Algemiddel mot penselsalger?

Hei, nå er jeg helt sinnsykt lei penselalger. Finnes det noen algemiddel som tar knekken på det? Har for lite akvarium til SAE..
Jeg vil si svaret er nei. Jeg har hatt mye penselalger, og prøvd mye rart for å bli kvitt dem. Men nei, ingenting funker av disse "mirakel-kurene" man får kjøpt på flasker og sånn.

Det som funker er først manuell fjerning, og så gå inn for å gjøre livet surt for dem så de ikke blusser opp til en plagsom mengde på nytt.

Penselalger elsker sirkulasjon. Faktisk er det det de trenger mest for å trives. Jo høyere sirkulasjon, jo mer penselalger. Man ser ofte at de først dukker opp på plasser der sirkulasjoen er høyest i akvariet. Har man filterutblåset sånn plassert at det fyker tvers over hele akvariet fra ene enden til den andre, og i tillegg har et filter som pumper svært mange liter pr time, er det flotte forhold for penselalger.

Det jeg gjorde for å fjerne penselalger, var å gjøre livet surt for dem. Først av alt; manuell fjerning. Ta ut inventar, skrubb de rene for penselalger (røtter og stein, filter-rør osv) med en neglebørste (som jeg hadde kjøpt kun til akvariebruk, aldri vært i nærheten av såpe)
Når det var gjort, fjernet jeg alle planteblad med penselalger på, og forsøkte evt å fjerne noe penselalger fra blader med neglene. Det skulle være en knapt synlig mengde igjen av penselalgene. Så ble alt satt tilbake i akvariet, ETTER at jeg hadde slamsugd ut all skitt og råtnende plantemateriale. Gammelt plantemateriale som råtner gjør et eller annetn med vannet som penselalgene trives med. Det blir bedre om man fjerner alt og samtidig renser filteret for det samme.
Faktisk kunne jeg SE på penselalgene at det var på tide med en filterrens...! Det kom alltid tilbakefall av penselalger når filteret var fullt av mye skitt.

Jeg hadde stort sett Eheim 2224 utvendige filtere til mine akvarier. Disse har justerbar vannsirkulasjon (spak på toppen av filtertønnen). Det jeg gjorde, var å skru ned sirkulasjonen til det halve, og så senket jeg utblåsningsrørene lenger ned i vannet, samtidig som jeg skrudde dem så de blåste nesten rett opp, kanskje litt skrått oppover mot vannflaten. Da unngikk jeg den voldsomme strømmen tvers over karet, og penselalgene, de ynkelige tufsene, fikk dårlige forhold og vokste ikke ut igjen i samme skala som før. Enkelte kar ble helt frie for penselalger på dette viset!

Det aller beste penselalger vet er altså høy sirkulasjon. Dersom du har et filter som ikke lar seg justere, snu utblåset inn mot en kortvegg eller et hjørne istedet. Det kan hjelpe noe, men ikke like mye.

Et lite notat til slutt; filterbakteriene får bedre tid til å rense vannet og vannet blir biologisk renere om vannet sirkulerer saktere gjennom filteret, istedenfor på fullt øs. Så det er INGEN ulempe å dempe eller skru ned hastigheten på sirkulasjonen, dersom man har et filter som har nok kapasitet til akvariestørrelsen man har. Man kan ikke skru ned om man i utgangspunktet har en filterpumpe som er for liten og som bare med et nødskrik greier å filtrere den mengden liter vann akvariet er.
Har gjort samme som Mona her, det er en irriterende alge, for har du først fått den så er det rimelig umulig å bli kvitt den. Du kan hemme den, men at du blir helt kvitt den vet jeg ikke om er mulig?

Jeg har egentlig ingenting imot penselalger på røtter, syns de er fine når de sitter der - men de har det med å skal sette seg på planter og glass, mine setter seg på røttene til hydrocotyle leucocephala'ene mine. Irriterende!!

Vannbytter liker de visstnok også, så å bare bytte vann i eningen har lite hensikt. Men kritisk manuell fjerning, og deretter slamsuging ved vannbytte er en god teknikk. En stund klarte jeg å holde de i sjakk leeenge i 110literen men nå har jeg litt der igjen. De har virkelig klort seg fast i juwel-filter boksen..

54literen min sliter jeg noe veldig med.. der har jeg en slags penselalge som ser ut som "grums" rett og slett. Den vokser seg ikke til å bli helt slike penselbuster, det er bare på røttene til h. leucocephalaen at den klarer det. På glasset blir den flatere, som "støv" nesten.. noe jeg lurer på har med sirkulasjon å gjøre.

Når jeg hadde kjempemasse egeria densa tror jeg de rett og slett ble så saftig utkonkurrert at de måtte gi slipp - men da ble ikke l. sessilifloraen min så pen heller, for egeria densaen tar jo faktisk helt av! :P
Etter at jeg svarte på denne tråden tidligere, så fikk jeg en hyggelig mail fra en kar som visste råd! Svaret mitt "nei" må derfor gjøres om til "ja, det finnes et middel mot penselalger!"

Jeg tar meg friheten å gjengi denne mannens email her, uten å fortelle hvem han er (i tilfelle han vil være anonym). Så håper jeg denne kan hjelpe andre som sliter med penselalger. Og JEG har skrevet ned navnet på middelet på en post-it lapp og hengt den opp på oppslagstavla mi - sånn til senere, hehe!

Her kommer kuren mot penselalger, sitat: (merk at diskusene til mannen tålte kuren helt fint!)

"Vedr. pensel/skjeggalger leste jeg et tips her på forumet, det skulle
opprinnelig komme fra Havforsk.inst. i Bergen. Det gikk ut på
å bruke Glutaraldehyd. Jeg kjøpte en flaske på apoteket med 2% glutaraldehyd og brukte 50 ml. pr. 100liter vann.Det fungerte helt suverent, algene forsvant etter ca. 14 dager og har ikke dukket opp igjen.Skal være harmløst for fisk og reker. Jeg behandlet et 350liters kar med discus. Hadde enormt mye av de jæv.. algenepå glass planter og røtter og
alt forsvant gudskjelov. og discusene reagerte ikke på Glutaral. behandlinga.
"
Fant glutaraldehyd under legemiddel. Skulle det være løsningen for å få unna alger, er jeg imponert. Når jeg ser hva det benyttes til, håper jeg fiskene overlever kuren med det. http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/37058
Takk for gode svar Jeg fikk den samme mailen, og jeg tror faktisk jeg skal prøve det, for nå er jeg drittlei. Men, jeg skal ført prøve det i liten skala der jeg legger en rot med alger og noen sandsnegler i en beholder på noen liter. Om algerene forsvinner og sneglene overlever er jeg good to go.
Blir spennende se om noen tester ut, legger det ut på forumet. Gjerne om hvordan det virker inn på planter også?Her hadde jeg overhode ikke pensel alger, så syntes jeg plantene var litt ynkelige av seg, kjøpte plantamin produkter, både i kapsel og flytende form. Jeg kan nok ikke garantere det var det som er årsak, men det var vel 14 dager etter bruk, så fikk jeg alge oppblomstring. Forsøkt mange produkter med lovnader som skal ta algeveksten, men her var resultat alle mine flotte gule kuleskjell døde.
Så her er det skrubb som holder unna
Jeg skal prøve å dokumentere så godt som mulig. Jeg frykter dog at behandlingen kan ta knekken på filterbakteriene, da desinfisering og bakterier sjeldent går bra sammen. Synd at jeg ikke har råd til dråpetester nå i de trange studenttider.
Hans Johansen
[URL=http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/37058 ]http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/37058[/URL]


Fytte katta, det så ut til å være potente saker...! Hadde jeg lest den først, hadde jeg sannsynligvis ikke våget å prøve det i et kar med fisk sånn uten videre! :p Men om fiskene kan flyttes og det ikke er så farlig om filterbakteriene går fyken, så kunne jeg prøvd det.
For min egen del ville jeg være tilbakeholdende med å bruke glutaraldehyd mot penselalger. Stoffet er et sterkt desinfeksjonsmiddel, og slikt er filterbakteriene vanligvis ikke så glad i.

Ja, glutaraldehyd dreper nok alger, men som andre algegifter er det også i varierende grad giftig for planter. Det inngår i en rekke av algemidlene som dyrebutikkene selger, og som sjelden eller aldri er varedeklarert.

Glutaraldehyd inngår dessuten i Easycarbo og annet flytende co2-lurium hvor det ved en kjemisk prosess avgis co2 til vannet.

Medisinsk personell som er i hyppig kontakt med glutaraldehyd blir ikke så rent sjelden angrepet av yrkesrelatert astma.

Stephan


Noe som funker mot å rense røtter, steiner m.m er god gammel klorrin. Men forutsetter at man tar det som skal klores ut av akvariet.

Holder selv på nå å klore noen store røtter, men kan legge til at det er viktig at man lar disse tørke en god stund slik at kloret fordamper evt skylder veldig godt.

Men penselalger å sporer forsvinner brått
Nei det er selvfølgeli skumle saker sammen med fisk, men jeg skal prøve i en adskilt beholder med en liten anbisavlegger, en rot og noen sandsnegler. Om det viser seg at det dreper alt det kommer over for jeg heller bruke det til å desinfisere ikke-organiske ting og tang.
Kan vel være som Sthepan sier benyttes i en del alge middel produktet, årsak til jeg mistet mine 13 flotte gule kuleskjell. Vi kjøper vel med stor tiltro produkter som selges, bare det er for akvarie.
Klorin er et kjent og virksomt middel mot penselalger på ting som kan tas ut av akvariet (røtter, stein, hardføre planter som javabregner og Anubias). Man lager en oppløsning av 1 (en) del husholdningsklorin og 19 deler vann, dvs 5% klorin i oppløsningen. Det som skal behandles legges i blandingen og holdes i stadig bevegelse i 2 (to) minutter (ikke mer!).

Ta opp gjenstandene og legg dem i en stor beholder (f eks bøtte, oppvaskkum) med akvarietemperert vann. Beveg alt sammen hele tiden så det rene vannet kommer til overalt. Ta opp det du har behandlet, hell eller tapp ut skyllevannet, og gjenta den grundige skyllingen med nytt vann. Jeg pleier å avslutte med lunkent vann fra hånddusjen slik at alle klorvannrester blir fjernet. Så kan tingene og behandlede planter føres tilbake til akvariet. Penselalgene blir i løpet av kort tid lysegrå, nesten gjennomsiktige og løsner etter hvert.

Planter som Anubias og javabregner skades ikke av behandlingen. Hvilke andre planter som eventuelt tåler kloringen vet jeg ikke.

Pass bare på at klorinkonsentrasjonen blir korrekt (1 til 19), og at alt skylles meget grundig etterpå.

Man kan naturligvis som det er nevnt skrubbe røtter og stein, men det blir alltid sittende levende rester at penselalger, som dermed fort vokser seg til igjen.

Stephan
Den personen som sendte meg emailen, hadde lest rådet her i dette innlegget i denne tråden (fra mars mnd i år):

"En bekjent av meg på havforskningen i Bergen ga meg et tips. Glutaraldehyd!

Dette er visstnok et av virkestoffene i EasyCarbo (HappyLife, EasyLife).

Jeg gikk på apoteket og bestilte en flaske med 200 ml Glutaraldehyd 24%. Jeg betalte rett over 200 kr for den. Doseringen jeg ble anbefalt var litervolum delt på prosentsats, altså i et 100 l. akvarium vil det si 100/24 = 2,4 ml.

I butikken hvor jeg jobber var det behov for å kjøre kur i en hel del akvarier, med forskjellig innhold av fisk og andre organismer. Ingen av dem så ut til å bli preget av kuren, inkludert reker.

Kuren fungerer veldig bra. Etter få dager begynner penselalgene å bli rustfarget, for så å forsvinne helt etter 1-2 uker.

Jeg sprøyter Glutaraldehyden rett i akvariet, og sørger for å ha god gjennomluftning. I mine øyne er dette en ypperlig kur mot penselalger
."
Se der ja. Jeg kommer dog uansett til å ta forhåndsregler og ikke kjøre på rett i akvariet!
Jeg brukte dette middelet mot penselalger med godt resultat. Forsøkte først med kraftig rengjøring av karet, ut med alle planter, mesteparten måtte kastes, røtter og stener ble tatt ut og rengjort med høyttrykkspyler. Etter noen uker var det like ille.
Leste samme post om glutaraldehyd som Mona siterte fra. Fikk ikke tak i 24%, men bestilte en liter 2% på Booths apotek. Fikk samtidig med 3 gram aktivator.

Blandet 0,3 liter og ett gram pulver og ga dette fordelt på to ukentlige doser i en 530 liter. Mørkla for sikkerhets skyld også karet og satte inn luftestein. Plantene så sørgelige ut etter tre uker, men penselalgene er vekk. Ingenting å se på noen av fiskene.

Hvordan det vil virke på reker og snegler vet jeg ikke, men ettersom fiskene klarte seg godt, klarte åpenbart bakteriene seg også. Dette er et par måneder siden og det er fortsatt ikke penselalger i karet. Har noen andre istedenfor , men de er lettere å bli kvitt.

Karet skal forøvrig selges og en 6x105 liter reol skal opp.
Fikk en email med denne meldingen:

"Jeg kjøpte en flaske på 1 liter til ca kr..180,- Med flaska følger
det med en liten beholder aktivator. DENNE SKAL IKKE BRUKE. Dermed unngår man desinifikasjonsefekten."
Glutaraldehyd i høgare konsentrasjoner (eller mengder) kan være helsefarlig! Dette med Easy Carbo og Glutaraldehyd er egentlig gammel kunnskap. Eg anbefaler nettopp Easy Carbo fordi Aldehyd-konsentrasjonen er tilpasset vår bruk og faremomenten er minimert. Og ja, Easy Carbo er skikkelig effektiv mot penselalger og evt. andere Rødalger. Dette skreiv eg i Mona sin tråd allerede i 2009:

sitat av Michael Niesar:
1. Penselalger kan komme med høg PO4 eller for mykje jern

sitat av Inger Anne
Dette var interessant. Jeg har en hinsides penselalgeoppblomstring i to av karene mine, og jeg fatter ikke helt hvorfor. Dette er to kar som er hardt belastet med fisk (i overkant belastet), og det er rimelig å tenke seg at det kan være høy PO4 der. Jeg må sannelig skaffe meg PO4-test igjen (den forrige gikk ut på dato, og ble derfor kastet).

sitat av Michael Niesar
Ja, er sikker høg PO4 i akvariet ditt og kanskje lite NO3. Det er miljøet for penselalger. Men som sagt er penselalger egentlig ingen problem lenger per i dag. De kan faktisk være ganske fin hvis de vokser kun i ett begrenset område (for eksempel på blåmatten av en HMF). Og hvis man vil ha de vekk kan man bruke Easy Life Easy Carbo. Stoffet lukter pyton (Aldehyd), men er kjempeeffektiv mot brunalger. Man kan fortynne EC i en sprøyte og spruter på algene. Algene blir rød etter noen få dager og dø. Ferdig med saken. Dessverre virker EC ikke mot grønnalger.


Merkelig, at du har ikke husket dette, Mona... tz tz tz

OBS at ved bruk av Easy Carbo blir O2-forbruket mye høgare. Så det er anbefalt å bruke godt med sirkulasjon eller lufting i akvariet ved kuren.

En ting til for å avslutte innlegget. Det er en myte at algeproblemer oppstår pga for mye NO3. Eneste algeslekt som trives ved intens NO3-gjødsling er grønne alger og de gjære det også bare indirekte fordi det kan utvikle seg ett overskudd av K (Kalium) som kommer fra KNO3. Her i Norge har vi egentlig ofte en NO3-mangelsituasjon i akvariene våre :o
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap