Sør-amerika i fokus

Hei,

Her kommer det etter hvert bilder og video fra det jeg driver med innen akvaristikken.
Hovedinteressen pr i dag er rokker, jordetere, maller, og diverse annet spennende fra Sør-Amerika.

Starter tråden med å legge ut en oppskrift på rokkefôr...
Som kjent blir jo disse fiskene relativt store og trenger mye mat, så det koster... Er derfor hele tiden på utkikk etter fine, billige, og gode fôrkilder, og nylig kom jeg over noe helt genialt. Fant nemlig frem til en gjeng som hvert år mellom 20. september og 10. oktober fanger og selger Lågåsild fra Mjøsa!

En kjapp tur til Lillehammer resulterte da i 42 kilo sild og full fryser (betalte kun 1300,-). Det meste lagrer jeg som hel fisk, noe har jeg kappa opp i biter og porsjons pakka, og resten er malt opp og brukt som hovedingrediens i oppskriften, som altså består av følgende:

Lågåsild: 1300 gr
Reker: 850 gr
Blåskjell: 600 gr
Carnivore pellets: 30 gr
Spirulina: 20 gr (masse makro og mikronæringstoffer)
Agar-agar: 25 gr (bindemiddel)

Pakket i 1 liter`s poser med ziplock = 12 poser.

---------------------------------------------------------------

I utgangspunktet kunne man jo fôra med de forskjellige emnene hver for seg, hvilket jeg forsåvidt også gjør, men så har det seg jo slik at noen av rokker er ganske enspora i matveien... da er fint å lage en blanding som dette, slik at også de sære individene får en variert kost. Alle her liker nemlig reker, og så lenge nettopp reker er 1. eller 2. ingrediens så har jeg alltid fått alle rokkene til å spise det jeg lager.


Porsjonspakker med oppkappa lågåsild, og hel sild. Har i tillegg tatt ut rogna av de jeg har malt opp, og denne falt tydeligvis i smak hos diverse Geophagus og Retroculus.
Noen bilder fra akvariene...

1. Retroculus lapidifer
2. Geophagus proximus (7-8 år gamle)
3. Hydrolycus tatauaia og Pseudacanthicus leopardus
1. Semaprochilodus taeniurus
2. Myleus rubripinnis "luna"
1. Geophagus dicrozoster
2. Geophagus altifrons
3. Potamotrygon leopoldi
Flere av Retroculus lapidifer har nå begynt å farge ut! De er omkring 10-12 cm lange og relativt unge, så regner ikke med noe action der med det første, men artig å se.
Mener faktisk å huske at Thomas Weidner nevnte noe (i et akvarieblad jeg har) om at de ikke er kjønnsmodne før de er minst 2 år gamle og da gjerne 20 cm lange... kan være jeg husker feil.

Leste forøvrig nylig at en Brasiliansk forsker (S.S.Moreira) i 2002 undersøkte mageinnholdet i Retroculuser fra flere forskjellige elveløp, og fant ut at 50-99% av innholdet bestod av mygglarver (altså diverse chironomidae). Da passer det jo fint at jeg nettopp har vært på Åleds Akvarium i Sverige og kjøpt 720 pakker med røde mygglarver..

Dette er faktisk den eneste røde myggen jeg rører (ved siden av Ocean nutrition sine). I motsetning til blant annet Fina fisken og Akvarieteknik sine mygg (som etter det jeg kjenner til fanges i forurensede dammer i nærheten av områder der det drives med jordbruk/husdyrhold),- så har Åleds-myggen en fisk rødfarge, fanges fra rene dammer, lukter ok, inneholder lite vann, og fremfor alt så har jeg aldri funnet fremmedlegemer i dette fôret, som fjær, småfisk, hår, og muggklumper etc. Har fôret med Åleds-myggen i 20 år, så har vært borti noen pakker, og det er ingen tvil om at dette er prima.
Her var det mye spennende lesing og flotte fisker. Hvordan synes du jordspiserne er i temperamentet?
R.lapidifer har ingen problemer med å beskytte eventuelle ressurser (fine standplasser, eventuelle midlertidige partnere) mot andre artsfrender, men har aldri sett de jage eller true andre arter av ciklider. De viker i alle tilfeller unna om det finnes antydning til konflikt. Men dette er riktig nok første gangen jeg holder denne Retroculusen, og de er fortsatt unge. Så dette er jo bare mine observasjoner hittil.

Har tidligere hatt fullvoksne R.xinguensis med egg og yngel, og disse var for øvrig heller ikke noe særlig tess ovenfor andre jordetere (Geophagus), foruten akkurat under egglegging. De var også relativt flinke til å holde andre ciklider unna redet sitt i starten, men jeg kunne likevel tydelig se at det ikke var mye som skulle til før de ble på vikende front... jeg måtte faktisk ta ut eggene og klekke de i et eget kar - de gangene de lekte.
Så ut i fra min erfaring med R.xinguensis så kan det nok virke som det beste er å holde disse fiskene i grupper, som eneste ciklide i akvariet for optimal trivsel, spesielt om man ønsker å få til lek/yngel. De bør uansett ikke holdes med andre ciklider som er utpreget territorielle. Geophagus dicrozoster, G. altifrons, G.brachybranchus, og diverse Guianacara er eksempler på jordetere som i utgangspunket kan bli for tøffe for Retroculus. Men det er jo flere faktorer som spiller inn, som størrelse på akvariet, individuelle forskjeller på fiskene, oppbygging/batymetrien osv..
Her ser du den ene hunnen som forsvaret ei leksgrop mot en nærgående gruppe G.proximus. Hun gjør en god jobb tatt forholdene i betraktning, men dette var altså R.xinguensis på sitt mest iherdige kort tid etter eggene var lagt. Sammenlignet med de fleste andre jordetere jeg kjenner til så er dette veldig tamt.

Fungerte ikke å legge videoen i innlegget så her er linken
Bilde 1: Brachyplatystoma juruense.
Denne ble kjøpt i Sverige for et par år siden til 1500,- Fantastisk fin fisk. I følge litteraturen så ligger denne stort sett bare stille og venter på at byttet skal komme nære nok (ambushpredator). Den jeg har derimot er aktivt fremme når jeg er i rommet, og den er veldig på hugget ved fôring (søker rundt i hele karet). Her får den lågåsild, krøkle, reker, mysis, og hjemmelaget kjøttmix med spirulina.


Bilde 2: Boulengerella lateristriga.
Veldig territorielle ovenfor andre av samme art etter min erfaring, men ellers fredelig mot annen fisk - som ikke er små nok til å bli spist.

Bilde 3: Erythrinus erythrinus.
Denne har jeg vært på utkikk etter helt siden jeg så den første gangen på lista til Jeff Rapps (tangledupincichlids.com) for et par år siden. Og nå endelig fant jeg den på lista til Imazo! Kostet 350,- Jeg kjøpte to stykker og putta de i henholdsvis en 700 -og en 500 liter. De er overraskende aktive og spiser hittil reker og Tetra discus bits.
Dette er visstnok den minste og fredeligste typen av fiskene som går under kallenavnet "wolf fish"..
Tre bilder av Potamotrygon magdalenae/reticuluata.

Kjøpte et par av disse i Sverige for noen måneder siden... og tross størrelsen (ca 13-14 cm) så har hannen allerede fullt utviklede "claspers". Ser 100% kjønnsmoden ut i mine øyne... De var litt tynne når jeg kjøpte de, og "hoftebeina" på hunnen var synlige, men her har de fått mygglarver og mysisreker 3-4 ganger om dagen i lang tid... så begge er blitt tykke og fine. Dette er jo en type som er kjent for å være vanskelig å ha med å gjøre, men jeg er overbevist om at de ikke er noe verre en diverse andre typer... har en teori om at det har mest å gjøre med forfatningen de ofte er i når de ankommer grossistene og private akvarister - som følger av dårlig håndtering under transport fra fangsområdene... dette på bakgrunn av diverse tråder og artikler jeg har lest på andre nettsteder.

Disse rokkene er forøvrig de mest aktive jeg har vært borti... ikke bare skanner de bunn, de er i tillegg veldig aktive omkring røtter og pumper, og i de frie vannmassene.
Et par bilder av noen Corydoras sterbai f1 yngel.

Har aldri drevet noe særlig med Corydoras... aldri hatt veldig fokus på den typen fisk, men likevel har jeg alltid hatt en gjeng eller to gående med diverse jordetere. For noen måneder siden flytta jeg gjengen med sterbai for seg sjøl, av div grunner, og ikke lenge etterpå begynte de å legge egg som bare det. Plukka ut 40-50 stk og putta de i et klekkeri... bildene forteller resten.

De fôres med frossne artemia naupiler og nå litt Tetra discus bits.
Bilde 1: Chaca chaca.
Har hatt dette paret i 3-4 år. De går for seg selv i en 115 liter og får maten sin via en plantetang (reker og lågåsild i hovedsak). Disse ligger nedgravd i sanden hele dagen og jeg er nødt til å vifte med maten foran snuta dems for å få i de noe som helst. Paret har faktisk lekt og lagt egg en gang, men det gikk dessverre skeis i klekkeriet.

Bilde 2: semaprochilodus taeniurus.
Flott søramerikansk tetra som er avhengig av mye grøntfôr. Her er det mygglarver på menyen til en forandring.

Bilde 3: Retroculus lapidifer.
Blir finere og finere....
Bilde 1: Potamotrygon histrix.
Hanne på litt over 20 cm, men fult utviklede "claspers".

Bilde 2: Potamotrygon histrix.
En stor hunne jeg kjøpte i Tyskland for noen år siden... Hun er et sted mellom 35 og 40 cm i disken.

Bilde 3: Potamotrygon histrix og leopoldi.
Ivrige på hjemmelaget mix (oppskrift i første innlegg).
My flotte fisk den oppskriften du har laget du skal jeg prøve når det nye 2000l rokke kare mitt er opp å går. Et spørsmål er på jakt etter lepordi rokker 2 par, hvilken plass kjøpte du din i Tyskland?
Tre av leopoldiene er kjøpt på Åleds Akvarium i Sverige (en time fra Gøteborg), mens den fjerde ble kjøpt fra en privatperson i Stockholm. Av de butikkene jeg har vært innom i Tyskland så er Zoo Zajac (Duisburg) den som har hatt desidert best utvalg av rokker. Hadde en leopoldi på ca 15 cm til 5-6000,- sist jeg var på tur, men så ingen på lista dems nå.
Har vært i de dyrebutikene selv i tysklan, trur jeg var 5-6 timer på zoo Zack bare å se å handle ting men utvalget var bare vanlig motoro når jeg var der, bor i stavanger veldig lang kjøre tur må evt bestile fisk, skal ikke du få noen pups snart som jeg kan kjøpe er vell kjøns modne dine nå
Kun vært på Zajac to ganger, begge gangene hadde de godt utvalg. Men det varierer sikkert veldig der å. Var der jeg kjøpte den eldste histrixen jeg har
Forøvrig hadde de falkneri, reticulata, leopoldi, schroederi og to varianter av motoro på Åleds Akvarium sist jeg var der... for noen måneder siden.

Jeg har to stykk leopoldi hunner som er 4-6 år gamle hvis jeg ikke husker feil... de er sikkert kjønnsmodne, men de to hannene jeg har er fortsatt for unge... så blir ikke pups der med det første.

Når det gjelder histrix så har jeg kjønnsmoden hann og hunn, men har ikke fått anledning til å sette de sammen enda pga. annen fisk i akvariene.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap