Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 155)

Det er helt klart ikke like mye å velge mellom og skrive om når man har nedjustert antall akvarier fra 17-20 stk til bare 4...! Kjenner at det ikke alltid er noe jeg liksom kan finne på å skrive om her, som er verdt å nevne. Derfor blir det nok ikke like mange poster som før i tiden, da akvarierommet var fullt av kar.

Tok en hel haug med bilder i går med Canon kameraet for å poste her, men tror du noen av dem ble bra, eller? Neida. Litt ute av trening å fotografere fisk, tydeligvis. Det ble blitz-gjenskinn i ruta og alt det der, pluss uskarpe bilder da jeg prøvde uten blitz.
Det får bli bildeløst denne gangen

I går skiftet jeg vann på akvariene for første gang på MANGE uker. Husker egentlig ikke helt når det var sist, men det er en del uker siden. Så synes jeg C. adolfoi gjengen begynte å bli litt pjusk når jeg har kikket på dem i det siste, og i forigårs så jeg til min store skrekk at en av fiskene i gruppen hadde fått snuta erodert ned! Borte var bartene og bare et lite sår gjensto oppe på tuppen av der nesen var. Huff!

Folk som har lest her i tråden tidligere, husker kanskje at jeg nevnte noen ganger at jeg fikk så uvanlig lave målinger når det kommer til nitrat (NO3). Det skjedde i en lengre periode mens akvariene var nyetablerte, altså i løpet av de første 6 mnd. De første månedene altså. Jeg fikk null og 1 bare i utslag på nitrat, noe som er helt merkelig lavt.
Vel, jeg har kanskje levd litt i sus og dus på dette, og så har tiden gått og akvariene blitt mere modne...og så har nitratet krøpet jevnt og stødig oppover i takt med at ukene uten vannbytte i sommer gikk. Jeg har hatt en del avslått lys også (og da ser man ikke så mye til hvordan fiskene har det), for å forhindre at vannet i karene ble overopphetet i sommer, og dette i sin tur har ført til at noen stilkplanter som L. sessiliflora har tatt dukken og råtnet bort. Slike ting påvirker definitivt nitratnivået, ja..!

I går skiftet jeg som nevnt vann, men jeg glemte å sjekke noen vannverdier unntatt ph (den var lav, på 6). Så i dag fikk jeg på nytt øye på den stakkars C. adolfoi'en som ikke har barter igjen, kun et sår på nesa, stakkar... "Det der tyder sterkt på for skittent vann", tenkte jeg, og bestemte meg for å sjekke nitrat-nivået i dette karet. Dagen etter et vannbytte er nitriat-nivået på 25-30..........dobbelt så mye som det burde. Og gudene vet hva det faktisk har vært, inntil vannbyttet i går. Tok jo ingen test FØR vannbyttet!

Jeg tok et lite vannbytte til på C. adolfoi'ene i dag, men hadde bare 15 liter rent vann klart, og hentet derfor vanntønna og satte nytt vann til gjennomlufting. Det gjør ikke noe at vannet er litt kjølig når det brukes, kranvannet blir ikke såååå isende kaldt nå i sommerperioden. Så kanskje jeg tar et vannbytte til på Adolfoiene i kveld, evt resten av fiskene også.

Stakkars små, dette var ikke meningen! Jeg skal aldri la det gå så lenge mellom to vannbytter igjen. Det ble nok litt for lenge nå, og ikke noe C. adolfoi'ene liker, åpenbart. Snodig nok ser ikke noen av C121 gruppene ut til å bry seg. De ser like glade ut.
Skal jeg tippe, så har det gått 6 uker eller noe sånn siden sist. Jeg skulle liksom simulere sommer og tørketid for disse eggleggerne som er litt sære da.....pluss at jeg er litt lat mht akvariene om sommeren. Men nå er akvariene i ferd med å bli godt etablerte, 8 mnd siden oppstart, og det merkes på nitratnivået!

Jeg har forresten ikke mistet noen flere C121 yngel siden sist jeg nevnte det tidligere i sommer. Vet ikke hva som skjedde der og da, men det stoppet opp etter de 5 som døde da samme uken. Bank i bordet, håper jeg får beholde resten!



når først ulykken er ute. Er det nå heldig for fiskene at de er i din forvaring Mona.
Dette fikser du lett som bare det.

Gjerne bilder av akvariene dine
Skulle ha adolfoi, men han jeg skulle kjøpe de av hadde plutselig solgt de.... Så nå er det ingen som har inne VF afolfoi.... Får vel bare vente da.
Kan være jeg går for Sterbai. Da disse liker litt varmere vann

Espen
Hei Black Flys
Ja, jeg håper det går seg til. Kan nesten love bilder neste gang. Men har planer om å først erstatte noen av de nåværende halvvisne stilkplantene her og der med sverdplanter..... ja, jeg går for sverdplanter igjen, som vanlig, jeg. Det er og blir favorittplanten min Når nye planter er på plass, er det litt mere fristende og vise frem bilder av hele akvariene. To av tre ser ikke ut. Det i midten (C. adolfoi) ser bra ut, men de to andre står det dårlig til med plantemessig.

C.adolfoi er vel verdt og vente på, hvis du vil prøve og bestille dem! De er så vakre!
De tåler også greit litt varmere vann enn normalt, dvs 26-28°C trives de fint i. Jeg har lest at de kommer fra bielvene rundt Rio Negro, som av og til kan bli ganske så varme i sommerhalvåret i jungelen. Så at de tåler varmt vann iallefall halve året, regner jeg med. Spørsmålet er om de tåler så høy temperatur som f.eks. 30°C året rundt, hele tiden, i våre stabile varmekolbe-akvarier....?
Hadde du planer om å finne en Corydoras til et spesielt akvarium, siden du nevner Sterbai og at de tåler varme best? Det gjør de jo, så de er ofte et soleklart valg til et diskus-kar. Er det noe sånt du har i tankene (no pun intended, hehe...) ?

Mine C. adolfoi har ca 26°C om vinteren, og 27-28°C om sommeren, noen ganger enda litt høyere om jeg ikke er påpasselig med å enten fjerne dekselet så luft kommer til under armaturet, eller rett og slett slår av lysene tidlig.
Hei Mona.
Kunnskapsleksikonet er det greit å spørre av og til.
Har skaffet meg en del ny fisk i det siste.
Flaggciklider (acara en liten variant) og scalarer. Sliter med varmen nå de siste ukene og må lufte. på det varmeste 28-31 grader. Etter vannskifte og lufting ca 26-27 grader.

Adolfoi er jo favoritt coryen utenom dverg artene, men de kan jeg ikke ha sammen med fisk med for store munner. hehe

Sterbai er jo også flotte og grasiøse. Begge artene er også ikke så sky av seg

Eller har det kommet andre arter som har gått meg hus forbi. Likte denne seussi

Espen
C. seussi er en undervurdert fisk!
Mange går rett forbi den om butikken skulle slumpe til å ha den inne, fordi de gråner gjerne bort litt i et grellt butikkakvarium. Men hjemme, under forhold de trives med og som passer dem....! DA blir de flotte da! Gulaktige finner og kropp som går i gyldne sjokoladefarger pluss litt blygrå og med prikker... herlig! Den tåler opptil 28°C leser jeg på en tysk side om Coryer.
Beste egg leggingstid
Hei, Mona!

Jeg har i flere år, fulgt med på dine 2 tråder, om akvarierommene dine, med mer. Jeg har lest samtlige innlegg, frem til i vinter. Særdeles mye artig lesing, om både cory, og annen fisk, og det som skjer rundt deg. Jeg har også hatt særdeles mye glede av, og stor nytte av alle dine undersøkelser, og om hva man kan få tak i hvor. Som resultat av dette, har jeg blitt fast kunde hos Aquaristikshop.com.

Det går ikke ann å stikke under en stol, at du har tilegnet deg særdeles mye informasjon om disse nydelige pansermallene. Jeg har pr i dag, 5 kar gående med fisk og reker. I 2 kar, har jeg pansermallearterne Panda, og Adolfi. (i hvert sitt kar)

Så mitt spørsmål til deg. Jeg har tidligere fått yngel på disse pandaene, med godt resultat. Nå hadde jeg tenkt å prøve igjen. Jeg setter dem i et artskar, og når jeg ser egg, fjerner jeg foreldrene igjen. Sist fikk jeg anslagsvis ca 40-50 stk, hvor ca 20 ble voksne. Men når bør dette gjøres? dvs, fra når er det lettest å få egg? (hvilke måneder).

På forhånd takk for svar.
Bjarte Dahl
Men når bør dette gjøres? dvs, fra når er det lettest å få egg? (hvilke måneder).

Hei Bjarte, og takk for innlegg
Du er heldig - det er nemlig nettopp tiden vi går inn i nå som er den beste årstiden for å trigge Corydoras (generelt) til å leke og legge egg Høsten er sesongen da Corydoras instinktivt får lekslysten tilbake, og de legger gjerne første kull nå.

Hvis ikke dine er i gang allerede, prøv dette:
Jeg hadde startet med å ta noen ekstra vannbytter med litt kjøligere vann enn normalt. Så er det lurt å fôre med litt ekstra god mat, ikke bare tørrfôr. Har man levendefôr er det supert, men ellers duger som regel frossent levendefôr også i mange tilfeller. Røde mygglarver er en all-time-favourite blant alle Corydoras jeg har hatt. Gi gjerne mat to ganger om dagen, i denne perioden hvor du også bytter vann f.eks. hver eller annenhver dag. Det bruker å gi resultater ganske snart.
Corydoras panda er en grei Corydoras å ha med og gjøre, og de var aldri vanskelige å hverken få i lek eller fostre opp ungene. Det eneste de ikke setter pris på, er for varmt vann. De bør helst holdes i temperatur under 25°C, kanskje mer mot 22-24°C er ideelt. De kan tåle enda litt kjøligere vann enn det også. Å leve i for varmt vann tar lett knekken på dem over tid. Det er ikke sånn at de ruller over ende og dauer på dagen av å leve i for varmt vann, neida. Men over f.eks. et år eller mer, vil man etterhvert se at en og en faller fra eller bare blir borte på mystisk vis, dersom de holdes for varmt året rundt.

Jeg tror kanskje man skal være obs på dette med temperaturen når det gjelder oppfostringen av yngelen også. De kan være enda mere skjøre enn voksne når det kommer til idealtemperatur. Kanskje får man større frafall enn normalt hvis tempen er for høy for dem under oppveksten.

Levende, nyklekt artemia som hoved-oppvekstfôr og et godt renhold med mye vannbytter og rent oppvekstmiljø gir det beste resultatet etter min erfaring. Det gir flest som vokser opp. Vær også obs på at Corydorasyngel generelt takler brå endringer dårlig. Skifter du vann på yngelkaret, bør det nye vannet ha samme temperatur som det gamle.
Snakker om egg og egglegging i innlegget over her....
I går skjedde det noe, fire uker UTEN vannbytter.... I det nederste akvariet i reolen, der Inger Annes gruppe på 6 Corydoras C121 holder hus, begynte de plutselig å leke og legge egg. Jeg var egentlig på vei til å skifte vann der i dag, men brått bestemte jeg meg for å ta et lite eksperiment...
Når det går såpass lang tid uten vannbytte, surner vannet og ph synker av seg selv. Jeg lurer på hva dette kan ha og si for eggene til C121, som generelt er så vanskelige og få til å klekke i det vannet jeg har her. Eggene ble altså lagt i går, og jeg speidet nettopp inn i akvariet deres for å se. Og jeg kunne se 4 egg - like fine ennå som da de ble lagt i går! Spennende! Nå gjelder det da, de neste dagene... vil de mugne som de nesten alltid gjør i dette vannet? Spennende å finne ut av!

Jeg ergrer meg grenseløst over at jeg ikke noterte detaljer rundt det, den gangen jeg oppdrettet to kull med egg fra C121 på omtrent samme tid, med bare noen dagers mellom rom, og fikk et svært så vellykket resultat. Eller var det en ukes aldersforskjell på de? De vokste uansett opp sammen og det var umulig å se noen aldersforskjell på de. Men de klekte hver for seg, og BEGGE de to gangene fikk jeg kjempeuttelling på eggene og jeg fikk tilsammen 58 yngel til å vokse opp! DET var noe helt annet enn ellers, når eggene som regel mugnet e.l. Men jeg tok altså ut eggene og jeg tror jeg brukte sortvannsekstrakt på de som vanlig. Men om jeg gjorde noe annet (spesielt surt vann e.l.) vet jeg ikke, det husker jeg ikke. Frustrerende. Hvorfor skrev jeg ikke ned alt, så jeg kunne ha det til senere?
Så mange ganger har eggene fra disse mugnet, så de gangene jeg har fått dem til å klekke er sjeldne.

Mine egne C121 den gangen var forøvrig viltfangede, de kom i samme leveranse som Inger Anne sine. Vi kjøpte dem hver for oss hos Aquamanias.no. Mine ble solgt da jeg la ned hobbyen for en periode, men kjøpte nye i januar.
Den C121 gruppen jeg kjøpte av Sølvi i Bergen i januar, er avkom etter viltfangede C121 og har vokst opp i fangenskap. Merkelig nok er disse motvillige til å leke. De har så langt kun prestert et eneste kull. Ellers har jeg ikke sett så mye som et egg fra dem, merkelig nok, for de viltfangede har lagt egg i et kjør under sesongen. MEN dette ene kullet som Bergensgruppen la, viste seg å være klekkedyktige og yngel vokste opp. Tror jeg har 17 stk nå, mistet 5 i sommer.

Men nå har altså den viltfangede gruppen til Inger Anne lagt noen egg, som jeg har latt sitte i akvariet. Eggene ble lagt i går, og foreløbig ser de friske og fine ut, ikke snev av mugning eller å bli dårlige. Så de virker befruktet! Dette er spennende... ! Skal rapportere hvordan de ser ut de neste dagene, om de da får bli sittende og ikke blir spist da. Men Coryer pleier jo å la døgngamle egg være, da de er hardnet i skallet.
Plussmedlem
Sitter nede i akvarierommet og SER på at mine C121 legger egg nå, jeg, også har jeg plukket ut 7. Fint resultat egentlig. De legger alltid få egg + at de skjuler eggene sine altfor godt Jeg håper på et vellykket kull nå, trenger større gruppe.

Får håpe eggene som ble lagt hos deg holder seg fine! Utrolig nok har jeg ikke hatt problemer med mugg her, til tross for at jeg ikke har kjempesurt vann.
Ser ut til at det negynner å bli aktivitet hos mine C-121 og.
De la noen få egg for et par dager siden ,men ubefruktete dessverre.

Så satser på at både dine og mine starter sesongen igjen nå
Mine har jo og hatt tørketid nå veldig lenge ,så det har vel ikke vært tiden for de i vår og sommermånedene.

Anders sine har jo begynt og de kommer jo fra samme gruppen .
Når det går såpass lang tid uten vannbytte, surner vannet og ph synker av seg selv.

Hei, igjen!
Du må unnskylde meg, hvis jeg tråkker deg på foten med mine spørsmål. Men du har jo selv skrevet at all cory prat, er velkoment, i hvertfall til en viss grad, i hvertfall. Ikke er jeg flink i det å sistere heller, men jeg gjør et hederlig forsøk.

Du skriver at akvarievann blir surere av seg selv, over tid. Dette er det første gang jeg hører, og tror deg så gjerne. Da blir mitt neste spørsmål, som følger. Hvor ofte bør man bytte vann, hvis vi bare ser på dette med ph verdi?
Eller hvor mye synker phen på 2, 4, 6 eller 8 uker, sånn ca?

Etter å ha lest hele tråden din ( i hvertfall 90%) så er mitt mål, å bytte vann en gang i uken. Men så var det dette med ph. hva tenker du om dette?

Jeg vil bare ta en velloverveid beslutning på hvor ofte jeg i fremtiden skal/bør bytte. Eller hvor lenge man kan vente, i forbindelse med lange ferier og jobbreiser.

Når det gjelder yngel på pandaene mine. Er det bare disse månedene nå før jul de legger egg, eller også over på ny året, og hvor lenge? Jeg vil ha mange pandaer.

Min plan er i hvertfall å fange inn pandaene mine, eller bare 1 par, inn i 40 litern min, og vente til jeg ser egg der, for deretter flytte de voksne tilbake til 120 litern, der de går til vanlig. Da håper jeg at yngelen vil klare og vokse seg store, og klare seg selv (selfølgelig med foring), der.

Takk for svar

Bjarte
Hei Bjarte.
Beklager sent svar, har ikke sett at det sto en ubesvart post her En hel måned siden du postet også, sorry.

Bjarte Dahl
Du skriver at akvarievann blir surere av seg selv, over tid. Dette er det første gang jeg hører, og tror deg så gjerne. Da blir mitt neste spørsmål, som følger. Hvor ofte bør man bytte vann, hvis vi bare ser på dette med ph verdi? Eller hvor mye synker phen på 2, 4, 6 eller 8 uker, sånn ca?


Det første jeg vil si, og understreke, er at det å IKKE bytte vann bare for å få ned ph, ikke er noen god løsning. Det finnes andre og bedre løsninger. Å tvinge fiskene til å leve i skittent vann bare for å få ned ph er ikke noe bra. Bruk heller ph-forsurende midler, som f.eks. eikebarkekstrakt. Det er det jeg bruker vanligvis. Jeg tilsetter en dose av det i kranvannet i tønnen før jeg bruker vannet i akvariene.

At jeg ikke har byttet vann på lenge, er etter min egen mening kanskje litt drøyt. Det har gått mange uker nå og det er ikke helt meg. MEN, jeg har også tenkt ut en liten plan. Jeg kan delvis skylde på lathet i mitt tilfelle, samt litt kombinert med at jeg vil se hva som skjer med lekslysten til fiskene når jeg da endelig skifter vann akkurat når leks-sesongen (høst og vinter) har begynt.
Har aldri greid å la være å bytte vann så lenge noen gang før, men nå, kombinert med en god dose lathet, greide jeg å avstå

Nei, jeg vil råde deg til å bytte vann jevnlig, og tilpass det til dine rutiner og dine akvarier. Tilpass hvor ofte det skal skje til hvor mange fisk du har og hvor stort akvariet er, samt dine fôrings-rutiner. Vet du selv at du kanskje har en tendens til å fôre raust og litt vel mye eller ofte, ja, da bør man følge opp med jevnlige vannbytter. Har du lite planter som kan suge opp nitrat? Da bør du også bytte vann oftere, så det ikke blir overopphopning av nitrat. Planter bruker det avfallsstoffet som næring, og uten planter i karet blir det lett for høy nitrat om man ikke passer på vannbyttene. Lav nitrat er ok, men det blir giftig over tid i høye doser og virker dessuten veldig veksthemmende.

I det siste har jeg fôret fiskene mine veldig sparsomt, i et håp om å innbille dem at det er tørketid og "dårlige tider i jungelen". Så, når jeg bytter vann omsider, begynner jeg plutselig å fôre godt igjen og da med mye delikat fôr som frosne, røde mygglarver. Dette setter fort i gang litt lek og egglegging hos mange arter.
Jeg hadde lek i 1 av 3 akvarier i går kveld, etter et vannbytte et par dager i forveien. Litt skuffende, hadde håpet alle skulle sette i gang, men jeg får bytte mer vann og se hva som skjer

Bjarte Dahl
Etter å ha lest hele tråden din ( i hvertfall 90%) så er mitt mål, å bytte vann en gang i uken.

Synes det høres ut som en flott plan. En gang i uken er som regel en veldig flott vannbytte-intervall. Jeg har i mange år byttet vann en gang hver uke, og det har fungert veldig fint og gitt stor trivsel hos fiskene her. Fisk har vokst som de skal og formert seg i lange baner, alt har tydet på at de trives med rent vann og jevnlige vannbytter.
(derfor har jeg litt dårlig samvittighet nå, for å ha latt det gå såpass mange uker uten vannbytte....)

Bjarte Dahl
Men så var det dette med ph. hva tenker du om dette?

Vanskelig å tenke så mye om det, når du ikke nevner hva slags fisk du har, hvordan akvariet er innredet og så videre. Ikke ALLE fisk skal ha lav ph, men disse sør-amerikanske jeg har, skal ha det. Men som jeg nevner over, synes jeg ikke det er riktig å la vannet bli skittent for å få ned ph. Bruk da heller andre midler og hold vannet rent nok med jevnlige vannbytter. Jeg bruker Amtra eikebark-ekstrakt. Jeg brukte å kjøpe det hos www.aquamanias.no før, men jeg vet ikke om han fører det i nettbutikken sin lenger. Så jeg kjøpte det istedet på www.Amazon.de (tysk)

Dosering avhenger helt av vannet du har, du må prøve deg frem. Jeg bruker fire pipetter til 100 liter kranvann. Husker ikke helt hvilken ph og kh jeg har her nå, men regelen er jo selvfølgelig at jo høyere utgangspunktet er på de to vannverdiene i vannet ditt, jo mer middel må du ha i.

Har brukt eikebarkekstrakt i årevis og er superfornøyd med det

Bjarte Dahl
Eller hvor lenge man kan vente, i forbindelse med lange ferier og jobbreiser.

Dersom det ikke fôres når du er bortreist, kan det fint gå både to og tre uker uten vannbytte for en periode om sommeren f.eks. Det gjør ikke noe, og det er det de fleste gjør når de reiser bort; lar akvariet være, ingen fôring, og aut.timer på lyset (så ikke plantene dør av lysmangel i ferien). Min erfaring er at de hardføre plantene kan greie opptil en uke (ikke de som har svært stort lysbehov) uten lys, men ikke mer enn det - da begynner de å visne bort og daue. Er det sommertid, sett timeren for lyset på kanskje bare 8 timer eller noe sånn. Det holder plantene i live. Du vet jo ikke hvor varmt det kan bli mens du er borte, og står akvarielyset på i 12 timer kombinert med at det er 30°C ute.... da kan det fort bli overoppheting av akvarievannet og fisk kan daue.

Så skaff deg aut.timer til lyset i ferien. Fåes på Clas Ohlson (de har nettbutikk) for eksempel, og koster ikke mer enn 50-75 kr.

Hvis man VIL at fiskene skal ha mat i ferien av diverse årsaker, finnes det også automatiske fôringsautomater. Men jeg har aldri brukt en sånn, stoler ikke helt på mekanikken. Ikke bruk naboer eller venner som fiskematere.... jeg hørt om så altfor mange fiaskoer med disse der de har dosert altfor mye mat på en gang, og fisken har dødd pga forurensing osv. Folk som ikke har akvarium og fisk selv, og er erfarne på det, har lett for å "ville være snille med fisken" og så gir de mat for en hel uke på en dag....

Bjarte Dahl
Når det gjelder yngel på pandaene mine. Er det bare disse månedene nå før jul de legger egg, eller også over på ny året, og hvor lenge? Jeg vil ha mange pandaer. Min plan er i hvertfall å fange inn pandaene mine, eller bare 1 par, inn i 40 litern min, og vente til jeg ser egg der, for deretter flytte de voksne tilbake til 120 litern, der de går til vanlig. Da håper jeg at yngelen vil klare og vokse seg store, og klare seg selv (selfølgelig med foring), der.

Corydoras panda - en klassisk sjarmør! De er så fine! Du vet det sikkert allerede, men C. panda liker å ha litt kjøligere vann enn en del andre Corydoras-arter. Under 25°C, kanskje 23°C eller noe slikt. En grad eller to under det også er fint. Jeg har forsøkt å ligge på 24-25°C på mine, det har vært vanskelig å holde noe lavere temp. enn det i mitt tidligere akvarierom, da alle akvariene var med å overopphete rommet. Måtte ha lufting døgnet rundt osv.

Pandaen, som mange andre Corydoras, leker gjerne hele høsten og hele vinteren, frem til våren når det blir varmere i været. De vet instinktivt når det er riktig årstid å legge egg, og det er om høsten og vinteren når vannet stiger i det fri og mat-tilgangen øker. Du kan derfor regne med at de kan komme i leks-modus og legge egg i flere måneder fremover fra nå av.

Ta med mer av Pandaflokken din når du overfører dem til lekskaret ditt (40 literen), det vil bare "gire opp stemningen" mer 6-8 stk er greit synes jeg. Som regel er det bare 1 hunn og 2-3 hanner som deltar. Men du vet jo aldri hvilken hunn som vil bli i lekshumør, så derfor er det best å høydne oddsene litt ved å sette over mer enn bare èn hunn. En flytting til nytt miljø er i seg selv leksfremmende, så det er et bra triks. Sørg også for at vannet har rett temperatur og at det er rent vann (nylig byttet). Når du har ført dem over, gi dem en dose frosne, røde mygglarver, det elsker de. Dette kan fort sette dem i gang, kanskje allerede samme dag eller dagen etter. Spennende!

Du får rapportere hvordan det går da?

Hvordan går det med C121-ynglene? Har du mange? Skulle så gjerne fylt på litt på flokken, og Inger Anne skal vel feire jul i Trøndelag...
Hei Sissimor

Har ikke så veldig mange, men en grei gruppe er det. Jeg HADDE 22, men har mistet 5-6 stk siden i sommer, og er litt ute av tellingen, men jeg TROR kanskje jeg har 15-16 stk igjen.

Nå har jeg faktisk ikke helt bestemt meg om jeg skal beholde alle selv og danne meg en stor flokk her hjemme, eller om jeg skal selge alle eller deler av flokken med jyplinger. Det er ikke så lett å få tak i flere C121, man må nesten avle dem selv så derfor er jeg usikker på om jeg vil selge noe av dette første kullet.

Men nå har jeg jo posten din her i tråden så jeg husker navnet, og hvis jeg skulle komme på andre tanker før jul (eller senere) og vil selge noen, så er du først i køen da og da sier jeg fra og sender deg en email. Inger Anne drar jo til Trøndelag flere ganger i året (3-4 ganger minst?) så det er aldri veldig lenge til "Fiske-Expressen" går neste gang, liksom? Hehe (takk til Inger Anne som er så snill og frakter fisk for folk til stadighet!)


Det er jo en grei avtale

Har bare 4 skjønner du; en hann og tre hunner, og de vil bare ikke lage flere! I selskapskaret sammen med sp. Black er de trygge og vimsete, men når jeg prøver å lure dem til lek i eget kar, da ligger de under rota og sturer...
Oppdatering
Det tusler og går med akvariene mine, og jeg trives veldig godt med å ha såpass få kar nå. Kan vanskelig forestille meg å skulle stelle for 17-18 kar nå...!
MEN jeg har i grunnen lyst på et eller to kar til, for å kunne utvide antall arter med et par arter.... så vi får se. Da må jeg evt fjerne den hvite benken (selge den) og sette inn en reol, skal det få plass. Det blir nok ikke noe av i overskuelig fremtid da jeg har veldig mye annet å bruke pengene på for tiden.

I dag har jeg skiftet vann og fjernet alger i et par akvarier. Det nederste akvariet i reolen, der hvor Inger Annes gruppe med C-121 går, har ikke hatt noen filterrens siden oppstart i desember i fjor. Det merktes. Det var rimelig tett og det rant dårlig ut av utblåset, samt mye skitt hadde sugd seg fast til innsugsristen også. Det var altså på høy tid å gjøre noe!

Filteret ble koblet løs, og jeg tok med meg slanger og alt ut på badet. Har to typer slangebørster, og det ble kostet skikkelig gjennom både slanger og rør. Noe som virkelig trengtes. I buen på innsugsrøret var det grodd til med noe svarte greier som var vrient å få løs, men det gikk.

Akvariet som Inger Annes Corydoras-gruppe går i, har grodd igjen av alger. Jeg antar det skyldes at filteret var såpass fullt og nesten tett. Da jeg satt der på gulvet og skiftet vann (ca 40%), fikk jeg øye på den syke fisken i gruppa. Har varslet Inger Anne om det for lenge siden, den var sånn allerede da jeg fikk fiskene på lån i fjor vinter. Da var det relativt liten klump på den, bare såvidt man så noe kul. Så den har hatt problemet veldig lenge.

Men den ser ut til å hangle med og lever ennå... men nå ser det temmelig dårlig ut, synes jeg. Den er full av klumper og kuler på ene siden, og det ser ikke noe godt ut. Den svømmer og beveger seg noe langsommere enn resten av gruppa, så det er tydelig at den er påvirket av det. Tro om det er svulst?
Jeg har tenkt å poste noen bilder av det i Inger Annes tråd så hun får se, og kanskje avgjøre hva som skal skje med den om noe tiltak må til - da tenker jeg altså på avlivning. Den ser skral ut puslete ut, og ser ikke ut til å ha det noe særlig godt lenger Det er utrolig trist å se en så fin fisk så "ødelagt", full av bulker som den er på ene siden.

63-literen med ungfisk ble også byttet vann på i kveld. Tror det er 15-16 stk igjen der nå. Må sjekke bakover i tråden for å finne alder på dem, for nå husker jeg ikke i farten.

Det ble en del mer aktivitet på C121 gruppen til Inger Anne iallefall, nå etter vannbytte og en real opprenskning av filteret - noe som ga økt sirkulasjon og gjennomstrømning. Det liker de

Det er Inger Annes fisker det er bilder av her.

Min egen C121 gruppe går i øverste kar, og der må jeg ta frem gardintrapp for å nå opp og få tatt skikkelige bilder. Det trengs dessuten å gni vekk noe alger på ruta der, så det var ikke særlig gode bilde-forhold.

[External Image]

[External Image]

Reolen min, med 63 literen på benken til høyre. Reolens fisker er fordelt sånn:
Øverst: min egen C121 gruppe, ca 10 stk fra Sølvi i Bergen
Midten: en gruppe med C. adolfoi, opprinnelig 8, nå 6, mistet to av ukjent grunn
Nederst: Inger Annes gruppe på seks stk C121
[External Image]
Kjedelig med sykdom, og i allefall om man ikke vet hva det er sikkert...

Utrolig flott tråd du har med masse flotte bilder etc.. Supre kar!

Lest det meste, og synes du er utrolig dyktig!
Tusen takk for det, Skutlis. Ikke så mye å skrive om lenger når jeg har såpass få kar og heller ikke driver noe aktivt med oppdrett for tiden. Men det kan jo endre seg
Plussmedlem
Bra du minner meg på vedlikehold, tror jeg må ta et krafttak selv her i helgen Her er det nok av alger av div. typer, andemat og filtere som burde fått en rens... så du er ikke alene.

mona o
MEN jeg har i grunnen lyst på et eller to kar til, for å kunne utvide antall arter med et par arter.... så vi får se. Da må jeg evt fjerne den hvite benken (selge den) og sette inn en reol, skal det få plass.


Idèer kan fort utvikle seg :p Hva med et par akvarier med litt stort bunnareal men lav høyde, da? Husker jo at du hadde det før. Jeg har jo et par sånne kar i en reol (110x40x30). Perfekte akvarier... lett å nå bunnen, jeg syntes det SER lekkert ut, man slipper å tenke på å få plantene til å vokse seg høye... Da kunne du jo hatt plass til et par kjempe-grupper med Cory, iallefall! Selv kunne jeg tenke meg å ha C121-gruppa mi i et sånt akvarium - den dagen jeg klarer å få fram flere. *Sikle*
mona o
Tusen takk for det, Skutlis. Ikke så mye å skrive om lenger når jeg har såpass få kar og heller ikke driver noe aktivt med oppdrett for tiden. Men det kan jo endre seg :)


Håper da det! Alltid spennende å se hva dere cory-seniorer holder på med og hva/ hvordan dere gjør det... Har funnet masse svar på spørsmål både her i din tråd og i andres... Men navnet ditt går jo igjen,,, Masse kunnskap du har delt, og det settes stor pris på her i allefall!
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap