Zeolitt - biologisk filtering og evt. betenkeligheter?

Fikk anbefalt i en dyrebutikk i dag å bruke zeolitt for å øke den biologiske filtreringen.?? Er det noen her som vet noe om effekten på den biologiske filtereingen med bruk av zeolitt.

Et annet spørsmål er om det er noen betenkeligheter med bruk av zeolitt i akvariet. Hvis jeg har forstått rett filterer zeolitten på molekylært nivå. Da lurer jeg på om ikke den også fjerner en del av de stoffene som vi gjerne vil ha i karet for å styre Gh og Ph samt for at plantene skal få nok næring.

Jeg tviler da også på at bakterier kan få plass i porene på en stein som filterer molekyler. Det er kanskje en forenklet fremstilling.
Det sies så mangt om denne typen filtermasse, at jeg selv har styrt unna.
Slik jeg forstår flere oppslagsverk, er ekte Zeolitt aluminiumssilicat - eller den blåsesanden\ blåsemidelet vi ikke vil ha i karet fra biltema.

Noen steder opplyses det at zeolitt kan reaktiveres med å ha den i saltvann på 0,6% i ett døgn, noen steder opplyses det at denne er bruk og kast.
Noen opplyser at denne vil binde opp tungmetaller og andre giftstoffer slik kull gjør, noen opplyser at denne vil kun ha biologisk effekt i form av nedbryting av ammoniakk og nitritt (noen påstår også at sin bryter ned nitrat).

Med andre ord: kaoset rundt dette begrepet er komplett
Blandt annet Prodac har vist tatt i så det holder når de forteller om sitt produkt:
Vulkansk opprinnelse, som har en veldig regelmessig molekylstruktur og en veldig høy mikroporøsitet. Produktet absorberer derfor molekyler og ioner med forskjellig sammensetning og størrelse slik at ammoniakk, silikater, nitritter og nitrater nøytraliseres. ZEOLITE fra PRODAC har en intern overflate på 600 m2/g. Dette garanterer fullstendig absorbering av de forurensende organiske og kjemiske stoffene.

600m2 pr g, vil vel utgjøre 6.000.000m2 pr kg...Om ikke skolemattematikken er helt glemt, tilsvarer dette da 6km2 pr kg.
76 liter av denne skal da med andre ord ha samme areal som hele Oslo kommune. Tvilsomt
Jeg kjøpte en gang et par pakker av [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?userid=fqduOhgURpPX6dnwlXo61MxlN0VhrYCB8WO&f=NR&c=368201+*+368202+*+368203&t=temartic]Aqua Medic Antiphos[/URL], et produkt laget av dette zeolitt-greiene. I varedeklarasjonen i nettbutikken står det at den binder og fjerner fosfat fra vannet, og derved minsker algeveksten.

Jeg har aldri våget å bruke det, for det kommer aldri klart frem noe sted om dette oppfører seg som kull etter en tids oppsugning av uønskede stoffer. Dvs blir materialet mettet, og begynner så å slippe fra seg giftstoffer o.l. igjen? Og akkurat når skjer det, liksom?

Nei, det ble sånn usikkerhet rundt det, at jeg istedet økte på med gode, gammeldagse vannbytter for å få ned fosfatnivået i et veldig algebefengt kar (et som er solgt nå).
Så de to pakkene jeg har, står uåpnet og ubrukt et eller annet sted.

Noe av vareteksten:
"ab Aqua Medic antiphos basiert auf Naturzeolith, das durch einen chemischen Prozeß so verändert wurde, dass es Phosphat bindet"

(Dette betyr altså at det er laget av "naturzeolitt", som gjennom en kjemisk prosess er forandret så det binder fosfat.)
Tar opp en av mine gamle tråder igjen for å fortelle at jeg har bestemt meg for å prøve ut zeolitten. Jeg har ikke noe særlig tro på at den vil lage noe problemer med hensyn til å dumpe giftstoffer i vannet igjen. Vil ikke et slikt produkt oppnå en eller annen likevekt og fremstå som nøytralt? Vel, jeg er ikke helt overbevist om at det er det helt store, forstår ikke hvordan det kan fungere som grobunn for bakterier, men jeg vil prøve det ut og se hva resultat jeg får. Innrømmer gjerne at tanken på å ha aluminium (om aldri så mye bundet i et ikke reaktivt stoff) ikke føles helt god.

Jeg venter imidlertid til etter påske med å teste det ut da jeg da vil være hjemme sammenhengende i overskuelig fremtid.

Har noen ideer til hvordan jeg skal prøve ut produktet, tar jeg gjerne tips.
Så er zeolitten plassert i filteret. Nå gjenstår altså å prøve dette ut. Alt jeg kan gjøre er imidlertid å måle nitritt og eventuelt amoniakk og se om verdiene endres over tid. Med ukentlige vannbytter forventer jeg vel ikke det helt store.
Hvordan går uttestingen? Kjøpte i helgen et brukt akvarium med utv. filter fylt med kun zeolitt, og lurer litt på om jeg skal beholde det (i en eller begge kurver) eller investere i nytt filtermateriale.
Jeg ville nok bare latt zeolitten være. Mine utprøvning av zeolitt kunne vært planlagt bedre med et mer vitenskapelig resultat. Teorien er visst nok at zeolitten er negativt ladet og tiltrekker seg f. eks. positivt ladede amoniakk molekyler. Selve molekylstrukturen i zeolitten skal visst også kunne holde på enkelte andre molekyler. Min bekymring har derfor vært hvilke konsekvenser dette får i et Malawikar. Ville det blir umulig å opprettholde stabile vannverdier? Jeg har ikke registrert noen slik sammenheng ennå. Et annet mulig problem som er blitt reist her er om zeolitten vil kunne dumpe avfallsstoffer tilbake i vannet igjen. Har foreløpig ikke registrert dette heller, men det vil, jo, ta en god del mere tid å finne ut av.

Mine målinger viser noen avvik fra det som er normalen i vårt kar, men jeg antar dette har med unøyaktige målinger og at vannverdeiene har vært i grenselandet hele tiden. Mine målinger har vært som følger:

Dato Gh Ph No2
06.apr 12 8 0
07.apr 11 8 >0
09.apr 12 8 >0
11.apr 11 8 0
13.apr 12 8 0
14.apr
15.apr 11 7,5 0
17.apr 12 8 0
22.apr 12 8 >0

Gh'en har nok vært i grenselandet. Ph har vært stabil. I nitrittnivået har jeg ikke registrert vesentlige endringer. Dette er ikke dårlig. Jeg byttet ut 2/5 av alt filtermaterialet i det utvendige filteret.

Jeg har også lest et sted at nitrittet også brukes for å rense kloakk. Det interessante er at det i den sammenhengen jeg leste om dette, ble zeolitten brukt for å bedre bakteriologisk nedbrytning av avfallet!

Jeg tror zeolitten kan fungere bra. Men det finnes vistnok et uttall forskjellige typer zeolitt. Det forvansker nok hele problemstillingen nokså mye.

Mine erfaringer så langt med zeolitt har vært gode. Har aldri hatt bedre forhold i akvariet.
Tar opp denne tråden igjen, da jeg har funnet tips i denne tråden om å bruke Zeolitt til algebekjempelse.

Er det flere som har erfaring med Zeolitt? Jeg syns det ser ut som kalk? Og er redd det skal kunne påvirke vannet til mine fisk som skal gå i surt, bløtt vann?
Jeg har brukt en del zeolitt, men det begynner bli en stund siden nå, så husker ikke hvordan jeg fikk tak i den. Brukte den i akvarier med fisk hvor jeg sjelden byttet vann. Og jeg hadde ingen problemer med ustabile vannverdier, og jeg syntes algeveksten var begrenset. Fiskene formerte seg, og så ut til å ha det helt topp.
Tilfeldig bekjentskap
© Marius Solberg
Reklame for plussmedlemskap