Den forvirrede amatør (side 16)

I dag har det vært en rolig dag på kattefronten. En kranglete rygg satte stopper for planlagt vannbytte i alle kar, men de klarer seg nok et par dager vil jeg tro. I stedet har jeg hatt en fiske-opptelling. Og jeg ser at jeg har en jobb foran meg. Det går igjen alt for mange enslige individer og for små grupper. Det dør en fisk nå og en fisk da, og en merker egentlig ikke at de forsvinner. Før akvariene plutselig ser litt tomme ut. Noen fisk har blitt flyttet hit og dit, og det er rett og slett rotete.

Nå har jeg funnet ut at jeg må legge en plan for videre drift. Hvilke arter skal jeg satse på og hvilke skal kuttes ut? Og ikke minst - hva trenger jeg å kjøpe? Og hvor skal jeg gjøre av enslige stakkarer som skal ut? Hvilke fisker skal gå i hvilke kar. Det må en omfattende flytting til tror jeg.
Det lever en stk sterbai-yngel i hoven. Tror det var bare den som klekket. I går kveld og i dag tidlig har jeg gitt litt avskallet artemia (er det det det heter det røde pulveret?). Jeg kunne tenke meg å flytte den over til nettet der det ligger noen egg og godgjør seg. Men hvordan i all verden får man flytte noe så lite? Må jo ha lupe for i hele tatt oppdage den. Grønt nett er ikke noe sjakktrekk, den går jo helt i ett med bakgrunnen. Det er kun bevegelse som gjør at jeg ser at den er der - helt til jeg treffer med lupa. Er vel ikke lett å få den oppi ei teskje heller? Ikke har jeg lyst til å tømme hoven oppi, for det er en del rusk og rask i hoven jeg kunne tenke meg å bli kvitt. Noen gode råd?

Jeg har også 4 stk L144-yngel i en fødekasse. Disse får også det røde pulveret, samt knust granulat og eller flakfor. Men mye av maten reiser jo ut av fødekassa. Vil de klare å gjøre seg nytte av om jeg f.eks. slipper oppi en malletablett? De er vel snart en uke gamle nå. Har vokst en del og blitt gule - ikke lenger hvit mark som henger på glasset nei (som jeg trodde første gangen jeg så en).
Rusk og rask gjør ingenting, så lenge det ikke er råtnende matrester, så bare vreng håven med lille pjusken i over til de andre.
Husk at corydoras-yngel ikke spiser de første to til tre dagene etter klekking, da de fremdeles har plommesekk og bruke opp. De tar ikke til seg annen næring de dagene.

Lykke til, håper du får det til Corydoras-yngel er noe av det søteste som finnes i fiskeverdenen - soleklart!

PS! Redigert:
Mitt aller beste hjelpemiddel ved Corydoras oppdrett er en pipette. Med den flytter jeg yngel (suger dem opp og flytter over) og jeg rensker bunnen for rusk ved så suge opp f.eks. eggeskall-rester etter klekking osv, og jeg fôrer med den. Du kan dosere medisin med de, eller du kan dosere f.eks. vannforbedringsmiddel a la Aquasafe.
Uvurderlige!
De pipettene av plast som Panduro har, er såkalte "engangs-pipetter" og hver enkelt varer en stund, så ryker den. Derfor kjøper jeg gjerne noen pakker når jeg først handler
Takk Mona. Det er tredje dagen dens i hoven, så jeg fant ut det var best å starte mating. Det er nok ikke råtnende mat som er oppi, men det er ikke lekkert. Jeg vet egentlig ikke helt hva det er for noe, må være noe alger av noe slag.
Etter at jeg flyttet sterbai-yngelen over i nett-fødekasse har jeg ikke sett snurten av den. Men den kan fint være der. Jeg har lagt et par steiner i bunnen som jeg fikk råd om - for å lage rom mellom plastikk-kanten og nettet. Har også puttet oppi noen blader som vern mot lyset. Så den lille kan være både her og der. Har også puttet oppi noen egg som har forsvunnet, men om de har klekket eller hva som har skjedd vet jeg ikke. Jeg fortsetter å mate og skifte vann, om det så skulle vise seg å ikke være noen der får det så være.

