Stine Sofie's akvariehjørne (side 13)

Da har jeg fått bestillinga fra Aquaristikshop, og jeg må si at jeg elsker den nettbutikken! Nå er plastkarene og luftpumpa i hus, og mellomlagring av vann går lett som en lek.

Jeg har bestemt meg for å satse på oppdrett av pennefisk utover høsten. Apistogramma gjør seg liksom av seg selv, men pennefisk er litt mer krevende. Fremover får jeg Copella nattereri i hus og forhåpentligvis noen nye, spennende Nannostomus. Jeg skal teste oppdrett i 11L plastkarene, men tror kanskje at disse blir litt for små. Skal i alle fall gi det et forsøk, før jeg evt. kjøper noen større.

Jeg sliter veldig med å bestemme meg for hva slags oppsett jeg skal ha. Det blir nok noen forsøk med N. marginatus før jeg prøver meg på noen av de nye fiskene. Hvis noen har bilder av oppsett eller artikler om oppdrett av pennefisk eller tetra generelt setter jeg stor pris på om du sender meg en mail
Skriver ned informasjonen jeg har kommet frem til i dag ang. oppdrett av tetra:

Det er fire forskjellige oppsett av oppdrettskar som går igjen:
1. Helt tomt, rent kar, BB.
2. Kar med litt bunnsubstrat og javamose.
3. Tomt BB-kar med rist for å unngå at foreldrene spiser eggene.
4. Kar fylt med 2cm blader.

Felles for alle karene er varmekolbe, luftfilter og en eller annen måte for å dempe lyset i karet. Håndkle virket som den enkleste varianten. Alle sidene jeg har lest på siden nå, anbefaler også å skille hanner og hunner, fôre dem opp godt på frossenfôr og levendefôr, og velge ut en hann og en/to hunner. Det varierer hvor lenge folk mener at fiskene skal være i karet og når de skal settes inn. Noen mener at hunnen(e) skal gå i karet i 5 dager før hannen settes inn, andre mener at fiskene skal settes inn om kvelden.

Jeg tror jeg i første omgang skal prøve å fylle en av 11literne med et lag eikeblader. Så får jeg se hva jeg gjør med foreldrene, antakeligvis vil jeg nok prøve å fôre dem opp sammen og flytte over en hann og en hunn.

I tillegg trenger jeg infusoriekulturer. Har funnet litt forskjellige oppskrifter, og jeg tror jeg skal prøve å koke høy, halm eller kaninpellets. Siden jeg har kanin har jeg jo tilgang til dette, og det skader ikke å prøve.
Nå nærmer det seg storauksjon med stormskritt, og jeg gleder meg som en unge! Spesielt siden jeg forhåpentligvis skal få kloa i noen nye Nannostomus Pga. dette har jeg bestemt meg for å kvitte meg med alle N. marginatus samt A. macmasteri-paret mitt. Det er vel egentlig umulig å bli kvitt alle N. marginatus, både fordi de legger egg over alt som sannsynligvis vil klekke etter at de forsvinner, og fordi jeg fortsatt ikke har klart å få tak i hannen som svømmer rundt med A. borellii'ene.

Og når vi først snakker om A. borellii, gjett hvem som svømte rundt med en hurv av småttiser på slep? Da jeg oppdaget det svømte hun rundt på den ene plassen i karet som ikke skygges til av flyteplanter, og jeg nappet til meg kameraet raskere enn jeg noen gang har gjort. Etter å ha fôret med litt microorm startet knipsingen, og det ble et par brukbare bilder. Hadde ikke tid til å fjerne alger, vaske frontglasset eller stille inn kameraet noe særlig.
Fine bilder det der da! Spesielt fint ble det med eikebladene, jeg er svak for sånt som ser naturlig ut
Nesten ingenting som slår ciklide mor på tur med ungene sine.

Hvorfor skal du kvitte deg med de? Bytte art?

Espen
Har blitt bitt av Cory-syken, og siden jeg ikke synes A. macmasteri er så morsomt velger jeg å bruke plassen dems til Corydoras.

I går så jeg noe fascinerende hos A. borellii'ene. Tittet inn på hunnen og ga litt mer microorm, og la merke til at hannen har fått litt juling av frøkna. Ingen store skader, men jeg måtte jo ta en ordentlig titt. Plutselig ser jeg et yngel som svømmer rundt han. Ser nøyere, og legger merke til at hannen har tatt ansvaret for ti små bebiser! A. borellii er så utrolig morsomme med foreldreansvaret!
Etter å ha vært på auksjon fra 11:30 til 20:00 i går, kom jeg hjem med en god gjeng med fisk. Jeg fikk noen par med N. mortenthaleri, N. marginatus (Rio Sashita - de gule), N. beckfordi og N. nitidus. Disse var avtalt privat, og det passet seg med frakt til auksjonen. I tillegg kom jeg hjem med åtte ungfisk av Corydoras green laser og en leksgruppe på ti Corydoras CW021. Jeg er storfornøyd med gårsdagens fangst!

Skal se om jeg får tatt litt bilder i kveld
N. mortenthaleri er jo bare nydelige. et par?
De er utrolig lekre ja Håper på å få til oppdrett på dem. Fikk ca. et par av hver type. Hvis jeg husker riktig; 3 stk N. mortenthaleri, 2 stk N. nitidus, 4 stk N. marginatus og 4 stk N. beckfordi.

Tok noen kjappe bilder, orket ikke å ordne så mye med innstillinger. Men bildet av N. mortenthaleri er jeg storfornøyd med!

Bilde nr. 1: N. mortenthaleri, nydelig!

Bilde nr. 2: N. marginatus (Rio Sashita). Disse er gule der vanlig N. marginatus er røde, kjempetøffe!

Bilde nr. 3: Litt dårlig kvalitet, men en green laser som barter rundt på en rot
Kjempefine, Stine Sofie!
Jeg hadde bra lyst til å være på auksjonen i går, men et bursdagsselskap satte stopper for det. Men jeg syns vi holdt på lenge i vår, kl 20 var utrolig lenge!
Hehe, jeg tittet faktisk etter deg i går, men det var ingen Solveig å se. Varte lenge ja, men vi holdt humøret oppe. Vi var ikke så mange igjen på slutten vel og merke. Var 40 selgere og utrolig mange objekter! Masse kar og utstyr, samt en hel haug med Corydoras og L-maller
Jeg bare digger green laser! Gjengen med ungfisk er så livlige og morsomme, og svinser rundt foran frontglasset konstant. CW021 er litt mer tilbakeholdne, men ikke like sky som C. sychri. Håper virkelig på å få utvidet stimen av sistnevnte snart, så de kanskje blir litt mer frempå. Det er i alle fall helt klart at jeg har blitt bitt av Cory-syken! Jeg trodde at Apistogramma og Nannostomus var min "greie", men nå blir det nok bare A. borellii i et kar og Corydoras i resten. Samt Nannostomus i alle kar, naturligvis.

På fredag dro pappa og jeg for å hente 300litern. Den trenger en god vask før den taes i bruk, filterboksen skal fjernes og mye utstyr skal bestilles fra Tyskland. I tillegg skal jeg jo sette opp et par 63L og muligens 19litern hos pappa, og da blir det straks plass til enda flere fisker. Kunne helst ønske at jeg hadde alle karene på samme sted, men så lenge det betyr flere liter tar jeg gjerne noen ekstra bussturer.
Corydoras er rett og slett noen fantastiske skapninger. Jeg bare elsker reolen min akkurat nå, jeg kan sitte å stirre på hvert kar i timesvis! Coryene er litt sjenerte, men hvis jeg sitter rolig på en stol etter fôring så enser de meg ikke. Jeg har nettopp sett på fiskene mine i en halvtime, frem til lyset skrudde seg av. Favoritt-karet for øyeblikket er nok det med CW021 og Nannostomus mortenthaleri, men de andre karene kommer tett etter.

Tar en kjapp liste over hva som finnes i reolen for øyeblikket:

- CW021 og Nannostomus mortenthaleri som nevnt ovenfor. Det er en trio med N. mortenthaleri, hvis jeg ikke tar helt feil er det en hunn og to hanner. CW021 ble kjøpt på LOAK's storauksjon, leksgruppe på 10stk.

- Corydoras sp. "Green Laser", Nannostomus marginatus (den gule varianten, Rio Sashita) og Nannostomus beckfordi. 8 stk ungfisker av green laser, disse kommer også fra LOAK's storauksjon (takk til gjengen på Dokka ). Hvis jeg husker riktig i farten er det 4 stk gule N. marginatus og 3 stk N. beckfordi. N. beckfordi-hannen er helt utrolig lekker, jeg må få tatt bilde av han en dag!

- Corydoras sychri og Nannostomus marginatus. Jeg kjøpte 4 stk C. sychri, men en døde av ukjent grunn. Nå er det 3 stk igjen, og jeg leter konstant for å utvide stimen. N. marginatus, den røde, vanlige varianten, er de første fiskene jeg skaffet meg på nyåret når jeg startet opp igjen. Hvis jeg husker rett er det 5 stk i dette karet, samt et par yngel i karet jeg flyttet dem fra for en stund siden.

- Apistogramma borellii og Nannostomus nitidus. Av A. borellii har jeg for øyeblikket et lekspar, en ung frøken som ble født i juni og som overlevde uten særlig hjelp fra min side pga. ferie, samt en liten gjeng med yngel. Det bor også et par N. nitidus her, en hann og en hunn.

Hehe, sa noen en "kjapp" liste? Som man ser har jeg sklidd litt vekk fra Apistogramma. Jeg elsker Apistoer, men jeg må ærlig innrømme at Corydoras har sjarmert meg i senk. A. borellii skal få bli, men noen nye Apistogramma blir det nok ikke med det første. Corydoras der i mot...
Wow. Hvor skal du få plass til å sove da :p
Jeg har fått dilla på Corydoras similis og C121 alt takket være Mona. Similis har jeg 12 av og ser at noen begynner å bli leksklare ifølge det jeg har lest.
Det er det flotte med å ha hele 2. etg for seg selv, man får plass til sånt Den delen blir nok verre med mamma sine planer om å flytte til leilighet...

Nå har jeg nettopp sendt en ny bestilling til Aquaristikshop. Nesten hele bestillingen består av ting jeg egentlig ikke trenger... Det ble et Eheim Classic 2211, masse filtermateriell samt torvsubstrat og filterposer til oppdrettsprosjektet av Nannostomus.

Planen min om å kun ha utvendige filtre ble satt litt på vent når jeg plutselig skulle styre med så mye annet utstyr, men nå er det tid for å fokusere på det igjen. Skal derfor teste et Classic-filter, og evt. kjøpe dette til resten av 63literne som har innvendig filter. Jeg er litt fristet til å bruke hang-on-filtre i de to øverste karene i reolen, siden disse ikke vil synes uansett. *Gruble-gruble*
Jeg har fått egg på CW021!

Nå ja, burde kanskje ikke hyle for å ha fått egg på en gruppe som er kjøpt som leksgruppe. Men tjohei, det er de første eggene jeg har funnet! Jeg så tydelige lekstendenser for noen dager siden, og fulgte nøye med. Siden jeg ikke så noe egglegging eller tegn til egg, tenkte jeg at det ikke ble noe av. Ved vannbytte nå nettopp fant jeg ut at jeg skulle rydde litt i javamosen i karet de går i, og gi Nannostomus-oppdrettet et lite forsøk. Og jammen var det ikke noen små, runde egg spredt rundt i mosen

Totalt fant jeg 20 egg, og en liten kar som har klekket. Jeg synes han egentlig ser litt stor ut til å være nyklekt, og jeg ser ingen tegn til plommesekk. Skjønner meg ikke helt på den karen, men men. Han er litt pjusk siden jeg oppdaget at han lå i javamosen som jeg hadde holdt i lufta en stund, håper han kommer seg.

Jeg hadde jo ikke ting helt klart for det her, men gjorde det beste ut av det. Siden det var en av dem som var levende, tok jeg vann fra akvariet oppi en av 11literne. Nå blir det spennende å se hvordan det går fremover Ble en bråstopp i vannbyttet, så jeg får ta resten i morgen. Må også få skaffet meg en brusestein, den jeg har i mellomlagringsdunken er alt for stor... Kunne også ønske at jeg hadde artemia å tilby dem, men det får duge med microorm. Vet jo at flere fôrer opp Corydoras på det også

Kryss fingrene for meg folkens!
Kjempe spennende!! Gratulerer så mye
Alltid moro når det blir småttiser.
De to Corygruppene jeg har i karet nå får ikke sluppet eggene før tetraene er der
Savner habrosusene masse, så blir nok en gruppe med disse etterhvert!!
Krysser alt jeg har
Håper du for yngel ut av dette. Jeg følger spent med og krysser alle ting jeg kan.
Hold oss oppdatert og lykke til.
Så artig da Stine Sofie, gratulerer
De er gode til å gjemme eggene disse CW021, og plutselig dukker det opp noen småttinger i karet deres. Vi har forresten en gjenglemt ungfisk her som du kan få hvis du skal til auksjonen i Oslo. Lykke til med klekking og yngeloppfóring, mikroorm duger det også
Siljee
Kjempe spennende!! Gratulerer så mye :-) Alltid moro når det blir småttiser. De to Corygruppene jeg har i karet nå får ikke sluppet eggene før tetraene er der :-( Savner habrosusene masse, så blir nok en gruppe med disse etterhvert!!


Takker og bukker, dette er kjempespennende! Er helt nytt for meg, så godt å ha en leksgruppe jeg kan øve meg med Tror coryene fikk spist en del selv, de var i alle fall helt besatt av javamosen etter det jeg trodde ikke var lek, hehe.

Jarle F
Håper du for yngel ut av dette. Jeg følger spent med og krysser alle ting jeg kan. Hold oss oppdatert og lykke til.


Takker for det Oppdateringer er nok ikke til å komme unna!

Rita Revestrek
Så artig da Stine Sofie, gratulerer :) De er gode til å gjemme eggene disse CW021, og plutselig dukker det opp noen småttinger i karet deres. Vi har forresten en gjenglemt ungfisk her som du kan få hvis du skal til auksjonen i Oslo. Lykke til med klekking og yngeloppfóring, mikroorm duger det også :)


Takketakk! Det må jeg virkelig si ja, de hadde spredd eggene jevnt over hele javamosen, og den kladden er mosen er jammen meg svær. I løpet av dagen har jeg heldigvis fått ordnet meg fri fra jobben på lørdag, så da blir det auksjon på meg! Den lille gjenglemte skal selvfølgelig få en plass med sine søsken

---

Nå har jeg fått ordnet med luftestein, skjøter hit og ditt og annet luftpumpe-småtteri. Har vasket karet og flyttet eggene til rent, mellomlagret vann. Har også fått dratt i gang en liten luftesten. Den lille karen jeg fant i går har dessverre tatt kvelden i løpet av natta. Fant også et par egg som jeg tror var mugne, flyttet dem til den andre 11litern men har stort tro på at det er dette som er mugg. Har da altså 18 "friske" egg, og etter hva jeg har lært av samtlige cory-freaker her på forumet ser de temmelig klekkeklare ut

A. borellii-bebisene har det ikke blitt nevnt så mye om her i det siste. De er en søt gruppe på 5 stk mini-Apistogramma, supersøte småsaker! De vokser, men det går ikke akkurat unna. Jeg skjønner egentlig ikke hvordan disse kan vokse så sakte, mens frøkna som ble født i juni allerede er av nærmest voksen størrelse. Jeg er vel bare utålmodig. De er i alle fall supersøte! Er vanskelig å ta bilde av noe som helst i det karet, siden det er gjengrodd av Hydrocotyle, andemat og trådalger. Skal ta en real opprydning oppi der, men vil ikke gjøre det nå mens barna er så små. De finner tross alt mye snacks blant alt "ugresset"
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap