Discus - enda en gang

Diskus er en tøff fisk som kan leve lenge, men litt svinn må man regne med og fra tid til annen må man kjøpe ny fisk.

Jeg syns at det er mest spennende å kjøpe ungfisk og følge med hvordan disse farger ut etterhvert som de vokser. Det er mye arbeid, men svært givende. Jeg har nå hatt discus i 10 år og det er tredje gang jeg skal fore opp en gjeng med ungfisk.

Dette skal gjøres i et BB kar og under mest mulig optimale forhold. I denne tråden tenkte jeg å skrive litt om hvordan det går etterhvert og poste noen bilder som forhåpentligvis kan være til glede og inspirasjon for andre. Har tidligere erfart at det er nyttig å loggføre litt for å kunne samle erfaring og informasjon. Men nå blir det altså en blogg slik at andre kan komme med innspill og råd.

Som julepresang til meg selv satt jeg opp en 250-liter i vaskekjelleren før jul og under årets juleferie til Østlandet var jeg innom hos Betine og plukket ut en gjeng med Stendker discus. Det var med stor spenning jeg dro tilbake til Stavanger med 25 stk 6.5 cm store discus i bagasjen forrige lørdag.

Litt teknisk info:
Helglass akvarium 250 liter
Utvendig filter Eheim 2036 Ecco Pro 300
2 varmekolber (250 Watt + 200 Watt)
Automatisk kontunuerlig vannbytte ca 15% pr døgn
Luftestein
1 stk t8 lysrør og 12 timers belysning i døgnet

Har foreløpig ikke gjort noe for å justere PH. Den har vært stabil på ca 7.0-7.2 denne uken og jeg er litt spent på om dette holder seg konstant uten at jeg trenger å justere noe. Det hadde jo vært fint.

På grunn av ekstrem vinterkulde og kald vaskekjeller har jeg måttet bruke 2 varmekolber for å holde konstant temperatur på 29 grader.

Er redd for at filteret er litt underdimensjonert med tanke på at det her blir forholsvis stor belastning etterhvert som fiskene begynner å vokse. Det burde nok vært enda mer innkjørt før jeg satte fisk i karet og nitrittveriene er fortsatt litt høyere enn ønskelig. De ligger et sted mellom 0,025 og 0,05.
Har tenkt å supplere med et sandfilter etterhvert. Dette er innkjøpt, men jeg har ikke fått tak i en pumpe som kan drive det enda.




Utvendig filter Eheim 2036 Ecco Pro 300 med 25 discuser til oppforing høres tøft ut.

I det hele tatt så høres det tøft ut med 25 stk 6,5 cm discuser i en 250 liter tøft ut. Automatisk vannbytte hjelper på, men med hard foring så kan du komme til å slite.

Jeg vill nok ha prøvd å få pH under 7 da vannet skifter en del egenskaper slik at man slipper å få problemer med Ammoniakk hvis uhellet skulle være ute. En liten torvstrømpe fikser dette galant siden du ligger rett rundt 7 som det er nå.

Få sandfilteret i gang så er du berget
Takk for konstruktive kommentarer. Jeg skal vurdere tiltak for PH-justering hvis det blir nødvendig.

Ja jeg vet at det høres tøft ut med 25 discus i en 250 liter, men jeg har ikke tenkt å ha dem her til de blir jumboer.
Har tenkt å dele dem på to 250-literere når de blir større, men jeg tror det er lurt å ha dem samlet en stund enda for å forebygge mobbing.
De tar jo ikke så stor plass i karet enda.

De som blir finest av dem skal forfremmes til pynteakvariet i stua når de har fått litt størrelse.

Og jeg skal få i gang sandfilteret så snart som mulig. Filteret jeg har skaffet er av typen Boyu Ft-320. Men sandfilter er nytt for meg og bruksanvisningen var litt kryptisk, så her tar jeg gjerne imot tips.
Jeg lurer f.eks på hvorvidt jeg kan starte filteret rett i karet eller om jeg bør la det gå i ei bøtte en stund først. Evnt hvor lenge?
Sandfilter er bare å sette i gang i karet med en gang, om det finnes filterbakterier i omløp vil det ta seg opp ganske raskt. Et justerbart powerhead er greiest, bruker Eheim Compact 1000 her til Lifeguard 1200-filtre.
Takker for tips Maria.

Jeg har bestilt denne pumpen for å drive filteret. Håper den har tilstrekkelig kapasitet. Regner med at jeg får den i morgen eller på fredag.

Problemer
Nitritmåling i kveld viser over 0.2

Et bevis på at filteret mitt ikke var godt nok innkjørt.
Har tatt et ekstra vannbytte på 10 % i håp om at det skulle hjelpe, men det er lite endring å spore på nitrit testen. Det er mulig at testen er tatt litt for raskt etter vannbyttet.

Ser også at PH er sunket til ca 6.9 noe som jeg tolker som positivt med mindre den fortsetter å synke.

Jeg ser 2 alternative løsninger for å bedre nitritproblemet.

Alternativ 1:
Jeg har et JBL Crystal Profi 500 utvendig filter som jeg kan sette oppi karet, men dette filteret er heller ikke innkjørt. Har målt at dette filteret sirkulerer 600 liter vann pr time slik det er satt opp nå. Dette kan jeg muligens strupe ned litt hvis det gir fir mye strøm i karet.
Men vil det være noe vits i kjøre i gang dette filteret. Jeg kan jo overføre filterbakterier fra FLuval FX5 filteret som jeg har i 720 literen slik for å hjelpe det i gang.

Alternativ 2:
Jeg kan bytte mer vann og eventuelt tappe litt innkjørt vann fra 720 literen over i 250-literen.

Jeg liker ikke helt det siste alternativet for da vil det kunne komme bakterier og parasitter fra 720literen (hvis slike finnes) som discusyngelen kan reagere på.

Er det noen som har synspunkter på dette.

På tross av de negative nitritmålingene kan jeg ikke se noe negative symptomer på fiskene.
25 Discus i en 250 liter høres ikke bra ut.

Ved foring av oksehjerte så tviler jeg på at utfallet bli positivt, men muligens du har tenkt ut en plan...?

Forresten hvilke typer kjøpte du hos Betine da?
Liter
hei, har du en formening om minimum liter for en stim på 5 fisk, ca 5-6cm,
er 180liter ok?
180 liter til 5-6 mindre discus går greit. Har selv hatt 8 discus i 250 liter og det var i meste laget syns jeg, så 6 middels store i en 250.
En stim på 5 discus kan knapt kalles en stim. Min erfaring er at det må være litt flere hvis man skal hindre mobbing blant små discus.

Jeg har selv foret opp 20 discus i en 350 liter en gang tidligere og det gikk bra til de ble ganske store. Jeg tror nok at de som driver stort innen discusoppdrett har langt flere discus i karene enn oss amatører. Det hele handler om hvor mye vann man bytter.

Som nevnt tidligere i tråden her har jeg tenkt å la dem få større plass etterhvert som de trenger det. Og blir det for trangt for dem så selger jeg bare noen. Og erfaringsmessig må man regne med litt svinn selv om jeg håper at alle klarer seg.

Flokken består av følgende varianter:
5 stk Solid snakeskin
5 stk Tefe
6 stk Marlboro red
7 stk Pidgeon Blue
2 stk Kobolt

Nå har jeg klemt ut så mye gørr som mulig fra svampene i FX5-filteret som går i 720 literen. Dette har jeg fylt i en bøtte og har satt JBL filteret i gang med å suge det til seg. Når vannet i bøtta begynner å bli litt klart så fyrer jeg JBL filteret over i 250 literen.

Det at det produseres nitritt er en sak, du får håpe at ammoniakk/ammonium ikke er representert da nitrobakteriene ikke vil formere seg med disse stoffene i vannet.

Hente filtergørr fra annet filter er en rimelig sikker vinner. Bare nitrogensyklusen er kommet langt nok så vil nitritt forsvinne raskt.

Så du foresten at NewJet sirkulasjonspumpe mister muligheten for regulering av vannstøm ved å sett på 16/22 slange for innsug. Det kan være greit å kunne regulere gjennomstrømmingen slik at denne ikke er for kraftig for sandfilteret.

En vond natt
I går kveld var nitrittverdien på det verste oppe i 0.4.

Som et strakstiltak satte jeg JBL-filteret opp i 250-literen etter å ha latt det supe i seg skittent bakterieholdig vann fra FX5-filteret.

Det var fortsatt skittent vann i filteret da jeg satte det i 250-literen og dette resulterte i at hele akvariet ble tåkelagt. Sikkert ikke så veldig bra og jeg har vært litt engstelig i natt.

I tillegg justerte jeg opp vanntilførselen slik at det automatiske vannbyttet er innstilt på 30% skifte pr døgn.

Hoppet over siste foring i går kveld og har bare tenkt å gi dem Tetrabits til jeg ser bedre nitrittverdier.

I morges var vannet klarnet opp igjen og det virket som at alle fiskene fortsatt var i pigge. Stakkars tøffinger.

Nitrittmåling viser fortsatt 0.3
Ph er ca 6.9.
Fikk ikke tid til å måle ammoniakk. Man må jo gå på jobb også.

Så da er det bare å håpe på at ting bedrer seg.

Kommentar til Newjet-pumpa.
Jeg leste også at man ikke kunne regulere vannstrøm med 16/22 slange på innsug. Men jeg har ikke tenkt å bruke noe slange på innsug da pumpa skal dykkes ned i akvariet. Slangen kobles vel bare til uttak og videre til Sandfilteret. Det følger også med en strupeventil til Sandfilteret som kan settes mellom pumpa og filteret slik at jeg kan redusere gjennomstrømingen dersom det blir nødvendig. Håper jeg har forstått dette riktig.


Husker jeg rett så skal tingene settes på trykksiden og ikke på innsug, så slik som du har tenkt det burde det bli rett. Siden du skal senke sirkulasjonspumpen i karret så kan du velge hvor du skal strøype hvis det blir behov.

Nitritt i et discuskar er ikke morsomt og jeg håper at du snart ser en forbedring.
Den store vanntestdagen
Har tilført ca 25 % nytt vann i løpet av dagen. Dette sammen med økt filterkapasitet har bidratt til en liten forbedring i nitrittverdi.
Har også målt en del andre verdier for å få mest mulig informasjon om vannets tilstand.

Temperatur 29 grader
KH 2.0
PH 7.1
GH 0-1 (usikker på denne, klarer ikke registrere noe rødfarge før det skifter til grønt)
Ammoniakk 0.4
Nitrat 5-10
Fosfat 0,5

Fiskene ser ikke ut til å lide noen nød. De ser raske og friske ut og har god matlyst.
Og her er også det første bildet.
Gratulerer med ny gjeng Geir artig. Nitrit bomben reguleres normalt med vannskifte...men sjekk for ordens skyld materialet i Boyu sandfilteret ditt...jeg mener noen har visket meg at substratet ikke er ren sand..som på de fleste andre filtere. Derimot inneholder det saltvannsubstrater som igjen..kan gi ubehagelige overraskelser.

Dette var kun ment som ett tips.

Da ser jeg frem imot lekstendens rapporter om ett års tid))))

Lykke til.
Oss geirer i mellom
Til DiscusGeir

Kan du antyde noe om hva slags ubehagelige overraskelser som kan inntreffe for dette sandfilteret?

Bruksanvisningen antyder at sanden er av type "Crystal sand". Dette kan jo være hva som helst. Men man selger vel ikke et slikt filter med en upassende sand. Skjønt man vet aldri om produkter fra Kina.
Jeg har også hørt rykter om at denne sanden blant annet skal medføre økt PH, noe jeg ikke ønsker.

Det virker som at oppsettet mitt er på vei til å bedre seg etter at jeg økte vannbyttet og satte inn et ekstra filter. Nitritteninnholdet er fortsatt for høyt (målte mellom 0.1 og 0.2 i dag morges), men det synes å bedre seg litt etter litt og fiskene oppfører seg fortsatt bra.

Det gir meg litt tid til å teste ut sandfilteret før det settes i 250 literen. Kanskje jeg skal prøve det ut i 720-literen først.

Lekstendenser om et års tid?
Tja. Før eller senere må jeg vel prøve meg på litt oppdrett. Men som Kai sier passer vel det best for pensjonister, og jeg er desverre ikke helt der enda.
Hei Geir.

Det ville være helt feil av meg å kommentere en produsent sitt innhold og produkt. Slik jeg nevner har jeg bare blitt visket dette av en annen..

For meg har mine sandfiltere 3 misjoner: Ett stabilt bakteriefilter - fjerning av all Nitrit - summen av disse gir en stabil Ph.

* Sanden er hele hemligheten til den sukesess.

Hva din bruksanvisning angir av sand og hva denne inneholder...kan jeg dermed ikke kommentere.
Geir Rolfsnes
Til DiscusGeir Det gir meg litt tid til å teste ut sandfilteret før det settes i 250 literen. Kanskje jeg skal prøve det ut i 720-literen først.


Sandfilter skal det ikke være mye hokuspokus med. Det eneste er å få trimmet inn vannmengden slik at trykket ikke driver sanden ut av tuben.

Man skal også være klar over at et sandfiler har meget høy biologisk filtrering og dermed også høyt forbruk av O2. Man skal derfor ikke være snål med bevegelse på vannet i vannflata slik at man får for lav O2-berikelse av vannet.

En annen ting er at sandfilteret er kun biologisk filtrering og man bør defor forhindre at det kommer partikkler inn i filteret. Om det er nødvendig med et forfilter vet jeg ikke da jeg ikke har hatt sandfilter gående.

Hvor kjøpte du sandfilteret fra?

Da er nitritten endelig under 0.1 og viser gult igjen .
Det er ikke verst med tanke på at den var over 0.4 for 2 dager siden.

Har nå også testet ut sandfilteret med sirkulasjonspumpen som jeg mottok fra Webzoo i dag. Ved første forsøk virket det som at pumpa ikke klarte presse særlig mye vann gjennom filteret og jeg ble litt skuffet. Sanden syntes å være litt sammenpakket og ugjennomtrengelig og ville ikke "flyte" slik den skal gjøre. Men etter å ha kjørt litt vann gjennom filteret med trykk fra springen løste sanden seg opp og da var det ikke noe problem for pumpa å drive filteret lenger. Pumpa har en kapasitet på inntil 800 liter i timen og jeg måtte regulere den helt ned til minimum styrke for at den ikke skulle blåse sanden ut av filterkolben. Så da er i hvertfall ikke pumpa underdimensjonert. Jeg målte gjennomstrømingen i filteret til ca 100 liter i timen.

Kjører nå sandfilteret i ei bøtte for å teste det litt ut og for å vaske skikkelig gjennom sanden før filteret kobles til noe akvarie. Vet ikke om dette er nødvendig, men jeg gjør det for å være sikker i og med at noen har hvisket om at denne sanden kan gi ubehagelige overraskelser.
TIl Geir K.

Hva mener du med at man ikke skal være "snål" med bevegelse på vannet i overflaten.

Her i Stavanger betyr "snål" at man er litt rar (om folk) eller at noe er litt pent (om ting).

Jeg tror at jeg har tilstrekkelig bevegelse i vannflaten og jeg har også luftestein, så O2-berikelsen av vannet skulle være OK.

Sandfilteret kjøpte jeg av Betine.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap