Salt i akvariet


Holder på å innstallere et 85-liters akvarium. Hadde det samme akvariet oppe og gikk for noen år siden, men har vel glemt et og annet... Jeg husker f.eks. ikke mengden salt (det er et ferskvannsakvarium) jeg skal bruke? Kan det ha vært 1 ss pr. 10 liter? Høres litt mye ut... Noen som kan oppdatere meg? På pakken jeg har står det ikke oppgitt i norske måleenheter.
Er det ferskvannsfisk du skal ha i akvariet så kan du bare droppe saltet. Salt brukes bare ved enkelte sykdommer og ellers ikke.

Hvis det er en stund siden du har hatt akvariet oppe så kan det kanskje være greit å repetere ett og annet. Her er en artikkel som tar for seg oppstart i tilfelle du ikke har funnet den allerede
Javel? I butikken hvor jeg kjøpte utstyret var ekspeditøren helt klar på at det skulle salt i vannet, og det husker jeg at jeg brukte forrige runde også (for 5-6 år siden). Ekspeditøren sa jo hva saltet skulle gjøre for vannet, men det husker jeg ikke, selvfølgelig...

Takk for link!
Ja, du får ofte gode råd på butikken for at de skal selge mer

Neida, de har sikkert fått litt misvisende opplæring der også. Grunnen til at det ofte sendes med salt til nybegynnere er at mange vil ha fisk i karet før de fire ukene er gått og karet er kjørt inn. Det ender ofte med nitritt og fisk som sliter. Salt anbefales av enkelte å brukes som støttebehandling i slike tilfeller og med en viss postitiv virkning. Det som ikke nevnes er at A: man kan unngå problemet helt ved å vente til nitritten er borte før man har fisk i og B: den beste måten å bli kvitt nitritt på er daglige delvannsbytter.

I tillegg er salt veldig lukrativt for butikkene å selge. Vanlig bordsalt gjør faktisk samme nytten.

Det kan også være greit å være klar over at enkelte fisk ikke tåler salt. Dette gjelder spesielt mange av mallene.

Bruk tiden mens akvariet står og modnes til innredning og lesing om fiskene du vil ha der så blir oppstarten så mye bedre både for deg og fiskene. Mat det tomme karet litt underveis slik at de gode bakteriene har noe å leve av, rens filteret ved å skylle det i litt vann fra akvariet og bare når vannstrømmen er betraktelig redusert, og når du endelig kan begynne å ha fisk i så start med noen få i gangen. Lykke til

Men nå skal det sies at det ikke er skadelig med salt i vannet,siden alle levende organismer har salt i seg.
Du kan jo søke på feks. .salt i vann.
Tante Astrid
Det kan også være greit å være klar over at enkelte fisk ikke tåler salt. Dette gjelder spesielt mange av mallene.


DSG
Men nå skal det sies at det ikke er skadelig med salt i vannet,siden alle levende organismer har salt i seg.


Siden det er mange fisk som ikke tåler salt i vannet, vil jeg si det kan være skadelig.

Her er en artikkel som omhandler saltmytene.
Nå står det jo i den artikkelen som du henviste til at man burde bruke salt i vannet,men salt uten jod.
Det står også at spesielt fisk fra Malawi og Tanganyikia trenger salt.
Det skal også sies at personen som har skrevet dette understreker at dette er hans personlige meninger og erfaringer.
For å sitere artikkelen:

Skal du alltid tilsette salt i ditt ferskvannsakvarium uansett vannverdier og fiskeslag?
Etter min mening og erfaring; absolutt ikke!

Sitat slutt.


Vi vet jo ikke hva slags fisk Evaluna har/skal ha i sitt akvarium, og da mener jeg det blir feil å si at salt ikke er skadelig, så lenge det er fisk i handelen som over hodet ikke tåler salt.

At enkelte arter trenger salt er det en viss sannhet i, men med eller uten jod spiller ingen rolle, som det sto i artikkelen.
Det er mye tull og feilinformasjon rundt salt, og behovet for dette i karet.

For å starte i en ende:
Om det er salt med eller uten jod en bruker, spiller 0 rolle. Faktisk er jodinnholdet i norsk springvann såpass lavt, at enkelte fisk faktisk kan slite med jodmangel i løpet av årene! Dette gjelder spesielt om en ikke bruker noen plantenæring (en del av disse inneholder mikromengder jod)

Når det gjelder Malawi\ Tanganyika fisk, er det enkelte som har hevdet at begge sjøene er brakkvann, siden de er så gamle som de er. BS kalles det
Andre hevder at fiskene normalt lever i vann med høyere Gh enn det de fleste tilbyr fiskene. Også dette viser seg å være en tanke feilinformasjon, grunnet en feil fra gammelt av. Innholdet av magnesium og kalsium i sjøene ble oppgitt i en annen måleenhet enn det verden trodde, og derfor ble det hele feil.
Fisk fra disse sjøene er ofte meget tilpassningsdyktige, og kan derfor ofte tilpasse seg noe salt i vannet.
Men trenge det, det gjør de ikke i det hele tatt.
Kan nevne at mengden klorider (det som er skadelig i saltet) er målt til henholdsvis 3.57-4.3mg\L (Malawi) og 20.9-36.6mg\L (Tanganyika).
For den som har litt kjemisk innsikt, ser en at det ikke skal de enorme mengdene salt til før at disse overstiges.
Skal en virkelig leke kjemiker, kan en heller sørge for at ledeevnen i vannet er tilpasset artene. For den interesserte er ledeevnen denne: 210-220µS(Malawi) og 606-620µS(Tanganyika)

Når det gjelder skadevirkningene av salt, vil saltet hindre en del væskepassasje fra cellene i fisken. Dette vil uten tvil sørge for opphopning av avfallsstoffer, spesielt urinsyre. For de som har litt medisinsk innblikk, vet en at det er en revmatisk lidelse som er relatert til dette. Også fisk har skjellett, og det er vel all grunn til å tro at også disse kan få kjedelige problemer på grunn av langtidsopphold i lettsalta pissevann

Nytteverdien av salt er todelt:
1) Saltet kan hindre noe opptak av No2 via gjellene til fisken, siden kloridene tas lettere opp. En slipper da noe av skadevirkningen med å utsette fiskene for langsiktig eksponering for nitritt.
Men det er jo som Tante Astrid sier, bedre å unngå å utsette fiskene for dette
2) Saltet kan brukes til å kurere svært lett sopp-angrep, og brukes som støttebehandling ved enkelte sykdommer. Siden masser av fisk er sensitive for salt, bør en være svært forsiktig med å salte fiskene.

Salttyper:
Ectozon: 99,756% identisk med Jozo.
Akvariesalt: kjemisk sammensetting oppgis ikke, men det er salt så det holder.
Begge disse kan derfor fint erstattes med salt til 5-10% av prisen.
jeg kan ikke dy meg men måtte le litt da jeg leste om urinsyregikt hos fisk, normalt hos mennesker setter det seg i stortåa og er veeeeldig smertefult, så da dukket det en tanke om hvilken finne får fisken dette i, ryggfinnen? halefinnen? Og måtte bare le beklager det men litt humor skader vel ikke her inne heller.
Heidi Ingdal
så da dukket det en tanke om hvilken finne får fisken dette i, ryggfinnen? halefinnen?


Hehe, har du ikke hørt om stortå-finna?
Fra spøk til revolver; har ingen anelse hvordan dette utarter seg for fisk, men godt er det neppe.

Edit:
Fant dette på det store nettet:

Ved urinsyregikt krystalliseres det ut urinsyre i leddene, og det blir meget smertefullt. Podagra (Kaptein Voms syke) er urinsyregikt i (stor)tåledd.
Heidi Ingdal
Og måtte bare le beklager det men litt humor skader vel ikke her inne heller.


Syns det nesten er litt komisk at fisk kan få struma, jeg. Ikke misforstå, syns ikke det er gøy at fisk blir syke. Men jeg fikk alltid høre da jeg var liten at hvis jeg ikke spiste fisk, ville jeg få struma (pga jodmangel). Underlig da, at fisken - som skulle være kuren mot dette - kan få det selv. Jeg kunne ikke fordra fisk på tallerkenen, så jeg gikk med en evig angst for denne sykdommen.

(sorry, litt på siden, men ihvertfall fiske- og saltrelatert)
Remi Horsgård
[QUOTE=Heidi Ingdal]så da dukket det en tanke om hvilken finne får fisken dette i, ryggfinnen? halefinnen?


Hehe, har du ikke hørt om stortå-finna?
Fra spøk til revolver; har ingen anelse hvordan dette utarter seg for fisk, men godt er det neppe.

Edit:
Fant dette på det store nettet:

Ved urinsyregikt krystalliseres det ut urinsyre i leddene, og det blir meget smertefullt. Podagra (Kaptein Voms syke) er urinsyregikt i (stor)tåledd. Stortåfinna er det den midt under den da? he he
Ok, da tror jeg at jeg har skjønt at jeg godt kan droppe saltet.

Takk for engasjement og mange informative svar!

En ting jeg ikke helt skjønte:

"rens filteret ved å skylle det i litt vann fra akvariet og bare når vannstrømmen er betraktelig redusert,"

Hva menes med dette? Når vannstrømmen er redusert, kan man skylle filteret i akvarievann? Hvorfor redusert?
Filteret skal helst renses så sjelden som mulig. Det er derfor det er greit å vente til det er såpass redusert vannstrøm at man ser at det virkelig trengs.

Grunnen til at det bør skylles i vann tatt fra akvariet er for at bakteriene ikke skal ta skade av for kaldt/varmt vann eller andre årsaker. Brukes akvarievann så får man skyllt ut overflødig gugge på en trygg måte uten å ta knekken på de gode bakteriene som bor i filtermaterialet.
Filteret skal renses sjeldnest mulig.
Når du ser at vannstrømmen er tydelig redusert (som følge av dritt i filteret) tar du litt akvarievann i en bøtte og skyller filtert forsiktig.
Er det svamp i filteret vrir du den forsiktig, slik at den værste dritten forsvinner.
Et filter skal være møkkete
Aha... Nå skjønte jeg. Jeg har forsåvidt oppfattet det med at filteret skal være en smule inngrodd og at det skal renses sjelden og i akvarievann, det var bare et lite internt ordspill som spilte meg et puss her.
Vil salt være et bra alternativ mot behandling av hvit prikk?
Frank Angell
Det er mye tull og feilinformasjon rundt salt, og behovet for dette i karet. For å starte i en ende: Om det er salt med eller uten jod en bruker, spiller 0 rolle. Faktisk er jodinnholdet i norsk springvann såpass lavt, at enkelte fisk faktisk kan slite med jodmangel i løpet av årene! Dette gjelder spesielt om en ikke bruker noen plantenæring (en del av disse inneholder mikromengder jod) Når det gjelder Malawi\ Tanganyika fisk, er det enkelte som har hevdet at begge sjøene er brakkvann, siden de er så gamle som de er. BS kalles det ;) Andre hevder at fiskene normalt lever i vann med høyere Gh enn det de fleste tilbyr fiskene. Også dette viser seg å være en tanke feilinformasjon, grunnet en feil fra gammelt av. Innholdet av magnesium og kalsium i sjøene ble oppgitt i en annen måleenhet enn det verden trodde, og derfor ble det hele feil. Fisk fra disse sjøene er ofte meget tilpassningsdyktige, og kan derfor ofte tilpasse seg noe salt i vannet. Men trenge det, det gjør de ikke i det hele tatt. Kan nevne at mengden klorider (det som er skadelig i saltet) er målt til henholdsvis 3.57-4.3mg\L (Malawi) og 20.9-36.6mg\L (Tanganyika). For den som har litt kjemisk innsikt, ser en at det ikke skal de enorme mengdene salt til før at disse overstiges. Skal en virkelig leke kjemiker, kan en heller sørge for at ledeevnen i vannet er tilpasset artene. For den interesserte er ledeevnen denne: 210-220µS(Malawi) og 606-620µS(Tanganyika) Når det gjelder skadevirkningene av salt, vil saltet hindre en del væskepassasje fra cellene i fisken. Dette vil uten tvil sørge for opphopning av avfallsstoffer, spesielt urinsyre. For de som har litt medisinsk innblikk, vet en at det er en revmatisk lidelse som er relatert til dette. Også fisk har skjellett, og det er vel all grunn til å tro at også disse kan få kjedelige problemer på grunn av langtidsopphold i lettsalta pissevann :) Nytteverdien av salt er todelt: 1) Saltet kan hindre noe opptak av No2 via gjellene til fisken, siden kloridene tas lettere opp. En slipper da noe av skadevirkningen med å utsette fiskene for langsiktig eksponering for nitritt. Men det er jo som Tante Astrid sier, bedre å unngå å utsette fiskene for dette :) 2[I][B]) Saltet kan brukes til å kurere svært lett sopp-angrep, og brukes som støttebehandling ved enkelte sykdommer. Siden masser av fisk er sensitive for salt, bør en være svært forsiktig med å salte fiskene.[/B][/I] Salttyper: Ectozon: 99,756% identisk med Jozo. Akvariesalt: kjemisk sammensetting oppgis ikke, men det er salt så det holder. Begge disse kan derfor fint erstattes med salt til 5-10% av prisen.
Tilfeldig bekjentskap
© Norman Behr
Reklame for plussmedlemskap