Frekes plaskevann (side 3)

I dag er No2 på0,6 og NO3 fortsatt på 1 Noen som har erfaring med hvor lang tid det tar på å stige og synke igjen ved innkjøring med filterguffe fra innkjørt akvarie? Utolmodig...
Det er helt umulig å svare noe konkret på det spørsmålet. For det første trenger filterbakteriene tid på å slå seg ned i filteret. Så bruker de tid på å spise og forøke seg. Dette kan ta alt fra noen få dager til flere uker. Siden nitritt stiger, mangler det tydeligvis bakterier enda. Hva mater du bakteriene med, og hva slags ammoniakk-verdier bruker du ?
NO2 mellom 0,8 og 1 i dag (syns det er vanskelig å avgjøre hvor fargen passer iblandt), så den stiger nok enda ja. Jeg har bare mata med knust fiskefor. Det er sånn jeg har kjørt inn akvarium før, men da uten filtergugge og har vært klar på at det vil ta 4-6 uker. Mulig det hadde gått fortere med annen mat til bakteriene ja.
Salmi fungerer bedre, for den består av direkte tilgjengelig ammoniakk. Fiskemat må brytes ned av andre bakterier og organismer før ammoniakk blir tilgjengelig for filterbakteriene. Da er det også vanskeligere å legge seg på et optimalt ammoniakk-innhold i vannet. Og i et nyoppsatt kar er det også mindre nedbryter-organismer som kan behandle fiskematen.
Ja, jeg vet jo egentlig det, men jeg hadde ikke salmi da jeg starta det opp, og hadde trodd det skulle være ganske bra med bakteier som ble tatt med over fra fluval edgen. Jeg har skylt et rekesikre filteret fra edgen oppi akvariet etterpå også (det er så fint at det fort går tett) for å "møkke" det litt ekstra til, men det trengs tydligvis både mat og tid på å bygge seg opp en god nok bakteriekultur der. Er litt usikker på om jeg bør begynne med salmi nå eller om jeg bare bør la det gå seg til som jeg har gjort til nå. nitritt var på over 1 i går også (fargekaret går bare til 1, men det var sterk knallros farge). Da bør det vel snart begynne å gå ned igjen uansett? Det har funka helt fint å kjøre inn akvarie med sånn mating (uten filterguffe) tidligere.

Ene planten forran ser ut til å ta kvelden av en eller annen grunn. Mange mister jo bladene, og de hadde nok en litt tøff tur i posten men lotusen som mister de gamle bladene får jo nye og fine blader samtidig. Vet ikke hvorfor den misstrives. Den er blitt helt blass og geleaktig :p
Ja, det går fint å bruke fiskemat, men tar gjerne litt lengre tid som sagt. Og når du ikke får målt ammoniakk er det vanskelig å si noe om når nitritt vil snu nedover igjen. Bakteriene kan heller ikke oppholde seg i vannsøylen, så noen av dem har nok dødd ut.

Lotus er en veldig næringskrevende art, så hvis det er litt størrelse på planten kan den dø av næringsmangel. Særlig trenger den mye jerntilskudd.

SilverShaded
Ja, det går fint å bruke fiskemat, men tar gjerne litt lengre tid som sagt. Og når du ikke får målt ammoniakk er det vanskelig å si noe om når nitritt vil snu nedover igjen. Bakteriene kan heller ikke oppholde seg i vannsøylen, så noen av dem har nok dødd ut. Lotus er en veldig næringskrevende art, så hvis det er litt størrelse på planten kan den dø av næringsmangel. Særlig trenger den mye jerntilskudd.


Jeg vet, men jeg har ikke test for amoniakk og ingen dyrebutikker i nærheten :/ Så jeg får vel leve i spenningen og se hva som skjer.

Lotus er ganske krevende ja, men det er ganske vanlig at de mister en del blader etter en småkjølig tur i posten. Men lotusen trives ellers bra den.Kommer nye fine rødlige blader på den (den har en gjødselkule ved røttene). Det er den andre planten som ser ut som en råtner bort til en geleklump. Den grønne lave foran. Selvfølgelig husker jeg ikke hva den heter i farta.

8 dager siden jeg satte det opp, 6 dager siden jeg satte inn plantene. Så det er ikke så veldig lenge egentlig Fortsatt nitritt på mist 1.
Vanskelig å se ut fra bildet, men kan det være en cryptocoryne du har der? De kan finne på å "smelte ned" ved endrede vannverdier, eller om du er så uheldig å fylle på for kaldt vann i nærheten av de. Av og til smelter de uten at årsaken er helt klar også

La de stå så kommer de tilbake. I likhet med lotusen så setter cryptocorynene pris på en gjødselkule ved røttene.
Tante Astrid
Vanskelig å se ut fra bildet, men kan det være en cryptocoryne du har der? De kan finne på å "smelte ned" ved endrede vannverdier, eller om du er så uheldig å fylle på for kaldt vann i nærheten av de. Av og til smelter de uten at årsaken er helt klar også ;) La de stå så kommer de tilbake. I likhet med lotusen så setter cryptocorynene pris på en gjødselkule ved røttene.


Smelte ned var en veldig god beskrivelse. Det har ikke blitt fylt på kaldt vann, for akvariet hadde stått noen dager før jeg putta oppi planter og jeg har ikke skifta vann der enda. Men endra vannverdier er jo mye mulig. Jeg aner ikke hvordan vannverdier det var der jeg kjøpte dem. Bladene er nesten helt borte nå (de bare løste seg opp og svevde bort da jeg rørte borte noe ved siden av dem), men røttene og de små bladstubbene som er skal få stå der. Det ligger en gjødselkule mellom denne og den planten rett bak, så de bør ha tilgang på næring. Vil tippe du har rett i endrede vannverdier som årsak, og så har de nok fått en tøff tur i posten. Det er ikke krise om den dør da, men den var fin, så hadde vært moro om den kom igjen
Ja cryptoer er fine, og de fleste artene er ganske enkle å få til. Når de først har etablert seg så smelter de vanligvis ikke ned igjen så du får bare være tålmodig
Tante Astrid
Ja cryptoer er fine, og de fleste artene er ganske enkle å få til. Når de først har etablert seg så smelter de vanligvis ikke ned igjen så du får bare være tålmodig :)


Det ser faktisk ut som den har tekt å komme opp igjen. Ikke mye foreløpig, men noen bittesmå lysegrønne blader stikker opp Dette var litt fasinerende. Har aldri opplevd at planter har smelta sånn totalt ned ved nyplanting før. At de bytter ut blader ja, men ikke total nedsmelting

Både i går og i dag har nitritt vært på 0,05. Kanskje egentlig helt ned på gult 0,025 i dag med litt godvilje, men ihvertfall; forsatt nitritt, men veldig lite, så nå begynner det å nærme seg noe. Jeg har fått litt alger oppi der, så så snart vannverdiene er greie skal jeg ta ett massivt vannbytte og sette over noen amanoreker i håp om at de får rydda opp litt. Og noen sandsnegler. Det er allerede en hel drøss damsnegler som har kommet med plantene der. Jeg plukka vekk et par skivesnegler fra plantene, og de har jeg ikke sett noe mer til, men damsnegler så jeg ikke. Jaja, damsnegler er jo faktisk ganske fine selv om de er pestsnegler. Skivesneglene er jeg ingen fan av. Damsnegler har foresten en vanvittig toleranse for nitritt? Jeg begynte å se de første damsneglene da det var mer knæsjrosa på dråpetesten enn høyeste nitrittfargen på plansjen, så det var over 1.
Noen snegler overlever det meste. Med oppimot 5 i ammoniakk, og deretter høy nitritt, under innkjøring så overlevde både skivesnegler og toppluesnegler her hos meg. Ikke enkle å bli kvitt de pestsneglene gitt.

Så bra at cryptoen kommer tilbake allerede! Artig plante.
NO2 = 0,05
NO3 = mellom 1 og 5 (bare jeg som syns det er vanskelig å plassere fargen iblandt?)
KH = 2
pH = 7

Jeg har dessverre ikke test for GH. Det skal bestilles, sammen med nytt testsett for de andre vannverdiene, siden det strengt tatt har gått ut på dato. Litt håpløst å ikke vite GH, men jeg håper jeg er innafor på det jeg skal ha i dette akvariet.

Tigerreker skal ha
pH 6,0-7,2
GH 1-10

Boraras brigittae skal ha
pH 4-7
GH 0-5

Som sakt vet jeg ikke GH, men pH er innafor og ligger heller mot 6,5 enn over 7 (igjen, jeg syns det er vanskelig å bestemme akkurat hvilken farge dråpetesten havner på). Jeg vil tro GH også er innafor på bakgrunn av de verdiene jeg vet, men det bør selvfølgelig testes skikkelig.
Tipper du bruker en pH 3-9 test eller noe sånt ? Den har alt for dårlig oppløsning, så hvis du skal kjøpe nytt lønner det seg å kjøpe JBL's pH 6-7.6. Da får du mye mer nøyaktige verdier.

Hvis du har "offentlig" kranvann, er sikkert GH innenfor det akseptable for de artene du nevner. Brønnvann kan imidlertid være noe annet...og hardere.
SilverShaded
Tipper du bruker en pH 3-9 test eller noe sånt ? Den har alt for dårlig oppløsning, så hvis du skal kjøpe nytt lønner det seg å kjøpe JBL's pH 6-7.6. Da får du mye mer nøyaktige verdier. Hvis du har "offentlig" kranvann, er sikkert GH innenfor det akseptable for de artene du nevner. Brønnvann kan imidlertid være noe annet...og hardere.


Ja, det er JBL test og den går vel fra 3-9 ja. Finnes det bedre? Jeg har irritert meg grønn over hvor unøyaktig den er. Det er dette jeg har. Det er offentlig ja, så vil tro det er greit.

Jeg har litt lyst på snegler også da, men det blir litt mer på grensa. Jeg har forsåvidt en sulle og en sebrasnegle i det andre akvariet mitt (som ble med på flyttelasset), og de ser ut til å trives og har ikke fått dårlige skall, men jeg tviler på at verdiene er helt rett for dem.
Ja, som sagt har JBL også en test som kun måler i området pH 6.0 - 7.6. Mye mer nøyaktig, 3-9 gir bare "en viss ide".
SilverShaded
Ja, som sagt har JBL også en test som kun måler i området pH 6.0 - 7.6. Mye mer nøyaktig, 3-9 gir bare "en viss ide".


Da blir det mer nøyaktig pH-test når jeg bestiller refil til resten

Nitritt har vært på null både i går og i dag, så etter jobb i dag bytta jeg 20 liter vann (vil tippe det var 30 liter vann i akvariet, litt mer nå) og satte oppi 3 amanoreker og 10 sandsnegler. Håper amanoene vil jobbe litt med algene, for det har kommet en del alger oppi der :/

Men det betyr at jeg kan kjøpe reker og småfisk Juhuu!
Spiser sandsnegler alger?
Sandsneglene mine holder seg mest på glasset og oppå sanda. Jeg har opplevd tidligere at masse sandsnegler kom opp av sanda pga plutselig dårlige vannverdier, men disse er annerledes. De går og beiter på glasset? Beveger munnen frem og tilbake og gnager, og algene dom kom under innkjøring er nesten borte. Har de bare funnet ut at algespiser er kulere enn sandsnegle når det sikkert er lite mat nedi sanda?
Tilfeldig bekjentskap
© Per Christian Osa
Reklame for plussmedlemskap