Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 154)

Tvillingmamma80
Ble litt redd når jeg hørte at varmekolber kanskje går ut på dato. Har flere gammle kolber. Men bank i bordet, de har ikke tulla hittil. Men har lært via din kolbe å sjekke hyppig :D Er vel bare et par kar totalt som jeg har kolbe i her. Har lite behov i de fleste kar heldigvis.


Jeg har ikke opplevd noe særlig krøll med varmekolber tidligere, men har lest mange ganger om andre her på forumet som har opplevd "kokt fisk". Dessverre er ikke varmekolber 100% pålitelige, nei. Man bør sjekke daglig. Alt som trengs er i grunnen bare å kaste et blikk på termometeret og at det ikke har krøpet for høyt opp.

Jeg pleier vanligvis være flink å kaste et blikk på termometerer daglig i akvariene mine, en vane jeg har fra tiden da jeg hadde så mange akvarier samlet på et rom. Da ble de ofte for varme pga all varmen fra lysarmaturene som hetet opp rommet. Jeg la meg derfor til vanen å sjekke termometerne i karene ofte, og evt slå av lysene når det ble for varmt. Men nå de siste dagene har jeg av en eller annen grunn vært lite på akvarierommet/pc-rommet ,og rett og slett glemt å sjekke temperaturen.
Jeg er en av de som har opplevd løpsk varmekolbe, og det mer enn en gang. Den første gangen, ble fiskene rett og slett kokt. Det var et kar med c. arcuatus. Følelsen når jeg stod opp om morgenen, og så alle fiskene ligge med buken i været, er noe jeg ikke unner andre. Det verste var den dårlige samvittigheten, da jeg visste at jeg hadde tatt en liten sjanse med nettopp den varmekolba. For å si det sånn: jeg kjøper aldri mer en brukt varmekolbe - det er rett og slett for stor risiko. En annen gang var det en varmekolbe som holdt for høy temperatur over lengre tid, som kombinert med et termometer som viste feil (!!!) gjorde at det ikke var lett å fange det opp. Dette var i karet som det var discus i, og de skal jo ha litt varmere vann. Dermed var det også vanskeligere for meg å fange det opp, da jeg visste at det skulle føles varme enn i de andre karene. Jeg mistet enkeltfisker sånn av og til, før jeg omsider skjønte sammenhengen. Jeg har også hatt det i et tredje akvarium, men jeg synes å huske at jeg greide å fange opp problemet før det var forseint der. Og det var faktisk en varmekolbe som ikke var så gammel heller.
Sitter å leser herå, å kjønner ikke hva jeg gjør galt. Jeg gjør det samme som du gjør, har riktig ph, men nei, yngel skal jeg ikke få... :P
MartinT
Sitter å leser herå, å kjønner ikke hva jeg gjør galt. Jeg gjør det samme som du gjør, har riktig ph, men nei, yngel skal jeg ikke få... :P


Velkommen i den klubben der ja. Jeg ga vel mer eller mindre opp. Så kom det en bråta egg i to kar og litt halvhjeret satte jeg dem over i et kar uten annet enn reker. Poff, eggene ble borte og jeg var trist, men sannelig oppdaget jeg ikke mange små på bunnen etter et par dager! Så ikke gi opp,det kommer, men det tar bare litt tid.
Her har det vært stille en stund Mona ,litt oppdatering hadde vært kjekkt
Støtter den, Sølvi ! Jeg har også lurt på hvor det er blitt av deg, Mona...var jo så spennende å følge med hvordan det går med både småttingene og de voksne
Så...håper alt er i orden hos deg..
Jeg har trukket meg litt unna forum-livet for en stund, jeg kjente jeg ble mer irritert enn godt var på responsen her og der på ting jeg skrev. Dessuten er det sommer, og sommerstid bruker jeg å være mer ute og ikke bruke pc'en fullt så mye. Det ble bare en naturlig pause fra Akvaforum for en periode, uten at det var noe dramatikk e.l. over det.
Det er sommer, og da er jeg vanligvis en del ute, bruker hagen mye og går tur med hundene i skogen.

Jeg har de siste ukene kun fôret fiskene mine, faktisk, jeg har ikke byttet vann på noen uker nå....! Delvis latskap og delvis plan, for å få egg ut av C121-gruppen min etterhvert så skal jeg simulere tørketid og "dårligere tider". Håper at min egen gruppe C121, som bare har lagt egg èn eneste gang og ingenting etter det, kanskje vil finne på å legge egg igjen når "regnskyllet" kommer.
Det ble jo yngel av det,den ene gangen de la egg, så eggene deres er da åpenbart "annerledes" enn de eggene som kommer fra Inger Annes vf gruppe. Der har jeg ikke fått til noe resultat av eggene ennå. Den gruppen har forresten også holdt opp å legge egg for sommeren, det er veldig typisk denne arten og derfor som forventet.

Jeg mistet min første fisk i går, altså siden jeg startet opp i desember - har ikke mistet noen før. Det var en Corydoras adolfoi og jeg fant den i går. Den lå død og fløt i overflaten med litt mugg på. Det var et lite sjokk, og jeg så også at en av de andre hadde mistet bartene sine Huffda! Fikk fryktelig dårlig samvittighet og ble litt redd for at manglende vannbytte skulle være årsaken. Så nå, mens jeg sitter og skriver dette, driver jeg og fyller opp 100 liters tønnen min med vann og gjør klart til vannbytter.

Yngelen har faktisk heller ikke fått vannbytte, min dårlige samvittighet, men det ser ut til å ha gått bra med dem likevel. Jeg kikker over karet hver dag og har ikke funnet noen som har falt fra. Så yngelen går det bra med.
De lever stort sett på diskusbits for tiden, og tørrfôr gir egentlig dårlig vekst (kombinert med få vannbytter....), så nå må jeg anstrenge meg litt og ikke la karene gå helt ad undas selv om det er sommer.

Jeg må også greie å huske det, at jeg må sparke liv i mikroormkulturene mine litt med gjær og sukker i kveld. Det ser nemlig litt spinkelt ut oppi der nå....!
Der var du jo

Regnet egentlig med at det var sommerlige sysler som opptar deg for tiden ,men kjekkt å få et par linjer iblandt .

Har det litt på samme måte som deg med oppdatering og aktivitet nå om sommeren.
Det blir mindre av sånt pluss vannbytter mm. og sånn er det sikkert med flere enn oss.

Godt at det går bra med yngelen ihverfall, men synd med Adolfoien ,håper det går bra med de andre.


Ha en forsatt fin sommer ,vi får nyte fineværet når vi kan
Plussmedlem
Har blitt sløvere her også etter at våren gjorde sitt inntog, men kan i dag gladelig fortelle dere, Mona og Sølvi, at C121-gruppen min er i voldsom aktivitet inkludert flørting om dagen! Og i dag tok hannene her helt av
Så småtassene dine begynner med andre ord å bli voksne, Sølvi

Syntes det er rart at dette skjer rett før juni måned, men de følte seg vel litt våryre :p
Så kjekkt da Anders ,håper de forsetter med det og at det blir egglegging på de

Jeg har fått en overlever!

Oppdaget et yngel i akvariet med C121-gruppen min i øverste kar i dag! Den svømte rundt sammen med de voksne og var overhodet ikke sky.

Den var nøyaktig like stor som yngelen i 63 literen, så det er nok en overlever fra det samme kullet med egg som ble lagt. Helt fantastisk! Egget har både klekket i den ph'en og yngelen har overlevd og vokst opp der. Det ER altså mulig innimellom her for denne arten også....! (dette har kun skjedd EN gang tidligere i historien i de årene jeg har hatt C121)

Noe annet jeg vil notere, er at det har vært en intressant utvikling med hensyn til den tidligere så tungt algebefengte mosen i karet med C. adolfoi. Den var før tjukk av en slags trådalger, seig og fæl av alger, og jeg var mange ganger på nippet til å hive den. Men jeg ville se det an med tiden. Akvariene er jo relativt nyetablerte og ikke helt modne før nå, da de er knappe halvåret gamle. Jeg har også mange ganger tenkt tanken at det søren meg virker som algene får nytt liv og bare blir verre hver gang jeg har byttet vann....altså at det er NOE med kranvannet som gjør det.

Så, under disse ukene (4 uker ca) uten vannbytte... så har algene i mosen rett og slett forsvunnet! Jeg kan ikke se noen alger i det hele tatt i den nå. Dette gir fornyet styrke til teorien min om at det er en eller annen form for næring i kranvannet (og/eller algesporer) som fremmer veksten av dem. Uten vannbytte, ingen fornyet næring og algen dør ut.
Vi får se da, om den blusser opp igjen, den ekle algen, nå som jeg har byttet vann i akvariene i helga...!
Dette var jo positive ting å høre ,både om yngelen og algene.

Får håpe at problemene dine klekking av 121-egg er en saga blott etterhvert.

Det er en av grunnene til at jeg synes disse coryene er så greie,det dukker stadig vekk opp yngel en tid etter egglegging.

Nå har jo ikke jeg hatt disse problemer med mugg osv. men det kan jo være at ting har endret seg underveis .

Kjekkt med sånne overraskelser i allefall
Interessante tanker om algevekst og vannbytter
Det er ikke lett å bli klok på dette med alger. Hvorfor de trives noen ganger, og andre ganger ikke. Jeg trodde det var slik jeg også - man bytter vann og reduserer nitrat - og dermed fjerner man mye av grunnlaget for algevekst. Det vokser alger uansett.

Kanskje er det ikke noe i kranvannet, men slik at algeveksten kan bli begrenset av stoffer som plantene skiller ut? Eller noe som er knyttet til mikroorganismer i vann og filter? (I alle fall når det gjelder cyanobakterier så virker det som om man kan gjøre mye for å fjerne disse, men helt borte blir de aldri).

Du har nå en fordel med at du ikke overfyller akvariene dine, og dermed kan la det gå 4 uker uten vannbytte...
Oppdatering
Hei

Det blir litt lite forum-liv på meg om dagen, men jeg har ikke glemt det. Jeg har bare en liten "ferie".

Det går bra med C121 yngelen, og jeg har ikke funnet noen døde eller hatt noe frafall siden de var...tja, et par uker gamle eller noe slikt. Enten to eller fire uker gamle sist det var frafall, mener jeg å huske.

De vokser ikke i all verdens tempo, dessverre er vel dette litt min feil som avspiser dem med tørrfôr for tiden. Microormkulturene mine ser ut til å ha dødd ut, og det er så enkelt å bare åpne en boks og fôre fra den. Men som man vet, vokser ikke yngel så fryktelig bra på tørrfôr, sett ifht levendefôr.
Men det er liv i leiren og de er fryktelig søte der de mopper rundt! Jeg regner nesten med at de vil bli værende her hos meg til de er ett år gamle eller noe sånt, og så underveis et sted bestemmer jeg meg for om jeg skal selge noen av dem. Ikke alle, det er det ikke snakk om, men noen av de - det er jo en ganske stor gruppe. Oj, nå har jeg i farten glemt hvor mange de er!?? Var det 22....? Må bla bakover for å sjekke det evt.

Inger Annes viltfangede gruppe la egg etter det lange oppholdet i vannbytter, da jeg plutselig tok et vannbytte hos dem igjen. Det tok to-tre dager, så plutselig så jeg en hunn med egg i bukfinnen med en hann etter seg. De tok livet og leken med ro, som C121 ofte gjør, så jeg tenkte at jeg hadde all verdens tid på meg og lot dem holde på. Tenkte å samle eggene i ro og mak senere når de var ferdige, da det er håpløst å skulle bruke en halv dag eller mer for å sitte og vente på at de skal bli ferdige med hvert enkelt egg. Men dessverre, da jeg senere kom og skulle sanke noen egg kunne jeg ikke finne igjen noen - ikke et eneste ett. Åpenbart at de enten gjemmer dem godt eller noen spiser egg underveis - sannsynligvis begge deler.

Nå er det gått en stund siden siste vannbytte igjen, og det er tid for vannbytte i helga. Kanskje jeg har flaks og de legger egg igjen? Min egen C121 gruppe fra Bergen, gjorde ikke noe forsøk på egglegging, til tross for lang tids simulert tørketid uten vannbytte. De har kun lagt egg den ene gangen, som heldigvis også resulterte i egg som klekket og ble yngel

Når høsten kommer, har jeg lyst til å oppdrette C. adolfoi igjen. Har lyst til å øke min egen gruppe av dem, samt at jeg rett og slett bare har lyst å drive oppdrett av denne ekstremt flotte C-arten! Men spørsmålet er jo da hvor jeg skal ha dem, for 63 litern er jo opptatt av C121 yngelen, og de blir nok værende der rimelig lenge. Det er heller ikke plass på benken til en 63 liter til, hvis jeg har tenkt å klekke artemia til yngelen, har ikke noe annet sted å sette det. I gamle dager hadde jeg vel plassert artemiaklekkeriet på gulvet bare, men det tør jeg ikke nå lenger, med to nysgjerrige hunder i hus som kan velte det og rote med det.

Så dette er et lite problem - plassproblemet....!

God sommer alle sammen!
god sommer.
I går bestilte jeg meg ett nytt Akvastabil Move. Ser frem til å ha noen fler liter med vann i huset igjen. Må nå finne ut hva jeg skal ha av flotte sør amerikanere.

Espen
God sommer til deg også, Black Flys Ser ut som vi får det her på Østlandet iallefall, det er 26-27°C om dagen! En deilig sommer så langt.
Plussmedlem
Jeg holder meg helst i skyggen I dag har det vært utrolig varmt... varmeste dagen så langt, kanskje?
Oppdatering
Jeg logget på for å komme med en liten oppdatering når det gjelder Corydoras C121-ynglene.
Noe har skjedd. Rett etter forrige oppdatering, faktisk dagen etter at jeg skrev at ingen hadde falt i fra, døde det plutselig 3 stykker! Jeg ble kjempeoverrasket, men fisket dem ut og byttet litt mere vann.
Så gikk det en uke eller noe slikt, jeg begynte å tro at faren var over, og så brått døde det to til. Det er en stund siden nå, noterte dessverre ikke datoer og det går litt i ett her i sommervarmen.
Men totalt har jeg altså mistet 5 små siden forrige oppdatering, helt uforklarlig. Jeg håper nå at det ikke vil skje igjen. Hvis jeg husker riktig, så hadde jeg 22 stk, minus 5, og da gjenstår det 17 stk.

Etter å ha levd på discus-bits ganske lenge, og ikke vokst noe merkbart på det (typisk tørrfôr....) så begynte jeg å teste ut frysetørkete, avskallede artemia igjen til dem. De avviste det jo blankt og nektet å spise det de forrige gangene jeg prøvde, men nå er de jo litt eldre, og vips! Så var det greit. De spiste det som bare det nå, så nå kan jeg begynne og gi dem det daglig. Det tror jeg de vil få mye mere næring ut av. Håper veksten blir bedre.
Det er etter mitt syn virkelig helt sykt hvilken forskjell det blir på veksten til yngel som er oppfôret på levende fôr som artemia, i motsetning til de som er fôret på "dødt fôr" som flakfôr, tabletter, discus-bits og lignende. Helt klart. Det må være minst dobbelt veksthastighet på levendefôr! Men, denne gangen orket jeg altså ikke alt styret med å klekke artemia i månedsvis. Microorm-kulturene er daue, men ynglene fikk jo litt av det i starten.

I dag er det 27°C her, så jeg har ikke slått på noen akvarielys. Da blir det fort godt over 30°C i karene, altfor varmt.

God sommer til alle jeg kjenner på Akvaforum!
Plussmedlem
Huff, det var leit med yngelen Håper det går bra med resten!

Nå ble de to innlegg fra meg på få minutter, du kan godt slette innlegget mitt over. Glemte å si noe; du må legge ut noen bilder i "Dagens blomst", slik du lovet
Er jo ganske logisk at du har bedre vekstrate med levendefor, fiskens instinkt forteller dem jo å jakte etter levende mat og ikke en tablett fra en forfabrikk. Er nok lettere å få i seg mat i starten før de har lært at de kan spise en knust TabiMin også.

Jeg gir alle mine corydoras levendefor minst fem dager i uken, yngel får fersk artemia daglig. Ungdom og voksen fisk får miks av alle variantene jeg holder, levende dafnier og levende svarte mygglarver er nok den absolutte favoritten. Er overbevist om at et sunt kosthold med mye levendefor på menyen forhindrer en del sykdom gjennom livet dems. Har mottatt en del VF corygrupper som er i rimelig dårlig forfatning. Etter en skikkelig velkomstkur mot innvolsorm etc så får de kun levendefor i lang tid før jeg gir dem tørrfor, har da mye høyere overlevelsesrate på direkteimportert fisk.

Ikke minst er det jo artig å se coryene aktivt jakte etter maten.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap