Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Fisk > Ciklider >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Ciklider
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen © Kjetil L © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Sør-amerikanske ciklider
Søk
Siste innlegg
Nøkkelhullciklider lek eller slossing?
1  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Klikk på bilde for større versjon
I snart to år nå har jeg hatt et flott par med nøkkelhullciklider som hovedfisk i 220-literen min. Siden de er så fredelige og snille med hverandre, og alltid er sammen, har jeg bre gått ut fra at det er en hunn og en hann, men det har aldri blitt egg eller yngel på de, så jeg har jo lurt litt...

Nå mistenker jeg at jeg har to hanner, og særlig etter det jeg har sett på i dag, som virker som en slosskamp på meg. Men hadde vært fint å få det bekreftet, for hadde jo vært morro å ha begge kjønn representert!

Har gitt opp å skille de på utseende, de er like store, 10 cm+, og generelt veldig like. Har lest info om å skille kjønn, men klarer det altså ikke ut fra utseende.

I dag har de bitt seg fast i munnen på hverandre og dradd/dyttet, hatt uspilte gjeller. De har dyttet med munnen på siden av kroppen til den andre, på omgang, så jeg ser det er merker på sidene av fiskekroppene.

Har tatt noen bilder av dette, de er ikke så gode, siden jeg akkurat har startet pumpen som stoppet pgav strømstans og vannet enda er litt grumsete.

Hvis det viser seg at dette er to hanner, er det da mulig å sette inn hunner i akvariet? Eller er et par nøkkelhullciklider max i en 220-liter?

Vil i tilfelle introdusere flere fisk når jeg tar en total omgjøring av karet.

Disse to er de to fiskene med mest personliget av alle jeg har, så jeg vil gjerne beholde begge, og lurer dermed på om det mulig å gi de hver sin dame på en vellykket måte om det nå viser seg at de begge er hanner?

 
Postet 09.01.2008 kl. 01:36
[Rapportér innlegg]
2  

tomandre
Medlem male.gif
Fra: oslo
jeg har også nøkkelhullciklider som hovedfisk i min 240L.
jeg har 7 stk den oppførselen du beskriver er helt vanlig men vil nok anbefale
deg å skaffe flere tror du har 2 av samme kjønn da du ikke har fått egg enda denne cikliden er lett å drette på. de har det mye bedre når det er flere også da det er en stim fisk. lykke til.

 
Postet 09.01.2008 kl. 06:54
[Rapportér innlegg]
3  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Både "par" og fisker av samme kjønn kan gjøre dette. Så du må ta mer av atferden med i vurderingen. Hvis de henger sammen for det meste vil jeg tro det er flørting og testing av maken. Hvis de jager hverandre ut fra et territorie er det vel mer sannsynlig at de er samme kjønn osv.

Vet ikke noe spesifikt om denne typen fisker, men dvergciklider kan ihvertfall være sånn at de flørter nokså likt som de sloss. Men så spørs det hvor bombastisk og voldelig det er da :)

(Sist endret 09.01.2008 kl. 09:48 av biXen )
 
Postet 09.01.2008 kl. 09:47
[Rapportér innlegg]
4  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Klikk på bilde for større versjon
Tusen takk for svar!

Jammen ikke lett dette, sukk :)

Oppførselen jeg har beskrevet over har jeg observert noen få ganger på de to årene jeg har hatt de. Har også sett at fiskene har hatt tilsvarende "skrap" på sidene av kroppen som de laget på hverandre i går før, uten at jeg har sett adferden som førte til de.

Slossingen var ikke særlig voldelig, ingen jaging, heller oppspilthet, og altså denne dyttingen på siden til sen andre fisken. Når de beit seg fast i munnen på hverandre foregikk også dette ganske rolig, og når de først hang fast kunne de stå sånn ca 30 sekunder helt stille før de slapp taket igjen.

Ellers er de alltid sammen, full harmoni, når de spiser kan den ene gjerne vente med å plukke opp en bit så den andre får den istedet etc.

Men jeg har aldri sett tegn til egg eller egglegging, og det er jo litt merkelig tenker jeg, har fått frem yngel på sommerfuglciklide, grønn dvergacara, sajica, og og et par andre dvergciklidearter i dette akvariet, + yngel på alt mulig annet av fisk, det er kun disse som som ikke har vist noen tegn (i det minste ingen jeg har snappet opp) på at de har tenkt på å formere seg.

De er litt sjenerte, men ikke sky eller stresset, spiser godt, og ser ellers ut til å trives. De har en nydelig "kongelig" elegant fremtoning som har gjort disse to til store favoritter her hjemme. Som sagt er de ca like store, har begge lange spisse finner som rekker helt bak forbi enden av halen, og dette eggleggingsrøret har jeg ikke klart å observere.

Brytekampen i går skjedde for øvrig etter et vannbytte, og etter at jeg hadde styrt med den utvendige pumpen som hadde stoppet.

Legger ved noen fler bilder av de to.

(Sist endret 09.01.2008 kl. 13:05 av turnips )
 
Postet 09.01.2008 kl. 13:02
[Rapportér innlegg]
5  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
For meg høres det ut som et par, hvis de henger sammen til vanlig. Da er ofte sånn atferd litt testing av "maken", og parkrangling. Men kan være vanskelig å si uten å se over lengre tid. Men virker sånn på meg. Det kan jo også være to "kompiser", eller det som verre er. Eller bedre, alt etter smak og behag :)

Jeg har lest om mange andre som skriver det at slik parvalg (selv om det bare er de) ligner på sånn mann mot mann test med brytekamp med munn og vise seg frem osv. Og jeg har sett noe av det selv, men sikrest blir du bare av å følge med enda mer på dem. Spørs hvor ofte det skjer da :)

 
Postet 09.01.2008 kl. 13:41
[Rapportér innlegg]
6  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Ja, kanskje de rett og slett diskuterer litt seg i mellom i forholdet?
-Og om det er gutt-gutt, jente-jente eller en av hver er samme for meg så lenge de er lykkelige sammen :)

Tomandre nevnte tidligere i tråden at de trives bedre når de er flere. Har defor begynt å surre litt med tanken på å få noen til, men vil jo gjerne at harmonien mellom de to jeg allerede har skal vare. Det har vært bare de to i ca 2 år nå, så det er vanskelig å si hvordan de vil reagere på andre nøkkelhull.

Nå er de jo fantastisk snille mot alt annet i akvariet, da, har både små reker og masse yngel av levendefødere som de lett kunne spist, alt får gå i fred.

Alle andre fisk er de også snille mot, men så har jeg jo som sagt ikke sett hvordan de oppfører seg når de er i lek enda da.

-Og hvis jeg skaffer flere, hvor små/store bør de da være? Yngel? Voksne? Noe midt mellom?

 
Postet 09.01.2008 kl. 14:07
[Rapportér innlegg]
7  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Kjøp eventuelt andre voksne, så slipper ungdommene å komme i en enda dårligere posisjon:-) De bør etter min mening være av omtrent samme str, så det ikke blir så veldig urettferdig eller ujevn kamp om de må etablere litt rang-ordning:-)

Jeg tipper at de du har fra før, vil våkne til live for alvor om det kommer flere i akvariet...:-) Det er ofte det som skal til for å sparke liv i formeringsinstinkter som ligger i dvale.

Stå klar med kamera når de nye slippes ut, for da tror jeg det blir fargeprakt og brisking! :-)

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 09.01.2008 kl. 14:32 av mona o )
 
Postet 09.01.2008 kl. 14:31
[Rapportér innlegg]
8  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Høres fornuftig ut, Mona!

Jeg mistenker mine for å være noen late rakkarer, ikke rart vi sammenlikner de med de kongelige, de bor inni en stor rot som likner et slott, og får alt de måtte ønske servert på gullfat :)

Som du sier kan de nok ha godt av litt utfordring!

Min utfordring blir da å finne noen voksne eksemplarer på ca samme størrelse, og prøve om jeg kan se litt forskjell på de jeg allerede har og de nye, så sjansen er større for at jeg ender opp med noen av hvert kjønn til slutt.

-Og ja, jeg skal absolutt ha kamera klart!

 
Postet 09.01.2008 kl. 14:58
[Rapportér innlegg]
9  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Kan sikkert bli en stor kontrast ved lek ja. Ser jo bare med bolivianerne mine, snilleste fiskene, lar coryene stjele matbiten rett foran dem uten å gjøre noe. Men når dama passa egg så blei jo svære mallen kjeppjaga. Litt som om ei dame var gravid og gikk inn i Hells Angels lokaler og rundtjulte alle :P

 
Postet 09.01.2008 kl. 15:16
[Rapportér innlegg]
10  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
sitat av biXen:
Kan sikkert bli en stor kontrast ved lek ja. Ser jo bare med bolivianerne mine, snilleste fiskene, lar coryene stjele matbiten rett foran dem uten å gjøre noe. Men når dama passa egg så blei jo svære mallen kjeppjaga. Litt som om ei dame var gravid og gikk inn i Hells Angels lokaler og rundtjulte alle :P


Hehe, ser det for meg!

Samme med min grønne dveracarahunn, første gang hun hadde yngel var hun sikkert ikke mer enn 2.5 cm, men inne i hodet sitt var hun nok en stor løvinne, no fear, kjempegod mor, og størrelsen på fiskene som fikk gjennomgå tok hun ikke hensyn til. Men det var bare om de kom innenfor hennes magiske sirkel som fikk gjennomgå, med en gang de var 15 cm unna fikk de være i fred, så det gikk helt greit.

Skulle gjerne hørt mer fra de som har nøkkelhullciklider som gruppe, tomandre- hvis du kan fortelle meg litt om hvordan de oppfører seg i karet ditt blir jeg kjempeglad! Danner de faste par, og hva med de andre nøkkelhullene når det er lek blandt to av de etc. Vet du hva du har av kjønn? Kjøpte du alle på likt, var de da små eller voksne? Etc.

Vil gjerne vite så mye som mulig, for nå tenker jeg alvorlig på at når jeg nå om en liten stund skal skifte til biltemasand og dermed ha en totalopprydning i karet, skal gjøre dette med tankte på å sette inn noen flere nøkkelhullciklider. Kommer da til å tilpasse antallet andre fisk etter dette. 
Postet 09.01.2008 kl. 16:20
[Rapportér innlegg]
11  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Klikk på bilde for større versjon
Her er et par bilder jeg tok av den ene fisken dagen etter denne hendelsen. De har tydeligvis holdt på også etter at jeg sluttet å kikke på, for denne fisken har fått seg et realt kakk i panna! Ser egenlig mest ut som om den har stanget inn i et eller annet i stor fart. Dette er noen dager siden nå, og såret gror heldigvis veldig fint, og er allerede mindre enn halvparten så stort, uten antydning til infeksjon.

På bildet ser man også tydelig hvordan de har skrapet hverandre opp langs siden av kroppen meg munnen.

Siden dette har de oppført seg rolig som de vanligvis gjør, etter det jeg har klart å observere.

Som jeg nevnte tidligere i tråden, hvis noen vil dele litt info med meg om hvordan det er å holde nøkkelhullciklider i gruppe, blir jeg veldig glad!

(Sist endret 13.01.2008 kl. 15:10 av turnips )
 
Postet 13.01.2008 kl. 15:10
[Rapportér innlegg]
12  

tomandre
Medlem male.gif
Fra: oslo
sitat av turnips:
sitat av biXen:
Kan sikkert bli en stor kontrast ved lek ja. Ser jo bare med bolivianerne mine, snilleste fiskene, lar coryene stjele matbiten rett foran dem uten å gjøre noe. Men når dama passa egg så blei jo svære mallen kjeppjaga. Litt som om ei dame var gravid og gikk inn i Hells Angels lokaler og rundtjulte alle :P


Hehe, ser det for meg!

Samme med min grønne dveracarahunn, første gang hun hadde yngel var hun sikkert ikke mer enn 2.5 cm, men inne i hodet sitt var hun nok en stor løvinne, no fear, kjempegod mor, og størrelsen på fiskene som fikk gjennomgå tok hun ikke hensyn til. Men det var bare om de kom innenfor hennes magiske sirkel som fikk gjennomgå, med en gang de var 15 cm unna fikk de være i fred, så det gikk helt greit.

Skulle gjerne hørt mer fra de som har nøkkelhullciklider som gruppe, tomandre- hvis du kan fortelle meg litt om hvordan de oppfører seg i karet ditt blir jeg kjempeglad! Danner de faste par, og hva med de andre nøkkelhullene når det er lek blandt to av de etc. Vet du hva du har av kjønn? Kjøpte du alle på likt, var de da små eller voksne? Etc.

Vil gjerne vite så mye som mulig, for nå tenker jeg alvorlig på at når jeg nå om en liten stund skal skifte til biltemasand og dermed ha en totalopprydning i karet, skal gjøre dette med tankte på å sette inn noen flere nøkkelhullciklider. Kommer da til å tilpasse antallet andre fisk etter dette.
det er kansje galt av meg men jeg samenligner nøkkelhullciklidene litt med discus. de har det best når de er mange sammen det er en som er skjef og en som er mobbeoffer. jeg har lagt merke til at at det er et par som er kan jeg kalle dem alfa parret, de har et revir som de vokter med livet som innsats. jeg kjøpte alle samtidig de var nok bare tennåringer da jeg kjøpte dem. det var også ganske stor forskjell på størelsen på dem. jeg er ikke sikker på kjønnene på dem da jeg ikke vet hva jeg skal se etter for å se forskjell på dem. dette er ganske skvettne fisker som trenger en del hjemmesteder. de danner faste par. dette er en flott fisk som jeg ikke skjønner er mer populær en som så, det er utrolig flott å se på dem når de seiler rundt om i akvariet med flotte lange finner det er nesten noe kongelig over dem. min erfaring som selskapsfisk er at man bør ha fisker som er litt raske og robuste de må tåle en trøkk kan du si. ta en titt på profilen min, er litt stolt av nøkkelhullene mine jeg da:) håper du ble litt klokere ønker deg masse lykke til.

 
Postet 15.01.2008 kl. 06:59
[Rapportér innlegg]
13  

turnips
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Tusen takk for infoen, tomandre :)

Virkelig flott akvarium, og nydelige fisker du har !

Jeg kommer til å kjøpe flere nøkkelhull med det første, og stramme opp akvariet de bor i kraftig, både utseendemessig og når det gjelder innbyggerne. Foreløpig funderer jeg litt på hvor mange jeg skal kjøpe, vil ikke at det skal bli for mange heller... Akvariet er jo ikke så fryktelig stort.

 
Postet 19.01.2008 kl. 23:41
[Rapportér innlegg]
14  

tomandre
Medlem male.gif
Fra: oslo
da jeg kjøpte mine nøkkelhullciklider fikk jeg et tilbud på å kjøpe allesammen
fikk 2 gratis med på kjøpet.
tusen takk for skryt ble litt forlegen det er første gang noen har kommentert akvariet mitt, er jo så stolt av det:).
sikker på at akvariet ditt blir fint skal prøve å følge med om du legger ut bilder av det oppstramma akvariet:)

(Sist endret 21.01.2008 kl. 17:58 av tomandre )
 
Postet 21.01.2008 kl. 17:56
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)