Noen spørsmål rundt Honninggurami-oppdrett

Hei, jeg har innredet et 63-liters akvarium for et par rød-honninggurami som jeg har anskaffet meg. Noen som har erfaringer med guramioppdrett som de vil dele med meg?

EN ting jeg lurte på er om jeg kan slå av filterpumpa i akvariet en stund nå uten at vannkvaliteten forringes for mye? Grunnen til at jeg vil slå av pumpa er at den er lager for mye sirkulasjon i overflaten slik at den sannsynligvis vil ødelegge et skumrede....

Et annet spørsmål jeg lurte på er om jeg bør senke vannstanden i akvariet? Ser at noen anbefaler det men jeg lurer litt på hvorfor dette bør gjøres.
Siden du har tenkt til å prøve deg på et oppdrett, så regner jeg med at du har skaffet deg flyteplanter..Flyteplanter har en tendens til å visne ved før høyvannsirkulasjon..Derfor ville jeg ha tatt ut pompa. Siden guramien er en labyrintfisk, så går den opp til overflaten for å puste.Vannet kan du senke ned til halvfult kar..Når du eventuelt har fått yngel på disse,har du oppi en luftstein, så yngelen lettere får tak i maten..

Lykke til
Ikke slå av pumpen, flytt den heller til et annet kar så lenge. Da bevarer du filterbakterie-kulturen, og kan når som helst bruke den igjen uten å måtte kjøre den inn på nytt.
Slår du den av og lar den bare stå, er bakteriekulturen i den ødelagt etter kort tid og innholdet i filteret blir giftig...

Husk å bytte vann ofte om du ikke skal ha filtrering i karet og fiskene blir værende der en stund.
Inaktiv bruker
Flott at du har kun et par med guarmy til et 63 liter, så dette skulle bli lett å få til lek dersom paret er leks klar.
Vannflaten skal være uten bevegelse, det er viktig ettersom hannen normalt ikke vil starte med skumming dersom det forefinnes bevegelse.

Leksubstrat er viktig, enten du bruker planter som er i overflaten, selv brukte jeg Cattapablader eller eikeblader, dette fordi at skumredet blir vesentlig mer solid (tørrt) når vannet er surt, og disse bladene avgir stoffer som surner vannet.

Vannstanden kan du senke til ca. 15 cm, dette fordi yngelen lettere får fyllt opp blæra med luft første gang.
Har du temperaturforskjell på vann og luft på 5-10 grader, så bør du dekke til akvariet, dekkglass er helt fint, eller noe annet som dekker akvariet åpninger. Dette gjøres pga. yngelen, de er sensitive første ukene.

Rot ikke for mye i akvariet, og når det gjelder vannskift, ikke gjør det første uka etter at du har satt i gang. Med 2 fisk i et 63 liter skal det mye til for å få forurensing. Til opplysning så har jeg nå 10 "akvarier" med 2-6 fisk i og størrelsen er 15-30 liter. Jeg skifter 10% vann hver 10 ende dag, ca.

Filter kan du sette inn når yngelen er frisvømmende, det beste er et filter som er beregnet til yngel ved at yngelen ikke blir sugd inn i det og som kan reguleres, jeg pleide å et filter som var koblet til en luftpumpe og lot det ha en utrømming på 2-5 bobler i sekundet, det holder filteret i gang, og yngelen plages ikke av det de første ukene.
Her ser du et solid skumrede som er laget under et cattapablad og som er så solid at jeg kunne ta det opp av vannet:
[External Image]
Good luck
Svein
Tusen takk for meget nyttig info! Meget kjekt å kunne spørre erfarne og kunnskapsrike folk her på forumet når man er en nybegynner selv

Nå skal jeg anvende rådene jeg har fått og gleder meg til å se om det blir noen resultater. Akvariet er ganske godt beplantet også med flyteplanter så alt bør egentlig ligge til rette for lek. Skulle bare ønske jeg kunne målt vannverdiene mer nøye. Har eneste fått målt nitrittverdiene hos en forhandler som viste lave verdier. Skulle ønske jeg kunne målt ph og dh også men testsettene er jo så dyre.... Uansett, skal prøve å oppdatere denne tråden etterhvert så ting skjer.

Gleder meg
En ting til som jeg kom på nå som var interresant av det svein skrev.... Dette med eikeblader som leksubstrat. Er dette noe du kjøper eller er det helt vanlige eikeblader som du finner i naturen? Isåfall, er det visne eller "friske" blader du bruker?
Det skjer ingenting.....
Ja nå har mitt røde honninggurami-par vært i oppdrettsakvariet mitt i over en uke og ingenting har skjedd.... Har sett i spenning hver dag om det er blitt bygd skumrede men det har uteblitt.

Noen som vet hvorfor hannen ikke vil bygge skumrede?? Jeg har følgt beskrivelsene med 2/3 vann i karet, temperatur på 28-30 grader og jeg har ingen bevegelse i overflaten men det skjer ingenting allikevel...

Hva kan grunnen vær til det?? Er ikke hannen kjønnsmoden? Liker han ikke gurami-hunnen? Kanskje akvariebutikken har gitt meg to av samme kjønn(meget vanskelig å se kjønnsforskjell på rød honninggurami)? Kanskje jeg bør gi paret mere tid? Hva tror dere??

Ellers begynner jeg å bli litt bekymret for gurami-hunnen. Hannen er til tider meget aggresiv mot henne og jager henne rundt i akvariet. De oppholder seg på hver sin ende av akvariet men når de går i klins så er det alltid hannen som jager hunnen. Bør jeg ta henne ut??

Her er forresten noen uklare bilder av de to. Det som gjør at jeg tror det er en hann og en hu er to ting. Rødfargen på hannen er mye sterkere enn på hunnen. Og den bakre finnen er spiss i motsetning til hunnen som har en avrundet bakre finne. Hannen er også aggresiv.
Først;
hvilken ph har du i karet?
Og hva fôrer du fiskene (paret) med? De vil muligens ikke bli i lekskondisjon om de lever på tørt flakfôr
Ph verdien er rundt 7. Bør den være lavere? Av fòr så gir jeg hovedsaklig flakfor men har også gitt dem litt egenprodusert rekeskall. Hva slags fòr bør jeg gi dem for at de skal begynne å leke?

Jeg lurer på om jeg skal gå til anskaffelse av noen cattapablader. Noen som vet hvor jeg kan skaffe meg det? Har ikke særlig med flyteplanter i akvariet nå så kanskje det er grunnen til at leken uteblir..??

Lurer også litt på om jeg skal ta ut hunnen og plassere henne i et anna akvarium for ei stund. Så kan jeg gjenoppta forsøket om ei ukes tid eller noe sånn. Kan det være lurt?
Mygglarver er snadder for de fleste labyrinter. Kanskje du kan prøve med det?
Lite svar så jeg sender tråden til topps og spør igjen; Hva kan være årsaken til at hannen ikke vil lage skumrede??
Dette var det jeg fant ut da jeg skrev om Slangeskinnsgurami:

"Bygger skumrede, og da gjerne i flyteplanter. For å få fisken i lek bør de fores med artemia el.l. i et par uker. Senk vannstanden til 15 - 20cm og øk temperaturen til 28 grader. Hannen vil slynge seg rundt hunnen for å "klemme" eggene ut av henne, for så å anbringe dem i skumredet. Hunnen bør etter dette fjernes."

Regner med at det samme gjelder for Honningguramien. Lykke til

Mvh
Arnt Olav
Jeg har også honninggurami som nå er i lek. Jeg ga den frosen krill.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap