Et hjørne av Asia

Jeg hadde akvarie som guttunge og hadde moro med det. Når studietiden kom så ble det kampfisk i bolle (det var det jeg hadde plass til på hybelen). Etter studietiden ble bollen donert til en nevø som synes dette så litt artig ut. Tidligere i høst fikk jeg spørsmål om jeg ville ha igjen noe av ustyret siden det ikke var i bruk lenger. Da hadde jeg egentlig litt lyst til å sette opp et akvarie for ungene. Min nevø hadde hatt et mildt angrep av litersyken og klasset opp fra bolle til et litt større akvarie. Jeg tok med alt sammen hjem og tenkte at her kan vi sette opp et lite hyggelig akvarie for ungene. Når jeg begynte å gå over utstyret så jeg at det manglet noen deler til filteret og at termostaten til varmekolben virket defekt (kunne ikke reguleres). Det ble en tur bort i den lokale dyrebutikk for å komplettere utstyret dagen etter. Lang historie litt kortere; jeg kom hjem med en ny Juwel 60 ltr komplet med alt man trenger for et lykkelig liv! Vi fikk innredet og planet og satte i gang med innkjøringen. I dag er karet et fint kar for ungene med et knippe levendefødere i.

Underveis så ble jeg nok angrepet av både den ene og den andre akvarist syken. Jeg synes det var utrolig moro å sette seg litt mer inn i fiskene, miljøet de kommer fra, vannverdier og så videre. Litersyken begynte også å bli et alvorlig problem. Her måtte jeg sette meg til forhandlingsbordet. Etter en overraskende kort forhandlingsrunde med Øverst kommanderende hjemme (også ofte omtalt som innenriks minister) ble det innvilget en søknad på et større akvarie. Jeg ville gjerne ha akvariet et sted hvor jeg kan se det så mye som mulig så stuen var et naturlig sted. Problemet mitt er at i stuen får jeg inn mye sidelys og det ville jeg jo ikke ha. Innerst i stuen har vi et hjørne som passet bra. Valget falt på en Trigon fra Juwel. Denne tråden blir nok mest om dette karet og litt om Ungene sitt kar. Trigon har fått arbeidestittel ”Et hjørne av Asia”
Et hjørne av asia på vei inn i min stue
Tidligere i høst fikk jeg kloa i et Trigon 350 fra Juwel. En behjelpelig svoger hjalp meg å få herligheten hjem fra butikken og opp i 2. etg. Underveis i plan- og drømmeprosessen har jeg fått det for meg at dette karet vil jeg vie til fisk og planter fra Asia. Etter som jeg leser i bøker, på fora og er innom div akvariebutikker så skjønner jeg at her er det mye fint og spennende å velge i. Dette kan bli moro!!!!!

Blir det noen guramier kanskje? Ser du har oppi cattapablader, de synker etter et døgn eller to, trenger ikke holde dem nede med stein

Blir spennende å se hva du kommer til å ha oppi her
Lisbeth
Blir det noen guramier kanskje? Ser du har oppi cattapablader, de synker etter et døgn eller to, trenger ikke holde dem nede med stein ;) Blir spennende å se hva du kommer til å ha oppi her :)


Er nok satt av litt plass til noe Gurami her ja . Jeg har ikke hatt oppi Cattapablader. Det kommer en liten oppdatering på hva jeg har gjort med innredningen litt senere. Jeg har et lite etterslep på oppdateringene her.
?mann
Er nok satt av litt plass til noe Gurami her ja :-). Jeg har ikke hatt oppi Cattapablader. Det kommer en liten oppdatering på hva jeg har gjort med innredningen litt senere. Jeg har et lite etterslep på oppdateringene her.


Åja, ser nå at det ser ut som røtter, ikke blader
Innkjøring
Karet er nå innredet slik jeg vil ha det (foreløpig), fylt og satt i gang. Jeg har bestemt meg for å kjøre innkjøring med Ammoniakk. Første gang jeg leste om denne innkjøringsmetoden her på forumet så skvatt jeg. –Helle Salmiakk i akvariet???? Herregud!!! Når det største sjokket hadde lagt seg og jeg begynte å tenke litt på det. Med det lille jeg kunne om organisk kjemi og vannverdier så måtte jeg innrømme at det var mye logikk i denne måten å tenke på. Jeg måtte lese en del på norske og internasjonale forum før jeg turte å hoppe på denne metoden. Heldigvis fant jeg en del god teori samt et par stykker som har gjennomført innkjøring med ammoniakk og dokumentert det svært godt, dag for dag. Det hjalp! Nå er jeg halvveis i innkjøringen. Ja, det vet man vell strengt tatt ikke, men jeg tipper at jeg er omtrent halvveis. Det er en artig måte å drive innkjøring på. Læringskurven er bratt og nysgjerrigheten er stor, så jeg tar vannprøver hele tiden og fører log på alle resultater. Gleder meg til det blir klart og leieboerene flytter inn!
Litt om innredningen
Som tidligere nevnt vil jeg gjerne bygge opp dette rundt et Asia tema. Vet ikke om jeg har lykkes med å lage en biotop, men det er det sikkert noen lesere der ute som vil kommentere på?! Jeg fikk tak i en flott rot med to store Javabregner på som jeg har satt bak i hjørnet. Bak disse Javabregnene står det to Vallisnerea’er (spiralis Tiger) som kommer opp og ligger utover vannet. På venstre side har jeg en rot hvor jeg har plantet en Cryptocoryne (Wendtii) foran og en bak/innimellom roten. På venstre side fikk jeg tak i en litt artig stein med gjemmested i. På baksiden av denne har jeg plassert en rot som liksom kommer opp og ut i akvariet. Synes egentlig det ble litt artig. Bak denne roten har jeg satt en Cryptocoryne til. Denne er grønn, mens de andre er brune. I forgrunnen har jeg satt noen Pogostemon helferi som jeg synes ble ganske dekorative. I midten står det en stein/rot kombinasjon med litt gjemmesteder og en kokosnøtt med et par planter og litt Javamose på. Når fiskene kommer inn har jeg planer om å få inn noe flyteplanter også. Veggene er nok litt lyse for etterlikne en del riktige Aisa biotoper. Jeg tror dette inntrykket demper seg litt når plantene gror opp litt mer.
Den perfekte plan fikk et skudd for baugen
En liten oppdatering. Innkjøringen av det nye karet har vært artig. Har holdt på i snart 2 uker. Som tidligere nevnt har jeg valgt å teste innkjøring med ammoniakk. Har lært ganske mye om vann og vannverdier av det, samt at man skulle få et robust kar med en sterk bakteriekultur når innkjøringen var over. Jeg har lest litt om hva andre har gjort og regnet med at det ikke var mange dagene til Nitritt verdiene vill falle som et strykejern og jeg kunne fylle opp med alle de fiskene som jeg har vært rundt og sett på. Slik ble det ikke!

På fredag stoppet pumpet på karet til ungene. Fikk fikset dette (les; satt på strømmen igjen), men jeg vet ikke hvor lenge det hadde stått uten sirkulasjon. Muligens 2-3 timer. Jeg tok umiddelbart et vannbytte. Et større på lørdag (den ukentlige). Svakt utslag på Nitritt etter bytte. Målte igjen på søndag morgen og fikk større utslag. Har hatt 2 vannbytter i dag og bestemte meg for å avbryte ammoniakk prosjektet i det store karet og begynne å klargjøre for fisk i det store karet. Det er var litt dumt, men her får man klemme til å redde fisken og sørge for at de har det så godt som råd er i prosessen. 50% vannbytte i det store karet. Nytt 50% planlagt i morgen formiddag. Er veldig spent på vannverdiene etter dette. Hvis karet tillater så flytter jeg over halvparten av fiskene til det store karet. Tanken er å fordele belastningen på to kar for at ikke påkjenningen skal bli for stor på fisken. Jeg får bære vann og mål vannverdier til det stabiliserer seg.
Jeg har bert litt vann denne uken, men nå er vannverdiene i karet til ungen fine igjen. Ble fine i går, og var like fine i dag. HURRA! Fortsetter å måle hver dag noen dager til. Ser at fiskene har det bedre også. I dag var det slammsuging og litt opprydding til helgen. Røsket jeg ut en vasspest plante og satte inn en fin Anubia som jeg kjøpte på Dyrego på vei hjem fra jobb. Vasspest blir det nok lenge til jeg vil ha igjen. Den synes jeg var en drittplante om jeg kan få være ærlig...

I det kommende Hjørnet av Asia så har endelig Nitritt og Nitrat verdiene endelig begynt å synke. Nitritt er fortsatt helt rød, Nitrat er snart nede på ”levelig sonen”, men jeg ser at det går riktig vei. Artig! -For nå har jeg lyst til å få inn noe fisk snart. har to pest snegler som har levd der inne i Nitrit verdier langt utenfor skalaen til Teratesten min. Kona foreslo at de kunne brukes i biologisk krigføring når jeg var ferdig med dem.
Hei sveis!

Er innom og sniker litt i tråden din, og bør vel legge igjen en hilsen som takk for titten.

Ler.. kona di har nok rett, de pestsneglene kan du nok bruke i biologisk krigføring etterpå.
Hvordan går det i det karet i dag da? Regner med det kribler etter å sette inn fisk, men må jo bare smøre seg med tålmodighet (det er jammen ikke like lett bestandig).
Blir spennende å følge med her.

Ha en fortsatt fin lørdag!
Heisan, synes du har laget et kjempefint oppsett, veldig harmonisk
Gleder meg til å følge med på fortsettelsen!

Mvh Maren
Kjempe fint innredningen med javabregnene i bakgrunn!
Gleder meg til å følge med videre.
Innkjøring med ammoniakk avsluttet
Heisann. Takk for tilbakemelinger til dere om har vært innom. Artig at det er noen som synes det ser bra ut!

Nå er innkjøringen med ammoniakk avsluttet. Det var helt i tråd med hva jeg har lest andre har opplevd, men like fullt ganske sprøtt. I går var Nitritt og Nitratverdiene røde og oransje (på Tetra testen). Altså ikke levelig for de som skal bo der. i dag var Nitritt testen knall gult! Jeg var som en unge på julaften! Etter jeg fått unna et lengre møte (jobb greier), så var det til med et sikkelig vannbytte, slammsuging, litt rydding i planter og fylle karet igjen. Justerte vannet fra "kran vann verdier” til det jeg ville ha og lot det gå et par timer før jeg to en ny test. Perfekt! Litt stolt og ganske happy begynte jeg å klargjøre flytting av noen kileflekkrasboraer og SAE som jeg hadde i karet til ungene. De skal få kose seg der en stund før jeg setter inn mer fisk.. Nå svømmer de rundt og er de like fornøyd som meg, så blir nok dette bra!

PS. Ammoniakk innkjøring kan jeg anbefale, men les litt om det på forhånd. Hyppige vanntester er en forutsetning og en brukbar forståelse for hvordan prosessene i vannet foregår er en stor fordel. Jeg har lært mye av dette og det har vært ganske gøy underveis. De ”tabbene” jeg har gjort skyldes stor sett at jeg ikke hadde satt meg inn i alle detaljer godt nok eller at jeg ikke var modig nok mens jeg holdt på. Jeg deler gjerne min erfaringene hvis noen ønsker…
Hei

Det har vært interresant å lese om innkjørings prosessen til akvariumet ditt.

Kunne du kanskje forklart litt eller satt inn noen linker om hva amoniakk innkjøring er?

Har foressten svart på spørsmålene du stillte ang akvariumet
Innkjøring med ammoniak; en oppsummering
Ammoniakk innkjøring
Jeg har som nevnt gjort innkjøring med Ammoniakk. Dette er en metode som er utredet av en Dr Chris Cow (PhD i organisk kjemi) i 1999 og det finnes flere artikler og ”papers” på dette rundt omkring på nettet.

Innledning
Ideen er som føler; avfallstoffene fra fisk, planter og fôr danner ammoniakk i karet. Dette går så inn i en nedbrytnings sirkel av Nitrit og Nitrat. Målet med innkjøring av karet er å bygge opp en bakteriekultur i filteret som klarer å ta seg av den mengden Ammoniakk som vil produseres i karet når fisken blir satt inn. Ved tradisjonell innkjøring så står karet å ”putrer” for seg selv i noen uker. Vi fôrer litt med flakfôr for å gi bakteriene litt å jobbe med. Etter 3-4 uker er karet klar for å ta i mot litt fisk. Disse vil utvikle bakteriefloraen videre. Vi setter inn litt flere fisk, og slik går dagene…

Man må IKKE ha fisk i akvariet når man gjør innkjøring med ammoniakk!

Ammoniakk innkjøring
Innkjøring med Ammoniakk krever at man skjønner litt om vannverdier og man må ha dråpe tester. Daglige tester er en forutsetning under innkjøring.
Ved å tilsette Ammoniakk så gir du bakteriene et overskudd av ”mat” som gjør at de kan formere seg mye raskere enn du får til med vanlig innkjøring. Etter ferdig innkjøring har du et filter med en robust bakteriekultur som er i stand til å ta i mot all fisken på en gang.
Oppskriften til Cris Cow sier 4-5 dråper konsentrert Ammoniakk pr Gallon vann hver dag inntil man har godt utslag på Nitrit testen. Deretter halverer man den daglige dosen ammoniakk man tilsetter. Man forsetter med dette til man ser at Nitrit nivået er på null (eller under 0,3 mg/ltr om man bruker Tetra dråpetester). Da kan du anse filteret ditt for innkjørt! Det er anbefalt å gjøre et par solide vannbytter etter at man er ferdig med denne innkjøringen (25% +) før man setter inn fisk.


Praktisk tips/erfaringer
Ammoniakk kan kjøpes på apoteket i konsentrert form. De fleste bruker imidlertid husholdningsSalmiakk. Her er det viktig av man bruker salmiakk som kun inneholder ammoniakk og vann, ikke andre tilsetningstoffer. Hvis du er i tvil så rist på flasken og se om det skummer. Hvis det ikke skummer har du ren salmiakk! Jeg benyttet lilleborg sin. Denne får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Dette er jo fortynnet ammoniakk og man bør regne litt på hvor mye man skal tilsette. Jeg benyttet meg av følgende i min 350 ltr:
10 ml salmiakk de første 4 dagene
Deretter gikk jeg ned til 6 ml
Etter en uke så nitritt testene min ut som bringebær saft! –Langt utenfor skalaen.

Temperaturen bør ligge på 27 grader under innkjøring. Jeg har lest at flere setter opp tempen til 30 grader da dette øker bakterieveksten ytterligere.

Ph verdiene kan slå ut litt under denne prosessen. Sørg for at Ph ikke faller under 7.5. Da bremser man veksten av bakterier (har jeg hørt). Jeg hadde ikke problemer med Ph fall, snarer tvert i mot. Karet mitt hadde tidvis så høy Ph at det var et par planter som døde.

Du kan få algeoppblomstring i en slik innkjøring.

Lyst il å lese mer? Her er et par linker;
http://www.nettakvariet.no/forum/showthread.php?t=1101370&page=3 (innlegg # 38 og utover)
http://www.wisegeek.com/what-is-fishless-cycling.htm

hvilke tester må jeg ha for å utføre denne type innkjøring?holder det med nitrittest?
Du bør måle Nitritt og PH som et minimum.
Det henter at PH'en faller eller skvetter litt i været og da synker produksjonen av de bakteriene som bryter ned nitritt og Nitrat. Da må du bruke PH+/- tilsetning for å få den rundt 7 igjen. Jeg målte også Nitrat underveis hele veien.
Hei

Jeg ville begynt med 10 ml de første 4 dagene, og så ned på 6 ml (on the top of my mind). Dette lar seg regne ut. Lilleborg Salmiakk inneholder 5-10% amoniakk. En dråpe regnes som regel som 1/20 ml.

530 har skrevet en utrolig bra tråd de siste dagen. der viser han til hvordan ha regner det ut. Du finner 530 sin tråd her http://akvaforum.no/forum.cfm?forum_id=1003&thread_id=56604. se på post #7 for å finne han utregning.

Lykke til!
Hei. Får legge inn et bokmerke jeg også, så jeg får følge med på om du får deg malawi-ciklider. Dessuten skal jeg også starte opp et nytt kar fra begynnelsen, og skal vurdere salmiakk-metoden.
?mann goes malawi
Etter å ha prøvd meg på Discus en stund ble jeg litt lei av 4 vannbytter i uka og å ha så fine fisk stående i en krok under en rot. Akvariet mitt står slik plassert at Discusene aldri ble helt fortrolige med bevegelser på utsiden av karet og gikk å gjemte seg. Nå går de 5 discusene mine i 25 tusen literen til Tam Alna og koser seg der.

Jeg har en lengre tid hatt en fasinasjon for Malawi og følte nå at tiden var moden for å prøve seg. For en uke siden tømte jeg karet. Bygget en stor fin steinrøys og begynte å gjøre klar for malawi. Jeg var en tur innom Jan Holt i Oslo og fikk masse tips og så på fine fisker. Nå er jeg på reise med jobben i over en uke så karet står hjemme med litt Utha Ice og litt godt med GH pluss og malawi salt slik at vannverdiene er fine når jeg kommer hjem. Fikk rapport fra kona hjemme i dag at vanne var krystallklart og karet så helt nydelig ut (viktig med kone-goodwill ). Samtidig fikk jeg meling om at Jr. har fått yngel på sine Palett Ciclider i akvariet sitt. Det var selvfølgelig stor stas. ?

Nå gleder jeg meg til å komme hjem og få fisk i karet igjen. Bilder og oppdateringer kommer…
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Bjørvik
Reklame for plussmedlemskap