Ferskvann @ akalars (side 2)

Ja det var kjørt inn med salmi. Det var under denne innkjøringen at det vokste helt ville mengder tykke alger på alt i karret og vannet ble så grønt at man ikke kunne se 40cm inn i vannet. Etter fullført innkjøring ble vannverdiene målt og funnet langt innenfor det som var akseptabelt for fisk.

Jeg slapp oppi fire maller. Disse mallene har gjort kort prosess på de tykke algene som dekket alt. Det er fortsatt litt igjen, men jeg ser enorme forbedringer på dette. De fleste lange trådene er spist og erstattet med knallgrønn malle bæsj.

Det som ikke har blitt bedre er hvor grønt vannet er. Jeg antar at dette er alger som svever rundt i vannet, og hadde forventet at disse skulle reduseres betraktelig nå som det ikke er så mye næring i vannet og jeg har redusert lys tiden. Jeg har på fult lys ca 8 timer hver dag. Så er det en gradvis innfasing og utfasing på 1 time i hver ende. Utover dette kjører jeg 10% lys på 2 av 8 rør en god del ekstra timer slik at jeg skal kunne se inn i karet også på kvelden.

Så for å oppsummere. Problemet er ikke alger som vokser på stein, sand og glass da disse ser ut til å bli tatt hånd om av Mallene. Problemet er algene som svever rundt i vannet og gjør det grønn-gromsete.

PS: Jeg heter ikke lars, men ble kaldt lars da jeg var i utlandet for mange år siden og har derfor valgt brukernavnet akaLars veldig mange steder.
Sto
Siamesiske algespisere. Blander du forresten litt? Viser til det du har skrevet tidligere: NH3/NH4 på no time, men NO2... Dersom filteret hadde tatt unna NH3 på no time, hadde du ikke hatt et algeproblem. Beste måte for å fjerne nitrat er: redusert foring og masse planter - spesielt hurtigvoksende. Jeg kan ikke se at du har en plante? :)


Dette ble uklart for meg. Om filteret tar unna NH3/4 på no time, men NO2 fortsatt er høy, så er det helt normalt mot slutten av innkjøringen.

Beste måte å fjerne nitrat (NO3) på er ved vannbytte, ikke ved redusert foring. Foring må avpasses etter hva fiskene spiser, ikke etter hvor mye NO3 du får. Vannbytte tar seg av den biten.

Plantene kan ta opp noe ammoniakk (NO3/4), men er bedre på NO3 - nitrat.

akaLars:

Er ikke ekspert på området belysning, men lurer allikevel på om måten din fremmer algevekst heller enn plantevekst. Planter kan nyttiggjøre seg ca 10 - 11 timer lys, alger såvidt jeg har oppfattet kan bruke mye lenger lystid til vekst og fremfor alt, lavere lysmengde enn plantene. Ved to timer sakte på/av sammen med noen timer med 2 av mange rør, får algene trolig lys nok til god vekst mens plantene ikke gjør det. Jeg ville satset på 8 - 10 timer fullt lys og deretter mørkt. Eventuelt et par LED lister med blått "månelys" en times tid om kvelden.

Ellers er tipset om UV filter for svevealger godt.
Det du skriver om at NH3 filtreringen funket fint også kom NO2 til slutt av innkjøringen er rett.

Må tenke litt på dette med lyse. Hensikten med lavt lys er at jeg liker hvordan det ser ut med kveld i akvariet når det er kveld i stuen :P

UV filter var en god idee... får finne ut hva det koster.
Uv filter og bytte ut de mekaniske bestandelene i filteret om de ikke er byttet på en stund. (feks Filtervatt og kullfilter)

Har ikke kullfilter, burde jeg det?
Nei det er ikke noe must for vannkvaliteten her på Berget. (Men kanskje etter medisinering for å ta rester tilsetninger)

Jeg byttet hos meg disse som nevnt over.
+ at jeg samme dag satte inn aktiv co2 reactor
Aqua Medic 500M som da inneholdt en bitteliten svamp og en kullsvamp.


Trodde jeg hadde ganske klart vann
men to dager etter byttet og insett av reactoren så var vannet så klart at jeg ser plantene i andre enden lengde retning like klart som i fronten på karet.

Vil nok tro at utskiftningen hadde litt å si og ett kullfilter tar humus fra vannet så hvorfor ikke andre små particler.

Algene er borte!!! De lånte algespiserenn har gjort jobben sin mens jeg har vært på ferie og solt meg. Akvarie hadde klart seg på egenhånd og var i god stand da jeg kom hjem. Alle algene på bunn var sist og erstattet av et lag med algespiser-bæsj. Litt innsats med slamsugeren og alt var bra. Etter et par store vann bytter er vannet nå i alle fall semi transparent.

I løpet av to dager har jeg satt inn en del fisk/dyr:

2x Discus
4x Ottosinclus
2x Ancistrus
10x Kloreker
30-ish Kardinaltetra

I tillegg til noe planter:

Lilaeopsis
Hygrophila
Alternanthera


Flere bilder i bloggen eller i albumet her.
Du har trolig en høyere biologisk belastning i karet ditt nå enn da du bare hadde 4 maller på innlån. Derfor er det nok sikrest å sjekke ammoniakk og nitritt noen dager framover. Ser du antydning til dette, må du bytte vann daglig inntil filteret håndterer den større mengden avfallsstoffer.
Algemonster
Lenge siden sist jeg postet. En liten blog post her( http://ferskvann.akalars.no/2013/03/sirkulasjon-filter-og-algemonster.html ) , les om min bruk av over kill sirkulasjon med discuser og algemonster.
Kloreker
I dag mens jeg spiste middag oppdaget jeg at jeg har fått bebiser. Har nå 20+ bitte små kloreker. De er nå ca 1cm lange for det meste transperange, men man kan tydelig se de små røde klørene.

Hva bør jeg gjøre? Skal de mates noe spesielt? Bør jeg ta dem ut av karret eller er det slik at om de har blitt så store "av seg selv" så er de trygge for de andre tingene som er i karret. Alle tips tas imot med takk.
Bilde av en av bebisene, de er inmari små og vanskelig å ta bilde av.
Tilfeldig bekjentskap
© Signe Lill Mørland
Reklame for plussmedlemskap