Discus en fisk for alle.....?! (side 10)

Det kan umulig være en tilfeldighet at discus som ord minner sterkt om ordet diskusjon (som gjerne raskt kan utarte til krangel)

Eg har selv holdt flere fargevarianter av Stendkere, men solgte dem da eg etterhvert nesten begynte å mislike dem. Men det er en personlig mening.
Dersom det blir discus på meg igjen blir det mest sannsynlig F1 av VF, dersom eg da ikke kliner til og kjøper voksne VF. For meg er kulturdiscus stort sett stygge, men det er enda en personlig mening.

Tidligere i tråden ble økonomi nevnt, og det mener eg er et meget godt argument som bør tas på alvor.

Det "spys" ut kulturvarianter på markedet. Hva med alle ungfisk som ikke gir resultatet oppdretterne prøvde å oppnå med krysninger av forskjellige fargevarianter? Det er for meg nærliggende å tro at disse rett og slett blir destruert, og da er man straks inne på en mer omfattende etisk debatt.

Det er velkjent at kulturvarianter av guppy/platy/sverddrager som ikke gir ønsket resultat blir destruert over en lav sko, og eg mistenker sterkt at det samme gjelder kulturdiscus. Da er det ikke aktuelt for meg å støtte den industrien (det er det uansett ikke, men...).

Og hvor mange hadde kjøpt sine elskede kulturkampfisker dersom man hadde visst hvordan de ble oppbevart under vokseperioden (bildene eg har sett er motbydelige, spesielt med tanke på kampfiskens lynne) til ferdig produkt? Galskap å støtte slik industri, etter min mening.

Det naturlige er mer enn godt nok for meg (det beste), men eg skjønner at andre har andre meninger. Uansett bør man kunne diskutere sterkt samtidig som man respekterer andres syn.

Bjornik: Diskusjon og ulike synspunkter er udelt positivt. Problemet er ( som sakt tidligere i flere tråder...) at det fort blir ensidig fokus på hva som er rett og galt i forhold til valg og hold av discus, og at de som velger å tenke ulikt "fasiten" din, blie idiotforklart over en lav sko. Det har vært/er mange som beundrer/respekterer din kunnskap og iver ift VF, men jeg greier ikke å oppfatte at du respekterer de som velger oppdrettsfisk på lik linje. Derfor blir vel ofte denne discusjonen så "surmaga"...

Donald: Vi holder dyr for får egen del. Ren egoisne at jeg ønsker et " levende maleri" i stua...

Det er viktig å diskutere etiske problemstillinger i forhold til avl, oppdrett og hold av alle dyr!!

Nå synes jeg vel ikke at fangst, oppbevaring over flere uker uten mat, pakking, transport og videre liv i fangenskap er noe mer etisk riktig enn hold av oppdrettsfisk.

Selektering vil det vel alltid være så lenge det er penger å tjene, ( ta f.eks avliving av hvite boxervalper...) men den jevne oppfatning er vel at det er vanskelig å få tak i kvalitetsdiscus i de fleste butikker... ( hehe...kansje det er de som tar inn subben Kan jo tyde på at iallefall norske oppdrettere tar vare på "alt for mye"???? I naturen vil jo de svakeste bukke under for rovdyr/naturlig selektering. Kun de sterkeste overlever og reproduserer.

Legger ved et bilde av det som forhåpentligvis kan bli er par:=)

Hei Donald

Dette var et meget bra innlegg og med flott essens.
Jeg har også tenkt en del på all den kulturdiscus som vrakes under produksjon av en variant som får et kvalitets stempel og prisen settes deretter.

Mange forskningsinstitusjoner verden over har gjort flere vitenskapelige undersøkelser rundt discusens levevilkår, opprinnelse, biologi og naturgitte parameter. I Malaysia fines, [URL=http://www.usm.my/bio/asrh.htm ]Shool of biological sciences, Universiti sains Malaysia [/URL]De har gjort flere vitenskapelige undersøkelser for å rettlede de store produksjonsfarmene for bl.a oppdrettet av discus. I Malaysia er dette en viktig industri for landet. De har bl.a gjort studier av betydningen sekretet har for ernæring, helsen og vekst av discus unger. De har påvist mange viktige elementer som er nødvendig for ungens senere liv, bl.a oppbygging av immunforsvaret. De har gjort studier av genkonsentrasjonen hos kulturdiscus kontrakt viltlevende discus. Konklusjonen har vært entydig, genmaterialet hos mye av den kulturdiscus som avles er for begrenset. De anbefaler at det krysses inn mer viltfanget discus i kulturdiscus stammene. Dette vil øke den morfe egenskapen hos nye stammer av kulturdiscus og gi flere fargevarianter. Jeg har sett eksempler på fremavl av krysset VF discus som har hatt flotte farger og tegninger.
Det er også gjort undersøkelser på storfehjerte som for til discus og discusens evne til å bryte ned og nyttiggjøre seg enzymene i kjøtte. Det viser seg at discus har evne til opptak av bare 3% av storfeenzymene som tilføres. Derfor tror jeg at pelets for som Tetra Bits og JBL Discus granulat er bedre alternativ. Fiskens miljøbetingelser i akvariet og næringsopptak blir mye bedre av slikt bearbeidet for, men selvfølgelig det beste er levendefor og frosset levendefor.

Jeg leter etter flere tilsvarende kilder for dette gir ”Discus som fasinasjon” et mye dypere innhold for meg. I www.diskusforum.se opplever jeg at flere er mer åpen for ny informasjon rundt discus og deres betingelser i akvarium. Jeg har funnet en del nytt her av stor interesse. De har kanskje bedre forstått av å diskutere nye sider ved discus, og så er flere av dem rasende flinke og her er det mulig å lære mye om discus. Det har jeg alt gjort og setter stor pris på den kontakt jeg har fått.

Til gluggan, de som velger kulturdiscus må gjerne gjøre det for meg. Jeg er fullstendig klar over at det bare vil vær en begrenst periode i årene som kommer hvor det er mulig å få fatt i VF discus for den vanlige akvarist. Derfor er det etter mitt syn viktig at det er bredde i den discus som tilbyes på markde, kulturdiscus som orginal discus.
Det beste hadde vært å bygge opp større oppdrettsfarmer i Amazonas som forskynte verden med den orginal discus markede har behov for, også til produksjon av kulturdiscus. De har jo et slikt system med malawiciklider i Afrika.
Discus en fisk for alle..... ?!
Jeg er stadig fasinert over tanker folk har om discus. Og stadig er det jo de samme folkene som kommer med det samme igjen og igjen.

Det dreier seg som regel om de samme tema:

Mat til discus.
Vann til dicus.
Vf kontra oppdrettsdiscus.

Noe jeg igjen finner artig er jo hvordan noen tydligvis kun ser sin egen sak, og prater om at andre er vanskelige som ikke vil se ting på deres måte.

Ser jo også nevnt av noen at det finnes andre nettsteder som har samme mening som en selv, også bøker som sier det samme. Men man vil alltid finne andre som mener det samme som en selv.

Men nå kom det jo et nytt tema på banen. Etikk ved oppdrett. Der igjen oppdrettsdiscus er roten til alt ondt.

Om man har vf discus i sitt akvariet går jeg ut ifra at den som har oppdrett sikkert prøver og få flest mulig til og overleve. Og selger dem sikkert også videre for en grei pris. Flere av disse skulle nok sikkert blitt forkastet, eller spist av anne fisk. Men finnes vel få akvarier i landet med discus og mye rovfisk.

Videre prater disse bedreviterene om hva som er en god kvalitetsdiscus. Stor, små øyne, oppforet på kun fisk og grønnsaker, gått i vann som er mellomlagret osv osv. Jeg regner vel da også med at de samtidig mener discus absolutt ikke er en fisk for alle.

Selv holdt jeg meg langt unna discus i mange år nettopp på bakgrunn av alt dette oppgulpet som kom av noen meldiger fra de samme personene som holder det gående i dag. Nå har jeg bare vært på dette forumet i 4 år, så mulig de har holdt på enda lengre.

Men da jeg for 6 måneder siden fikk mine første discus var det fordi jeg syntes det var en pen fisk. Mange varianter og flotte farger. Selv om jeg samtidig syntes de er mer kjedelig en annen fisk da alt går rimelig sakte i deres verden. Men de vokser, spiser sin mat og får sine vannbytter.

Men stadig får jeg opp nye meldinger om nye ting på denne tråden. I starten var det en trivelig tråd. Plukket opp nye ting og fikk se mye fin discus som discusgeir kom med. Også en god ting og komme med et foredrag i oslo om tema, så får jeg se om jeg rekker det.

Men i den senere tid har da de gamle traverne blitt mer og mer aktive, og mer og mer negativ. Nå kjenner jeg jo igjen motforestillingene om denne fisken dukker opp igjen. Hvorfor skal man ha en fisk nesten ingen kan holde, og hvorfor bruke mye penger samtidig på noe som bare er søppel uansett. La oss heller se om fisken flyr like godt som navnet tilsier.

Eller skal man bare overse alt dette negative igjen og gå tilbake til starten. Discus er vel mer en denne evige diskusjonen om riktig mat, vann og om fisken er født i sjøen eller i et akvarie.

Enda mener jeg discus er en fisk for alle. Gi nok mat, om det er oksehjerte eller rekemiks, begge ting fungerer ser jeg på bilder. Vannbytte flere ganger om dagen eller en gang i uken. Fisken klarer seg enda fint så lenge det ikke er nitrit i vannet. Oppdrett eller vf. Smaksak, noe man selv må vurdere. Selv liker jeg begge deler. Men kommer aldri til og bruke tusenlapper på discus. Så da blir det vel kun oppdrett på meg.
Dette var utgangspunktet til "trådstarter...";
Det har vært mye diskusjon i Discus forumet i det siste.

Målet: med denne tråden er og øke interessen for Discus og kunnskapen om den i akvarieverden.


Etter å ha vært akvarist siden starten av 80-tallet og har opplevd VF Discus, som vi hentet på Fornebu, og frem til dagens "kulturdiscus" som mange holder og synes er flotte. Kan vi sikkert være enige om en ting; Discushold er spennende og gir mange gleder og utfordringer...

Hvordan denne tråden har utartet seg tror jeg overhode ikke gavner intressen rundt Discus - hvordan skal en akvarist tørre å prøve seg på å holde Discus etter å ha lest hva som skrives av enkelte her. Man kan jo få inntrykk av at enkelte har mer eller mindre munndiare... eller er veldig opptatt av "å høre sin egen stemme".
Er ikke det minste i tvil om kunnskapsnivået er høyt for flere men er dette rett diskusjon for å øke inntressen for discus blant andre akvarister...?

Selv har jeg prøvd å holde Discus mer eller mindre i 25 år, men holdt mitt engasjement stort sett for meg selv med de gleder og sorger det har gitt. Opplever stadig nye sider og gleder ved fisken.

I senere tid har jeg søkt info bl.a. her på nettet og har møtt veldig mange dyktige og intressante mennesker som mer enn gjerne er med på å dele sin kunnskap med andre. Dersom intressen skal økes blant den generelle akvaristen bør det kommer en noe mer nyansert versjon av det å holde discus - det er kun de helt spesielle Discus fantastene som har innsyn, behov og kunnskap rundt mye av den diskusjonen som har utviklet seg her.

La heller uinnvidde akvarister forstå at discushold ikke er så uoverkommelig dersom man legger til grunn enkelte forutsetninger for fisken.
Det er ikke sikkert alle ønsker å avle frem fisken men heller nyte synet av en flott discus stim i et fint selskapsakvarie...

Bruk heller engasjementet på å få økt intressen rundt denne meget flotte fisken.
HansM
Det er ikke sikkert alle ønsker å avle frem fisken men heller nyte synet av en flott discus stim i et fint selskapsakvarie...

Det gjelder i hvert fall meg hvis eg får skikkelig interesse for fisken igjen.

Hvordan er det egentlig å holde en gruppe over tid i selskapskar? De vil vel sannsynligvis danne par og legge egg. Blir det da full krig i karet, eller er dette helt problemfritt?
Donald
Hvordan er det egentlig å holde en gruppe over tid i selskapskar? De vil vel sannsynligvis danne par og legge egg. Blir det da full krig i karet, eller er dette helt problemfritt?


Mitt 530 ble kjørt som et selskapskar med tung beplantning fra 2004 til 2009. Hovedsakelig med VF discus som brune og Heckel. Regulerte pH med CO2 og fikk defor plantevekst deretter. Både de brune og Heckelen la egg i karret i denne perioden.

Den brune hannen var alfa i karret, men når Heckelen la egg hadde denne ikke nubbesjans til å stå i mot to ilsinte Heckel. Litt slåssing var det, men det gikk aldri så langt som at noen fikk synlige skader.

Geir Rolfsnes er også et ekempel på en akvarist som har holdt de flotteste plantekar i en årrekke med discus.

Det som er poenget er at det går fint å ha et tungt beplantet kar selv om man har discus. Det er ikke rare muligheten til å få til avl i slike kar, men det er vel heller ikke poenget med slike kar.

Det har vært flere innlegg her som har innhold som er med på å støtte det positive ved discushold. Hvorfor det skal være så interressant å kjøre på med den samme negative holdningen ovenfor dem som ikke har samme syn som en selv blir bare trist. Dsikusjonene blir fattig og man er kun med på å ødelegge discusmiljøet i stedet for å bygge det opp. Jeg har sagt mitt når det gjelder dette så får andre feie for egen dør.

VF kontra oppdrett er også en god diskusjon når man begynner å tenke etikk. Det er klart det finne positive og negative sider ved begge. Enkelte er lynende snar med å kritisere oppdrettsdiscusen og sier ikke et ord om at det ikke er alt ved VF som er av det gode.

Jeg har håp om at det skal være mulig å diskutere discushold også når det gjelder VF kontra oppdrett, foring, driftsrutiner uten at man rakker ned på de som har annet syn enn det man selv sitter med.
Takk for godt svar, Geir!

Geir Kristiansen
VF kontra oppdrett er også en god diskusjon når man begynner å tenke etikk. Det er klart det finne positive og negative sider ved begge. Enkelte er lynende snar med å kritisere oppdrettsdiscusen og sier ikke et ord om at det ikke er alt ved VF som er av det gode. Jeg har håp om at det skal være mulig å diskutere discushold også når det gjelder VF kontra oppdrett, foring, driftsrutiner uten at man rakker ned på de som har annet syn enn det man selv sitter med.


Helt enig i at det er skyggesider ved VF, men det er debattert gjentatte ganger tidligere. Plussider, slik eg ser det generelt, er at det gir fattige mennesker inntekter, og at enkelte fiskearter står i fare for å dø ut grunnet forurensning og damkonstruksjoner. Der kan vi bidra i hvert fall.

Når det gjelder etikk og korrekt hold (som man også kan si er etikk) er det svært vanskelig å diskutere uten at det blir bråk. Spesielt gjelder dette discus, merkelig nok. Hovedgrunnen til dette er at enkelte tar ting personlig, og dermed føler de at de blir beskyldt for å være uetiske av folk med et annet (sterkt) syn.
I hvert fall føler eg at dette er grunnen til all kranglingen...
Tusen takk for mange bra og lange innlegg i tråden.

Mitt fokus med denne tråden er å øke intr. for Discus samt at unge som erfarne akvarister deler kunnskap som igjen skaper diskusjonsgrunnlag og grobunn.

Enkelte bruker trekker temaene LANGT om etikk og moral mellom oppdrett og Viltfanget fisk????
Personlig syns jeg dette er beundringsverdig....i negativ retning.

Oppdrettsfisk representerer ett fargespekter , viltfanget fisk bare kan drømme om. Den er også med på å avlaste "innhøstingen" som skjer i den ville fauna. Ja vi snakker om en region som hugger ned 12 fotballbaner om dagen i Amazonas. Også diskuterer vi ettikk og moral omkring oppdrettsfisk?? Det blir bare patetisk i den store sammenheng.

En industri som akvaristikk er vil alltid tiltrekke seg noen råtne epler som gjør mye rart for penger som alle andre bransjer.

Poenget var:
Akvaristen eller forbrukeren må selv ta ett standpunkt til hvilket produkt(fisk) som er best egnet til det bruken den er tiltenkt. Det handler i korthet om ett viktig spørsmål: Hva ønsker akvaristen å oppnå........

Jeg håper derfor at enhver innlegger i denne tråden bruker sine syn, sin ettikk,moral og utsagn i POSITIV forstand.

Det er nå engang slik om dette skal bli populært utover det ganske land, slik at mange har en felles hobby. Kommer man så mye lenger med å fokusere positivt. Oppunder spørsmålet , Discus en fisk for alle...???!!!
Det snakkes om å fremme interessen for discus, vel hva vil det si?

Er det discus arten/artene opprinnelse, naturen, biologiske element som det skal fremmes interesse for, eller er det alle disse kulturdiscus variantene (600) som skal fremme interesse for at det blir penger i kassa til de som omsetter disse skapningene. Vel akkurat det gjør meg deprimert og negativ som jeg beskyldes for.

For meg fremstår discus som en naturlig art med et biologisk mangfold som er helt utrolig. For meg er arten/artenes opprinnelse det mest essensielle. Lære om discusens naturlige morfe egenskaper, se den cellestruktur som skaper fargegjengivelsen. Se discusens naturlige formering og ungenes naturlig atferd mot foreldrene og foreldrenes atferd mot ungene.
Jeg har prøvd å se dette hos kulturdiscus, men det blir bare en platt komedie av det jeg vet ligger hos den naturlige discus.

Glitter å stas gjennom krysset discus interessere ikke meg. Da kan det være at andre også føler nysgjerrighet mot den naturlige skapte discus som meg. Hvordan kan noen få diktere å henvise til å fremme discus interessen gjennom å fremvise kulturdiscus som er en parodi på den naturlige discus. .

Interesse er så mangt men ingen har rett til å påtvinge andre sine meninger. Om jeg gjør dette gjennom mine innlegg om den naturlige discus ber jeg ydmykt om unnskyldning.

For meg er den naturlige discus en biologisk skapning hvor bare det naturlig teller. Jeg har mange ganger forstått at jeg har et helt annet forhold til discus arten/artene enn di som fremmer disse kulturdiscus.

Fangst av viltfanget discus er en belastning for det habitat som rammes. Discus lever stort sett i familieflokker på flere hundre dyr. Når det skjer en fangst ringes kanskje en hel familie inn med garn. Alt av greiner, røtter og andre hindringer fjernes før garnet trekkes opp med en helt unik discus familie. Nabo familien har litt annet utseende. Dette er en endemisk fisk, desto mer jeg ser dette desto sterkere blir min følelse av at fangst på denne måte er feil. Disse familiene med unikt utseende forsvinner for alltid ved denne type fangst. Myndighetene i Brasil godkjenner dette men for meg begynner dette å bli et etisk spørsmål.

Det er nok kulturdiscusen som tilslutt vinner markede helt alene. Jeg ser dette meget klart, min interesse for discus varer bare så lenge jeg har VF discus i mine kar.
Intriguing evidence of translocations in discus fish
Fant i dag en forskningsrapport som tar mye mer utgangspunkt i Bleher's inndeling av discus artene fra 2007. Denne rapport er fra 2009 og nettopp utgitt.

Intriguing evidence of translocations in Discus fish (Symphysodon, Cichlidae) and a report of the largest meiotic chromosomal chain observed in vertebrates

MC Gross1, E Feldberg1, DM Cella2, MC Schneider2, CH Schneider1, JIR Porto1 and C Martins3
1Laborato´rio de Gene´tica Animal, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazoˆnia, Coordenac¸a˜o de Pesquisas em Biologia Aqua´tica,
Manaus, Amazonas, Brazil; 2Laborato´rio de Citogene´tica, Universidade Estadual Paulista ‘Ju´ lio de Mesquita Filho’, UNESP, Rio Claro,
Sa˜o Paulo, Brazil and 3Laborato´rio de Genoˆmica Integrativa, Universidade Estadual Paulista ‘Ju´ lio de Mesquita Filho’, UNESP,
Botucatu, Sa˜o Paulo, Brazil

"
As part of a program to understand the genetics of
Amazonian ornamental fish, classical cytogenetics was used
to analyze Symphysodon aequifasciatus, S. discus and
S. haraldi, popular and expensive aquarium fishes that are
endemic to the Amazon basin. Mitotic analyses in Symphysodon
have shown some odd patterns compared with other
Neotropical cichlids. We have confirmed that Symphysodon
species are characterized by chromosomal diversity and
meiotic complexity despite the fact that species share the
same diploid number 2n¼60. An intriguing meiotic chromosomal
chain, with up to 20 elements during diplotene/
diakinesis, was observed in S. aequifasciatus and S. haraldi,
whereas S. discus only contains typical bivalent chromosomes.
Such chromosomal chains with a high number of
elements have not been observed in any other vertebrates.
We showed that the meiotic chromosomal chain was not sex
related. This observation is unusual and we propose that the
origin of meiotic multiples in males and females is based on a
series of translocations that involved heterochromatic regions
after hybridization of ancestor wild Discus species.
Heredity (2009) 102, 435–441; doi:10.1038/hdy.2009.3;
published online 25 February 2009
"
En av de sentrale konklusjonen;

Contrary to the hypothesis proposed by Ready et al.
(2006), we believe that S. discus (Heckel Discus) is
probably the oldest species. The S. discus could have
hybridized with an ancestral Discus species that may
now be extinct. The hybridization could have triggered
the movement of mobile elements, causing multiple
chromosomal rearrangements (such as translocations)
that led to the original meiotic chromosomal chain. The
diversification of S. aequifasciatus and S. haraldi could
have occurred at 5 or 3 Mya when the Caravari and
Purus arches were formed, respectively (Hoorn et al.,
1995; Irion et al., 1995; Lundberg et al., 1998) (Figure 1).
The current subterranean arch (Purus or Caravari) may
have acted as a temporary barrier in the ancient
populations that would have allowed for species
differentiation following the fragmentation of their zones
of distribution. Thus, the ancestral S. aequifasciatus and
S. haraldi populations could subsequently have come into
secondary contact.

Dette blir jo bare mer og mer interesant. Håper de som leser det også synes det og ikke har oppfatting av at jeg har munndiare som jeg hørte noen påsto.
bjornik
Det er nok kulturdiscusen som tilslutt vinner markede helt alene. Jeg ser dette meget klart, min interesse for discus varer bare så lenge jeg har VF discus i mine kar.


Der tror jeg du tar feil. Pendelen har det med å svinge frem og tilbake. Akkurat nå er pendelen på full fart fremover. Resultatet er utrolig mange nye oppdrettsvarianter i mere og mindre vellykkede fargevarianter.

Det er etterspørselen som regulerer disse variantene og på ett eller annet tidspunkt er oppdrettsdiscusen blitt så glorete at markedet stiller seg spørsmålet om dette var så pent. Når svaret blir "nei det var det ikke" så begynner pendelen å svinge tilbake.

Det er på dette tidspunktet VF discus kommer til å vinne terreng igjen. Jeg håper da at man på lik linje med det som skjer med oppdrettsdiscus vil få farmer som produserer rene VF discus der lokasjon bestemmer hvilke fisk som skal krysses.

Ser for meg en farm der man har satt inn RSG med trippel A rating og avler frem naturlige discus med det optimale fargespekteret som evolusjonen har kommet frem til er det smarteste.

Så får vi håpe min optimistiske tanke er det som slår til.
Geir Kristiansen
Ser for meg en farm der man har satt inn RSG med trippel A rating og avler frem naturlige discus med det optimale fargespekteret som evolusjonen har kommet frem til er det smarteste. Så får vi håpe min optimistiske tanke er det som slår til.


Hei

Kan bekrefte at kommersielt oppdrett av Viltfanget fisk allrede er på trappene. Både her nasjonalt er det oppdrettere som kun kommer til å oppdrette VF fisk.

Paralellt har nå enkelte farmer i Østen både Heckel og RSG i kommersielt oppdrett.

D.v.s mangfoldet mellom VF og oppdrettsfisk vil bestå. Det er forbruker som velger sin fisk/sitt produkt. Ta ditt valg på ett riktig informasjonsgrunnlag.

Enjoy!
Inaktiv bruker
Er forholdsvis fersk på discus og har ikke så mange års erfaring. Prøvde meg for noen år siden og begikk en del nybegynner tabber, etter en pause er jeg tilbake. Gleder meg nå over 2 hoved tanker (540 og 660) med discus som jeg startet opp for ca ett år siden. Jeg må si meg enig i Discusgeir. Kreves ikke avansert kunnskap for å lykkes. Man blir nesten skremt vekk fra å forsøke med alt som "kreves". Vannbytte og variert foring i takt med det de spiser opp er min enkle oppskrift. Hva jeg mener med det er at noen er mer "sultne" enn andre. Passer selvfølgelig på at det ikke blir liggende overskuddsfor lenge. Gikk til innkjøp av små i grupper og har hatt veldig bra vekst på de fleste. En liten ting jeg har oppdaget i begge mine tanker er at hvis matlysten er dårlig i gruppen kan det hjelpe å tilføre noen flere. Hvis 3 og flere spiser kommer de andre etter vanligvis. Beholder så de jeg ønsker når de vokser til. Vil nevne at 660 er et selskapskar med 10 oppdretts discus i og i 540 er det 10 VF med bare røtter og sand. Forings trikset med å tilsette flere som var mer sultne har fungert bade på oppdrett og VF discus. Har blitt et par tanker for overskudds fisk, endel er blir solgt eller gitt bort etterhvert. Har forresten et oppdrettspar(Scribble) i eget kar som leker og har fått frem yngel. Noe jeg trodde var kun for meget avanserte akvarister.
PS. Har alvorlige symptomer på litersyken for tiden så tankene blir nok større etterhvert

mvh en glad discus eier uten ekspertise

Nå har denne tråden vært rolig i en periode. Så publikum er nok mette på kunnskap og informasjon.

Jeg deltok nylig på en presentasjon om Discus hos Oslo Akvarieklubb og kunnskapen der ute er riktig bra hos akvarister.

Vi har også parrert ett par fiskesykdommer med riktige medisiner til akvarienorge. Slik at bygdepraten avtok...? Hvilken er meget positivt for hobbyen.

Det registeres at det dukker opp flere og flere som satser på hold og salg av Discus. Utav salg er det flere og flere både hobby kommersielle og butikker som har satset på fisken.

Hvilket oppsummert samlet skulle bety at noen har bidrat i positiv retning for Discushold i Norge. Det var tross alt det som var målet.

Jeg ønsker å takke for alle positive innlegg og tiltak som er gjort. Mange gode ideer og innspill er gitt.

Tusen takk alle sammen:

Geir



Jeg synes discus er en flott fisk og kunne tenkt meg å prøve med noen sånne i mitt kar, men etter å ha lest denne tråden er jeg fortsatt usikker. Det er mange meninger ute å går men jeg blir veldig takknemlig for hjelp.....
Jeg har et 450L juwel kar med utvendig eheim prof.3 filter. Etter det jeg har lest går de fiskene jeg har nå sammen med discus. Det jeg er usikker på er temperaturen. Har 26 grader i karet nå men vet ikke om alle fiskene vil tåle å ha 28 grader f.eks. Har noen corydoras green laser også som jeg ikke er sikker på vil tåle disse gradene ? Av vannverdier er det:
ph-7
no2 - 0
no3 - 1
gh - 2
Jeg har veldig glede av karet mitt men som småbarnsmor strekker ikke tiden til så jeg har ikke anledning til å bytte vann hver dag. Jeg koser meg en gang i uka med å bytte ca30-40% av vannet og luke litt hvis det er nødvendig.
Har lyst på 4 voksne discus av oppdrettsvarianten.... Er dette for mye ? Lite ?
Hvor får man kjøpt fine oppdrettsdiscus og hvor mye koster disse ?
Håper at noen med erfaring kan hjelpe meg her. Vil jo at fisken skal ha det bra så her må jeg ha noen svar fra erfarne discus folk......
Hei Anita.

Om du har planter og sand og ett godt filter. Holder det med 1-2 vannskifter i uka på voksen fisk. Alt reguleres med mindre foring.

Temperaturen du skal legge deg på er 28,5- 30 grader.

Dine Green Lazer corydoras tåler ikke den temp. Så de må over i ett annet akvarie. Corydoras som sterbei og eller andre sugemaller kan du ha sammen med Discus sin temperatur.

Antallet Discus du ønsker deg går fint og blir ett flott skue i ditt str akvarie.

Voksne eksemplarer koster fra 1000-2000 kr pr. stk.

Jeg ser du bor på Gjerdrum så din nærmeste lev. Kan bli : www.vinadiscus.no alternativt ser du noen andre eksemplarer på min hjemmeside(se profil).

Lykke til
Jeg har ikke flere kar så da må de selges.... Har også adolfoi men de tåler kansje temperaturen ? Har også 6 scalare (leopoldi), kardinaltetra,5 L144, 2 L201, SAE, sebrabotia ,viftereker og noen venusfisk. Må kansje kvitte meg med mer da eller?? Er veldig usikker..... ble vel litt skremt av den diskusjontråden også.
Veldig flotte discus du har ! Har sansen for de røde jeg da.... Drar gjerne en tur til deg å handler også jeg :o)
Hehe vi får heller gjøre en bytte handel på green lazer da vettu::O. Jeg har en liten flokk og kan putte inn noen flere.

-Adolfi har jeg ikke testet...men du kan jo prøve. Leopoldi går fint sammen med kardinal mm. Sae er noen masete ugangskråker men det går...L-mallene må du se på i kunnskapsbasen her på forumet.

-Bli nå ikke skremt av alle bombastiske meninger omkring Discus , det finnes like mange meninger som farger....... så det gjelder å ” dele på midten , gjøre ett utdrag” også møtes man på midten....med sine egne ønsker, meninger og mål.

- Takk for komplimentet, de røde går her å loggrer de. Pssst du valgte de dyreste....

Sees? smiler:
Driver å bygger biotop for discus
Inspirasjonen er hentet fra dette bildet (se vedlegg).

Tøft eller ?

Innboere i akvariet blir:

Discus , Grenmaller og L-025.

Planter - BTN bakgrunn og steinrennen bygges i øyeblikket.

Planter er hentet fra fjern og nær :

Mere bilder kommer.
Tilfeldig bekjentskap
© Hans Rune Bø
Reklame for plussmedlemskap