Fiskegalskap

Når jeg først setter igang med noe, så gjør jeg det skikkelig. Jeg liker aillfall å tro det jeg vil vite ALT, og helst på en gang, så jeg har blitt lettere asosial. All min tid de siste ukene har gått til å lese å planlegge et nytt akvarium.

En arbeidskollega av meg har 2 akvarium, et på 60l og et på 10l. Hun har snakka så mye om disse fiskene over tid at jeg begynte å fatte interesse. Så en dag gikk jeg innom dyrebutikken her i Namsos og der hadde de nyttårssalg Så jeg fikk akvarium med fullt utstyr til under 800 Kr .

Akvariumet er alt for lite, bare 22 liter. Jeg har gjort et par nybegynner feil... men hr da endelig lært av de. Når man skaffer seg dyr, om det er hamster eller fisk skal man jo selvfølgelig gjøre litt research på forhånd og dumme meg trodde det var nok å snakke med de i dyrebutikken... men neida.

Det startet så bra, men etter ca 20 dager fikk jeg nitritt i vannet og mista en av fiskene mine (en guppy-hann). Etter å ha fått gode råd her på forumet har jeg nå i ei uke skifta vann hver dag. Jeg testa vannet i går og det er fortsatt nitritt i, men mye lavere verdier enn for en uke siden. Men jeg må vel bare belage meg på vannskift iallfall en uke til...

jeg mista enda en fisk nå i helgen, en albino metall pansermalle. Om den døde pga nitritten eller om det var noe annet vet jeg ikke. Den hadde ikke noen synlige tegn til sykdom iallfall.

Natt til lørdag dukket det opp yngel i karet mitt. Jeg går ut ifra at det er guppy. Jeg fikk redda 2 yngel over i ei bolle, jeg så 3 til i karet men fikk ikke tak i de, men de er borte nå. Sikkert oppspist av sine egne eller kansje praktbotiaen har forsynt seg ?

Skal til Steinkjer på torsdag å kjøpe et større akvarie på 125 liter. Gleder meg veldig til det. Skal innrede med skifer har jeg tenkt og kansje et par små røtter.... og planter =) Og denne gangen skal jeg jammen vente før jeg putter fisk i. Skal kose meg masse med innredning og bruke laaang tid på å finne ut hva slags fisk jeg skal ha. Det eneste jeg vet så langt , er at jeg vil ha et ancistrus par... men de som blir solgt her i Namsos er så pittesmå at det nytter ikke å si noe om hva slags kjønn det er. Jeg er også superfasinert av Gul Algespiser. Så jeg skal ha et par av de. Jeg har også gjort en del research på Nøkkelhullciklide, men tror ikke Algespiseren kommer til å la den være ifred. Noen som har prøvd å kombinere de to artene ?
Jeg er også veldig begeistret fro parkbotia, jeg har en nå og har planer om å få tak i fler etter hvert. Den som orker å lese dette ser jo at jeg har noen ideer om hva slags fisk jeg skal ha. Når det er sagt skal jeg ikke putte oppi alle på en gang. Tenker karet skal få stå i 30-35 dager før jeg kansje har oppi ancistrus. Er det ok å ha i fisk etter 30 dager eller bør jeg vente 35? Blir nok hardt å vente så lenge, men må jeg vente så MÅ Jeg vente

jeg har også tenkt å skaffe meg slike sandsnegler, ser det er mange som selger de her på forumet, men er noe usikker på om praktbotia vil spise de ?
Det er mye å tenke på ja... og det er så spennende

I mitt lille akvarie har jeg en hodeskalle som mange sikekrt mener er talentløs stygg, men jeg liker den, hehe. Er moro å se på når den gule algespiseren pusser tennene hans.... Og så er hodeskallen en flott hule =) Fiskene holder til både inni den og under den.
Da har jeg foretatt dagens vannskifte. Har ikke registrert at yngelen spiser noe særlig , men de gjør kansje ikke det de første dagene ? De kom til natt til lørdag da..... hmmmmm.
Man skal vel vente minst 2 uker før man putter oppi fisk, men jeg ventet 4 uker for å være på den sikre siden. Blir spennende å se bilder når du får det nye akvariet ditt!
=) Blir sikkert så jeg venter 4-5 uker tenker jeg, for å være på den sikre siden.

I dag har jeg kjøpt, vasket og kokt skifer. Riktig så fine biter ble det. De største bitene er ca 20 cm og det tror jeg blir sånn passe =)
I dag fikk jeg mer skifer Ei jeg jobber sammen med hadde med en haug skifer-biter til meg på jobb. De er mindre og tykkere enn de bitene jeg har fra før men det blir sikkert fint å blande. Gleder meg noe vannvittig til å begynne å innrede.
I morgen skal nytt akvarium kjøpes inn. Gleder meg som en liten unge
Jeg ringte dyrebutikken i formiddag for å forsikre meg om de faktisk har det akvariet jeg vil ha (Juwel Rio 125), men det hadde de ikke inne akkurat nå. Men de hadde Juwel Rio 180 med møbel i mørkt tre inne, og det skulle jeg få til samme pris :o ... Jeg fikk satt det av til i morgen jeg.... Så nå har jeg avansert fra 125 liter til 180 liter og skal ikke betale meer enn 2600,- for hele pakka. Alt er inkludert, til og med møbel. Synes det er rasende billig jeg.

Det som er litt dumt er at jeg strengt tatt ikke har plass til et så stort akvarie. Men det var faktisk ikke så veldig stor forskjell på målene. Det jeg egentlig ville ha er 81 x 36 50 cm, og det jeg nå skal kjøpe er 101 x 41 x 50 . Ikke så stor forskjell synes jeg, men det er klart, dette vil bli et veldig dominerende møbel i stua vår, men det får bare være. Synes at et helt NYTT akvarie inkl. møbel til DEN prisen er helt vannvittig!! Mulig jeg tar feil nå da :p

Åh, jeg gleder meg sånn til å starte dette eventyret !

Guppyyngelen min er forresten fortsatt i live, til min store overraskelse egentlig. De har nå begynt å spise litt av det knuste flakforet jeg gir dem.
Dagens vannskifte i 22-liter'n er unnagjort, tror ikke jeg skal måle nitritt igjen før til helgen, blir så skuffet når vannet blir rosa.... Tar vannskiftene med et smil og håper fiskene mine tåler og overlever til nitritten er borte vekke.
Falney
Natt til lørdag dukket det opp yngel i karet mitt. Jeg går ut ifra at det er guppy. Jeg fikk redda 2 yngel over i ei bolle, jeg så 3 til i karet men fikk ikke tak i de, men de er borte nå. Sikkert oppspist av sine egne eller kansje praktbotiaen har forsynt seg ?


Guppy kan absolutt forsyne seg av sine egne yngel. Det gjør de ofte

Falney
Jeg er også superfasinert av Gul Algespiser. Så jeg skal ha et par av de. Jeg har også gjort en del research på Nøkkelhullciklide, men tror ikke Algespiseren kommer til å la den være ifred. Noen som har prøvd å kombinere de to artene ? Jeg er også veldig begeistret fro parkbotia, jeg har en nå og har planer om å få tak i fler etter hvert.


Sjekk litt i databasen ang hvilke fisker du kan ha sammen. Praktbotia er en svært aktiv fisk som helst vil ha så mye strøm at den kan trimme mot strømmen. Sjekk ut hvilke fisker som kommer fra samme områder så slipper du sammen feilen som jeg gjorde med Praktbotia

Falney
Den som orker å lese dette ser jo at jeg har noen ideer om hva slags fisk jeg skal ha. Når det er sagt skal jeg ikke putte oppi alle på en gang. Tenker karet skal få stå i 30-35 dager før jeg kansje har oppi ancistrus. Er det ok å ha i fisk etter 30 dager eller bør jeg vente 35? Blir nok hardt å vente så lenge, men må jeg vente så MÅ Jeg vente :)


Neida det ingen fast regel som sier 30 eller 35 dager, men mål nitritt underveis. Nitritt pleier å bruke rundt 28 dager på å oppstå og så enda en uke på å bli nitrat som er bra. Jeg hadde et ny oppstarta kar nå på 240 liter som jeg på en eller annen måte ikke har hatt noe målbar nitritt i i det hele tatt (gudene vet hvordan det er mulig:P)

Falney
jeg har også tenkt å skaffe meg slike sandsnegler, ser det er mange som selger de her på forumet, men er noe usikker på om praktbotia vil spise de ?


Ja Praktbotia vil spise sandsnegler og husk at sandsnegler er pestsnegler og formerer seg som rakkern. Når det er sagt så kan sandsnegler overleve en tur i tarmsystemet til en praktbotia. Jeg ville nok heller gått for Sebrasnegler som ikke formerer seg i kar (ingen jeg har hørt om ennå ihvertfall) og som er kjempedekorative og ikke minst helt sinnsyke algespisere! De rensa nesten 240 literen min på 3 dager! Det viktigste uansett er å kjøpe snegler med litt størrelse på slik at ikke praktbotiaen klarer å spise dem

Håper dette ga deg svar på litt av det du lurte på^^
takk Kaiamor for masse info Suger til meg all kunnskap og er glad for alle innspill

I dag ble altså stasen innkjøpt! 180 liter er skremmende mye vann å ha innomhus syns jeg, men venner meg vel til det etter hvert :o)

Hadde planer om å dekorere med lite røtter og mye skifer, men det ble omvendt... Fant ei nydelig rot på en dyrebutikk som jeg bare måtte ha! Bilder kommer senere da vannet er fryktelig grumsete for øyeblikket. selv om jeg skylte grusen grundig.Ble så jeg kjøpte engelsk sjøsten av den minste sorten, nydelig synes jeg.

2600 var billigt for 180! betalte 2800 for mitt juwel rio 125 før jul, og det var på halv pris (dyr dyre butikk :P )
Kaiamor
Nitritt pleier å bruke rundt 28 dager på å oppstå og så enda en uke på å bli nitrat som er bra.


Det er feil dessverre.
Det er viktig for trådstarter som er ny på dette at infoen som blir gitt er helt riktig. Vranglære tidlig har lett for å feste seg for godt

Det tar rundt 14 dager før man får nitritt vanligvis. Altså halve tiden av det Kaiamor oppgir. Faktorer som temperatur og ph spiller inn, så det kan variere noe. Men to uker etter oppstart, eller to uker etter at man har satt inn biologisk nedbrytbart materiale i akvariet rettere sagt, vil nitritt normalt dukke opp.
Det kan faktisk speede opp prosessen litt om man har temperatur rundt 30°C leste jeg i en artikkel en gang. Filterbakteriene formerer seg da fortere.

Etter 28 dager er nitritten på vei ned faktisk En uke til, og den er borte. Da har filterbakteriene blitt mange nok til å ta seg av det.

Et godt tips er å ikke luke eller fjerne visne og råtne planteblader i den fiskeløse innkjøringsperioden (som bør være mellom 30 og 35 dager). Dette er suveren filter-mat! Når planteblad ligger og råtner og brytes ned, gir det masse fine stoffer for bakteriene i filteret å vokse på.
Det er helt vanlig at nyplantede planter kanskje skranter noe, feller noen blader og visner en stilk eller en halv. Dette kan man bare la ligge, og ikke fjerne under innkjøringen. De hjelper til når de får ligge
Lars H
2600 var billigt for 180! betalte 2800 for mitt juwel rio 125 før jul, og det var på halv pris (dyr dyre butikk :P )


oi! regner med jeg gjorde en god handel i går da
mona o
[QUOTE=Kaiamor]Nitritt pleier å bruke rundt 28 dager på å oppstå og så enda en uke på å bli nitrat som er bra.


Det er feil dessverre.
Det er viktig for trådstarter som er ny på dette at infoen som blir gitt er helt riktig. Vranglære tidlig har lett for å feste seg for godt

Det tar rundt 14 dager før man får nitritt vanligvis. Altså halve tiden av det Kaiamor oppgir. Faktorer som temperatur og ph spiller inn, så det kan variere noe. Men to uker etter oppstart, eller to uker etter at man har satt inn biologisk nedbrytbart materiale i akvariet rettere sagt, vil nitritt normalt dukke opp.
Det kan faktisk speede opp prosessen litt om man har temperatur rundt 30°C leste jeg i en artikkel en gang. Filterbakteriene formerer seg da fortere.

Etter 28 dager er nitritten på vei ned faktisk En uke til, og den er borte. Da har filterbakteriene blitt mange nok til å ta seg av det.

Et godt tips er å ikke luke eller fjerne visne og råtne planteblader i den fiskeløse innkjøringsperioden (som bør være mellom 30 og 35 dager). Dette er suveren filter-mat! Når planteblad ligger og råtner og brytes ned, gir det masse fine stoffer for bakteriene i filteret å vokse på.
Det er helt vanlig at nyplantede planter kanskje skranter noe, feller noen blader og visner en stilk eller en halv. Dette kan man bare la ligge, og ikke fjerne under innkjøringen. De hjelper til når de får ligge

Har vært litt i tvil om når jeg egentlig kunne sette inn fisk, da folk sier veldig masse forskjellig og det står masse forskjellig på forumet og andre steder på nettet. Blir nok så jeg måler nitritt litt etter hvert og er alt greit setter jeg sikkert inn fisk etter ca 30 dager. Fikk jo nitritt-problemer med mitt lille kar, så jeg har holdt på med vannbytter i nesten 2 uker nå. Tok en test i dag og nitritt er ikke målbart Nå er det altså stormende jubel i heimen og jeg har tenkt å begynne å fore fiskene forsiktig å ta en test igjen på søndag =)

Moro at så mange svarer på tråden min forresten, som sagt setter jeg utrolig stor pris på alle gode råd
Vannet er fortsatt grumsete/gult men har prøvd å ta noen bilder allikevel. Lurer på om vannet er så gult pga roten.....og lurer da på om jeg må begynne med vannbytter for at vannet skal klarne... Jaja, må vel vente å se .
det er nok rota som har mye av skylda for brunfargen på vannet.
Går ann å ta den ut og skylle den, eventuelt vannbytte.
Filteret vil jo og suge til seg en del. Og vannet vil bli klarere etterhvert som vannbyttene skjer

Veldig kult oppsett
moro at du likte oppsettet Er ikke ferdig enda, men det kommer det vel aldri til å bli tenker jeg :p

Jeg vasket og srubbet rota ganske bra før jeg satte den inn, men bytte vann kan jeg vel alltids gjøre... men ikke enda :p vil vente noen dager å se hvordan fargen er da.
Målte nettopp nitritt i 22-liter'n, og den var ikke målbar i dag heller , så da regner jeg med at jeg er på rett vei mot sunne ,glade fisker!
Vannet har klarnet litt i Rio'n, vil gjerne ha tips til oppsettet. Tror jeg skal fylle på litt mer grus i terrassen bakerst ellers vet jeg liksom ikke. Kommer jo mer planter etter hvert da men vil vente å se litt...
veldig kult oppsett
Kanksje litt mere sand i terrassen ja.
Hvor har ud fått tak i steinene/skifern hen?
all steinen er skifer faktisk. Den lyse har jeg kjøpt på jobb, Coop Extra Bygg, her i Namsos, den sorte skiferen fikk jeg av en arbeidskollega
Forandringer i oppsettet.
Fikk god, konstruktiv krittik på oppsettet, så jeg har tenkt litt og forandret litt =)
Som dere ser så har jeg mer eller mindre lagt skiferen ned på skrå istedenfor at den står rett opp og ned der bak. Ideen min var jo i utgangspunktet å lage en terasse men grusen forsvant heel tiden, den skled liksom ned. Ser for meg at det er enklere å bygge terasser og lignende med sand ?

Jaja, er mulig jeg skal legge fler skifersteiner slik på skrå, vi får se :o)

Jeg bestilte en del utstyr fra en nettbutikk for 3 uker siden. Deriblandt 2 små røtter, et sett med vanntester og et fødekar for guppy. Det fødekaret burde jeg absolutt hatt nå for jeg vet ærlig talt ikke hvor bra det er for mine stakkars 2 yngel å bo i en salatbolle..... Bollen tar ca 2 liter vann, jeg tar delvis vannskifte hver dag, og fullstendig (nesten) vannskifte hver 3.dag. Yngelen spiser og vokser, men de vokser veeeldig sakte. Mine 2 katter er svært opptatt av disse to små *rompetrollene* og sitter med nesa ned i bollen rett som det er.
Tilfeldig bekjentskap
© Arne Olsen
Reklame for plussmedlemskap