Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Aram A. © Tone Andreassen © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Sajica: nå har vi par
1  

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Klikk på bilde for større versjon
Vi var i går og kjøpte 2 ho-sajica, hadde en han fra før. (Lurer på hvorfor det tilrås å kjøpe to, de danner par, og ho som ikke er utvalgt er nå så sørgelig utenfor)
Vi hadde satt opp akvariet med to terrakottapotter i ene halvdelen, og arrangert to kokosnøtter, noen planter og selve underlaget for at det skulle kunne oppfattes som revirskille, sand i ene halvparten, grus i den andre.
I grushalvparten hadde vi laget til en liten skiferhelle hvilende på noen steiner (kalt "stonehenge"), den "hula" har malla tidligere vært innom litt, uten at vi kunne si den hadde tatt bolig der. Litt Neontetra og Guppy, samt noen Sandsnegler går det også i de ca 125 literne.
Største hoa og hannen dannet straks par. Han viste henne terrakottahulene, men tror du ikke hun falt for stonehenge! Han fikk ikke plass der, men hun sto på sitt, og like etter var han i gang med ommøbleringen: han flytter ett og ett gruskorn med munnen. Etter en natts arbeid, så har han gravd vekk grunnen så to av sidesteinene har falt ned. Men han fortsetter å jobbe. De tar seg ikke tid til å spise særlig, heller. Men har tid til en svømmerunde om den minste hoa kommer for nær, da skal hun jages bort.
Og den nye malla vår har lagt sin elsk på en halv kokosnøtt som var beregnet til gjemmested for guppyyngel.

G&T
 
Postet 12.08.2007 kl. 09:03
[Rapportér innlegg]
2  

akvafil
Medlem male.gif
Fra: skedsmokorset
sitat av G&T:
Vi var i går og kjøpte 2 ho-sajica, hadde en han fra før. (Lurer på hvorfor det tilrås å kjøpe to, de danner par, og ho som ikke er utvalgt er nå så sørgelig utenfor)


Gjort tilnærmet det samme, kjøpte en hann og fire hu'er etter anbefaling fra profilen her på AF.
Nå har det dannet seg par, og de tre andre hu'ene blir jaget og står forskremt borti et hjørne.

Hannen er veldig var mot partneren sin nå, men dette kan sikkert endre seg etter de er ferdig med lek og yngelpleie.
Veldig spent på om han da vil jage sin utvalgte også, eller om disse vil holde sammen i harmoni.

Noen andre her med erfaring?

African Fever - The addiction caused by keeping African cichlids.
 
Postet 12.08.2007 kl. 10:07
[Rapportér innlegg]
3 nå er det to igjen...

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Vi måtte bare ta ut sajica - ho nr 2, den fikk ikke en gang fred om den sto trykka opp i det fjerneste hjørnet. Halefinnen var litt rufsete, så da ble hun satt over i entrekaret sammen med skjørtetetra bl.a.
Der ser det ut som det går bedre med henne.
Mitt tips til de som vil ha et sajica-par: prøv først med en han og ei ho. Ikke skaff deg et mobbeoffer på kjøpet.
Sajica -paret har nå prøvd ut alle hulene i karet, to halve kokosnøtter, to terrakottapotter og ei stablet "skiferhule". Og de vil ha alle sammen. Er åpningene for små, graver de inngang fra undersiden, stor nok til hoa i det minste. den store hannen presser seg inn på trange plasser, men ved kokosnøttene venter han utenfor hullet.
Kommer ei av mallene og vil bruke ei ledig hule, blir de jaget vekk. Men guppy, tetra og platy får være i fred.

G&T
 
Postet 13.08.2007 kl. 20:23
[Rapportér innlegg]
4 sajica i stim

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Ja, den flyttede sajica'en ser ut til å trives der den er kommet. Den går i stim med 8 Skjørtetra, og har fått mer framtredende striper. Det er som om den prøver å tilpasse seg sitt nye miljø. Har noen sett noe lignende?

G&T
 
Postet 15.08.2007 kl. 07:54
[Rapportér innlegg]
5 Sajica med eget flyttebyrå?

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Det ser ikke ut til at pardannelsen har gitt resultater enda, de er ikke lenge nok på et sted til å kunne passe egg, men sajicaene har etter hvert innstilt seg på stort sett å ha terrakottapottene som bosted.
Men de vil ikke ha det akkurat som jeg hadde tenkt, med mest sand / grus skrånende opp bakover mot bakre glassvegg. I stedet har de flyttet sand og grus så det danner en voll framfor pottene: høyest framme og lavest bak, en skarp kant fra grusen og ned til kokosnøtta bakerst, der hoa har pendlerhybel. Selvfølgelig går dette ut over plantene, flere mister fotfestet og flyter opp, halvfull av sand, mens andre blir begravet. Og akvariet ser jo ikke bra ut, estetisk sett.
I går skulle vi ordne litt i akvariet, jeg hadde tenkt å få på plass et par av plantene uten å rote for mye med slik sajicaene ville ha det, og Gubben skulle rense pumpa, som selvfølgelig går full av sand. Sajica-hannen går da til angrep og biter oss i fingrene! Løsningen vi forsøkte, ble å dytte ned rotenden av plantene i sanden med ei tresleiv, så vi beskytter både oss selv og hindrer Sajicaen i å skade seg selv. Tresleiva holdt ham også opptatt mens Gubben plukket pumpe. Mat i motsatt hjørne hjalp heller ikke, de er mer oppsatt på å beskytte reviret. Så det er jo et bra tegn ifht egg / yngel etter hvert.
I dag var jo plantene blitt flytende igjen, så jeg blir sannelig litt betenkt, de er en veldig grinete type, disse sajicaene. Kommer de til å fortsette sånn, eller blir det bedre etter hvert som de skjønner at de ikke vil bli angrepet? Må de ha et eget kar?

G&T
 
Postet 16.08.2007 kl. 10:23
[Rapportér innlegg]
6 16.8

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Klikk på bilde for større versjon
her er bilde etter sajicaen selv har "ryddet"

G&T
 
Postet 16.08.2007 kl. 10:25
[Rapportér innlegg]
7 sajicadesign

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Klikk på bilde for større versjon
her har sajicaparet slått seg til ro, hun holder seg en hel del i potta, han passer på utenfor. Sanden har de gravd vekk helt ned til glassbunnen i karet, og lagt i en voll framfor sin 2-roms leilighet. Det hjelper ikke å grave fram planter, de spyttes full av sand igjen. Så får det bare være sajicadesign på karet en stund.

Har ikke sett noen kommentarer fra noen med sajica-erfaring - bortsett fra Akvafil som også etterlyste erfaringens røst.

G&T
 
Postet 19.08.2007 kl. 16:11
[Rapportér innlegg]
8 full krig

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
Klikk på bilde for større versjon
Den som tror at akvariehobbyen er beroligende og avslappende, kan prøve et kar med Sajica og Danio.
Sajica-hoa har mistet parringsfargene, og blir jaga av hannen så snart han ser henne. Ho tar tilflukt i "Stonehenge", der hannen ikke kommer inn.
Danio som prøver seg innom Sajica-hannens område, blir forsøkt fanget. Han klarer det ikke, for selv om han har en fantastisk aksellerasjon, er de kjappere. Men det er så vannspruten står.
Maller skal jages av prinsipp, ser det ut til. Der regner han hele karet som sitt område.
Oss biter han i fingrene, om han kommer til. I dag stakk Gubben ei teskjei med rekemix nedi karet, og da beit han til så jeg hørte det metalliske kling'et fra teskjeia.
Kort sagt er han i krig med det meste av verden.
Kan noen være så snill og minne meg om hvorfor vi har akvarie?

G&T
 
Postet 22.08.2007 kl. 17:50
[Rapportér innlegg]
9 familie

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
de to sajicaene har -etter en del forsøk- fått levende yngel. De ligger enda bare inne i terrakottapotta de bor i, men vi ser dem røre på seg.
Vi er begynt å sende ned litt artemiavann via sprøyte+ plastslange.
Venter bare på at de skal komme ut og se på verden. En prøvde å komme seg ut, stakk ut gjennom hullet i bunnen på potta, men ble kjapt hentet inn av mamma, som tok ham i munnen og svømte rundt og inn i potta til de andre.
De passer godt på, mamma inne i potta, bare en og annen tur ut for å hente mat, eller for å hente pappaen, om han drar for langt bort. Han skal stå på vakt rett utenfor potta, men stikker i blant bort for å glefse etter den stakkars ancistrusen som har overlevd sammen med disse krigerske typene.

G&T
 
Postet 09.11.2007 kl. 18:32
[Rapportér innlegg]
10 frittsvømmende

G&T
Medlem female.gif
Fra: 6863 Leikanger
I dag har vi sett 2 frittsvømmende sajicayngler. De svømmer i området mellom de to terrakottapottene som står med åpningen mot hverandre, hjemmet til sajicaparet vårt. Pottene står i et kar vi har kalt sajicahybelen. De måtte flytte til et mindre kar for å kunne gå i fred (eller for at resten av verden skulle få fred).
Det er flere wriglere inne i potta, kanskje rundt 15 (+/-5) stk.
artig å følge med på yngelutvikling.

G&T
(Sist endret 10.11.2007 kl. 08:42 av G&T )
 
Postet 10.11.2007 kl. 08:40
[Rapportér innlegg]
11 Sajica - surpomper?

AnitaW
Medlem female.gif
Fra: Akershus Nord
For å være helt ærlig så har nok aldri en fisk laget så mye hodebry for meg som sajicaen. Riktignok aldri hatt denne fisken tidligere, og ingen erfaring, men hørte så mye hygggelig om sajicaen at jeg bare måtte ha.
Begynte med en hann som man tydelig kunne se var en hann, sammen med en som lignet på en hann med var den som lignet minst på en hann i karet i butikken, så tenkte vi fikk prøve å se om det var noe match her. Det var det ikke, og reiste og kjøpte enda en hunn, altså en som lignet minst på en hanne.. Det ble bare 3 hanner i karet, 2 av dem så jeg i grunn aldri, de lå sammenklemt og depressive innimellom ugjennomtrengelig plantekjerr, på flukt fra den hannen som var mest dominerende. Stor og med kraftig panne, og sur som fa... Så de to offerene ble flyttet til et annet kar, hvor de fikk komme seg i form igjenm og her levde de i harmoni og sus og dus en stund. Tenkte å reise ned å bytte dem til damer når de fikk inn litt "sikrere" hunner i butikken. Oppdaget en dag at de hadde fått inn et nytt lass med sajica og fant en som var sikker dame, og en litt mindre sikker, og tok de med meg. Slapp de oppi til den dominerende "ondskapsfulle" hannen så han kunne blidgjøres med to vakre jomfruer. Disse fikk like mye juling som de to hannene. For en utakknemlig surpomp! Da ble drittsekken flyttet i det andre karet, og de to andre hannene fikk komme i karet med damene. Disse 4 lever tålelig rolig og harmonisk sammen, litt småjaging er det, men overkommelig aktivitetsnivå. De har ikke vært så lenge sammen, og ikke dannet noe par, for når de gjør det, så blir de tiloversværende enten byttet inn i butikken eller flyttet inn i det andre karet.
Så over til den slemme, ondskapsfulle og dominerende hannen. Han er veldig kjekk kar, den peneste av dem alle, men oppfører seg svært lite hyggelig, så jeg burde vel byttet inn han, ettersom han ikke liker sin egen rase? Han går veldig fint sammen med de større ciklidene. Men føler egentlig bare at han går der og tar plass siden han ikke vil ha noe med andre sajicaer og gjøre. Eller skal store dominerende sajicaer oppføre seg sånn? Sajicaer gir en litt å gruble på altså.

 
Postet 06.12.2007 kl. 20:23
[Rapportér innlegg]
12  

Akvariedilla
Medlem female.gif
Fra: Sunndalsøra, (Nordmøre)
Kanskje dandyen din er homse, men ikke tør å leve ut sin legning... Slik at det blir tryggere å banke de andre hannene mener jeg..... Enkelte enkeltindivider av fisk er bare sprø av natur, sånn er det bare....

Jeg svømmer, altså er jeg en fisk......
 
Postet 06.02.2008 kl. 02:36
[Rapportér innlegg]
13  

AnitaW
Medlem female.gif
Fra: Akershus Nord
Hehe, ikke umulig..
Men løsningen ble altså å gi de bedre plass, så nå oppfører han seg eksemplarisk og flasher seg ovenfor damene som en kar skal..*S*

 
Postet 24.02.2008 kl. 18:39
[Rapportér innlegg]