr papagei er begge svært aggressive mot huene sine og det er vanskelig å beregne når de skal settes sammen. Eller kanskje enda vanskeligere å beregne når de skal ut igjen.
Satte inn en gruppe på 3 smellfeite beckfordi huer og to hanner i en ledig celle, blir spennende å se om jeg får de i leik der.

Sjokoladeciklidene har fått opp ett kull som er over kritisk størrelse. Det er ingen tvil om at disse har spist hovedsaklig alger for å overleve.

Herosene har kull hver annen uke, men de har forsvunnet like fort som de har kommet. Håper å få fetet de opp igjen så de kan få lagt på seg skikkelig og sette i gang med ett skikkelig kull.
Jeg har solgt unna alle scalarene og flyttet eldre Heros ungfisker så det er god plass igjen i karet. Da er heller ikke så mange sultne munner der lenger, det bør vel gjøre hele forskjellen?

Pappaterraene mistet kullet sitt sist og har lekt igjen i dag. Jeg fikk ikke observert leken. Denne gangen ble det ikke økt strøm før lek.
Jeg byttet vann både lørdag og søndag, ca 40% med rent iskaldt kranvann. Noe lufting og "behandling" gjennom at jeg brukte lagringstanken med masse torv i som mellomstasjon før det gikk opp i karet.
Ynglene fra forrige kull vokser svært godt med det nyutviklede foret jeg bruker.
I helga fikk jeg tak i minigranulat som apistoene kan spise uten at jeg trenger å male det opp i kjøkkenkverna først. Om dette virker like bra på dem som på de større ciklidene skal det bli artig framover

Fiskene jeg kjøpte i dag har klart reisen fint. Satte de minste apistoene i ett rekekar der det er mye rekeyngel. Satser på at det kan sette fart i veksten på dem. Hva var det de minste het igjen? Må lese meg litt opp på mine nyer arter..
Heisann du.
Ser i tidligere poster i tråden din at du forer yngel med micro-orm, i et kar med apistogramma, post n 34 og 35. Ser at du har hjørnefilter i karet, hvordan gjør/gjorde du det med foringa der? For å ungå at ormen ble sugd inn i filteret? Slo du av mens foringa pågikk? og evt. hvor lenge?
Hyggelig å høre Karl. De minste er A. baenschi, relativt enkle å holde.
Jeg tror ikke de vil spise voldsomme mengder rekeyngel, men de er noen skikkelige matvrak og spiser det meste de får tak i. Ellers er denne siden god på apisto informasjon: samt selvsagt: apistoforum
I dag svømte selvsagt alle black-chin hannene paraderende på rekke foran glasset.

Wargtass:
Jeg har aldri slått av pumpene da jeg er "noe" distre.
Jeg samler opp markene i en stor sprøyte (kjøpes på apoteket) via en liten kopp med vann. Så sprøyter jeg markene forsiktig der jeg vil ha de, helst på en moseball eller annet de kan feste seg litt på. Det funker for meg
En ide jeg har tenkt å prøve ut er å feste en lang luftslange til sprøyta med en blomsterpinne så den ikke krøller seg. Det tror jeg skal gjøre det enklere å plassere marken riktig og gjøre meg selv mindre våt.
Jeg har ikke så voldsom sirkulasjon i karene mine.
Hei Ola!
Jeg har noen spørsmål om de baenschiene jeg fikk av deg.
Har du tilfeldigvis funnet ut om de var renraset eller ikke?

Yngeln her begynner å bli ganske selvstendig nå.
De største er vel sikkert 1 centi nå. )
Det som har skjedd i det siste er det at hua har sluttet å passe på de.
Den har også begynnt å grave i ei hule og prøver å lokke med seg hannen.
Da antar jeg at hun har sett seg ferdig med yngelen.
Det jeg bekymrer meg litt for er det at hunn er blitt så aggresiv mot yngeln.
Jeg er litt redd for at hun skal spise de opp..
Hannen passer enda på de, men ikke mot hua.
Bør jeg flytte hua eller yngelen?
Jeg har et yngelkar stående ganske ledig så jeg kunne prøvd å flytte de dit.
Problemet er det at det er så gjengrodd at det blir nesten umulig å få tak i de.

Dessuten så syns jeg det var litt rart at hun har mistet morsfølelsen for de når de enda er såpass små, men jeg har jo ikke noe erfaring med de så det håpet jeg du kan svare på?
Gratulerer Tobias, husker ikke om jeg har sagt det før.
Jeg har ikke fått bekreftet om de er å betrakte som "renraset", I teorien er de det da alle ekspertene sier at typen med kryss bakerst og den med kun striper er samme art. Som du sikkert har sett har dine litt atypiske striper for baenschi, og jeg mistenker at de er resultat av en parring mellom disse to typene.
Jeg er kjempespent på å se bilder av yngelen din når det går an å se tegningene på de.
Det er heller ingen tegn til misdannelser på skjellene, som det bruker å være på hybrider av apistoer, det jeg har kunnet se. Så de er antakelig renraset, men som Tom C sier: "don`t mix locations".
Kos deg med de og ikke selg de, så skal du heller få noen av meg som er garantert av samme type senere. Baenschi har jeg tenkt å holde lenge.

Fire uker yngelpleie høres litt kort ut. Men hunnen er kanskje ung og uansvarlig?
Du kan flytte yngel eller mor. Jeg ville flyttet mora så kan hun flyttes ut derfra når hun har fått fram ett kull i oppdrettskaret?
Ellers er det fint å ha yngelen over i ett oppvekstkar med masse reker og snegler som spiser matrester.
Interessant info om oppvekstkar med reker og snegler, har ikke tenkt på det, men nå er det aktuelt også her i A. barlowi karet. Imidlertid er pH så lav som 4,5 og med bløtt vann. Finnes det reker som kan gå i dette vannet? Snegler regner jeg som utelukket.
Takk!

Hehe, jeg har egentlig ikke lagt merke til noen spesielle atypiske markeringer, men det er vel bare jeg som har vært litt uoppmerksom

De største av yngelen begynner å vise striper nå, men de fleste er enda ganske bleike egentlig.
Det skal bli spennende å se )
Det er vel ca 15 stykker oppi karet, men det er såpass gjengrodd at det er ikke godt å si egentlig.
Jeg lurer litt på hva jeg skal gjøre med dem etterhvert?
Men det er vel enda ein god stund til jeg trenger å splitte de opp

Det er vel bare yngelen som jeg kan flytte til oppdrettskaret for der er det noen tetra yngel fra før som jeg prøver å fore opp.
Jeg får nok bare prøve å fange inn yngelen selv om det blir alt ifra enkelt.
Så kan mora konsentrere seg om å forøke seg nok engang

Jeg har prøvd med reker i yngelkaret, men de dør visst hver gang..
Lurer på om det kan ha noe med PH'en å gjøre, men er ikke sikker.
Ja det finns det Sigmund, men ikke i Trondheim enda.......
Det finns reker (og muligens snegler) som takler disse miljøene i Amazonas ved å spise store mengder blader i naturen og slik få i seg nok kalk til skallene.
Vet de finnes i dyrebutikker i bergen, vil ikke se bort fra at Dahls kan skaffe noe slikt også.

Kirsebærreker takler "greit" en ph på 6,0 og det gjør sandsnegler også hos meg. Jeg har også opplevd plutselig død blant de når ph har blitt lavere (under 5,0) så jeg ville definitivt ikke kjøpt inn dyre fancy asiatiske reker.
Det var fint du skrev inn for jeg glemte å si at jeg gradvis minsker ph senkingen under oppveksten for å gjøre karet mer stabilt. Det er primært eggene og lekstriggingen som krever lav ph (eller god ledningsevne på vannet om man vil).
Tobias, jeg fikk ikke med meg det siste innlegget ditt i går.
Men det høres ut som du har en grei plan. Jeg bruker å sette ned håven med litt mat inni og så kan yngelen fanges inn dag for dag.
Det er ikke umulig at markeringene kommer med alderen, en av de andre huene er helt artstypisk med X bakerst. Jeg har ikke klart å finne ut av dette ved å studere bilder. Uansett liker jeg best de med rene striper så det er denne typen jeg vil holde framover.
Om du skal ha reker i yngelkaret anbefaler jeg absolutt å ha blader oppi.

Hula hos papageiene er gravd i. Om det kommer yngel denne gangen skal de berges, bank bank.
Herosene har lagt egg og jeg forventer klekking i morgen.
Telte 40 yngler hos sjokoladeciklidene her om dagen.
ohr
Det finns reker (og muligens snegler) som takler disse miljøene i Amazonas ved å spise store mengder blader i naturen og slik få i seg nok kalk til skallene. Vet de finnes i dyrebutikker i bergen, vil ikke se bort fra at Dahls kan skaffe noe slikt også.


Takk Ola, skal sjekke med Thor neste gang jeg er innom, det er vanligvis alfor ofte....
Jeg har aldri vært hos dahls, og når jeg kommer dit er jeg redd det blir en kostbar opplevelse =)

Flyttet herr papagei i dag, alltid litt spennende å flytte så gammel fisk (ca 2år) men det så ut til å gå bra. Så da får vi håpe det er egg i hula til hunnen.
Så ikke at Herosene klekte noen egg, men det kune se ut som det var noen få eggeskall i kaviarmixen. Mye døde egg, ikke så rart da de ble litt avbrutt av en overivrig akvarist som ikke så de var opptatt når han foret oppi karet.

Fikk tatt noen bilder av pappaterra yngelen i dag.
Her er noen bilder av leksgruppen med Corydoras adolfoi.
Jeg ser egg innimellom, men har ikke sett noen yngel som har klart seg enda.
Håper jeg får plass til noen skikkelige artskar etterhvert så jeg kan prøve å kjøre opp skikkelig kraftig strøm. Opptak jeg har sett fra amazonas tyder på at strømmen i karene mine blir veldig pinglete i forhold til biotopene deres, det ser ut som de blir feid nedover om de ikke legger seg på motstrøms.
ohr
R: Jeg har aldri hørt om 100% vannbytter på apistoer som saliggjørende for lek. For mange av mine større ciklider synes sammenhengen å være mye klarere mellom kaldtvannsbytter og lek. Uten å oppfordre til dyreplageri kan det vel nevnes at det virker som mange fiskearter går hurtig i lek om de går fra forurenset til rent vann, noe som nok minner endel om overgangen fra tørketid til regntid i jungelen. Jeg tror heller det ligger noe her enn vannbyttet i seg selv evt. i temperatur droppet. For de fleste apistoene er store temperatursvingninger visstnok ikke så vanlig

Og ved nærmere ettertanke skulle vel 100% vannbytter (eller mange små) fjerne all nitrat noe som skulle være gunstig for lek og egg?
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap