Går innkjøring av filter fortere med høyere temperatur?

Hmm, kom på en ting jeg ikke ser nevnes i forbindelse med innkjøring av nye filtre fra skrætsj. Det er jo bakterier vi snakker om som skal multiplisere seg så fort som mulig. Da må jo temperatur i vannet ha mye å si? Et kar som kjøres inn med 20 graders vann må vel nødvendigvis bruke mye lengre tid på å kjøres inn enn ett som holder 32 grader?

Bør man da bare skru opp varmekolben på maks når man kjører inn filtre? Eller har det minimal betydning?
Kan ikke si meg annet enn enig med det du skriver.

Vet ikke om det har blitt forsøkt med litt ulike temperaturer. Men opp til en viss grense bør høyere temperatur bety hurtigere innkjøring.
I et utenlandsk forum, befolket av flere hardcore-specialister på vannkjemi og biologi, har jeg fått mange interessante svar på mitt spørsmål om filterbakteriers overlevelsesevne og aktivitet i svært surt (akvarie)vann.

Det vil føre for langt i denne omgang å gå inn på dette nå, men en av artiklene som det refereres til er:

Grunditz / Dalhammar
Development of Nitrification Inhibition Assays using pure Cultures of Nitrosomonas and Nitrobacter
Departmement of Biotechnology, Royal Institute of Technology,
Stockholm – Schweden 20.05.1999 / 17.04.2000


Et utdrag fra "Abstract" til denne artikkelen:

"Restricted requirements for nitrogen reduction at wastewater treatment plants have increased the need for assays determining the inhibition of nitrification. In this paper, two new assays studying ammonia oxidation and nitrite oxidation, respectively, are presented. As test organisms, pure cultures of Nitrosomonas and Nitrobacter isolated from activated sludge are used. The assays are performed in test tubes where the bacteria are incubated with the compound or wastewater to be tested. The nitrification rate is measured during 4 h and compared with reference samples. The test organisms were characterised with respect to temperature, pH and cell activity. Optimum temperature was 35°C for Nitrosomonas and 38°C for Nitrobacter; optimum pH was 8.1 for Nitrosomonas and 7.9 for Nitrobacter. There was a linear relationship between the nitrification rate and the cell concentration in the studied interval. The cell activity decreased slightly with storage time. A significant level of inhibition was calculated to 11% for the Nitrosomonas assay, and to 9% for the Nitrobacter assay. "

(Uthevingen gjort av meg)

Dette sier ikke spesifikt at bakteriene formerer seg best under de nevnte forhold, men under hvilke forhold deres aktivitet/effektivitet var størst.
Men det er vel ikke unaturlig å anta at også bakterienes egen formering er størst under slike forhold, da en bakteriekulturs effektivitet jo også i stor grad vil avhenge av kulturens egen evne til å vokse ved å reprodusere seg selv, og erstatte elementer som faller fra.

Nå er det jo i akvarie-filter også, noen sier i større grad, andre bakterier enn Nitrosomonas og Nitrobacter som i stor grad deltar i de kjemiske prosessene, men dette gir i alle fall en indikasjon. Om andre viktige bakterier har akkurat de samme verdiene som optimale, er lite sannsynlig, da det nok alltid vil gro opp bakteriestammer som passer til de forhold som faktisk er i karet.

Det hadde vært interessant om du prøvde å måle fortløpende hver dag utviklingen av nivåene på ammonium /ammoniakk, nitritt og nitrat i et kar med temperatur på ca 35 grader og en pH på ca 8. Så fikk vi en indikasjon på om slike forhold "speeder" opp prosessen.
Så kunne du ta en "follow-up" undersøkelse noe senere, når karet er i drift, for å se om slike forhold faktisk har ført til at alle prosesser går som ønsket, ikke bare om Nitrosomonas- og Nitrobacternivået er stort nok.
Vi lærte hvertfall i heimkunnskap at de fleste bakteriene ville ha rundt tredve grader i vannet. så det hjelper kanskje å skru opp tempen litt, tipper jeg.
Det vil ihvertfall forklare hvorfor akvariet mitt, som stod til innkjøring den varmeste perioden i sommer, var ferdig innkjørt på færre enn 10 dager. Romtemperaturen lå da på ca 30 grader, stort sett hele døgnet.
God ide - men går dette greit også for plantene som er i akvariet i innkjøringsperioden?
Kommer vel an på plantene vil jeg tro. Ikke alle som liker så høy temperatur, men mange takler det greit.
sessan
God ide - men går dette greit også for plantene som er i akvariet i innkjøringsperioden?


Man bør kanskje tenke seg om litt for plantenes del. En del planter liker ikke temperaturer over 30°C.

Jeg merker at f.eks. Hydrocotyle leucocephala, som ellers i året gror som ugress og kupper et helt akvarium på et par måneder, mistrives om temperaturen ligger over ca 26°C over lengre perioder. Dette ser jeg tydelig i sommerhalvåret, da denne planten gjerne halveres pga økt varme. Så fort høsten kommer, setter den fart igjen.

Men ellers har jeg lest denne tråden med stor interesse Tror jeg skal prøve å sette varmekolbe i den ene nye 160 literen min under innkjøringen, stille den på kanskje 29°C og se hva som skjer Og så lar jeg det andre karet være uten varmekolbe (har mange akvarier uten pga temp. på akvarierommet)... hadde vært morsomt å følge begge med daglige målinger under innkjøringen og sett om det ble noen forskjell Uten varmekolbe vil vel vannet ligge på 25-26°C.
syns nesten dette burde blitt klistret. Altså enhver fersk akvarist vet hvor frustrerende det kan være å vente til akvariumet har modnet.

Man trenger jo i grunn ikke å ha planter i akvariumet under innkjørings fasen?

Kan tenke meg at nitrat nivåene blir en del høyere, men tror ikke dem blir noe voldsomme, eller hva mener dere?
Tom C
Det hadde vært interessant om du prøvde å måle fortløpende hver dag utviklingen av nivåene på ammonium /ammoniakk, nitritt og nitrat i et kar med temperatur på ca 35 grader og en pH på ca 8. Så fikk vi en indikasjon på om slike forhold "speeder" opp prosessen. Så kunne du ta en "follow-up" undersøkelse noe senere, når karet er i drift, for å se om slike forhold faktisk har ført til at [B]alle[/B] prosesser går som ønsket, ikke bare om Nitrosomonas- og Nitrobacternivået er stort nok.


Da har vi jo egentlig et prosjekt på gang da. Jeg har selv to kar to som skal settes opp ila kort tid; da kan jeg kjøre de inn identisk med unntak av temperatur og ph, og måle for å se om det er merkbar forskjell.

Og jo flere som tester dette og poster resultatene f.eks. i denne tråden, jo grundigere får vi testet ut om dette har noe for seg.

Ikke helt sikker på jeg klarer å få temperatur opp til 35 grader; det er vel litt i overkant av hva vanlige varmekolber klarer, men det bør vel gi effekt ved 31-32 grader også?

Dammed
syns nesten dette burde blitt klistret. Altså enhver fersk akvarist vet hvor frustrerende det kan være å vente til akvariumet har modnet. Man trenger jo i grunn ikke å ha planter i akvariumet under innkjørings fasen? Kan tenke meg at nitrat nivåene blir en del høyere, men tror ikke dem blir noe voldsomme, eller hva mener dere?


Ja, om det viser seg at effekten er god - så er dette info som mange kan ha glede av. Vi bør imidlertidig avvente at vi får noen tester på plass før man evt. "går ut med det".

Planter trengs vel egentlig ikke under innkjøring, men man må da passe på å tilsette annet som får i gang bakterieproduksjonen (fôr f.eks.). Under innkjøring trenger man heller ikke ha på lys og kan gjerne dekke til karet. Vil tro det blir minimalt med alger av det, selv om det ikke er planter i karet.
de fleste bakterier formerer seg da mest ved rundt ca 37 grader. Ser ikke noen grunn til at dette ikke skal gjelde for filterbakteriene våre

Men hadde selvfølgelig vært greit om noen testa det..
bjørn 300l
Vi lærte hvertfall i heimkunnskap at de fleste bakteriene ville ha rundt tredve grader i vannet. så det hjelper kanskje å skru opp tempen litt, tipper jeg.

"Det enkle er ofte det beste"

Joakim
Da har vi jo egentlig et prosjekt på gang da. Jeg har selv to kar to som skal settes opp ila kort tid; da kan jeg kjøre de inn identisk med unntak av temperatur og ph, og måle for å se om det er merkbar forskjell. ......Ikke helt sikker på jeg klarer å få temperatur opp til 35 grader; det er vel litt i overkant av hva vanlige varmekolber klarer, men det bør vel gi effekt ved 31-32 grader også? ......Ja, om det viser seg at effekten er god - så er dette info som mange kan ha glede av. Vi bør imidlertidig avvente at vi får noen tester på plass før man evt. "går ut med det".....

Blir et spennende prosjekt dette, fint at du har anledning til å "forske" litt!

Som jeg nevnte så er det ikke bare oppbyggingen av kolonier av Nitrosomonas og Nitrobacter vi vil være ute etter.

Viktige bakterier i akvariesammenheng antas å være Nitrobacter, Nitrosomonas, Nitrosococcus og Nitrospira. Disse inngår i prosessen som skal omdanne proteiner til aminosyrer og ammonium/ammoniakk, omdanne sistnevnte til nitritt, og omdanne nitritt til nitrat.
En godt fungerende bakteriefilterstamme bør nok derfor inneholde frodige stammer av alle disse.
Imidlertid er ikke førstnevnte bakterier tildelt så stor rolle lenger, selv om denne ofte er viktig i miljøer der ammoniumkonsentrasjonene er særdeles høye.

"In aquariums, for example, if the ammonia/nitrite/nitrate cycle is thrown off, the ecosystems suffers and fish can get sick or die. Therefore, nitrite-oxidizing bacteria as well as the other bacteria in this system are important for healthy marine ecosystems. In addition, Nitrospira-like bacteria are the main nitrite oxidizers in wastewater treatment plants and in laboratory scale reactors, not Nitrobacter sp., as was previously thought."

Siden det tidligere ble antatt at optimal temperatur for oppbygging av filterbakterier lå et sted mellom 25 og 30°C, hadde det vært artig om du i dine to nye kar satt et av dem innenfor sistnevnte område, kanskje like over 25°C, og det andre så høyt du kunne få det opp mot 35°C.

Fant dere ut av det?

Jeg har akkurat satt opp kar nr. 3 og skulle gjerne visst om det hadde noe for seg å skru opp temperaturen i innkjøringsfasen...
Tilfeldig bekjentskap
© RHD
Reklame for plussmedlemskap