Er vannlemping en hobby? (side 23)

Plussmedlem
Sigmund - jeg er uten ord... Istemmer med Liv om snarlig god bedring og gratulasjoner med ny bopæl. Setter veldig pris på at du gidder å slentre innom med ei melding! Det varmer.

Liv - prosjektet ditt er helt vidunderlig (i, som du påpeker, sin likevel ubetydelige kontekstuelle sfære). Men, jeg vil bare komme med en ørliten bemerkning - gullfisk er ikke voldsomt gode myggetere. I et mindre volum vann vil de kunne holde sugingen på et minimum, men i din lokale avdeling av Mjøsa så kan det hende det klekker en liten snablete frøken eller to likevel. Det vil i hvert fall tiltrekke seg dem.

Min personlige spyttebakke er for tiden hjem til relativt mange av den typen bevingede kreatur, noe mine akvatiske venner setter pris på. Særlig tigerbarbene. Det er morsomme fisker det! Har aldri angra et sekund på at jeg kjøpte dem. Stor kontrast til de andre relativt sky og forsiktige arter jeg holder i det at det er konstant fres.
Apropos!! De har ynglet. Holdt på å skifte vann her en dag og "luka" i trådalgebeddet da en liten svartrandet en pilte inn i no' pistrete javamose. Sånt synes jeg er djevelsk moro, når ting tilsynelatende bare dukker opp/skjer i akvariet uten at jeg blander meg for mye. Er vel også derfor jeg ikke er noen BB-mann.

Den lille karen fikk flytte i lag med stjernedanio- og coryyngelen. Umake par, kan man si.
Plussmedlem
Føler for litt meddelelse så her kommer'e:

Har stjernedanio (D. margaritatus) som har lekt litt fiskenes svar på stolleken i det siste da jeg ikke helt har vært komfortabel med deres permanente residens.
Hadde de i noen uker i en Fluval Edge 23L med ett lass moser og ferskvannstang.

De gikk der forresten uten filtrering og varmekolbe - det er verdt å nevne.

Akvariet holder et sted mellom 16 og 20 grader, avhengig av tid på døgnet osv. Fiskene virket å ha det ok, men de var nesten usynlige i det karet, så jeg satte opp et nytt hjem for dem.

Jeg syntes derfor det var dødskult at det plutselig spratt opp ett yngel i gammelhuset, og fikk flytta denne over i et dedikert yngelkar med den oppvoksende corydorashorden jeg har der. (jeg er jo idiot som yngler en shitloads med aeneus - men det er innhold for en annen post).

Men det ble med ett enda dødskulere da jeg etter å ha flytta de voksne fiskene fikk se nye yngel i Edge'n. De er vanskelig å telle, men tipper det er en 10-12 yngel. Og de vokser godt også! Og det også uten aktiv filtrering og varmekolbe.

Har derfor videreført denne tankegangen, så nå er også det dedikerte yngelkaret med cory'er uten egen oppvarming annet enn innetemp'en. Og også corydoras tåler dette tilsynelatende uten problemer.
Temperaturvariasjonen er lik Edge'n - ca 16 - 20/21 grader. Aktiviteten er normal og ingen yngeldød etter flere uker. Veksten er bedre enn forventet også, da jeg så for meg at denne ville sakke opp eller stagnere helt. Disse har dog aktiv filtrering da de er relativt mange og jeg må fore ganske mye.

Vil ikke påstå at dette er hverken revolusjonerende eller å anbefale, til det har jeg for få erfaringer med det ennå. Men jeg skal videreføre dette og se hva det har å si for yngelen når de har blitt utvokste.
Plussmedlem
Ode til akvaforum!
Gamle venn...

Du har vært med meg siden 2009 og jeg tok sine første, reelle (og famlende) skritt inn i denne hobbyen.
Den gangen da kelvin, PAR og pH var ugjennomtrengelige gåter. Da man trodde TDS var noe man pådro seg en senkveld i Hamburg og at NH3 + O2 -> NO2 - + 3H+ + 2e- var en hemmelig kode funnet på innsiden av tallerkenen som krasjet i Roswell i -49.

Det var da akvaforum var her for å oppklare, opplyse og oppløfte.

Så en enorm takk til alle som har bidratt. Til Holger som startet og til de mange som har moderert. Til de enda flere som har bidratt med kunnskaper og erfaringer, sorger og gleder og også til de som har stilt spørsmål etter spørsmål. Sammen har dere bidratt til en enorm kilde av kunnskap som jeg tror få, om noen, nettsteder kan skilte med.

En stor takk rettes også til de som nå jobber med å bevare akvaforum i den ene eller andre formen. Innsatsen settes umåtelig pris på, uansett utfall.



Viktor
Gamle venn... Du har vært med meg siden 2009 og jeg tok sine første, reelle (og famlende) skritt inn i denne hobbyen. Den gangen da kelvin, PAR og pH var ugjennomtrengelige gåter. Da man trodde TDS var noe man pådro seg en senkveld i Hamburg og at NH3 + O2 -> NO2 - + 3H+ + 2e- var en hemmelig kode funnet på innsiden av tallerkenen som krasjet i Roswell i -49. Det var da akvaforum var her for å oppklare, opplyse og oppløfte. Så en enorm takk til alle som har bidratt. Til Holger som startet og til de mange som har moderert. Til de enda flere som har bidratt med kunnskaper og erfaringer, sorger og gleder og også til de som har stilt spørsmål etter spørsmål. Sammen har dere bidratt til en enorm kilde av kunnskap som jeg tror få, om noen, nettsteder kan skilte med. En stor takk rettes også til de som nå jobber med å bevare akvaforum i den ene eller andre formen. Innsatsen settes umåtelig pris på, uansett utfall. Ditto!!! Håper han ikke gjør alvor av det...! Kansje ha kan gjøre gjeste opptredener.....
Plussmedlem
Den nye kjæledeggen
Nytt kar. 240 Juwel Rio. (bildet er tatt rett etter oppfylling, derav den heller tvilsomme fargen)

Står på selvbygd akvariebord, konstruert av gjenbrukt 2"4 og 2"6, etter tegninger av Reodor Felgen, stjålet av Rudolf Blodstrupmoen og finansiert av arabiske oljemidler.

Det er vel strengt tatt bare karet og skruene som er nytt... til og med vannet er gjenbrukt! (seriøst - det har surkla rundt på kloden i over 4 milliarder år. Nytt vann er en illusjon, folkens.) ...åja, og ca 5 dl ubrukt aquasoil.

Vet ikke hva som skal bo i det ennå. Ikke helt i hvert fall.
Har to Sicyopus rubicundus, rød leppestiftgoby, som skal få bo der. Siden jeg ikke har bestemt meg hva annet som får gleden av nytt hjem, har de to grabbarna god plass...
Nei, du det var ikke verst som artskarr for to stykker du!
Plussmedlem
Magnus Frivoll
Nei, du det var ikke verst som artskarr for to stykker du!


Hahaha! Enn om man hadde så stort hus at man kan koste på seg en 240 for hvert fiskepar da?!

Adam var dog ikke lenge i paradis, Magnus, ei heller rubicundusene. Så de har fått besøk nå.
Men de bryr seg ikke om annen fisk, så lenge de ikke potensielt kan spises.

Jeg har forresten bestemt meg for hva jeg skal ha i det.
Så nå bor rubi-gutta, de voksne stjernedanioene (yngelen passer ennå i kjeften på rubi'ene så de bor borte enn så lenge) og dvergkardinalene i karet. Og seinere får de besøk av enten en gruppe sewellia eller otocinclus, og en gruppe indianergoby.

Da får jeg en art som bruker store deler av karet (dvergkardinalene), en art som virrer inn og ut av planter (stjernedanio), en art som henger på inventaret (sewellia/oto) og en art som går inn og ut av sprekker og hull, og som ellers er litt ekstra blikkfang(gobyene).

Og som tillegg har jeg da en art som bare er dødskul (rubi'ene).

En fordel med at det er bare "småtterier" jeg har i karet er at OM det skulle skje noe og jeg må flytte på de, så har jeg butt loads med små kar som kan være krisehjem.

Det slo meg avslutningsvis at det er nesten utelukkende asiatisk fisk jeg har gått for her...


Plussmedlem
Og slik er det nå
Plussmedlem
Fjorten dager inn i oppstarten på 240literen og nå har vi begynt å lande litt.
Har bytta 30-50% nesten hver dag i hele perioden, selv om jeg ikke har målt utslag på noe som helst uhumskheter.

Det er jo sedvanlig prosedyre når man starter fra scratch, men med planter og "hardscape" fra allerede etablerte kar - to dager med gråvær og tåkete vann.
Dette blir da erstattet med et florlett teppe av støvalger. Noen opplever i dette stadiet grønnvann, det slapp jeg heldigvis.
Så var det ca en uke med masse trådalger, så da var det fram med tannbørsten og pusse og susse hvert eneste blad med børste og vann.

Fire sorter planter har akklimatisert seg og vokser veldig bra - riccia, limnophilia sessiflora, pogostemon "octopus" og litt mer merkelig - sverdplantene. Har ikke brukt substratgjødning annet enn å gjenbruke gammel blanding av soil, sand og smågrus.
Juwel-lysene er ikke tosken de altså.

Jeg har javabregne type "trident" i karet, men disse skal jeg flytte så snart jeg har kjøpt erstatninger. De er ikke spesielt bra i et oppsett uten co2, synes jeg. De samler partikler som en middels Volta og får fort litt sånn sliten-parykk-utseende. Med plantedoping blir de derimot tette og vokser veldig flott med sånn dramatisk hengende effekt.
Så tenker jeg erstatter dem med enten "narrow" eller vanlig.

Cryptocorynene er derimot i full Tjernobyl-modus. Men de kommer nok etter noen uker. Og da blir de et meget flott innslag.
Vallisnerian og sagitariaen er det bare å vente på at skal akseptere sine nye omgivelser, så blir det fræs det også ja!
Jeg tror dog at jeg skal inn med tre plantesorter til. Anubias med litt størrelse, bucephalandra og kanskje en rosa/rød sort. Ludwigia eller althernantera muligens. Jeg tror Juwel-lysene kan være bra nok til å få en fin farge på disse.

Fiskene er, i det minste atferdsmessig, komfortable med sine nye omgivelser. Jeg er superfornøyd med hvordan det har gått.
Dvergkardinalene og stjernedanioene stimer gjerne sammen i vendingene, og "flairing" og lek er det nesten hele tiden. Fargene begynner virkelig å komme til sin rett. Særlig stjernedaniohannene er flotte.
Yngelen deres er forresten på god tur til å oppnå "vi passer ikke i rubicundus-munn-størrelse" så de skal vel få flytte inn de også om en stund. Da teller vi omtrent 40-45 småkarer i midtre til øvre sjikt.
Plussmedlem
Og slik er 240'en nå. (ikke Volvo)
Det har da jammen blitt et snasent karr!
Plussmedlem
Magnus Frivoll
Det har da jammen blitt et snasent karr!


Jeg gikk faktisk for snasent, om du tror meg. Takk!

Er ganske fornøyd selv også. Venter ennå på at noen planter skal slå ut i full skrud. Har bolbitis, bucephalandra og alternanthera jeg venter på skal bli litt mer schwungete (yeah, it's a word...) Crypt'ene begynner også å røre på seg etter å ha smelta vekk.

Det er detaljer som ennå ikke er helt bra. Krever fortsatt en del fikling og man's touch. Men det blir bedre.

Har også fått nye fisk siden sist jeg posta. I 240'en bor det nå 9 (mista en) oto'er og 5 sommerfuglciklider. Skulle være Electric Blue, men den er ikke mye Electric. Fargekvaliteten er ikke bedre enn naturfargede, men de er i det minste dugelig hardføre. De er også ganske unge, så ferdig utfarga er de ikke. Den ene har mye svart i seg, så muligens en kandidat for å avle Black Rams på den? Har jo shit loads med akvarier i kjelleren som venter på innbyggere så avlsreol til våren er definitivt i tankene.

Plussmedlem
Frodig og lekkert - det vokser og gror som bare det, jo! Begynner å få et veldig fint preg av "ikke menneskeskapt"

Lagrer bildet av dette karet bak øret til inspirasjon.
Plussmedlem
Anders K
Frodig og lekkert - det vokser og gror som bare det, jo! Begynner å få et veldig fint preg av "ikke menneskeskapt" ;) Lagrer bildet av dette karet bak øret til inspirasjon.


Du mener sånn bortsett fra at det er i en rektangulær glassboks "fullstappa" med tech? Hehe.
Takk, Anders. (uttaler du det AnDers eller ANNers?). Er trønder så det naturlige her er å uttale D'en.

Kan jo kanskje gi en kort (yeah, right) oppskrift på oppsettet...

I bunn er det nettingposer med lecakuler for å bygge litt høyde. Ca 5 liter vil jeg anta. Disse ligger sentrert på bunnen og over disse har jeg gjenbrukt en blanding av substrater av sand i ulik størrelse og aquasoil. Over dette igjen ligger et lag med ny aquasoil, som igjen er dekket med grovkornet sand og dekorgrus.
Næringsbunnlaget går ikke helt ut til glasset, så rundt dette ligger et lag med bare biltemasand. Dels fordi jeg synes det skaper en bedre dybdefølelse i karet, fordi jeg liker det og dels for å gi fiskene et utvalg av substrater å ligge på/lete føde i osv.
Det er noe stein, men stort sett brukt for å forankre redmoor-røttene eller på andre måter stabilisere oppsettet.

Det meste jeg har benyttet meg av i dette karet er ting jeg var i besittelse av fra før.
Plantelista teller:
Sverdplanter (E. bleheri)
Sagittaria subulata
Vallisneria "narrow"
Javabregner (flere varianter, bl.a. broad leaf og trident.)
Flammemose (taxiphyllum)
Riccia Fluitans
Hydrocotyle leucocephala
Ferskvannstang
Limnophila sessiflora
Gulrotgress (C. thalictroides)
Bolbitis heudelotii
Cryptocoryne wendetii

Har ellers kjøpt inn:
Alternanthera reneckii "pink"
Bucephalandra (et par varianter, "wavy" og noe rødt noe)

Hadde en del pogostemon i starten, men har flytta ut denne.

Plantene med solide rotssytemer fikk en lett rottrim før jeg planta de. Husker ikke hvor jeg plukka opp dette tipset, men har hørt/lest/sett at det kan ha positiv effekt på veksten at man trimmer røttene deres. Tok bare en drøy centimeter. Ventet til jeg så ny vekst før jeg trimmet blader. Det virker å ha gjort susen. Sverdplantene satte nye blader umiddelbart og det jeg har kunnet observere så strekker røttene seg minst 20 cm utover i karet nå.
Gulrotgresset er i karet kun mtp å ta næringsoverskudd. Hadde opprinnelig ikke tenkt å ha flyteplanter i karet da jeg synes de er aller best på kar uten topp. Men både thalictriodes og pteroides i denne slekten er fantastiske flyteplanter, nitratstøvsugere av dimensjoner, så for å forenkle min egen hverdag så er det en slik en oppi der.

Av "livestock" så er det:
2 stk leppestiftgoby (S. rubicundus)
ca 25 stk stjernedanio (D. margaritatus)
10 stk dvergkardinalfisk (T. micagemmae)
9 oto'er (macrospilus)
5 stk sommerfuglciklider (M. ramirezi)
8 stk pansermaller (C. paleatus)

Dette er nok ikke endelig liste over beboere. Blir nok noen mindre etter hvert, særlig etter hvert som et par arter vokser seg til.
Kanskje er det bedre om oto'ene går i mindre grupper i andre kar? Tilleggsforer de med spinat og agurk siden karet er litt i ferskeste laget og produserer mest trådalger akkurat nå, noe oto'er egentlig ikke er spesielt glade i.

Er det noe mer å meddele om denne bøtta da da? Nei... tror ikke det altså.



Plussmedlem
Viktor
Takk, Anders. (uttaler du det AnDers eller ANNers?).


Uten å være klar over det har du tråkket på en betent tå :p

Så, spenn deg fast...

Vi skal på en liten reise. Stedet er Telemark, året er nittennittisyv. To innfødte østlendinger sitter i en plysjsofa og funderer på hva guttungen skal hete. Erik, kanskje? Nei, for basic, fant de ut. Kristian? Fint, men nesten alle fikk navnet Kristian det året. Og så finner en av dem ut at «ja, Annesh er en god idé!»

Av ALLE navn du kan komme opp med. Alternativ to, Kristian, er jo et navn du faktisk uttaler. Men nei... Annesh ble det! Alle østlendinger sier det jo på den måten. D'en finnes ikke og R'en finnes ikke. Resultat: Annesh/Annøsh...

Jeg kan bare ikke fatte det. De fleste har navn som du faktisk må legge et minimum av innsats i å uttale. Her spytter du liksom bare ut en lyd. Navnet mitt er et nys. Det er greit nok på trøndersk, der er i alle fall D'en intakt. Greit på sørlandsk også; AnDårs. Drar du lenger vest blir det AnDåhrchs, og i Bergen blir det AnDÆchrs.

Jeg vurderer fortsatt mellomnavn. «Anders Kristian». Og det blir i en overgangsfase, så stryker jeg pinadø den første halvdelen.

D'en er altså kjærkommen! Sånn - da er uttalen av navnet oppklart

Viktor
Kan jo kanskje gi en kort (yeah, right) oppskrift på oppsettet...


Tusen takk for grundig oppskrift, Viktor! Jeg har aldri turt/tenkt på å bruke noe annet enn den trygge, gode Biltemasanden i et passe tjukt lag. Men bunnlaget er jo grunnlaget, så det er veldig mye kult man kan gjøre om man legger litt innsats i det.

Ellers har du mye fint på listen over planter. Noen av plantene du har her trenger jo litt omtanke for å trives. Hydrocotyle leucocephala, for eksempel. Står som «lett» i plantebasen, men jeg ville satt den et hakk eller to opp i vanskelighetsgrad

Det vil si, den daua i alle fall ut her på ett eller annet tidspunkt. Jeg måtte faktisk gjøre et søk på navnet mitt + Hydrocotyle i et forsøk på å finne ut hvorfor. Visstnok erfarte jeg i 2011 at den «vokser fort, og er lett å få til». Og at den er fin som flyteplante også... ja vel, ja.

Mulig flytting til sparsomt belyste akvarier ble siste kapittel for den hos meg. Hva slags lys har du i 240'en?

Jeg har bestilt LED-lys denne gangen. Kjenner jeg er litt spent på det.

Min historie med planter har i ganske stor grad berodd på tilfeldigheter. Rottrimming har jeg ikke hørt om en gang. Det høres imidlertid veldig logisk ut at det skal stimulere til ny vekst. Skal teste det når jeg kjøper inn kilovis med nye planter i januar.

Viktor
Men både thalictriodes og pteroides i denne slekten er fantastiske flyteplanter, nitratstøvsugere av dimensjoner, så for å forenkle min egen hverdag så er det en slik en oppi der.


Pteroides er fantastisk! Godt du minnet meg på at jeg må få tak i den igjen. Dekorativ, god skygge for skvetne bartefjes, og du kan høre at den sluker nitrat og gjør livet surt for alger
Plussmedlem
Anders K
[QUOTE=Viktor]Takk, Anders. (uttaler du det AnDers eller ANNers?).


Uten å være klar over det har du tråkket på en betent tå :p

Så, spenn deg fast...

Vi skal på en liten reise. Stedet er Telemark, året er nittennittisyv. To innfødte østlendinger sitter i en plysjsofa og funderer på hva guttungen skal hete. Erik, kanskje? Nei, for basic, fant de ut. Kristian? Fint, men nesten alle fikk navnet Kristian det året. Og så finner en av dem ut at «ja, Annesh er en god idé!»

Av ALLE navn du kan komme opp med. Alternativ to, Kristian, er jo et navn du faktisk uttaler. Men nei... Annesh ble det! Alle østlendinger sier det jo på den måten. D'en finnes ikke og R'en finnes ikke. Resultat: Annesh/Annøsh...

Jeg kan bare ikke fatte det. De fleste har navn som du faktisk må legge et minimum av innsats i å uttale. Her spytter du liksom bare ut en lyd. Navnet mitt er et nys. Det er greit nok på trøndersk, der er i alle fall D'en intakt. Greit på sørlandsk også; AnDårs. Drar du lenger vest blir det AnDåhrchs, og i Bergen blir det AnDÆchrs.

Jeg vurderer fortsatt mellomnavn. «Anders Kristian». Og det blir i en overgangsfase, så stryker jeg pinadø den første halvdelen.

D'en er altså kjærkommen! Sånn - da er uttalen av navnet oppklart


HAHAHAHA! Festligste jeg har lest på lenge!
Jeg kjenner til problematikken serru, siden jeg har en (trøndersk) bestekompis ved navn AnDers, som er samboer med østlending.

AndersK
Ellers har du mye fint på listen over planter. Noen av plantene du har her trenger jo litt omtanke for å trives. [I]Hydrocotyle leucocephala[/I], for eksempel. Står som «lett» i plantebasen, men jeg ville satt den et hakk eller to opp i vanskelighetsgrad ;)


Du, jeg er egentlig enig der. Min erfaring er at lyset spiller en større rolle. Får den være tilnærmet flyteplante så bruker den å bli bra, men kan sture og bli stygg om man forsøker å plante den lenger ned. Aller best er den dog når den kommer OVER vann. DET er kult det.

AndersK
Mulig flytting til sparsomt belyste akvarier ble siste kapittel for den hos meg. Hva slags lys har du i 240'en?

Det er Juwels medfølgende LED-lysrør. En daylight og en colour, tror jeg det er. Det er bra lys, synes jeg. Min eneste "beef" med de er at armaturen ikke er justerbar slik at man kan ikke belyse de områdene i akvariet man kanskje ønsker.

AndersK
Min historie med planter har i ganske stor grad berodd på tilfeldigheter. Rottrimming har jeg ikke hørt om en gang. Det høres imidlertid veldig logisk ut at det skal stimulere til ny vekst. Skal teste det når jeg kjøper inn kilovis med nye planter i januar.

Tilsynelatende funker det altså. Det er stort sett sverdplantene og sagittaria'n som har fått en trim, men jeg synes å merke en forskjell. Bleheri kom veldig fort, og sag. syntes også å bruke vesentlig mindre tid på akklimatisering enn jeg har opplevd tidligere. Nå skal det sies at det kan hende de hadde vokst knallbra likevel, men det har åpenbart ikke gjort noe skade.

AndersK
[I]Pteroides[/I] er fantastisk! Godt du minnet meg på at jeg må få tak i den igjen. Dekorativ, god skygge for skvetne bartefjes, og du kan [I]høre[/I] at den sluker nitrat og gjør livet surt for alger ;)

Halleluja, brother!! Dessverre er den litt kinkig å finne. Vet du av??
Plussmedlem
Viktor
Aller best er den dog når den kommer OVER vann. DET er kult det.


Veldig! Etter at jeg leste i plantebasen at det er mulig har jeg hatt en drøm om å få det til. Ha den i øverste kar i en reol eller noe, og la den bli en laaaang remse som henger ned til gulvet, hehe

Viktor
[QUOTE=AndersK] [I]Pteroides[/I] er fantastisk! Godt du minnet meg på at jeg må få tak i den igjen. Dekorativ, god skygge for skvetne bartefjes, og du kan [I]høre[/I] at den sluker nitrat og gjør livet surt for alger ;)

Halleluja, brother!! Dessverre er den litt kinkig å finne. Vet du av??

Jepp - hele to annonser har jeg funnet i Norges land! Begge i Oslo og omegn Så jeg må nok slå til fort som fy. Får heller ha dem i en bolle til jeg får slengt dem i et akvarium. Og så kan jeg sende avleggere til Trøndelag når det blir varmere i været.



Redigert: Lurte meg nesten der, ja...! Jeg kan ikke ha hatt brillene på meg første gang jeg tittet på annonsene. Begge er merket med pteroides, men faktisk er det cornuta :/ Det var surt!

Rart at en plante som vokser noe så grassalt er så vanskelig å få tak i?

(Og enda mer ufattelig at jeg klarte å utrydde den, haha)
Plussmedlem
AnderSK
Jepp - hele to annonser har jeg funnet i Norges land! Begge i Oslo og omegn ;) Så jeg må nok slå til fort som fy. Får heller ha dem i en bolle til jeg får slengt dem i et akvarium. Og så kan jeg sende avleggere til Trøndelag når det blir varmere i været. Redigert: Lurte meg nesten der, ja...! Jeg kan ikke ha hatt brillene på meg første gang jeg tittet på annonsene. Begge er merket med pteroides, men faktisk er det cornuta :/ Det var surt! Rart at en plante som vokser noe så grassalt er så vanskelig å få tak i? (Og enda mer ufattelig at jeg klarte å utrydde den, haha


Er det ikke typisk!?! Jackpot - men ikke.

Cornuta ja, det er en variant det også! Og om jeg husker riktig så er man ikke sikker på om cornuta og thalictroides er samme plante eller ei.
Vel, det er som du poengterer - pteroides overskygger den/dem uansett. Finere er den også da bladene er kraftigere og sterkere.

Husker jeg FIKK mine først eksemplar av den på Tam Lade i Trondheim. De hadde en 3-4 halvdøde fliser slengende i et par kar i malawi-seksjonen og var så elendige de ikke ville ta betalt. Men de kvikna fort etter jeg fikk dem hjem. Hadde avleggere i mange år... Verdens beste flyteplante.
Og det er veldig merkelig at den ikke er mer tilgjengelig.
Plussmedlem
Det går an å "drepe" javabregner.

Da jeg var hjemme etter jobb i går lyste tre brune eksemplarer av arten i mot meg midt i alt det grønne. Da var det "trident"-varianten som hadde tatt kvelden. I sin helhet, nærmest. Det var ETT rhizom som hadde to nyskudd som ennå var grønne.
Men jeg pløyde av disse også når jeg trimma alt det andre.
Har en 23 liter som måler nitrater til over 200, det er passende intensiv-avdeling for mine syke bregner. (mer om dette akvariet litt senere).
Ellers så jeg tydelige tegn på vantrivsel hos de andre variantene av bregner jeg også har. Og ved nærmere inspeksjon så slet også leucocephala og til og med gulrotgresset med dårlige blader.
Leucocephala smelter vekk, mens gulrotgresset får sveitserostblader...for de som lurer på hvordan næringsunderskudd ser ut.

Har nok vært i overkant redd for algeeksplosjon og for forsiktig med gjødslinga. Vel, vi skal da vel få rettet på det!



Vedr. akvariet med høye nitratverdier:
Det var opprinnelig hjemme til stjernedanioene og er relativt stappfullt av ferskvannstang, moser og riccia. Gruppa ble flytta til et annet akvarium, men 23 literen fikk stå i fred. Innen en uke var det 15-20 småtasser i det.
Det er hverken filter eller varmekolbe på dette lille karet så alt foregår "naturlig". Tempen varierer en god del også.
Kjapp konklusjon - stjernedanioyngel tåler helt fint å leve i lengre perioder i nitratnivåer langt over det som er normalt.
Just saying.
Andemat..

Burde være enklere, en å utrydde andemat!! Som har sneket seg inn i oppsettet..!!!

Tilfeldig bekjentskap
© Bettina
Reklame for plussmedlemskap