L200 Baryancistrus eller Hemiancistrus

Dette har vi diskutert før, men jeg er fortsatt noe usikker på hva som er hva.

Baryancistrus demantoideshttp://akvaforum.no/profile.cfm?id=13590&tab=1 har en større og høyere ryggfinne som er forbundet med fettfinnen

Hemiancistrus subviridis http://akvaforum.no/profile.cfm?id=15009 har en mindre ryggfinne som ikke er forbundet med fettfinnen.

Her er en av mine Baryancistrus demantoides. Ser at ryggfinnen nærmest går i ett med fettfinnen, men de er da ikke forbundet?

Inaktiv bruker
Er litt interesert sjøl så henger meg på tråden her.
Kjøpte en L-200 hos Dahls som han sa ikke var Baryancistrus.

Min er ikke så stor,kanskje en 4-5cm TL.
Så vidt som jeg kan se henger ikke finnene sammen men er tett intil hverandre,litt leit å se.
Det her er ikke en hemiancistrus så vidt som jeg kan se av ryggfinne profilen.Iflg Thor så er det ikke en Baryancistrus så hva står en igjen med ?

/jan
JanR
Det her er ikke en hemiancistrus så vidt som jeg kan se av ryggfinne profilen.

Mener du min fisk?
JanR
Iflg Thor så er det ikke en Baryancistrus så hva står en igjen med ?

Da er det en Hemiancistrus.

Det hadde vært utrolig kult å se flere profilbilder av område rundt fettfinnen. Ville vært fint om vi kunne lage en slags sammenligningsgreie alla det som finnes på Planet Catfish bare med skikkelig nærbilde.

Kunne du forsøkt å ta et bilde av din Hemiancistrus? Evt. ta den opp i handa for skikkelig nærbilde?
Inaktiv bruker
Tenkte på min
Skal se om jeg får lånt meg ett bedre kamera så jeg kan få tatt ett skikkelig nærbilde.
L-144 paret la egg i går så vil ikke mase for mye oppi der.Tar ut "grønningen" så snart ynglene er ute,få tatt ett skikkelig bilde.
Skal også få hørt med Thor hva han mente navnet på den her var.

/jan
PlanetCatfish har nå ganske mange bilder som tilsammen gir en veldig god beskrivelse av hva som er hva.
http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=1805

Vi skulle hatt noen gode bilder av Hemiancistrus til vår egen base.
Knipset et par bilder til av en annen fisk. Brukte forresten erter for å lokke dem frem.

Det nederste beskriver der finnene møtes ganske tydelig.
Du får så flotte bilder når du har svart bakgrunn!
Har du svart bakgrunn i akvariet eller gjør du noe "redigerigsfiksfaks"?
Den sorte bakgrunnen er skyggesiden av steinene.

Bakveggen er også malt sort, men det er undersiden av steinene du ser på bildene ovenfor.

Enig i at effekten er fin. Bruker det bevisst
Dette kan bli en meget innteresang tråd. En ting som dere ikke har fått med, men som kansje kan være vannskelig å se er tennene. Mer eller mindre en 30 tenner skiller artene. Mener å huske at det er to tannrader. Fangstlokalisjon kan også være til hjelp ved identifisering.

Den vitenskapelige beskrivelsen ligger på pulten min hjemme, klar til lesing. Har ikke kommet så lang ennå. Å lese se vitenskplige artsbeskrivelsene er meget innteresant, og noe jeg godt kan annbeafale til andre.

E
Inaktiv bruker
Ett par så der bilder men det beste jeg får til nå.
Skal som sagt ta ut fjompen og få tatt bedre bilder i løpet av en liten uke.

[External Image]

[External Image]



/jan
Iflg Janne Ekstrøm kommer det en reportasje om L-200 i Goc medlemsblad, har ikke fått det enda men regner med det er i det som skal komme nå.
Baryancistrus demantoides kan skilles fra alle andre arter ved at rygg og fettfinne er forbunnet. Den har også gull-gule prikker spredt over store delav av kroppen grundfarge blågrøn till gulgrøn. Prikkene varierer fra individ till individ og kan dekke halva till hele kroppen. Fler en 30 tenner pr. tannrad. Kommer kun fra øvre Rio Orinocos vannsystem. Kun Venezuela

Hemiancistrus subviridis kan skilles fra alle andre arter på grunnav sine farger, avstanden mellom rygg og fett-finne samt at den har mindre en 30 tenner pr. tannrad. Grundfarge olivgrønn till gulgrønn med hvite/gulhvite prikker, fargene på denne arten varierer lit med humør og trivsel. Prikkene varierer fra individ till individ og kan dekke halva till hele kroppen, prikkene varierar også i størelse men hode dekkes alltid av små prikker og er større på kroppen. Finnes i hele Rio Orinoco og Rio Casiquiare. Både Brasil og Venezuela. Denne arten og L-128 kan tillhøre samme art med ulike lokaliteter. I samme utbredelsesommeråde; øvre Orinoco, finns L-128 i de nordre delene mens L-200 kommer fra sør.

Dette er info fra et tidligere GOC blad.

I tilegg ti dette kan jeg si at; Denne forbinnelsen av fettfinnen hos Baryancistrus finnes på alle Baryancistrus arter untatt B.Longipinnis. I artsbeskrivelsen står det også at hode faller i ca 40grade på Baryancistrus demantoides mens den på Hemiancistrus subviridis faller med 30 grader.

Baryancistrus demantoides har fått navnet sitt fra ordet diamant som hentyder til fiskens farger.
Hemiancistrus subviridis: Subvirdis er latin og betyr grønaktig.

En annen ting som artsbeskrivelsen komenterer er fargen på disse artene. De er ganske unike farger og finnes ikke hos noen andre loricariidae arter. Det er ikke uvanlig å finne forskjellige arter som ligner på hverandre i samme geografisk ommeråde. Et eksempel er Lasiancisrus schomburgkii, Leporacanthicus afff. galaxias, Pseudolithox anthrax og to ukjente Hypancistrus arter som alle finnes i Rio Ventuari. De er alle svarte med hvite prikker. Det som gjør diss to unike er som sagt fargen. Begge artene blir funnet blandt steiner i hurtigflytende vann, og ikke blant planter.

Kilder.
WWW.GOC.se
Wenker, Sabaj, Lujan og Arbrister: Baryancistrus demantoides og Hemiancistrus subviridis, to nye unike fargede arter, maller (siluriformes: Loricariidae) fra Venezuela. Neotropical Ichthyology 3 2005

E
Inaktiv bruker
Takk for flott info Erlend.
Har studert 2 stk på rundt 6-7 CM TL og der henger ikke finnene sammen.
Ikke på min heller.Men de er veldig tett på ryggfinnen så man må se godt etter.For ente gang,skal få tatt bilder
Ser at min ene og han kompisen sine 2 så er det en "high fin" variant (?) vi har.
Med det menes forkant på ryggfinnen er "veldig" høy og har en liten knekk/bøy/bue bakover de øverste 25-30% av finnen.
De 3 vi har har alle prikker kun den fremre 1/3 delen,variasjoner finns selvsagt som du nevner.
Det som er 110% sikkert er at de her 3 har blitt kjøpt som L-200 og de 3 er mer eller mindre identisk.

/jan
Interessant sammenligning i forhold til de sorte artene med hvite prikker.

Håper etterhvert vi får noen bedre bilder av Hemiancistrus subviridis.

Hvilken av de to artene var det Håvard Hatlebakk drettet?
Hvem art Håvar Hattlebakk drettet vet jeg ikke sikkert. Men all sannsynlighet er dette snakk om Hemiancistrus. Da Baryancistrus skal være betydelig vannskeligere å drette.

E
Hemiancistrus subviridis
Nå har jeg gått til innkjøp av 5 flotte Hemiancistrus subviridis.
Fra før har jeg 6 store råflotte Baryancistrus demantoides.

Den mest åpenbare forskjellen på mine fisk er fargene. Hemiancistrus er gråere med kjøligere farger på prikkene. Baryancistrus er mer mettet i gulfargen og har tykkere membraner i finnene. Baryancistrus har også noe høyere ryggfinne. Problemet med å farger er at de gjengis forskjellig etter hva slags innstillinger i forhold til belysning man bruker (hvitbalanse).

Alle bildene er av Hemiancistrus subviridis. Har prøvd å vise partiet rundt hodet og særlig rundt gjellene som visstnok skal være av betydning.

Fiskene er VF fra Colombia 2007.








Etterhvert vil dette råmaterialet bli redigert om til en slags fotoartikkel om forskjellene. Jeg mistenker at vi har endel bilder i fiskebasen som er feilplassert mellom de to artene.

Fler bilder av Baryancistrus... Legg merke til de tykke finnemembranene og utpreget gulaktige fargene. Den flotteste av mine fisk er en diger hann som desverre sjelden viser seg. Han har store odonter. Det første bildet er av denne hannen. Bildet er gammelt og han er både større og finere i dag. Det siste bildet er av min største hunn 15cm (vinner av av siste fotokonken av Andreas)




Baryancistrus: Tykke finnemembraner med kraftig gulfarge langs bakkant.
Fine bilder som vanlig.
Fargeforskjell skal visnok variere i forhold til lokalisjon, og kan neppe brukes til korrekt identifisering.
Hemiancistrus sp. L-128 stammer fra de nordre delen av Orinoco systemer. De artene av Hemiancistrus subviridis som blir fanget lang sør har en helt annen farge enn hva den har etterhvert som du kommer til L-128 sitt ommeråde. Derfor mener man da at L-128 bare kan være en variant av Hemiancistrus subviridis.

Denne sammenhengen mellom rygg og fett finne som vi finner på Baryancistrus artene er ikke let å se. Selv den har to finner plassert fra hvernadre, har den en sammeheng. Jeg tror det er mange som ikke helt er klar over dette.
Fettfinnen er forøvrig litt interessant. På Oligancistrius arter er fett- og rygg finner slått sammen til en stor ryggfinne. På Acanthicusarter er fettfinnen borte.

E
Tilfeldig bekjentskap
© Kristin Torgersen
Reklame for plussmedlemskap