Tjernet

Her er min nye personlige tråd! Den forrige handlet om akvarium i klasserommet. Det driver jeg med fortsatt, og siste nytt er at palettparet hos tredjeklassingene har fått kull nr. 2. Det kommer vel noen oppdateringer derfra her fra tid til annen.

Men - siden jeg har lyst til å skrive litt om akvariene hjemme også, har jeg altså laget en splitter ny tråd. Velkommen!
Babyboom
Nå er det yngel hos begge parene mine med sør-amerikanske dvergciklider! Nannacara anomala og Apistogramma viejita. Morsomt å se hvor forskjellig apistogrammaene og nannacaraene oppfører seg. Nannacara-hunnen ble bisk og begynte å jage hannen så snart ungene var ute av hulen. Måtte fjerne ham. Apisto-hunnen, derimot, fortsatte å gjøre seg til for hannen med voldsom risting etter at eggene var lagt og selv etter at ungene var ute. Hun ville vel sikre seg at han husket på henne og ungene. Det lyktes, for han står vakt og prøver å skremme meg vekk hver gang jeg nærmer meg akvariet.

Det hender de krangler litt hos apistoene også, men da er det mest trusler og oppvisning. Nannacaraene, derimot, flyr rett på og biter ektefellen i siden. Den som bli angrepet skvetter unna uten å prøve å forsvare seg. Før ungene kom var det han som jagde henne. Så byttet de roller og han måtte altså i eksil. Nå bor han sammen med noen palett-ungdommer mens hun er fornøyd alenemor.

Sebrafiskefelle
Har tatt i bruk en fiskefelle laget av en 1,5 liters brusflaske med tuten skåret over og vendt innover. Oppskriften fant jeg her på akvaforum. Den virker veldig bra.

Nå ligger den i karet til sebrafiskene og på noen minutter begynner det å fylles opp med sultne sebrafisker som jakter på forpillen jeg la inni. Skal fiske opp noen for å la dem yngle. I forrige runde fikk jeg noen prikkete unger selv om alle foreldrene er stripete. Det betyr at både mor og far var bærer av det recessive genet for leopardmønster (slår bare ut hvis det arves fra begge foreldre).

Det var bare hanner som ble prikkete men jeg tenkte jeg skulle la dem pare seg med stripete hunner og se om jeg kan få litt flere leopardfisker.
Som vanlig gikk det fint å få sebrafiskegg. De ynglet i en liten plastboks på kanskje et par liter, med klinkekuler til å beskytte eggene fra sultne foreldre.

Denne gangen prøvde vi noe veldig morsomt: Å kikke på eggene i mikroskop. Interessant å se hvordan det utvikler seg fra en enkelt celle til en liten fisk.

Man legger bare en liten vanndråpe med egget på glassplaten (billige plastpipetter fra apoteket er fint til dette). Bruker ikke dekkglass, da blir egget klemt i stykker. Vi bruker et billig mikroskop som sønnen min fikk til jul en gang, det er bare 100x forstørrelse som fungerer godt, fokuseringen er ikke presis nok til større forstørrelse. Men 100x forstørrelse er nok. Når man er ferdig kan egget skylles forsiktig tilbake i beholderen for å klekke.
Nytt ancistrus-kull underveis her! Oppdaget at hannen lå helt ytterst i huleåpningen og virket veldig opphisset. Da han tok en runde for å jage vekk corydoraser som kom for nær, så jeg at hunnen var inne i hulen. Dit slipper hun bare inn for å legge egg. Nå har hun stukket av igjen og han ligger inne i hulen sin og vifter med finnene. Håper på små ancistruser om litt, lenge siden sist av en eller annen grunn.

Ellers vokser dvergciklide-yngelen fint. Nannacaraene vokser mye raskere enn apistoene.

Og guppyene (villform) formerer seg som vanlig. Må nok snart selge en gjeng guppy og sebrafisk fr at det ikke skal bli for fullt.
Kikket litt mer på Nannacara-ynglene i dag. De har begynt å småslåss litt seg imellom. De strutter med finnene, bruker halen til å sende vannstrømmer mot hverandre, og så angriper de på samme måte som når den voksne hunnen og hannen krangler - flyr rett på og napper motstanderen i siden. Veldig brå og kontant stil på disse angrepene. Ungene er bare en cm lange og lever fortsatt i flokk og holder seg ganske nær moren. Det er nok en form for lekeslåssing.
Fotohelg! Fikk til noen ok bilder av sebrtafiskene, synes jeg. Her er noen unge hanner som småsloss.
Fantastiske bilder! Kanskje du skulle sende de inn til basen?
Sissimor
Fantastiske bilder! Kanskje du skulle sende de inn til basen?


Takk! Ja, kanske det var noe.
Fikk endelig til et opplegg jeg er fornøyd med for å fotografere sebrafiskene. Bruker et eget foto-akvarium, en 28-liter hvor jeg knipser fra kortenden. Holder fiskene på plass i riktig ende av akvariet med en ekstra glassplate bare noen få cm bak den enden av akvariet jeg retter kameraet mot. Bakgrunnen er en haug med javamose litt lenger bak.

Kjøpte et eget stativ på Fotovideo for å holde blitsen et stykke over akvariet. Det var litt dyrt men er veldig fleksibelt og stødig. Bruker et speilreflekskamera fra Nikon (D80) som har trådløs kontakt med Nikon-blitsen (SB-900). Det tok en god stund å finne de riktige innstillingene - det ble ikke helt bra å bruke automatiske innstilling av styrken på blitslyset, det måtte manuell justering til (1/64-del av full styrke viste seg å være passe).
Annet nytt fra akvariene hjemme: Nannacara-mammaen har bestemt seg for at det er på tide at ungene flytter ut. Hun har begynt å jage dem, og den runde magen hennes forklarer vel hvorfor.

Dermed får ungeflokken flytte til et oppvekstkar. Gode nyheter for pappaen, som får komme tilbake fra eksilet han tilbrakte sammen med en flokk palett-yngel. Vil tro han er velkommen nå.

Hos Apistogrammaene ved siden av er det allerede nye egg i taket på kokosnøtthulen, selv om storesøsknene fortsatt er ganske små (de vokser MYE saktere enn Nannacaraene). Der i gården er det i grunnen full familieidyll, mor far og unger lever fredelig sammen - det ser ikke ut til at moren frykter at storesøsknene skal spise egg.

Det ble visst ikke noe resultat av at Ancistrusene som lekte her for litt siden - sjekket med lommelykt da faren var ute en tur, og eggene (hvis det var noen) må ha blitt spist opp. Derimot dukket det opp yngel i dag i det andre karet hvor det går Ancistruser.

Veldig til formering her! Morsomt.

Dagens dårlige nyhet var at en av de to hunnene av Egyptisk munnruger viser seg å være en hann - det begynner å dukke opp fine fargetegninger, som forklarer hvorfor den store hannen er så sint på stakkaren. Så der er det nok også en som må flytte.
Rosenkål-fest hos ancistrusene
Dette bildet ble jeg ganske fornøyd med. Noen ancistrus-yngel og moren deres koser seg med rosenkål.
Var forresten og stelte akvariet i klasserommet i ettermidddag. Der var det ganske amper stemning, noe som ganske sikkert skyldtes at palett-mor var engstelig for at ungdommene i akvariet skulle jafse i seg et nyklekket ungekull... Tok derfor ungfiskene med hjem og skrev en forklaring av kidnappingen på tavla...
Botanisk hage
Var innom Botanisk hage i Oslo i dag og kikket på fiskelivet i Victoria-huset. Vannlilje-dammen der er verdt et besøk for akvarieinteresserte hvis man likevel er i nærheten. Morsomt å se hvordan kjente akvariefisker ter seg i en såpass stor dam.

Her er det massevis av røde og svarte platyer, barber og en del mellomstore ciklider (som nok var grunnen til at platyyngelen stimlet sammen på grunt vann), sør-amerikanere så vidt jeg kunne se. Noen digre plecoer kom til syne i blant, og jeg mener jeg så en regnbuefisk også.

Derimot så jeg ikke noe til det jeg kom for å se, nemlig guppyer. Jeg hadde utplassering i Botanisk hage i praksisuka på ungdomsskolen for ca 25 år siden (huff!) og da levde det masse guppyer i den samme dammen. Det var mitt første møte med noe som i hvert fall lignet villformen av guppy, og min første erfaring med å fange akvariefisker selv (jeg fikk lov til å ta med noen hjem av gartneren jeg jobbet for, stor stas selvfølgelig). Men det ser altså ikke ut til at guppy-stammen lever her lenger.
Bladlus som fôr
Prøvde å fôre fiskene med bladlus i dag, det var en skikkelig hit. Plukket skudd fra en løpstikke-plante i hagen som var fulle av bladlus, og lot dem flyte i akvariene. Kampfisken og palettciklidene var veldig begeistret. Guppyene strevde faktisk litt med å svelge lusene.

Har også fanget småfluer i gresset i hagen de siste dagene. Hvis man slår en vanlig akvariehåv langs gresstråene får man massevis av minifluer og andre små insekter som fiskene liker. Hvis du har mulighet til å slippe ut flyvedyktige insekter under et tett akvarielokk, kan fiskene gå litt på jakt også. Bl.a. kamfisken er veldig interessert i bevegelse i og over vannflaten.
Da er den fine kampfisken min kommet med i Kunnskapsbasen...

http://akvaforum.no/images/fish/15004.jpg

Sverddragere
Visste du at Charles Darwin skrev om sverddragere? Har skrevet litt om det, og om mine egne sverddragere, her.
Sverddrager-yngel
I går morges kom det yngel hos de fine sverddragerne mine. De små er ganske gjennomsiktige og vanskelig å få øye på (en stor fordel for yngel av villformen at de ikke er signaloransje fra fødselen...). Hvis en av de voksne sverddragerne likevel får øye på en småtass, blir det vill jakt! Men de små er så gode på sprint og finter at det ser ut til at de klarer seg nesten hver gang. Det er godt med gjemmesteder i 120-literen sverddragerne går i, og det ser ut til at de små klarer seg bra. De har funnet seg noen faste plasser inne i mosen og flyteplantene, og de voksne har visst gitt opp jakten.

denne personlige tråden falt i smak!
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap