Hvordan innrede et Malawi akvarium.

Jeg holder på å innrede et Malawiakvarium og har jeg spurt litt rundt hvordan det skal være. Svarene er at skal ikke være planter for de blir bare spist. Det skal ikke være andre fisker enn Ciklider. Stein på stein med mange huler og gjemmesteder. Kalkstein må det også være....
Har forsøkt å finne Malawiakvarier blandt medlemsakvariene for å se hvordan. Har også prøvd å finne bilder fra Malawi på nett. Ikke lett dette her. Kan noen fortelle meg om jeg er helt på villspor? (Hulen er kun fordi den minner om en afrikansk hule. Kunne tenkt meg en liten by.)
Inaktiv bruker
Du er på rett vei
men det er lys fin (og kansje noe mørk) sand i malawi sjøen + at denne lyse sanden gjer at fargen på malwiene viser mye bedre

Det må ikkje vere kalk stein, det kommer ann på vann verdiene der du bor. ta noen tester, post svarene her og du får sikkert svar på om du treng kalk steiner eller ikkje.

Malawiene liker huler, så ser ikkje noe i veien for at du ikkje kan ha dei, men pass på at dei ikkje blir for små til malawiene. Dei kan komme seg inn i mellom det meste, så tror ikkje det blir noe problem med det første ialle fall

lurer ellers litt på kor mange liter akvariet er, og kva malawi du har i tankene?
-marte-
For å starte ett sted:
Malawi er en passe diger innsjø i afrika. Denne huser noe over 800 ulike arter\ lokale varianter av ciklider.
Det er altså ett enormt antall fisk en kan velge blandt.

Noen av disse lever av å beite på alger\ planter, andre mumser i bunnlaget etter små reker, snegler og annet småsnadder, og ytterligere andre lever av andre fisk - de er altså rovfisk.
Selvsagt fins det fisk som lever på mer enn en av disse typene føde.

Det som er viktig å tenke på er at fisk med ulike krav til kostholdet, ikke bør holdes i samme kar. En rovfisk, vil ete opp andre fisk, og en som lever av kun kjøttproteiner, kan ikke leve ett fullverdig liv på kun grønnfôr.
Velg derfor arter med omhu.
Fiskebasen er ett greit sted å begynne, søker du på lokalisasjonen Malawi (hele sjøen), får du opp ett par lister som tilsammen inneholder ikke mindre enn ca 160 arter.
Der er en del av artene i sjøen som ikke er registrert her på AF, og noen av de registrerte er ikke registrert med lokalisasjon (det er ett enormt arbeide å forsøke å få 15-20000 arter oppdattert!)

Når det gjelder innredningen i ett malawikar, er det mange måter å gjøre dette på.
Felles for alle er at man har ett fint bunnlag, og ikke den grove pokken du har i karet.
Fiskene graver gytegroper, de siler bunnlaget etter næring osv, og da er det bunnlaget du har ikke egnet.

Ellers er det viktig å sørge for masse gjemmeplasser, oftest i form av steinformasjoner som danner huler.
Det trenger ikke å være huler av kalkstein. Vanlig gråstein er mer naturlig, og mye lettere tilgjengelig.
Planter kan en godt ha, om en velger ut disse med omhu. Selv hadde jeg malawier sammen med massevis av planter, uten det minste problem. De jeg hadde var i tillegg fisk som ellers beiet på nettopp planter

Vannkjemi er noe som er en av grunnene til at en holder biotopriktige kar for malawier.
I fiskenes naturlige miljø, er tempen relativt stabil, den svinger kun i langvarige tørkeperioder (synker) og i flomperioder\ regntid (øker). Ph er relativt høy, og bør ligge på mellom 8 og 8,3 i akvariet.
Gh er bør også ligge på ca 12-13.
En annen årsak er fiskenes temperament - her setter man ikke inn pinglefisk. De blir fort matfisk.
I tillegg; med så mange vakre malawier, er det nesten ett hån mot biotopen å sette inn f.eks tetra i karet (i tillegg til de enorme forskjellene det ofte da blir i kravene).

En annen ting mange ikke gidder å reflektere over, er at malawier oftest er fisk som lever i større grupper. Spesielt damene, kan leve i stimer på mange hundre, kanskje tusen fisk.
Det å da sette inn en gruppe med f.eks en golden han, og tre damer i ett 90L kar, er dømt til undergang - en eller annen gang.

Jeg har selv hatt malawier i ett 170L akvarie, men oppdaget da fort at skal man ha slike fisk, bør en tenke stort først som sist.

Når det gjelder annen fisk, er den mange av malawikarene som har algespisende maller som ikke er biotopriktige. Spesielt ansistrus og gibbier kan fungere fint i ett slikt miljø

Til sist:
Malawier trenger meget rent vann, gjerne med god strømning og gjennomlufting av vannet. Ett overdimmensjonert filter er derfor helt nødvendig. I tillegg må en belage seg på minst ett vannbytte i uka.

Aller sist:
Anbefaler på det sterkeste å lese mye før du setter i gang med dette.
F.eks Malawiguiden av Ad Konnings er en ypperlig bok, der man får litt grunnleggende kunnskap om alt som omhandler disse fiskene
Fa.. og. Nå blir jeg litt sur. Var på en topp og anbefalt akvariumforretning i går og kjøpte "pukken". Snakket lenge med gutta ang valg av fisk o.l. Sa hva jeg skulle bruke den til. Og... Ingen nevnte at denne ikke var egnet til Ciklider. Karet er 110 liter. På butikken var det godt beskrevet hvilke min.krav til akvarium som ble anbefalt hos hver enkelt fisk. Har en sekk med Biltemasand så jeg kan bytte hvis denne er bedre? Vil jeg ikke få problemer med pumpen pga gravingen?
Blåsesanden er bedre enn den sorte pukken du har nå - vesentlig bedre.

Jeg aner ikke hvilket filter det er du har, men de fleste filtre har innsug såpass over bunnen at grumset legger seg før det kommer i kontakt med innsuget. Jeg hadde i alle fall ingen problemer med fin sand og ett utvendig filter.
Eller, det var en gang fiskene fant ut at hjørnet der innsuget var, var verdens mest ideelle plass å legge sanden de grov vekk. De begravde rett å slett innsuget :p

Når det gjelder akvariestørrelsen, syntes jeg 110L er alt, alt for lite til å få ett godt malawi-miljø. Jeg ville revurdert karet, og heller hatt en gruppe dvergciklider (vel så fine, mindre i størrelse, og lettere med tanke på vannverdier for de fleste).

Om du på tross av dette går for malawi; velg en art, som du har en han, og 4-5 damer til. 5-6 fisk på 7-8cm er mer enn nok til ett kar med denne størrelsen.
Golden er kanskje den mest populære arten til kar i denne størrelsen; fargerik og lettstelt.

Jeg vil til slutt legge til; er det afrikanske ciklider som er målet, og du har lyst på litt mer mangfold, finnes det masser av flotte Tanganyika-ciklider å velge blandt. Desverre har jeg ikke den helt store kunnskap om hva som vil passe best.
Vannverdier\ innredning er ganske lik Malawi, den største forskjellen er at mange bruker store mengder store sneglehus til Tanganyika (mange arter bruker disse til lekshuler!). Vannverdiene er ganske like Malawi, litt høyere Ph og Gh, men ikke noe uoverkommelig
Frank Angell
Når det gjelder akvariestørrelsen, syntes jeg 110L er alt, alt for lite til å få ett godt malawi-miljø. Jeg ville revurdert karet, og heller hatt en gruppe dvergciklider (vel så fine, mindre i størrelse, og lettere med tanke på vannverdier for de fleste). Om du på tross av dette går for malawi; velg [B]en[/B] art, som du har en han, og 4-5 damer til. 5-6 fisk på 7-8cm er mer enn nok til ett kar med denne størrelsen. Golden er kanskje den mest populære arten til kar i denne størrelsen; fargerik og lettstelt.


Det er en god del å sette seg inn i når det gjelder Malawi og jeg er enig i at 110 liter ikke er all verden. Men som Frank sier: det går jo med en leksgruppe.

Hvis du har lyst kan du lese en del om sammensetning og se bilder av mange av artene her. Her finner du f.eks. en artikkel om hvilke aulonocara arter som kan leve i samme kar. Du vil nok finne at aulonocara artene er de enkleste å ha i et kar av denne størrelsen. De andra artsretningene, Mbunas og Haplochromis trenger nok ofte litt større plass. Mbunasene fordi de ofte er litt agressive og Haplochromisene fordi de rett og slett er store.

Men les litt rundt det så finner du nok en kombinasjon. Synes Franks forslag om dvergciklider (Apistogramma) er bra, men det er jo en helt annen verdensdel. Alikevel kan du jo ta en till i profilene til Ciklid forum.

Kakadue ciklidene er jo morsomme da.....




Ellers for å gi deg et litt mer utdypende svar...
Jeg har en rekke kar med malawi. Skal du ha dem i mindre kar kan det ikke være mange ulike par der. Det har ikke bare med akvarievolum å gjøre men med areal. De vil bare sloss om terrritorium. Som Frank sier: Et lekspar eller en leksgruppe går fint.

Skal du få malawi til å yngle må det være hjemmesteder i karet ditt. Enkelte har sågar kar med bare hanner (det er ofte de som er penest blant malawiene). Da er det vesentlig at du har flere av samme art. Minimum 3-4 av hver art. Dette for å hindre hakking og slossing. Det vil være noe slossing i begynnelsen til rangordenen har satt seg.

Et annet tips er å kjøpe yngel og la de vokse opp sammen. det hindrer ofte mye slossing. MEN - Malawi er som andre arter revirhevdende ciklider, så har du par eller trioer, så må det være plass nok.

Jeg har en 152 liter der jeg etterhvert har bare 3 socolofi. Poenget er vel mer at sammensetningen teller. I tillegg er det slik at det er individer vi snakker om - noen passer bare ikke inn uansett. Da er det bare å kvitte seg med urokråka - den kan passe utmerket inn i et annet kar.

Vannverdiene må som for alle andre fisker være gode. Det spesielle med Malawi er Ph verdi og til en viss grad Gh. Høy Kh kommer som et naturlig krav for å holde Ph verdi stabil. Høy Kh gir buffer som hinder svingninger i Ph verdi. Disse verdiene medførere bla. at planter ikke trives i Malawi kar - noe de heller ikke gjør i særlig grad i malawisjøen


Det finnes i hovedsak tre grupper Malawi (med undergrupper i hver gruppe):

a) Haplochromis
b) Mbunas
c) Aulonocara (Peacocks)

Innenfor de enkelte gruppene er det igjen undergrupper som ikke bør blandes i samme kar. F.eks. finnes det fire grupper Aulonocara: Chitande, Sand dwellers, Stuartgranti og Jacobfreibergi. Du bør ikke ha flere par innenfor samme gruppe i et kar pga. blandingsfaren.

De ulike artene vil også ha noe ulike krav til vannverdier, men her er ikke problemene så store.

I tillegg er det ulike matvaner på de ulike artene. Noen er Carnivore (kjøttetere - en del haplochromis elsker små Mbunas- eksempler er Ahli /Fryeri som tar mest yngel og Dimidiochromis compressiceps som sluker alt under 8 cm, eller Nimbochromis livingstonii som simulerer død for trekke til seg nysgjerrige småfisk), svært mange er Herbivore (dvs. planteetende) andre igjen er limnivore (dvs. at de beiter i algelaget på steiner, bakgrunn, planter o.l. såkalt auwuchs), og til sist de enkleste, de omnivore (altetende).

Når det gjelder planter er det svært få som vil overleve i et Malawikar. Når det er sagt er det jo slik at Malwi ciklider i liten grad vil oppleve planter i sitt naturlige habitat. Den som trives best i malawikar er Vallisneria Spiralis "Tiger" eller vanlig Skruvallisneria om man vil.


ALTSÅ - tre ting å passe på:

1) Sammensetning
2) Fòr
3) Vannverdier

Her er det mange utfordringer, men ingen som ikke kan mestres

Jeg foreslår at du forsøker å sette sammen et optimalt kar ut fra dine preferanser men med vannverdier, fare for blanding/"cross breed" og matvaner i tankene. I tillegg vil du med et enkelt søk i fiskebasen her, finne hvilke arter som vil kunne trives i en 110 liter. Bruk litt tid på nettet så vil du nok finne ut av det.

På Ciklid forum finner i alle fall jeg mye nyttig informasjon. F.eks. i "library" der det er mange gode artikler eller i "Profiles" der du vil finne en av de mest komplette Malawi listene jeg har sett i alle fall. Det finnes f.eks. 30-40 varianter av Aulonocara Stuartgranti, her på forumet operer man med bare 1 i fiskebasen såvidt jeg kan se.
Tips til oppsett
Her er en side med en del bilder av mer eller mindre vellykkede oppsett. Det enkelte oppsett er vurdert og satt karakter på (0-100). Det er også en "Fish index" her.

Ta en titt på siden til:
Jochem Tuin
Ron Brockmiller
Esben Sebastian Karlsson (han har to kar avbildet nr II er best synes jeg)
Ralph Martinez
og ikke minst Manuel Melas
Flott at du deler denne infoen med oss, Cyberbob66. Her var det mange flotte kar å se (siste link).

Du verden det karet til Mr. Travis Simonson. Dette er noe helt utenom det vanlige, at en har ett så beplantet kar til slike fisk.
Det er ikke noe for en nybegynner i alle fall.

Min personlige favoritt ble nok Srdjan Prazic, og en andreplass til Dave Laubach. Dette er det jeg syntes er "ekte" malawioppsett
Tusen, tusen takk for god informasjon. Har fått utav den svarte grusen og oppi sanden. Skal nå på stranden og "fange" rund stein. Kvelden går vel med til skuring og koking tenker jeg. Digget de karene som Frank likte best.
Jeg antar du mener at du skal koke steinene? Det er bortkastet tid, energi (både din og strøm).
Stein er ett dødt materiale, som ikke trenger å avlives Om steinene ligger i vann som er sterkt forurenset, finner en heller stein ett annet sted.
Er det en ting vi har nok av her til lands, er det vel stein
her er mer
av bilder riktignok på tysk:
Koker vel steinene for å få vekk saltvannet og evt annen dritt. Ikke så mye forurensning der jeg fant de. Mener du jeg bare skal skure og putte de oppi da?
SoVe
Koker vel steinene for å få vekk saltvannet og evt annen dritt. Ikke så mye forurensning der jeg fant de. Mener du jeg bare skal skure og putte de oppi da?

Saltet sitter løst, og forsvinner under skrubben.
Dritt sitter oftest løst, og forsvinner også under skrubben. Gjør det ikke det, kokes det neppe løs heller.

Så ja, vask og skyll dem, og hiv de i karet (vel, vær forsiktig med å hive stein i glasshus :p)
Var noen små "albueskjell" på noen av steinene. Disse gikk ikke vekk under skrubben MEN kunne fjernes lett etter kokingen.
Hvilken Ciklide?
Jeg ser at de Ciklidene som pirrer meg mest er av farge blå eller gul. delfinciklide blir vel for stort for en 110 liter men hva med disse? (Maylandia Callainos - Fant den. Den blir 11 cm) og (Labidochromis caeruleus - Den blir 10 cm)
Er det noe som kan passe for meg? Evt hvor mange? De blå pirrer mest. Utrolig flott farge. Kanskje noen har forslag på andre blå/gule/flotte ciklider som kunne passe i karet mitt?
Lenke 1
Lenke 2
Er enig med Frank og Cyberbob66 i at 110-liter er i minste laget for Malawi. Men en gruppe labidochromis caeruleus "golden" kan vel fungere i ditt akvarium. Eventuelt kan en gruppe Aulonocara baenschi, eller Aulonocara ethelwynnae muligens fungere greit.

Tror jeg i ditt tilfelle ville gått for en gruppe på 6-7 Golden.
Siden jeg allerede har "anbefalt" golden, og antallet, føler jeg at jeg ikke trenger å si mer om den labidochromis caeruleus=golden, SoVe
Maylandia Callainos bør du ikke ha, dette er en meget plasskrevende art. Skjekk fiskebasen vår.
Tusen takk for all hjelp. Nå er det bare å veeeente.
Ja så at Maylandia Callainos ikke passet etter jeg hadde skrevet innlegget. Nå er karet endelig oppe og går, mangler bare noen lekshuler til for pynten sin del (foreløpig). Så nå er det bare å vente, vente og veeente. Jeg er hvertfall fornøyd (i dag, mulig jeg endrer noe i morgen.)
Oppsettet ser greit ut det.
Om jeg selv laget dette, ville jeg nok enten strukket steinrøysa langs hele bakbveggen, eller hatt den litt mer midt i karet.

Forresten, en liten viktig ting; ikke la stein med kvasse kanter hvile mot glasset. En liten forskyvning kan være tilstrekkelig til at det blir vassing på deg.
Det samme gjelder bunnplata, det beste er å ha en isoporplate under sanden, slik at stein aldri kommer i direkte kontakt med glasset.
Om steinene er plassert rett på sanden, bør du sørge for at de ikke kan forflytte seg når\ om fiskene finner ut at den sanden som ligger under steinen, hadde passet mye bedre i andre enden av karet (les: grave under stein kan bli sin egen grav)
Tilfeldig bekjentskap
© morten nedrebø
Reklame for plussmedlemskap