Men det jeg lurer på er. Jeg har lest tråden om oppdrett av corydoras, og der står det at man skal være varsom med endring av vannstand - hvis jeg har forstått rett. Nå skal jeg i gang med et vannbytte i karet, og lurer litt på hvordan jeg gjør det med nettingburet som henger på glasset? Skal det skyves nedover ettersom vannstanden synker så har jeg helt klart for få hender. Nå ble jeg fryktelig i tvil hvordan jeg skal gjøre dette. Trenger tips!

Ellers så har jeg 4 stk L-144 yngel i en fødekasse. Disse ser ut til å vokse og ha det bra. Hvor lenge bør jeg vente før jeg slipper de ut med de andre? De har vokst en del, men er fortsatt veldig små da. Og det virker ikke som de lider noen nød i fødekassa. Men de kan jo ikke være der for alltid heller.
Jeg tror ikke det er noe liv i den netting-fødekassa. Jeg vet det var en levende yngel der, men nå har jeg ikke sett noen bevegelse på så lenge at jeg regner den som tapt. For sikkerhets skyld lar jeg den stå et par dager til før jeg fjerner den.

Men i dag har jeg plukket egg igjen. Og da ble det oppi en hov. Krysse fingre.

Palettdama mi virker syk. Hun er veldig rolig. Virker ikke særlig interessert i mat. Lurer på hva det kan være? Må vel bare se det an litt.

Ellers er det ikke mye nytt. Ingen ny fisk, ingen død.
Nytt kull L144. Har igjen 3 fra forrige kull, de ser ut til å vokse og trives. Nå er det vel 6-7 nærmest babyer igjen. Ser ikke at det har blitt yngel av noen av de cory-eggene jeg plukket sist. Spennende dager med alt for liten tid til å stelle akvarier. Dessverre. Men nå kommer det bedre dager tror jeg, så da gjelder det å ikke styre for mye da. Skulle gjerne hel-renovert alle akvarier, men det er vel ikke så bra for yngelen.
Her går det unna om dagen, egentlig bare fryd og glede. De siste sterbai-eggene jeg plukket ble det ikke noe av. Men i dag har jeg plukket igjen. Bedre lykke osv....

Også i dag havnet eggene i en hov. Begge fødekassene er opptatt av L144-yngel. Har fanget ganske mange, og reddet dem fra å bli spist. De 3 fra tidligere kull er nå så store at jeg vurderer å slippe dem løs. Også har jeg vel 10-12 som fortsatt er babyer. De ble fanget for noen dager siden, men jeg ser at det er igjen noen løs i karet også. Da jeg plukket egg i dag så jeg tre stykker. Det kan jo fort være flere. Rart de har klart seg? Men nå er det ikke mange eggspisere i karet lenger da. Men de som er forsyner seg godt. Det er to killier og en sommerfuglciklide og en kampfisk som alle ser ut til å nyte både egg og yngel. Men det som verre er, det ligger en gul gubbe opp ned under ei rot, der har han ligget siden i går ihvertfall. Så mulig det er flere på gang. Hvor ofte legger de egentlig egg? Nå har jeg to hunner og to hanner, så hvis de legger annenhver gang kan det jo bli tett.

I dyrebutikken jeg jobber går det nå 4 sterbai og venter på meg, jeg har lyst på litt større flokk. Har 7 eller 8 nå. Det var 8, jeg har ikke funnet noen død, men sist jeg telte fant jeg bare 7. Så jeg er litt usikker på antallet.

Jeg har jo 5 stk L201 i samme karet. Nå venter jeg bare på egg og yngel der. Men den ser det ut for at jeg blir blå for.

Appropo blå... På kjøkkenet har jeg jo to stk blå maller. De er gode til å gjemme seg og gjør lite ut av seg, ligger under hver sin rot og gjør ingen ting det meste av tiden. I går ordnet jeg litt i akvariet, og skremte dem sikkert skikkelig. Men de kom fram og viste seg, de er altså så flotte! De la seg oppå kokosnøtthula begge to og lå der og viste fram den flotte fargen sin. Men da jeg kom med kamera, da var begge forsvunnet under rota igjen. Æsj. Ja ja, de lever ihvertfall og ser ut til å ha det bra. Det er vel det viktigste.

Og sterbaien driver og legger flere egg ser jeg.... Veldig fascinerende.
Hmmmmm Pussig...

Jeg var en tur i dyrebutikken i dag, og nå er det 4 stk sterbai som svømmer rundt og gjør seg kjent.
I dag har den planlagte storaksjonen i hjørnekaret funnet sted. All fisk ut. Jeg fikk til og med tak i den lille L201 som jeg har jaktet på et halvt år minst uten å klare å fange - og fikk flyttet den til 180-literen der den fikk noen artsfrender. Så har jeg skyfflet ut all grusen og lagt i sand, ommøblert og pyntet. Så nå har jeg nærmest et nytt akvarie. Dette har jeg tenkt på så lenge, men har rett og slett ikke hatt tid og krefter til å starte. Men nå er det gjort, det var jaggu på tide, og det er så godt.

De siste sterbai-eggene jeg plukket ser ut til å ha blitt hvite alle sammen. Tror snart jeg gir opp det prosjektet, virker jo helt håpløst jo.

Men L144-babyene vokser og har det bra.

Nå skal grenmalla som bor på kjøkkenet få flytte opp i hjørneakvariet, og jeg må prøve å få tak i flere. Jeg må også se om det ikke blir noen coryer oppi der. Har jo bare 3 ancistrus på bunnen. Før så hadde jeg grov og skarp grus. Men nå er det sand, og en ny verden for bunnfisk har åpnet seg.
Alltid moro og fornye ett akvarie.
Det er så tydelig at fiskene setter pris på "nytt" hjem. Det er rart hvordan de evner å vise at de har det bra. Ikke at de led før, men i går kveld og i dag er de virkelig glade. Og jeg bruker mye tid på å sitte og se på dem. Det eneste som jeg ikke er helt fornøyd med er at sanda er litt lysere enn det jeg hadde forestilt meg. Den ble nesten hvit da den kom i vann. Men det er vel bare en vanesak.

Jeg har så lyst til å omplassere scalarene mine. De tar så mye plass, og akvariet er jo egentlig litt lite for dem. Men gubben blånekter. Han synes selvfølgelig det er fineste fiskene. Hans akvarie-interesse er såpass skjør så jeg har litt problemer med å gå mot hans ønsker for mye. Men tenk så mye annet fint jeg kunne hatt oppi der hvis dette paret forsvant? Jeg har noen keisertetra som jeg er så fascinert av, og jeg kunne tenkt meg å hatt mange sånne. Nei, tror jeg må ta en alvorlig samtale med ham igjen.
Det "nye" akvariet mitt fungerer bra. Men jeg lurer på hvem som roter så fælt i sanda? Det er laget groper og hauger og sanda flyttes. Da jeg satte på lyset i dag lå det en diger haug sand oppå båten. Noen har nok hatt det morsomt i natt...

Jeg har flyttet litt fisk mellom noen kar, og det bidro til at det på kjøkkenet ble nærmest fisketomt. I går var jeg innom dyrebutikken, skulle ha kattemat. Kom hjem uten mat til pusene, men med en pose fisk. Sukk.

Levendefødere har aldri vært noen favoritt hos meg, trodde aldri jeg skulle dra det i hus. Men nå går det noen sølv-platy på kjøkkenet gitt. De var jo så snertne! Dette blir en ny verden for meg.

De siste kveldene har jeg prøvd å ta noen bilder igjen, men jeg får ingen som er gode nok til å legge ut. Prøve igjen i kveld kanskje - hvis jeg husker det.

Ellers så har jeg avlyst jula. Søknaden om utsettelse ble avslått, så da blir det sånn. Med dårlig periode helsemessig går det tregt om dagen.... Og som gubben sa i går: "Hvis vi hadde bodd i et akvarie hadde vi antagelig hatt det rent, ryddig og pent rundt oss vi også.... " Jeg skjønner godt hva han mener. Katter, kanin og fisk går først. De får stellet sitt. Så kommer vi, hus og hjem. Det er bare det at når jeg kommer dit har jeg ikke mer energi igjen. Aldri.
Selvfølgelig kommer dyra først! Inn med litt granbar, og lukta av julemiddag; ja så er det jul
I dag har gubben og jeg vært sørover. Startet med kaffe og julegavebytting et sted, så dro vil til svigers og fikk i hus juletre - og mer kaffe, så til mamma på middag. Da hadde i grunnen dagen gått. På vei hjem tok vi en stopp i Elverum, og havnet i dyrebutikken. Der var det mye morsomt, men jeg turde og ville ikke kjøpe. Ikke kjente jeg noe til fiskene, og ikke har jeg plass til noe særlig nye arter. Men det var en del lekkert jeg aldri har sett før. Det som ble med hjem var 4 rødnesetetraer for å utvide stimen, og to kampfiskdamer. Også måtte jo gubben grine seg til noen reker. Jeg liker ikke reker, men han synes de er så kule. Så i dag bøyde jeg meg. Men ikke skjønner jeg hvordan jeg skal orke å stikke hånda nedi det karet nå. De havnet på kjøkkenet, og jeg får vel gjøre en innsats for å venne meg til de ekle krypene.....
Kanskje dere kan hjelpe meg? Jeg var jo innom en dyrebutikk, og der så jeg noen fisker jeg nesten angrer p at jeg ikke kjøpte med meg. De var så fine. Men det var fisk jeg ikke visste noe om, så jeg tok ikke sjansen. Det var en type danio. Nå har jeg vært i fiskebasen, men finner den ikke. De var gule og hadde litt store finner, nesten slør. Hva i all verden var det for noe?

Etter å ha stått i fødekasse et par dager har nå kampfiskdamene fått komme løs. Hannen jager litt på den ene, den andre overser han. Litt merkelig? Jeg vurderer etter hvert å flytte en av damene over til kjøkkenet. Kampfiskhannen som går der er nok mer til kar, han driver stadig og bygger skumreir. Hannen i stua har ikke drevet med noe slik. Så det blir spennende å se om ha skjønner tegninga nå da han har fått selskap? Den forrige kampfiskhunna jeg prøvde han med tok jo nesten livet av stakkaren. Jeg mistenker den var transvestitt. Uansett var den en vanskelig fisk, veldig aggressiv. Det var nesten så jeg var lettet da den plutselig en dag døde....
Den danioen kan være en gullvariant av sebra-danio. Se bilde 9 i basen. Har sett slike, med framavlede slør i butikk...
Ja, jeg tror nok kanskje det var den. Koblet ikke da jeg så den i basen tidligere.

Som sagt fikk gubben skreket seg til noen reker. Æsj. Men hva har skjedd med dem? Da vi slapp dem løs gikk de i gang med å spise, det var jo plenty reke-snacks i karet. Morgenen etter var de borte. Vi så ikke en reke på hele dagen i går. Da jeg skulle slå av lyset i går kveld så jeg plutselig en som satt på ei plante. Men i dag har vi ikke sett en eneste en. Er disse fryktelig sjenerte? Eller er de døde? Kan de være spist? Hvor skjøre er egentlig disse individene? Jeg er jo ganske blank når det gjelder reker, men det vi kjøpte var slike prikkete gjennomsiktige. Er det ikke amano eller noe sånt de heter?
Joda reker kan gjemme seg godt de og iallefal amanoene siden de er nærmest kamuflasefarget.
Men hvis de går med palettene, så må jeg advare deg, paletter spiser reker.

Reker er litt som rotter, ser du en eller to, så er det gjerne fler.
Jeg kjøpte en viftereke engang og den så jeg igjen først når jeg tømte karret ett år senere, med unntak av et tomt skall en måned etter innkjøp.
Så de kan skjule seg godt over lengre tid, for plutselig å dukke opp igjen.
OK. Takk Galemor. Da vil jeg tro de er der. For det er ingen paletter i nærheten av disse. De bor sammen med en kampfisk, en kakaduciklide-enkemann type liten (ikke utvokst), to små killi poliaci som ikke er særlig større enn rekene, og to L238. Håper og tror ingen av disse evner å kverke reker. Det er mye røtter og planter i dette karet, så jeg vil nok tro de er der. Gubben er litt skeptisk om de kan ha blitt sugd inn i filteret, for det er ganske kraftig strøm. Men sprekkene er jo så små at det er lite trolig at de kan ha kommet seg inn der.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap