Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 38)

Om det kan hjelpe på, så skal jeg til Bergen om noen få uker, og kan ta på meg litt fisketransport.
Inger Anne
Om det kan hjelpe på, så skal jeg til Bergen om noen få uker, og kan ta på meg litt fisketransport.


Det var da et utrolig hyggelig og fristende tilbud, Inger Anne Jeg bare siklet litt på equesene i innlegget ovenfor, vurderte ikke et sekund at det skulle være noen reell mulighet for at de flyttet hit til meg.

Så Mona, når du leser dette får du legge på minnet at jeg gjerne overtar stimen med eques, har både plass og artsfrender, og muligens altså transport (!) til stimen. Så om det skulle vise seg å la seg gjøre, og det passer med når du har tenkt å kvitte deg med de, er det bare å ta kontakt

Mvh Maren

Det er helt ok for meg, turnips Sender deg en email, og så sender jeg en til Inger Anne også for å finne ut når dette blir.

mona o
Det er helt ok for meg, turnips :) Sender deg en email, og så sender jeg en til Inger Anne også for å finne ut når dette blir.


Supert, da skal jeg lese mailen din nå
I dag hentet jeg pakken min med killi-egg på posten Sendt helt fra Thailand, kjøpt på Ebay.

Arten jeg valgte som "pioner forsøk" er
Notobranchius rachovii 'Black'. Artens vitenskaplige navn er de to første ordene, men tillegget av ordet 'Black' betyr at det er en fremavlet fargevariant av arten. Den så veldig fin ut, så dette blir spennende!

Det står "Collecting date 19/3-10" og "Hatch date 30/4-10" på emballasjen utenpå eggene, så da skal de bare ligge og godgjøre seg et par uker til før jeg setter i gang med mitt første klekkeforsøk på killiegg fra andre siden av jordkloden Lykkes dette, iallefall sånn brukbart, skal jeg prøve meg på noen Simpsonichthys-egg neste gang.

Dette er begeret med eggene, den lå inni den sølvfoliepakken:
[External Image]

Slik skal de bli seende ut når de er voksne:
[External Image]
Gratulerer med Killi-egg! Åh, det virker som en spennende akvarie-nisje.
Fikk sansen for den. Håper du følger opp med info om hvordan det går, og lykke til.
Meget fascinerende! Gleder meg til å få høre hvordan det går videre med "prosjektet"... Nå fikk jeg veldig, veldig lyst til å bestille egne killiegg...!
Lara
Meget fascinerende! Gleder meg til å få høre hvordan det går videre med "prosjektet"...:-) Nå fikk jeg veldig, veldig lyst til å bestille egne killiegg...!


Hvorfor ikke prøve? De jeg kjøpte kostet meg bare 10 dollar og samme beløp i porto. Det er ikke allverdens penger å tape om forsøket ikke skulle lykkes.

Denne Ebay-annonsen for Simpsonichthys fulminantis egg har jeg sykt lyst å bestille meg nå.... :p Men jeg får vel vente og se hvordan det går med Notobranchius'ene.

Ulempen med den jeg har valgt nå er, slik jeg ser det, at det er en veldig annuell art... dvs de lever kun èn sesong :-/ Det sto på en nettside at gjennomsnittlig levde de bare et halvt år. Det er innpodet i deres gener, at deres livslengde er èn eneste regntid. Og den er jo relativt kort.
Livet til annuelle killier som denne består av å klekkes, vokse i noen uker og bli kjønnsmodne og så leke og legge nye egg for å sikre artens overlevelse. Etter en periode med intens formering, så dør de voksne. Dammene de levde i tørker ut, og alt av egg ligger dypt nedi mudder, løv og rask og venter på neste regntid.... så hele syklusen kan starte på nytt med en ny generasjon av arten.

Iflg. Killifish.co.uk er også Simpsonichthys en annuell arts-familie, men fra Sør-Amerika (ikke Afrika som Notobranchius). Jeg har imidlertid ikke lykkes i å finne noen antatt levealder på disse. Jeg leste en gang for lenge siden at enkelte såkalte annuelle arter kan leve så lenge som et år, noen ganger opptil to år, i akvarium. Men det er kanskje unntakstilfeller.

Skal man altså beholde en annuell art over tid, må man derfor hele tiden "fornye" stammen med å samle egg og klekke dem, slik at de ikke dør ut.
Er ikke helt sikker på om det er en form for akvaristikk jeg orker å holde på med, litt trist at de dør så tidlig... men på den annen side, folk har jo blitt helt hekta på killier når de først har prøvd, til tross for det faktumet


Corydoras weitzmani
Corydoras weitzmani

Gruppen min med Corydoras weitzmani, omtrent 25 stk, blir ikke så ofte fotografert lenger etter at de flyttet fra artskar i en 98 liter til et selskapskar. De går i det nederste av de to 120 cm lange karene mine, sammen med en gjeng P. zigzag tetraer, en killi-trio og en gruppe C. caudimaculatus. Jeg har lagt to mangroverøtter i bakkant av karet slik at coryene kan gjemme seg under dem... og det gjør de! :p Gjemmestedene utnyttes til det fulle, så jeg ser dem ikke annet enn ved fôringstid omtrent.
Disse bildene tok jeg i går. Meningen var å fotografere Weitzmani'ene alene, men en del såkalte "party crashers", trengte seg på og ville være med på festen rundt fôrtablettene

[External Image]

[External Image]

[External Image]

Den Store Fetteren til den lille Corydoras oiapoquensis;
Corydoras condiscipulus.

Langsnutet og større enn sin nære slektning, ellers identiske i farger og mønstere. Jeg har begge arter, i hvert sitt kar.

Kjøpte dem som VF for ca 1½ år siden, og nå nylig for en ukes tid siden fisket jeg dem ut av selskapskaret i en 160 liter, og satte dem alene i en 98 liter.
På typisk Corydoras-vis førte flyttingen til en hel del vrimling opp og ned langs glassene og mye aktivitet, men de har begynt å roe seg ned nå. Jeg hadde håpet flyttingen kunne trigge dem til noe mer, dvs lek og egglegging, men så langt har jeg ikke sett det. Men hannene viser definitivt interesse for damene, det er bare det å få dem overtalt som er litt kjipt, ser det ut til...

Tiden vil vise om det skjer noe. De får bare vanlige, ukentlige vannbytte og normal fôring. En ekstra innsats på de områdene kunne kanskje hjulpet, men nå om dagen er akvariehobbyen litt nedprioritert. Jeg oppholder meg mest ute i hagen og rydder bort vinteren. Har blodige hender om dagen pga "hansker er for pyser", og alle rosetaggene gjør litt av hvert med de ubeskyttede hendene mine. Nå er jeg imidlertid ferdig med den jobben, så fingre og hender får gro. I dag har det vært bitende, iskald vind ute, men jeg har vært ute i flere timer likevel. Gleder meg så fælt til sommeren setter inn for alvor!

Her er gjengen med C. condiscipulus ivrige og vrimlende. Måtte ta bildene litt "snikende" på skrå, ellers stoppet de opp og stakk av om jeg kom for nær med kameraet.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Flotte fisk Er slike "lette å få tak i", type i dyrebutikker, akvarieklubbauksjoner etc? Eller har du skaffet dem gjennom spesielle kontakter? Uansett, som sagt, de var fine.
Akkurat denne er nok ikke så lett å få tak i, nei. Det må sannsynligvis letes en stund, og sjekkes med flere zoobutikker. Har man flaks befinner de seg på lister fra grossister hos dyrebutikker som selv tar inn viltfangede sendinger fra Sør-Amerika.
Min gruppe på 11 stk ba jeg Aquamanias om å bestille en gang han planla en bestilling fra Sør-Amerika. Da jeg hørte at C. condiscipulus var på listen, ba jeg han om å bestille den for meg. Hvis jeg ikke husker feil, tok han med noen ekstra og solgte dem i butikken sin. Jeg bestilte først et visst antall (husker ikke eksakt nå, men tror det var 8) og fikk dem. Da jeg så hvor fine de var, kontaktet jeg han igjen og ba om flere. På det tidspunktet var det kun noen få igjen, og de fikk jeg kjøpt, så da ble gruppen min på 11 stk.

Jeg har aldri sett denne i butikk noen gang, men jeg er jo ikke innom alle dyrebutikkene i landet heller da
Et bilde jeg tok før helga. Dette er en av de største Betta channoides ynglene, de som ble spyttet på julaften. De er altså rundt 4 mnd gamle nå.

De begynner å virkelig synes godt i akvariet nå. Ved fôringstid er det en passe stor flokk med Betta-småtroll som popper frem fra buskene og samles der det skjer Jeg tror det må være et sted mellom 20 og 30 Betta channoides som har vokst opp. De kjekler litt seg i mellom nå og da, men ingen store feider.

[External Image]

C. condiscipulus - førstegangs lek og egglegging! :)
Yippi! I dag skjer det! Første gang siden jeg kjøpte dem for 1½ år siden, Corydoras condiscipulus leker og legger egg!


De ble holdt i selskapskar frem til for et par uker siden, da ble de flyttet til eget arts-kar, og har vist en god del aktivitet. I går dro jeg et triks ut av ermet for å se hva som ville skje, og i dag er de i gang, hehe

Hurra! Nå er jeg skikkelig gira og GLAD, altså! [External Image]

Det er et par interessante ting å bemerke. Hannene mister sin svarte farge, og all svartfarge blekner til grått under leken. Det var det første uvanlige jeg så i dag tidlig, og da bare visste jeg at noe ville skje, for det har jeg aldri sett på dem før. Og sant nok, en times tid etterpå var leken i gang, og jeg så den første hunnen fyke avgårde i karet med en hel ladning egg mellom bukfinnene De ble klistret på en plante med lange, høye blad (den på bildene) som står rett i utblåset fra filteret. Den planten ble plassert akkurat der nettopp av en bestemt grunn; enkelte Corydoras-arter liker ofte å klistre eggene sine i god sirkulasjon. En plante eller på glasset der utblåset treffer. Det var jo uvisst hva denne arten foretrakk, for etter hva jeg vet er det ikke noen her i landet som har fått dem til før. Hørt om èn egglegging som resulterte i fem egg eller noe, men det ble ikke noe mer av det.
Uansett plasserte jeg planten der av en grunn; skulle det vise seg at de liker å legge egg i utblåset fra filteret, så er en plante MYE lettere å samle egg fra enn om de sitter klistret på glasset. En plante som har veldig mye egg på seg kan rett og slett tas ut helt og legges til klekking, eller man kan klippe av de bladene eggene sitter på og la resten av planten stå. Den vil jo skyte nye blad senere.
Den første eggladningen er iallefall plassert på denne planten, og nå sitter jeg og håper at de vil bruke den planten igjen og igjen, sånn at innsamlingen av eggene blir enklere :p

Jeg tenkte jeg skulle ta noen vannprøver, men denne arten er litt "easily spooked", dvs lettskremt, og da jeg tok vann til ph-testen ble alle helt stille. Derfor dropper jeg å nærme meg karet mer akkurat nå, venter litt og tar heller vanntester senere.
Ph-testen viste ph 7, altså ingenting utenom det vanlige.

[External Image]


[External Image]
Gratulerer, Mona! C. Condiscipulus er en utrolig flott corydoras! Selv har jeg svært lyst på en nær slektning; Corydoras oiapoquensis. C oiapoquensis er mer på deg størrelsen vi har plass til sånn som vi har det akkurat nå.
Så gøy at Condiscipulus'ene dine har kommet i lek, grattis!!!
De er virkelig flotte
Disse bildene var det morsomt å se! Jeg skjønner godt at du er glad i dag, og håper virkelig at det blir yngel av disse eggene. Lykke til, det kunne vært veldig morsomt om du ble den første her i landet med oppdrett på denne arten.

Haha -du trengte vel ikke bruke en stor pil for å vise hvor eggene var på disse bildene :P Bruker coryene ha så mange egg mellom finnene når de er i gang? Trodde det bare var et par i slengen?

Grattis, det må være utrolig gøy å få disse i lek!

Forresten hvilket triks dro du bortsett fra å flytte dem fra selskapskaret?
Lisbeth
Bruker coryene ha så mange egg mellom finnene når de er i gang? Trodde det bare var et par i slengen?

Mange legger bare et egg om gangen. Noen legger mange, andre arter kan legge to i slengen osv osv. Det varierer altså fra art til art.
Disse tok åpenbart mange i slengen - det er gøy. Hos f.eks. C. adolfoi så legger de bare et enkelt egg pr gang og bruker gooood tid på å finne ulike plasser i karet å gjemme dem :p

Lisbeth
Forresten hvilket triks dro du bortsett fra å flytte dem fra selskapskaret?

Må jeg avsløre alle triks da...?

Et godt gammalt triks Torvfiltrert vann!

Jeg satte en av de gamle 30 liters tønnene mine med vann og luftesteiner i for ca 3 dager siden. Vanligvis bruker jeg ikke 30 literne mer, har gått over til 100 liters tønner. Men nå skulle jeg "koke sammen noe" spesielt i vannet, og hev to torvplater ned i en filterstrømpe pluss en stein (for at det skulle synke) og knøyt igjen strømpen. Så sto det der og putret med luftesteiner og luftpumpen i gang, og koste seg i tre dager mens torven satte "smak" på vannet. Skviste og klemte litt på torvplatene i blant for å klemme ut godt med "humus-smak".
Ph gjorde ikke denne torv-typen noe særlig med (akkurat disse torvplatene er ganske milde til torv å være). Ph var bare sunket til 7 etter tre dager, så jeg tilsatte litt eikebarkekstrakt for å få ph litt lenger ned før vannet skulle brukes. Jeg satte finporet filtersvamp på powerhead'en jeg pumpet ut torv-vannet med, for å få vekk partiklene.

Så skiftet jeg ca 40 % av vannet hos Condiscipulus'ene i går med dette torv-vannet. Dette har de aldri fått før, og det gjorde tydeligvis susen
De har fått så store vannbytter mange ganger før uten at noe har skjedd, men da med vanlig vann. Det var helt klart torv-vannet som utgjorde "Den Lille Forskjellen"
Det er interessant å observere en helt ny art leke for første gang.
Jeg ser at disse åpenbart liker å legge eggene i klaser. I tillegg til at hunnen legger mange pr gang, så søker hun seg faktisk tilbake til samme planteblad om og om igjen, og legger de nyere eggene tett inntil de forrige hun la. Den ene hunnen her i dag har nå samlet alle sine egg hittil på to blad på denne planten. Det kan bli riktig mange egg av dette! [External Image] Det er relativt mange egg som er kommet foreløbig.

Vrient å få tatt bilde av, vil helst ikke skremme dem til å holde opp før de faktisk er ferdige [External Image]

Men her er et litt uskarpt bilde av et av de to bladene hun driver og samler eggene sine på.

[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Karen Hansen
Reklame for plussmedlemskap