Gh salt - og "andre salter".

Da jeg var fersk innen akvarieverdenen fikk jeg beskjed om å bruke salt-tabeletter i mitt .... ferskvannsakvarie. Jeg fikk utlvert noen digre salt-tabeletter, uten at disse var merket med noen produktomtale eller navn. Butikken tok nok disse inn i store mengder - og solgte det antallet som kunden "hadde behov for" i løsvekt. Selv var jeg jo helt grønn" og stolte selvfølgelig på det butikken fortalte meg om akvariehold.

Etter et års tid fant jeg ut at fiskene mine jo slett ikke skulle ha salt, ferskvannsfisk som de var. Jeg trosset denne butikkens råd - og kuttet saltet sakte ned over tid. ( og det var bare starten på omleggning av akvarieholdet og trossing av denne butikkens mange "gode råd")

Jeg merket ikke noe forskjell på fiskenes helse før og etter bruken av disse salttabelettene.

Men en ting endret seg hos meg etter at jeg sluttet med salt, nemlig vannets hardhet. Vannet ble for "bløtt" hos meg.
Jeg måtte begynne bruke GH salt for å tilåpasse GH`n til fiskene jeg hadde.
(NorAq GH/TH)

Uten GH saltet får jeg en GH på 2. Altfor bløtt for mine fisker! Ved vannbytte som består av ca 200 liter vann en gang pr uke, tilsetter jeg "to overfylte målskjeer" med NorAq GH/TH, og klarer å ha en stabil GH på 6. Jeg har lagt meg på 6, da dette gir en hardhet på vannet som alle mine fisker kan like i følge fiskebasen her i forumet.

Hva som er forskjellen på de mange ulike akvariesalt-typer man kan få kjøpt, hva som er lurt og ikke lurt ... jeg undrer meg ...
tar gjerne imot noen tanker, råd og kunnskap.


mvh


Disse salttablettene har jeg også liggende fra begynnelsen av karrieren. Kan tenke meg at dette er salt muligens kombinert med gh-salt. Har noe liggende som jeg kan ta å teste ut ved en senere anledning og se om de øker gh.

Vanlig salt er Natriumklorid og påvirker ikke gh. I denne tråden, innlegg 15, skriver Frank Angell litt om hvorfor man kan bruke salt ved høy nitritt. Selv så mener jeg vel at vannbytter er mer effektive enn salttilsetning

Gh-salt er kalsium og magnesium i kloridforbindelser, mens Gh+ er en blanding av kalsiumsulfat (gips) og magnesiumsulfat. Begge disse hever gh, men sistnevnte er tryggere å bruke i større konsentrasjoner, igjen i følge Frank Angells innlegg i denne tråden.

Jeg stoler blindt på Frank i denne saken og holder meg til Gh/Th+ som ikke inneholder kloridforbindelser.

Vet ikke om du ble noe klokere
Takk Tante Astrid.
Ja, dette var opplysende. Og betryggende.
Jeg skal lese mer om dette, og kanskje forstå mer rundt emnet.

mvh
salt har faktisk en prevangtiv effekt mot soppskader, og vist du har fisk som har masse sår så hjelper den mot at det ikke kommer infeksjoner i såret.
Vi bruker litt salt i vannet selv om vi har ferskvannsfisk, dette for og ta livet av sopp og kanskje den kan ta sykdommer helt i starten så disse ikke får utviklet seg,
Vet det er veldig vanlig blant de som holder riftsjø-arter, Evolution, men alle andre kan nok med fordel droppe saltet (NaCl). Faktisk er salt veldig skadelig for enkelte maller, blant annet corydoras, for ikke å snakke om de som holder snegler.

Selv er jeg enig med Frank Angell når det gjelder bruk av salt som soppbehandling. Nemlig at det skal brukes som behandling, og ikke prevantivt. Unntaket er til nød de riftsjø-artene som er nevt tidligere, hvor det ofte er småskader etter slossing og fiskene også tåler salt bra. Da kan salt-tilsetning muligens forsvares, ellers ikke, mener jeg.
fint vi har forskjellige meniger for det er det som skaper lærdom, diskusjoner og vi får ett komplett forum. for alle har sin måte og gjøre sine ting på.

vi bruker salt under innkjøring av fisk, som sagt vist det er mye skader, sopp og ved medisinbruk. men det er ikke snakk om mengder som ved behandling av sopp osv, blir mere 50 gr pr 500 liter osv, men har jo lest at salt demper trykke i vannet men det skal jeg ikke begi meg utpå. osmotiske trykk eller noen i den duren
Evolution; Jeg synes også det er flott at vi kan ha ulike meninger om rutiner - og diskutere disse sakelig. Jeg forstår egentlig godt at du ønsker å sikre deg mot sykdom. Salt eller ikke salt i akvarievannet er mye omtalt her i forumet. Det er ulik praksis ja.

Vi mennesker tar ofte vitaminer for å forebygge sykdom. Men.
Tante Astrid; Jeg har nok med tiden falt ned til den samme konklusjonen som deg i dette spørsmålet.

En dårlig samenligning kanskje; men blir ikke det å tilsette salt i akvarievannet jevnlig litt som om vi mennesker skulle ta foreksempel pencelin som forbyggende? Det er jo ikke bra.

Jeg har ennå ikke hatt tid til å lese Frank`s innlegg som Tante Astrid viser til. Det skal jeg gjøre i helgen.

Mitt aller dårligste fag på skolen var kjemi.
I den første tiden som "akvarist" tenkte jeg at jeg aldri ville forstå noe som helst om vannverdier. Og jeg vil så gjerne forstå, ikke bare lese av tester. Forumet her har hjulpet meg veldig i forhold til disse tingene.

mvh
Tante Astrid
(...) Gh-salt er kalsium og magnesium i kloridforbindelser, mens Gh+ er en blanding av kalsiumsulfat (gips) og magnesiumsulfat. Begge disse hever gh, men sistnevnte er tryggere å bruke i større konsentrasjoner, igjen i følge Frank Angells innlegg i [URLBLOCK1] tråden. (...)


...Bare presisere at Tante Astrid mener at sulfat-forbindelsene er tryggere enn klorid-forbindelsene, ikke at magnesiumsulfat er tryggere enn kalsiumsulfat...(Leste feil selv, bare derfor jeg "pirker")

...Salt i et kar der fiskenes anatomi ikke er bygget for saltinnhold i vannet er litt som å nekte deg å svette og la deg urinere bare én gang om dagen...Fiskene skiller ut avfallsstoffer gjennom huden, og ved høyere saltinnhold så blir dette vanskelig, og vil til slutt lede til at de blir så propp fulle av, unskyld utrykket, drit at de vil ta kvelden sakte og smertefullt...

...Siden det nevnes tillit til Frank Angell her så kan jeg jo peke til denne posten...
stort sett alle vann har salter i seg av div slag, men konsentrasjone er forskjellig. men blir kanskje litt feil og bruke den pencelin greiene som argument, men la oss heller si du bruker natur medisin da, som f.eks urte te osv, for vi bruker jo medisin vist soppen kommer, eller vi vasker oss og tørker oss godt på beina for å forhindre fot sopp. men her er det ikke snakk om mnegder salt som ved en kur, det er snakk om litt salt. om det har en fårbyggende effekt eller ikke er jo ikke godt å si men fiskene våre stortrives å yngler som bare det, vi holder arter som er utrolig vanskelig og holde osv, så spm blir hvorfor slutte med noe du har lykkes med
Evolution
salt har faktisk en prevangtiv effekt mot soppskader, og vist du har fisk som har masse sår så hjelper den mot at det ikke kommer infeksjoner i såret. Vi bruker litt salt i vannet selv om vi har ferskvannsfisk, dette for og ta livet av sopp og kanskje den kan ta sykdommer helt i starten så disse ikke får utviklet seg,


Grunnen til at høyere konsentrasjon av salt i vannet kan fungere mot det du beskriver er at fisken bruker mindre energi på å opprettholde saltkonsentrasjonen i seg selv. Fiskene vil alltid ha ett vist nivå av salt i seg og for å skrive det litt lett, vil dette saltet alltid "lekke" ut av fisken mot områder som har mindre saltkonsentrasjon for å utgjevne. (Ekskresjon)

Hei Lillian

Jeg tok en kikk på 720 literen din i profilen din, for jeg regnet med det var den du skiftet 200 liter vann på i uka Du nevnte i innlegget øverst her at du hadde fisker som trengte økt gh, og at 2 i gh var for lavt for dem. Så jeg lurte jo på hva slags fisk du hadde

Men utifra det du skriver på akvarieprofilen til 720 literen er det jo maller du vil satse på her etterhvert? Hvilke fisk er det du tenkte på som må ha 6 i gh? Jeg har ikke greie på botia og sånt, men etter et kjapt blikk på fiskelisten din så skjønte jeg ikke helt hvilke fisk du har som må ha gh+ tilsetninger i vannet?

Husk på en ting: MANGE fiskearter står i fiskebasen med høyere gh-verdi og ph-verdi enn hva som faktisk er riktig, fordi ingen personer manuelt har tatt seg bryderiet med å korrigere den maskinelt innlagte "all round" teksten som ligger der fra før. Det er ikke alltid riktig det som står på gh-verdier har jeg lagt merke til, fordi det feltet er det mange som glemmer å rette selv om de retter f.eks. på ph eller noe annet på fiskeprofilen.


Alle fisk fra Amazonas (som L-maller og Corydoras) kommer fra superbløtt vann, ofte er det knapt mulig å måle hardheten fordi den er så lav, selv med proft utstyr. Så hvis det er L-maller og sør-amerikanske maller som ligger ditt hjerte nærmest (eller sør-amerikanske fisk generelt) så kan du faktisk med god samvittighet droppe bruk av gh+ pulver også. Jeg synes faktisk du skal droppe det jeg. Det norske kranvannet med lav gh er flott Amazonasvann som mange akvarister fra kontinentet, Storbritannia og ellers i Europa misunner oss!

Jeg bruker aldri gh+ pulveret, selv om jeg har en boks fra eplesneglenes tid stående, og jeg har gh 2 som du i krana.
Jeg vet om folk som faktisk samler regnvann for å bruke til vannbytter i akvariene sine, fordi regnvann er kjemisk fritt for hardhetsdannende mineraler og salter. Alt for å gi fisk fra sør-amerika mest mulig likt vann med det de er skapt for fra naturens side; bløtt vann uten hardhet.
mona o
Hvilke fisk er det du tenkte på som må ha 6 i gh? Jeg har ikke greie på botia og sånt, men etter et kjapt blikk på fiskelisten din så skjønte jeg ikke helt hvilke fisk du har som må ha gh+ tilsetninger i vannet?


Bare for å supplere: Botia skal ha bløtt vann. De har ikke behov for GH rundt 6. Tror nok at du trygt kan droppe GH+ saltet i 720-literen
Hei. Jepp, det er akvariet på 720 liter.
Og tanken er at med tiden skal her kun være Praktbotiar, Sugemaller og Siamesiske algespisere. Jeg har for eksempel 8 Praktbotiar - som jeg håper blir store, gamle og akvariets "hovedfisk" med årene.
Alle de andre fiskene er "rester" fra mine tidligere akvarier.
Og "flyktninger" fra andre sine akvarier.

Og her er listen over fiskearter og deres GH "behov" hentet fra fiskebasen;

Prikkete Knurremalle; 0 - 20
Ancistrus sp.oppdrettsvariant; 0 - 12
Praktbotia; 5 -12
Metall Pansermalle; 5 - 19
Flekkete Pansermalle; 5 - 19
Siamesisk algeeter; 5 - 19
Skjøretetetra; 0 - 10
Smykketetra; 0 - 10
Panaque, L169; 1 - 6
Neontetra; 0 - 3
Vinkeltetra; 5 - 20
Platy; 9 - 19
Dvergbotia; 5 - 19

For å tilfredstille alles behov har jeg da lagt meg på en GH på 6. Da er det kun neontetraene og Platyene som er utenfor de anbefalte verdiene.
Har jeg kanskje misforstått noe her? Eller har jeg tenkt rett men fulgt listen for nøye? - Mona du skriver at fiskebasen ikke alltid viser det riktige helt nøyaktig.
Det går bra med foreksempel Platyene å senke karets GH?
Hva skjer med fiskene om GH`n ikke er i samsvar med behovene?
Jeg hadde jo GH på 2 i lengre tid før jeg bestemte meg for å øke den ved hjelp av NorAq GH/TH. Jeg merket ingen endring i adferd hos fiskene da dette ble gjort. (sakte over tid)
Sykdom har jeg, bank i bordet, ennå ikke opplevd på mine tre år som akvarist.

mvh
Jeg mistenker at mye av denne diskusjonen, som har en tendens til å dukke opp stadig vekk, skyldes at mange oppfatter "SALT" som identisk med "KOKSALT", altså natriumklorid.

Det er selvsagt ikke korrekt. I akvaristisk sammenheng er det svært viktig å huske at "SALT" er et generelt navn på alle krystalliserte ioner (jfr. Wikipedia). Når vi snakker om salt i akvaristikken er det helt andre salter enn koksaltet som er viktig.

Som mange allerede har anført, er koksalt noe som vanligvis ikke har noen vesentlig nytte i et alminnelig ferskvannsakvarium annet enn i marginale mengder - store doser kan være direkte skadelig.

Mange andre salter, som magnesium- og kalsiumforbindelser (som gir GH), samt karbonater og hydrokarbonater (som gir KH), er derimot essensielle for livet i vann. Et av de største problemene vi har med norsk ledningsvann er at det (mange steder i landet) praktisk talt ikke inneholder salter, dvs. GH og KH er tilnærmet =0.

Uten saltene som gir GH hhv. KH kan vi ha betydelige problemer med akvariehold av mange fisker og planter. Derfor tilfører man vanligvis SALTER, men sjelden (eller aldri) KOKSALT.

mvh
Svein A. Fosså
jo det er vanlig salt vi mener, enkelte ferskvannfisker som malawi og tanganiyka tåler en konsentresjon på 200gr på 100 liter vann. noe sombrukes ved sopp angrep osv. når vi kjører viltfanget fisk inn rett fra sjlen bruker vi også mye salt for og ha det som en preventiv sak som fjerner unødige bakterier de drar med seg osv, salte suger til seg mye dritt og dreper det. men vi skal hvite hva du holder på med, dette gjelder ikke for maller osv du må kjenne din fisk of behandle der etter.
Evolution
jo det er vanlig salt vi mener,

Du mener koksalt, ja, det har jeg forstått - og jeg er ikke uenige med deg der. Men du snakker om salt anvendt for behandling av sykdom, det være seg preventivt eller akutt. Slik sett er det ikke det samme som trådstarter spurte om (og som jeg svarte på).

Koksalt har absolutt sin misjon som medisin mot enkelte parasitter/sykdommer, men som med all annen medisinering er det vesentlig at bruk og dosering tilpasses den enkelte fiskeartens toleranse overfor virkemidlet. Som andre allerede har påpekt i denne tråden er f.eks. enkelte maller overfølsomme mot koksalt, på samme måte som f.eks. visse karpefisker er overfølsomme mot malakittgrønt (som er et annet vanlig virkemiddel i medisiner).

mvh
Svein A. Fosså
her var det snakk om salter og gh salter les overskrift, så klart dette er like relevant som gh salt, vanlig havsalt er under kategorien salter så da må du lese overskriften, samt siste del av innlegge der det står at salt ikke er bra for ferskvann, gjerne akvariesalt som faktisk er vanlig salt med litt flere tilsettninger som også er nevnt.
helt nederst i innlegge sitt spør hu faktisk hva som er lurt og ikke lurt i forbindelse med salter.
å da finner jeg det riktig og bruke det som medisin som ett lurt og vite spm
Tilfeldig bekjentskap
© Edward O. Murdy
Reklame for plussmedlemskap