Flere typer coryer i samme kar?

Jeg kjenner ikke til Corydoraser så veldig godt, men er det slik med dem som med L-mallene at enkelte av typene kan være i samme kar uten at det er fare for at dem krysser hverandre og lage uekte raser?
Eller er det en viss fare for at alle kan få avkom med hverandre, uavhengig av type Cory?
Det ER en viss fare for at ulike Corydoras-arter kan krysses med hverandre. Senest i går leste jeg i et innlegg på PlanetCatfish forumet (internasjonalt) en link der et helt hybridkull var vokst opp hos en akvarist i Polen. Kryssningene i dette tilfellet var C. sterbai og C. melini. Så jeg har litt ferskt i minnet hvor fort gjort det kan skje. Det var overraskende å lese at to så totalt ulike arter faktisk har lekt og fått avkom! Det er litt uvanlig.

Faren for kryssninger er aller størst når man har to litt like arter i samme kar, f.eks. to arter med samme svarte ryggstripe og/eller samme svarte øyemaske.
Ennå større fare for kryssninger er det når man har en eller to av hver art bare, og flere arter sammen på det viset. Ikke mange av noen art, bare en eller to og så måke dem sammen med andre arter Corydoras. Da ber man om trøbbel, for der er risken veldig mye større.
Det aller beste er å droppe dette med å holde bare en, to eller tre pr art, og heller ha f.eks. 10 stk av SAMME art i karet.

"Natural species is a history of Nature, hybrids are just whims of Man"

Det er rett og slett en skam å skape hybrider. Man må tenke lenger enn sin egen nese.
Det er sant at uhell kan skje, som f.eks. det tilfellet med den polske akvaristen ovenfor. Det var to utseendesmessig svært ulike arter som hadde krysset seg der, faktisk. Utrolig nok. Men jeg kan ikke polsk og fikk ikke lest i den polske linken om det var et tilfelle av å holde f.eks. en enkelt C. sterbai og en enkelt C. melini sammen.

Men man kan i det minste unngå det der man kan, ved å f.eks. tenke over hvilke arter man har, og ikke sette de som ligner mest i samme kar fordi det øker sjansen. Samme med å ikke ha for få av hver art og flere enkelt-individer av arter sammen.
Det aller sikreste er selvsagt å holde bare en art pr akvarium, men det er ikke alltid så lett. Man vil jo gjerne samle litt Jeg har ofte arts-kar, men kan også finne på å sette sammen to arter. Da velger jeg alltid så to ulike som mulig, og det er alltid begge kjønn tilstede hos begge arter. Sånn at manko på eggstinne hunner hos den ene arten, ikke fører til at de forsøker å leke med hunner av den andre arten.

Også følger jeg med, selvsagt!(i de karene jeg har mer enn èn art)
Hadde jeg sett minste tegn til lek på to arter, så hadde jeg skilte dem straks. Foreløbig har jeg kun sett det en gang, et tilfelle der egg var blitt med i mosen over i et annet kar, slik at et par C. metae yngel vokste opp sammen med C. oiapoquensis. Da yngelen ble gammel nok og kjønnsmoden, forsøkte den ene av dem (en hann) å blande seg i leken en gang da Oiapoquensisene lekte og la egg. Den unge Metae-hannen la seg etter Oiapoquensis-hunnene som bare det. Jeg fjernet Metae ungfiskene på flekken...! Nå ville uansett ikke Oiapoquensisene ha noe med fremmedkaren å gjøre under leken, det så jeg, men man tar ikke sjanser, så ut med de.
Takk for informativt svar Mona

Men det er ikke slik i "Cory-verden" at det er ulike artstyper slik som det er i "L-malleverden", hvor man har f.eks Hypancistruser som ikke vil krysse seg med Hemiancistruser etc?

Jeg har ikke så mange Coryer, men jeg har noen få Pygmecoryer i en 90L (som gledeligvis hadde lagt egg og hvor det har vokst opp yngel uten at jeg visste det...det var veldig artig, men det er en annen sak )

Kan det gå f.eks sammen med Aeneus, Panda eller Adolfi i dette karet, selv om Pygmeene er der? Ikke sikkert at Pygmeene vil blande/krysse seg med noen av disse, ettersom størrelsen på dem er ganske forskjellig.

NB: Jeg skal skaffe flere Pygmeer, men dem er ikke så enkelt å få tak i
iTetra
Men det er ikke slik i "Cory-verden" at det er ulike artstyper slik som det er i "L-malleverden", hvor man har f.eks Hypancistruser som ikke vil krysse seg med Hemiancistruser etc?

Men det du gir som eksempler er jo noe helt annet De har ikke felles artsfamilienavn engang, de L-mallene du nevner. Dette betyr at de er fjernere i slekt. Men alle Corydorasene er jo Corydoras, for å si det sånn! Altså samme artsfamilie, derved mye mer nært beslektet enn to L-maller av to ulike artsfamilier.

En Aspidoras, Brochis eller Scleromystax ville sannsynligvis ikke kunnet krysse seg med en Corydoras, for da begynner slektskapet å bli såpass fjernt igjen. Alle tilhører Callichthyidae, men de er ulike genus (slekter).
iTetra
Men det er ikke slik i "Cory-verden" at det er ulike artstyper slik som det er i "L-malleverden", hvor man har f.eks Hypancistruser som ikke vil krysse seg med Hemiancistruser etc?


mona o
Men alle Corydorasene er jo Corydoras


Scleromystax barbatus het inntil 2003 Corydoras barbatus (litt upresist), og nå arbeides det med å splitte Corydoras opp i nye slekter. Det nevnes så mange som 8-9 stk.

Eg nekter å tro at mine C. robineae og C. sterbai begge er "Corydoras"; kanskje ingen av dem er det.
Inntil man vet mer må man selvsagt være forsiktig, men eg hadde ikke vært skeptisk til å holde disse artene sammen når det gjelder krysningsfare.
Donald
.... og nå arbeides det med å splitte Corydoras opp i nye slekter. Det nevnes så mange som 8-9 stk.

Ja, jeg har hørt rykter om at det burde gjøres, men ikke at det allerede er i gang et arbeide...? (men nå har jeg ikke lest noe akvariestoff på et halvt år så...)
Hvor har du lest at det allerede har begynt? Spennende. Er det noe sted jeg kan lese om det? Planetcatfish e.l? Helst ikke noe vitenskaplig nettside, jeg orker ikke tråkle meg gjennom drøssevis spaltekilometer for å finne det jeg vil vite...

Donald
. ........... Eg nekter å tro at mine C. robineae og C. sterbai begge er "Corydoras"; kanskje ingen av dem er det.

Pøh, det sier du bare fordi du nå har hørt ryktet om det ovenfornevnte :p

Vitenskapen har nå en gang satt dem i samme familie, og der har de vært i årevis. Jeg vet ikke helt om du er bedre istand til å fastslå slikt som hvem som er i slekt og ikke enn en ichtyologist?
Inntil noe annet er bevist, så velger jeg å tro på det som nå engang er fastslått. Det blir for mange surrete teorier i omløp ellers. Det blir for dumt om alle amatører skal gå rundt og tro de vet bedre enn vitenskapens menn (og kvinner). Det gidder jeg ikke bruke tid på ihvertfall Det er altfor mange tilfeller av overraskende resultater når DNA testing er gjort. To arter som tilsynelatende er nært beslektet pga farge og mønster, kan være fjernt fra hverandre, da det er andre grunner enn slektskap som er årsaken til at evolusjonen har gitt to ulike arter samme fargemønster (predatorenes valg av byttedyr f.eks.).

Men det skal helt klart bli spennende å se hvilke slekter som ender opp under paraplyen Callichtyidae! Bare håper det ikke tar flere år...!
Markos Alexandrou har jobbet med å bl.a kartlegge slektskapet innen Callichtyidae'ne, og resultatet av arbeidet ble "offentliggjort" i januar i år, det står litt om det her. Du kan sikkert sende en mail til Kim eller Ian for å få papirene tilsendt Mona.

Nå er jeg ingen stor ichtyologist men som jeg tolker stamtreet er f.eks C. caudimaculatus nærmere beslektet med panda enn guapore. Guapore står nærmest hastatus av alle ting

Plussmedlem
...og jeg som var så sikker på at Guapore og Caudimaculatus var ganske nært beslektet! Og med Corydoras panda? De er ikke akkurat veldig like Og Guapore nærmest Hastatus... ja, man hører mye rart, men også svært så intressant
Det er jo noe logikk inne i bildet også, f.eks condiscipulus som går i flokk med oiapoquensis i naturen, hadde de vært nært beslektet ville det jo blitt en og samme art over tid.

Condiscipulus er derimot nærmere beslektet med bl.a spilurus, CW006, robineae, gomezi, imitator og brochis splendens. Oiapoquensis står nærmere sterbai, loxosonus, adolfoi m.m. Donald, forholdet robineae/sterbai burde dermed i teorien være like trygt som condiscipulus/oiapoquensis tror jeg
"..... The long hooked snouted species are the true Corydoras and all the others are close relatives.

The whole family Corydoradinae is in need of a serious revision to place all the relative species into there own genetic groups. This sounds simple enough, but it is going to take a lot of time and hard work for someone.
"

Sitat fra Ian Fuller i tråden på Corydorasworld

Slik jeg forstår akkurat det siste der, så er det ikke noe som er helt bestemt ennå? Det vil ta tid og arbeid, skriver han...? Skal jeg forstå det sånn, at det er foreslått (av Markos) å dele Corydoras opp i flere? Et nytt slekts-tre av Corydoras er opprettet av Markos, som erstatter et fra 2003 av Britto?

Men det kan bli spennende å se hvor mange år det tar da, før noen kaster seg over det og får delt Corydoras opp i flere familier og gitt nye navn til kanskje hundrevis av arter...
Det første i sitatet mitt tilsier jo at alle kortsnutede Corydoras vil få nytt navn, ettersom genuset Corydoras visstnok "tilhører" de langsnutede, siden C. geoffroy var det aller første eksemplaret og det som ble brukt for å opprette Corydoras til å begynne med (for over 200 år siden, i 1803).

DET hadde vært helt merkelig, å plutselig ikke skulle bruke Corydoras lenger på de fleste av fiskene mine!

Jeg har sendt mail til Ian for å se om jeg kan få papirene sendt over som pdf dokument. Men skal jeg dømme etter det første innlegget i den tråden på Corydorasworld, som er sitat av de vitenskapsmennene som har skrevet dokumentene, så vil jeg ikke forstå en dritt av det. Det vitenskapspratet ligger litt over de fleste av oss "vanlige" akvarister. Ser at Frank Falcone slet litt med å tolke det også
Plussmedlem
mona o
"..... The long hooked snouted species are the true Corydoras and all the others are close relatives.


Det der reagerte jeg på også!

Ooops, nå har jeg plutselig bare et par arter Corydoras...
Her er forresten en nettside som omtaler akkurat den vitenskaplige artikkelen vi snakker om nå.
For en stund tilbake pratet jeg med Ian og Markos på mail, det er ganske omfatende all den forskningen som har blitt gjort. Det blir nok mye forandringer på familie treet til corydoradinae som vi kjenner i dag, regner jeg med. I dag så består familietreet av Corydoradinae så ned til corydoradini og aspidoradini, under corydoradini, har du corydoras og brochis. Under Aspidoradini ligger Aspidoras og scleromystax. Som Donald skriver så kan det komme flere familie grener og omstokninger innen familiene som vi kjenner i dag.
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap