Plasking i vann (side 2)

Tante Astrid
Begge plantene du har tar først og fremst næring fra vannet og ikke substratet så de vokser like greit som flyteplanter. Blir det for mye flyteplanter så plukker du bare ut så mye som trengs. Overskuddet kan du selge eller gi bort om du vil. Foruten gjødsel til plantene så er det vanligvis ikke nødvendig å tilføre noen andre tilsetninger før det er et reelt behov for det. For eksempel så har de færreste behov for vannforbedringsmiddel, men jeg noe i vannet som får fiskene til å klø ved vannbytter så jeg tilsetter dette likevel. Vannforbedringsmiddel fjerner klor og tungmetaller fra vannet. Selv om vennverket mitt ikke tilsetter klor og det ikke er noe som tilsier at det er tungmetaller i det heller så hjelper det på kløen så da bruker jeg det. Har fiskene behov for et surere og bløtere vann, eller hardere og mer alkalisk enn det som er i kranen så tilsettes stoffer for å regulere det. Ingen grunn til å kjøpe alt mulig rart før det er behov for det altså. Unntaket er selvfølgelig de viktigste vanntestene som alltid bør være i hus og muligens eshas medisiner som er vanskelig å få tak i annet enn på nettbutikker og som kan være greit å ha liggende om sykdom skulle bryte ut.

Så gjødsel til plantene trengs altså?
Vel, de tøffeste kan overleve uten plantegjødsel selv om de kan bli litt stusslige å se til. Noen av de seintvoksende som anubias og javabregne har også greid seg godt uten gjødsel her hos meg, men de fleste andre planter, spesielt de rasktvoksende og de mer krevende, behøver litt ekstra næring for å få god vekst og se sunne og friske ut. Som du ser så er det ikke nødvendig å dosere fullt så det behøver ikke bli så dyrt heller. En fjerdedel av anbefalt dose holder hos de fleste, ihvertfall til å begynne med. Unngå de som er tilsatt nitrat og fosfat, det produserer fiskene dine nok av. Slik gjødsel er først og fremst beregnet på planteakvarier med lite eller ingen fisk i.
Tante Astrid
Vel, de tøffeste kan overleve uten plantegjødsel selv om de kan bli litt stusslige å se til. Noen av de seintvoksende som anubias og javabregne har også greid seg godt uten gjødsel her hos meg, men de fleste andre planter, spesielt de rasktvoksende og de mer krevende, behøver litt ekstra næring for å få god vekst og se sunne og friske ut. Som du ser så er det ikke nødvendig å dosere fullt så det behøver ikke bli så dyrt heller. En fjerdedel av anbefalt dose holder hos de fleste, ihvertfall til å begynne med. Unngå de som er tilsatt nitrat og fosfat, det produserer fiskene dine nok av. Slik gjødsel er først og fremst beregnet på planteakvarier med lite eller ingen fisk i.

Skjønner. Tusen takk skal du ha!
Var på City Syd i dag for å se på priser på testsett. I forhold til antall tester det er angitt å resultere i, må jeg innrømme at det er svært rimelige greier. Den billigste - den dekket bare pH - mangler jeg 69 NOK på. Jeg burde spurt meg for om hvorvidt dyrebutikken hadde anledning til å teste vannet i akvariet mitt, men hodet mitt fungerer ikke skikkelig i dag - noe influensa-lignende som ligger på lur, tipper jeg - så det glemte jeg selvfølgelig. Det blir å huske til i morgen, sammen med å sjekke priser på plantegjødning.

Du verden, jeg begynner å innse at akvarium kan være krevende greier hvis man gjør maksimalt utav det!
Kan forresten legge ut bildene nå.
Vel, lenge siden sist jeg la ut noe nå. Det fungerte ikke så godt med vanlig blogg, heller. :P I dag skiftet jeg rundt halvparten av vannet. Av en eller annen grunn ble jeg plutselig kjempeopptatt ikke lenge etter at jeg oppdaget at ciklidene mine var syke. Nå er dessverre begge to borte, men de andre fiskene ser ut til å ha det bra. Det er bare molly-jenta som virket litt daff i dag og ikke så lysten på mygglarver. Jeg må følge litt med og se om hun bare var mett eller om det er noe mer alvorlig.

Så ja, jeg har fanget mygglarver i dag. Jeg var først på den nærmeste dammen, trosset gammel maurfrykt og la i vei opp skråningen til skogen bak huset. Den dammen var dasjø uttørket, så jeg gikk langs veien og inn i en annen skog på den andre siden av veien til en annen dam, den pappa stort sett tenker på når det er snakk om mygglarver. Der plumpet jeg som liten. Jeg husker jeg fant en mygglarve i trusa etterpå. Uansett, denne dammen var det liv i, til de grader. Drøss med mygglarver, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg fisket en vannløper også. Jeg tror fiskene mine er litt for små til å spise den, så jeg har litt lyst å se om den klarer seg i akvariet. Er det noen som vet hva disse krabatene spiser?

Jeg fikk også noen vårlarver og en racer av en vannkalv i håven. I tillegg har jeg fått diverse små og litt større larver med mange morsomme farger. Jeg har, så vidt jeg vet, en rød en (rød mygglarve?), ihvertfall en hvit som ikke er hvit mygglarve (jeg pleier å få flere, så det er sikkert noen til blant bunnfallet) og iallfall to lysegrønne larver. I tillegg har jeg fått en myriade av de bittesmå, runde knottene som er helt umulige å unngå når man fisker i myrvann. Kan dette være cyklops? Lever de sammen med mygglarver? Kanskje daphnia også, det var litt algeoppsamlinger i dammen, men jeg synes liksom ikke de var tallrike nok. Ikke for det, de er supermange. Og litt lyst rødbrune i farge. Alle tips til hva dette er, mottas med takk.

Nå er planen å fryse fangsten, etter å ha funnet ut hva jeg faktisk har fanget. Jeg har fått tips til litt forskjellige måter å gjøre dette på, mulig jeg skal prøve litt forskjellige måter også. Er det flere der ute som fryser ned fangsten sin? Hvilken fremgangsmåte bruker dere?
Slik går det altså med hun som liksom skulle blogge. Javel ...

Tre av fiskene har dødd. Alle av forskjellige årsaker, med forskjellige symptomer. To av dem har jeg ingen anelse på, og den siste mistenker jeg bukvannssott (er det det det heter? Skal sjekke etterå). Ingen skal komme her og si sommerfuglciklider er skjøre, for det er en sommerfuglciklide jeg har igjen nå, sammen med en ancistrus. De har altså klart seg bedre enn seilfinnemollyene, som jeg fikk anbefalt som nybegynnerfisker. Ettersom seilfinnemollyene er borte, har jeg droppet salt i akvariet. Jeg skiftet ca. 1/3 i dag og fylte på med vann uten salt. I tillegg har jeg fått tak i plantegjødsel etter anbefaling fra Tante Astrid, uten natrium og fosfat, og jeg har kjøpt et termometer som jeg skal sette i akvariet neste gang jeg drar oppover (antakelig mandag), som skal hjelpe meg å bestemme temperaturen bedre.

I dag senket jeg temperaturen et par hakk, og fordi pappa er på ferie og ikke kan mate de for meg, fikk de en stor porsjon levende mygglarver som kan holde seg til mandag. Regner med at jeg kommer til å bli noen dager når jeg drar oppover, både pga. fiskene og fordi jeg har andre ærend der oppe.

I tillegg har jeg gitt opp å holde hydrocotylen nede med stein, og jeg har også fisket ut noen stilker. Hydrophilaen har masseprodusert seg. Jeg har knepet av lange, bladløse stilker regelmessig og delt enkelte stilker i to på midten for å få flere planter. Dette gjør jeg alltid i forbindelse med skifting av vann, for å unngå å stresse fiskene for mye. Det har også kommet en forsyning salvinia natans inn i akvariet, som jeg nå selger første overskuddslager av.

Selv om den siste sommerfuglcikliden er i live, ser den litt pjusk ut. Jeg håper fjerning av saltet vil få den til å føle seg bedre. Heldigvis viser den ingen tegn til forverring, så situasjonen ser stabil ut.
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap