Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Snegler/skalldyr
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Pål A. Hegland © Sølvi Gullaksen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Reker/Krabber, Snegler
Søk
Siste innlegg
Slipp fangene fri - det er vår ?!
1  

SAF
Medlem male.gif
Fra: Grimstad
Da tråden "Redd hummeren!" er stengt av moderator, starter jeg denne separate tråden for en bekymringsmelding som helst skulle vært lagt inn som en sluttkommentar i "Redd hummeren!"-tråden.

Selv om det er prisverdig at akvarister overvåker hverandre og forsøker å sette en stopper for omsetning av illegale arter, er det dessverre åpenbart at man her ikke er på det rene med HVORFOR ferskvannskreps er forbudt i Norge.

Ferskvannskreps er forbudt fordi noen av de utenlandske artene som forekommer i akvariehandelen er kjente vektorarter, dvs. smittespredere, for krepsepesten - Aphanomyces astaci. Denne soppsykdommen er svært dødelig for vår norske edelkreps (Astacus astacus), og forvilling av utenlandske krepsearter er derfor en høyst reell fare for helsen til vår norske kreps.

Oppfordringene som kom frem i tråden om at "krepsene må slippes ut fordi de trives bedre i det ville" er i så måte en oppfordring til alvorlig miljøkriminalitet.

INGEN akvariedyr eller -planter skal slippes ut i naturen! Hverken i Norge eller i andre land. Utsetting av dyr og planter som holdes i akvarier og/eller hagedammer kan innebære fare for etablering av fremmede arter i naturen, og i verste fall kan disse utvikle seg til problemarter som overfører sykdommer eller utkonkurrerer innenlandske arter.

Vi har pr i dag ingen norske forbud mot akvariedyr som er begrunnet i dyrevelferdsaspekter (selv om det er sannsynlig at det kan komme i kjølvannet av den nye dyrevelferdsloven). I dag har vi kun restriksjoner relatert til smittefare hhv. forvillingsfare. Sannsynligheten er stor for at vi vil få flere og sterkere restriksjoner på dette området i årene fremover - ikke bare i Norge men også gjennom internasjonale avtaler omkring spredning av invaderende fremmede arter (=invasive alien species).

Akvarister som - bevisst eller ubevisst - sprer akvariearter og/eller sykdomssmitte til naturen er først og fremst miljøkriminelle, men de er dessuten en hovedårsak til at akvariehandelen og -hobbyen står overfor hurtig voksende krav om økt kontroll og flere restriksjoner på omsetning og hold av akvariedyr og -planter.

Fordi vi omsetter og holder fremmede ("eksotiske") arter fra hele verden, i et omfang som ingen andre gjør, har akvariehandelen og -hobbyen et spesielt ansvar for å gjøre alt vi kan for å unngå spredning til naturen.

Når en utsatt fremmed art viser seg å bli en suksessfull invaderende art og etablerer seg i et miljø den ikke hører naturlig hjemme i, kan vi allerede ha skadet naturen. Akvariehobbyen blir imidlertid skadet allerede i det øyeblikk noen tror at vi er skyld i spredning av arter som kan skade naturen.

Derfor er oppfordringer som de som kom frem i "Redd hummeren!"-tråden ikke bare feilaktige, men direkte farlige for akvaristikkens fremtid.

Les mer her:
Svein Fosså (2006): Akvariearter på ville veier. PetScandinavia, 2006(1): 42-44

mvh
Svein A. Fosså

(Sist endret 29.12.2008 kl. 12:27 av Holger Lockertsen )
 
(Stengt)
Postet 04.05.2008 kl. 11:16
[Rapportér innlegg]
(Stengt)
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)