Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen © Morten Nordby © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Er vannlemping en hobby?
Sider: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 ... 22
421 Mine akvarium #2

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Klikk på bilde for større versjon
Dette er rekeakvariet.
Her bor det uante mengder gule kirsebærreker. Og disse er det knallgode gener på. Jeg driver ikke med "culling" annet enn at jeg flytter de "stygge" individene, men dette har jeg nesten ikke måtte gjort med disse rekene.
Tommy Tran for the win!

Karet er 45 liter, kjører kun en liten svamp som filter og er belyst av samme sorten planke som i foregående post. Ferskvannstangen og christmas-mosen digger oppsettet.
Her har jeg også to kulefisk, den ene antatte hunnen og en hann. Vi får se om det blir noe fres.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 01.04.2020 kl. 11:57
[Rapportér innlegg]
422 Mine akvarium #3

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Klikk på bilde for større versjon
I dette er det Apistogramma Macmasteri og en geriatrisk liten gruppe med Cory. aeneus.
Geriatrisk fordi de er sikkert 8 år gamle.
Dette er filtrert av et hang-on back, siden det ikke er den voldsomme plantemengden i det. Ikke veldig vakkert for øyeblikket.
Lyset er LED Akvastabil. Er usikker på om jeg liker disse lysene. Har prøvd disse på noen av de andre, men synes ikke veksten er så god som den burde være.
Derfor er det også bare hornblad i dette karet.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 01.04.2020 kl. 12:04
[Rapportér innlegg]
423 Mine akvarium #4

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Klikk på bilde for større versjon
Dette er sterbai-karet.
Heller ikke veldig vakkert, og nå veldig grumsete da bildet ble tatt etter en litt større rengjøring. Her kjører jeg et stort svampfilter og en LED fra Ebay (Chihiros eller noe sånt heter det). Lyset er bra, overraskende bra til den prisen!
Ferskvannstang i ganske bra monn, vokser godt til tang å være. Flyteplanter (certopteris thalictroides).
Fiskene leker ganske jevnlig, men jeg har så langt ikke brydd meg med å prøve å avle, så de eter eggene.
I motsetning til aeneus, som leker hele tiden (i hvert fall før de ble steingamle. Mistenker at mine er ferdige med den slags), er sterbaiene mer styrt av barometrisk trykk virker det som. Plutselige værskifter kombinert med vannbytter utløser vanligvis lek. Er jeg sløv og ikke bytter på en stund, eller været er stabilt, ser jeg sjelden tegn til lek hos de. De må også kondisjoneres hardere med en lang periode med god føde.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 01.04.2020 kl. 12:15
[Rapportér innlegg]
424 Knurreguramiyngel

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Klikk på bilde for større versjon
Morsomt. Hatt fiskene ei uke.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 11.05.2020 kl. 19:30
[Rapportér innlegg]
425 Våren kommer nå!

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Jeg kunne repostet bildet fra forrige uke, for pappa Gurami er i farta igjen. Om de har samme mor aner jeg ikke.
Jeg har egentlig ganske lite "koll" på hvilke kjønn de har, disse guramiene, sånn bortsett fra Big Daddy da. Spiller for så vidt liten rolle også, da jeg ikke er veldig engasjert i å yngle dem.
Men de synes åpenbart bøtta er trivelig, for det er myriader av ørsmå yngel oppi der nå.
Og da mener jeg ørsmå! Det er såpass at jeg tror de kunne flydd på ryggen til en knott.
Dog sliter også Knott Airlines med corona og permitteringer som andre flyselskap, så yngelen er stedbunden på linje med oss andre.

Jeg skal motsi meg selv nå, for jeg sa jeg var lite engasjert i å yngle dem, men jeg har flytta en 5-6 yngel over i en 25 liter jeg har. Og jeg har har stabla på beina en infusoriekultur.
Aner ikke hvor mange av dem som har overlevd flyttingen, men det er i hvert fall EN som er i livet. Fikk et glimt av yngelen i går, og den har vokst ganske så bra på denne drøye uka. Eller er det 14 dager? Ja, det er vel 14 dager-ish. Åkkesom...

Jeg har holdt på noen år nå, kontinuerlig i sikkert 11-12, og jeg har stort sett fått yngel på det meste jeg har hatt.
De artene jeg kommer på i farten som ikke har ynglet er dvergkulene, N. mortenthaleri og for riktig lenge siden corydoras atropersonatus.
Ellers har de stort sett produsert avkom. Oppdrett har det ikke blitt av alt, men det er fordi jeg ikke har gjort noe for å fø dem opp heller.

Til de av dere som eventuelt leser dette og lurer på hvordan man best dretter fisk, så kan jeg gi følgende generelle råd:

- kvalitetsmat til både foreldre og yngel, og da aller helst frossenfor og levende. Det er åpenbar forskjell, selv om det også finnes mye veldig bra prosessmat i hobbyen for tiden. (Har ikke somla meg til å prøve eksempelvis Repashy, noe jeg må prøve snart.)

- planter. Planter er gull verdt i et akvarium. De fungerer som filter, barnehage, fødestue, matbutikk, kjemisk laboratorium, renovasjonsbedrift - you name it.
Sliter du med nitritt og nitratnivåer? Mer planter. Er fiskene sky og skvetne? Mer planter. Vil du ha yngel på fiskene? Mer planter. Har du bare et akvarium, men ønsker likevel at yngelen skal overleve? Mer planter. Sliter du med svære, skjemmende algeskoger? You guessed it - mer planter!
Du kan behandle en plante feil, men du kan aldri handle feil med mer planter.

- tid og planlegging. Dette er allmenngyldig for hobbyen, da det finnes svært få snarveier til suksess. Noen ganger kan man få resultater tilsynelatende gratis, men som oftest så må man gjøre en innsats for å få til det man ønsker.
Så sett deg gjerne vidløftige mål, men vær også oppmerksom på at det kan ta tid å oppnå dette/disse.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 20.05.2020 kl. 13:20
[Rapportér innlegg]
426 Snart 11 år som medlem og som fulltidsakvarist

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Fy tusan vad tiden går!

Jeg har båret noen liter vann i løpet av denne tiden, kan man si. Og er det da tid for å reflektere over spilt vann? Ja, jeg tror pinadø 11 år som akvarist fortjener et retrospektiv.

Det var en gang.....nei

Det begynte i de dager da....ehh

For riktig lenge siden...

Dette var vanskeligere enn jeg trodde. Ok. Da gjør vi det sånn:

2009 - dette var året da svineinfluensaen herjet verden, Rybak fortalte alle som ville høre på en "Fairy Tale" og den norske statslederen het Stoltenberg. Jense-manns nesten like populære kollega i USA het Barack Obama, og fikk en pris opprettet og navngitt etter en eksplosjonskåt svenske.

Viktor kjøpte akvarium.

En av 70-tallets vakreste kvinner, Farah Fawcett, slår følge med kongen av pop og forlater det jordiske riket.

Viktor fyller akvarium med vann.

Verden blir litt mer deprimert da klimatoppmøte i København ender i "vi gjør det samme som under Kyoto-avtalen, selv om verden går enda raskere til hælvete. Kom så drikker vi snaps".

Viktor har glemt nitrogensyklusen og må skifte vann som en gud for å holde kreaturene i live.

Selv om navnet gir assosiasjoner til hyggelige dataspill fra 80-tallet, så er Lehman Brothers på alles lepper av helt andre grunner. Lite sopp å spore, men veldig mange økonomiske hopp og sprett gjør at denne investeringsgiganten går rett i bøtta og drar med seg milliarder av kroner, tusenvis av jobber og hele nasjonalbudsjetter i dragsuget.

Viktor kjøper fisk. Stirrer lenge på beholder med vann. Gøy.

På Sri Lanka avsluttes en lang borgerkrig, mens Kristen Stewart stirrer intenst på en glinsende Robert Pattinson med tannstillingsproblemer.

Viktor prøver levendefor. Fisk liker ikke rå burhøns. Mye søl.

Flight 1549 får problemer rett etter take-off, men piloten mestrer kunststykke å lande på Hudson-elva etter et ublidt møte med en flokk gjess.

Viktor kjøper flere akvarium.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 18.06.2020 kl. 14:59
[Rapportér innlegg]
427  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Ja. Så, hva har man så bedrevet det halve året siden sist man var innom?
Nei, litt som resten av verden - ikke en dritt!

Joda, noe har man gjort. Da ting var litt mer åpent for et par måneder siden så Tindra jeg meg (bare for ikke å bli helt einstøing). Det kan jeg kanskje utbrodere en annen dag, om jeg gidder.


Og jeg har en innrømmelse å komme med - jeg har det siste året vært en lat og en ganske dårlig akvarist. Cory'ene har lidd, ikke i kraft av død og fordervelse, men jeg har liksom falt i rutinefella der jeg litt på automatikk hiver oppi noe fór og skifter vann med ujevne mellomrom.
For litt over en måneds tid siden slo det meg at fader, cory'ene har ikke lagt egg på evigheter? Så jeg tok meg tid til å virkelig se på dem igjen, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke likte meg selv et øyeblikk. De var blasse og tynne, og så ikke bra ut i det hele tatt.

Så jeg tok tak, har fóra de hardt med mye biff og dyr champagne og gjort delvannsbytter nesten daglig i hele denne perioden. Betalinga er sunne og runde cory'er. Og de har lagt egg igjen. Som forventet var det bare å fjerne samtlige egg de første rundene, for disse var "utgått på dato".
Man ser det på at eggene blir hvite med en gang og det er få av dem. Det var kanskje 25 egg totalt. Hunnene lager egg konstant ved kjønnsmoden alder, men om de ikke slipper dem med jevne mellomrom blir det liksom liggende en batch med dårlige egg igjen inne i dem. Disse har dårlige odds når de en gang kommer ut.
Runde to var bare marginalt bedre, men nå begynner det å bli sving på sakene. Runde tre for ca fire dager siden inneholdt rundt 80, og selv om kanskje bare 30 av disse har overlevd til i dag (jeg har ikke tatt de ut, så fiskene eter mange av eggene), så er det bare en 3-4 som tydelig er dårlige. Forventer wrigglers når jeg kommer hjem (om de ikke er oppspiste).
Kanskje jeg setter opp et ynglekar også, bare for gøy.

Men jeg har fått en fin lærepenge her, aldri å ta lett på dyreholdet!

En uventet, men kjærkommen bieffekt av denne selvpålagte oppstrammingen er at jeg på nytt er lidenskapelig opptatt av hobbyen.

Jeg har hatt mange hobbyer, men ingen har gitt meg så mye som akvariehobbyen. Og ennå er det en million ting jeg ikke har prøvd eller gjort eller hatt. Life's too short...


History will be kind to me, for I intend to write it.
(Sist endret 16.12.2020 kl. 12:40 av Viktor )
 
Postet 16.12.2020 kl. 12:37
[Rapportér innlegg]
428  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Vær hilset, våte frender!
Håper dagene er fylte med latter og glede.

Siden sist gang jeg var i skrivende humør, har antallet akvarier i heimen økt med 2 og antallet fisk økt med....vent litt, jeg må regne kjapt....23! (tror jeg).

Min sønn, som den førsten i flokken, ønsket seg eksplisitt sitt eget akvarium! Og som fuktig far var jeg ikke tung å be. (Vet ikke hvor jeg gikk galt med de to første, for hu eldste har nymfeparakitt og hu midterste liker hester... Hvilken filtrering bruker man til en fjording, liksom??)

Så plukka derfor opp et par 60 litere i helt ok stand for en like ok penge. Disse er i oppstarten på andre uka, så langt unna å få noe fisk ennå.
Fiskene er like fullt kommet i hus. 5 stk endlers guppy. Flotte fisker. Veldig lenge siden jeg har hatt levendefødende i hus, så artig å ha sånne igjen.
De har nå tilhold sammen med sterbai'ene og SDD (smaragddverg danio).
Og - for endlers hanner ser tydeligvis SDD'er ut som damer, for de flasher danioene hele tiden.

Til meg selv handlet jeg 10 små tigerbarber. De går sammen med aeneus akkurat nå, men jeg skal handle et større akvarium når det lir utpå våren/tidlig sommer, så skal de få nytt og større hjem. Nå er det bare knappe 2 cm, så de tåler 100 litern ennå en stund. Dette er festlige fisker det! Konstant fres.
Har faktisk aldri hatt tigerbarber før, så sånn sett er de et nytt bekjentskap.
Jeg har sett det nevnt flere steder at de bør ha godt med svømmeplass og lite dekor. Men her kjenner jeg at jeg muligens er litt uenig. Ikke nødvendigvis i akvariestørrelsen, den må gjerne være større enn anbefalingen også. Dog synes jeg dekordelen trenger revisjon.
Jeg ser for meg ei gruppe på 15-20 barber i noe sånt som en litt lang 200 liter. I denne køler man på med greinliknende røtter og masse grønne planter med litt høyde.
Mine går nettopp i et slikt akvarium (dog ikke stort nok), og noe av det kuleste jeg vet er å se stimen med barber som dukker bak en plante eller ei rot for så å poppe frem et helt annet sted.
De suser inn og ut av vegetasjonen konstant. Utrolig festlig. Heller ikke sett store aggresjonen. De slåss litt i starten, antakelig for å etablere rang, men nå er det kun "vennligsinnet" jaging. Og cory'ene får være i fred. Skal likevel kjøpe til noen flere barber når det er på tide for dem å flytte.

Apropos cory'er. I den forrige posten skreiv jeg vel om noen egg. Og fiskene har egget flere ganger. Men graden av befruktning er fortsatt veldig lav.
For en måneds tid siden tok jeg ut en klynge med egg og dumpa de i en ellers fisketom Fluval Egde jeg har stående. Dette akvariet er egentlig bare back-up, noe jeg etterhvert har lært meg er ganske så lurt å ha. (Skulle egentlig hatt et større ett oppe. Det får bli senere).
Det virka dog på meg som at samtlige egg var dårlige i den batchen jeg tok ut, og jeg tenkte ikke mer over det og observerte bare at blæresneglene åt restene av eggene.
Men pinadø dukka det opp et par cory-yngel i fra ferskvannstangen her en dag! Og de ser fine ut også. Fin størrelse og bra fasong. De er kanskje en måned nå og drøye centimeteren.

Åja, det nevnte jeg ikke i stad - den ene 60 literen står på kjøkkenbenken, uten varmekolbe. Jeg ser at nå, med en romtemp på ca 21, så greier ikke akvariet å holde mer enn 16 grader.
Det funker som fjell for en gammel favoritt, venusfisk! Og det er liksom fiskearten som starta akvariehobbyen for meg i voksen alder.
En enslig, stakkarslig og neglisjert hann ved navn Frank.
Fred over ditt minne.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 29.03.2021 kl. 14:19
[Rapportér innlegg]
429  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Sikre vårtegn - sevja stiger, skatten smeller (fram eller bak) og jeg handler akvarierelaterte greier som en drita sjømann med sjelelige sår og et morskompleks.

Og som en hver "god" forelder bruker jeg mine barn som påskudd for all denne kapitalistiske forbruksgalskapen.
Endlers'ene nevnt i forrige post er jo sønnen sine, og de skal få nytt hjem etter hvert. Karet er tomt nå, men far dundrer til med aquasoil og så masse planter jeg komfortabelt kan stappe nedi der (har bestilt).
Endlers og grønt vil sannsynligvis bli akkompagnert av en hodeskalle eller to, og kanskje et sunket skip også - guttungen digger sånt (far derimot ikke, men skal forhåpentligvis "begrave" plastmøkka i planter. Da er det levelig).

Det er heller ikke umulig at denne beveger seg i retning av såkalt "high tech tank". Vurderer å kjøpe inn co2-utstyr. Sodastream'en står liksom på kjøkkenbenken og blir ikke brukt. Må jo benytte gassen til noe fornuftig, eller??

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 09.04.2021 kl. 14:49
[Rapportér innlegg]
430  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Klikk på bilde for større versjon
O' jul med din glede - i april!

Henta to DEILIGE pakker med akvariestæsj i går. En fra Webzoo med soil og planter. Og en fra en kar som solgte langarmsreker på Finn (M.assamensis).
Fy tusan vad jag har kul!
Jeg skal legge ut et bilde av det akvariet, for det karet liker jeg godt. De er sammen med tre Trichopsis Vittata og den enslige macmasteri-hunnen (har solgt resten, men hun ble igjen stakkar).
Jeg er på runde to med jord som substrat i dette karet. Første gangen gikk ikke veldig bra, selv om jeg bruker bare enkle planter, så jeg rev det opp og starta på nytt med annet merke blomsterjord. Mer kompostjordinnblanding og mindre ren torv.
Det synes å ha fungert. Verdiene har vært såpass jevne siste halvannen måneden at jeg er komfortabel med å slutte å måle.


Vedlagt er to helt urelaterte bilder av aeneus- og vittata-yngel, bare fordi det er gøy.
Cory'ene vokser veldig bra til at de ikke ble spesifikt fora de første 4 ukene. Det kan hende de har noen yngre søsken inni ferskvannstang-mylderet, da en ny batch med egg ble dumpa oppi i forrige uke. Fortsatt er

Vittata-yngelen vokser not so much. Men - de har begynt å vokse litt igjen de også etter at jeg fikk igang en ny kultur med mikromark.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 15.04.2021 kl. 11:05
[Rapportér innlegg]
431 No one is gonna read this...

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
...men jeg skriver likevel!

Jeg har hatt cory'er i lang tid (mine eldste aeneus er vel fort en 7-8 år nå), og flere arter av dem også.
Og min fremskredne alder til tross, så kan jeg ikke erindre noen som ikke la egg.
Men - jeg har aldri SETT det med mine egne øyne. Mine cory'er har alltid "egget" mens jeg sover eller ikke er hjemme.

Gårdagen brøt den trenden! Da la ei gladtjukk og vordende sterbai-mor ett godt snes med egg (som jeg så)!
Det var solid stas det! Jeg greide bare å berge en 5-6, for de andre var rasende kjappe med å ete dem opp.
Aner ikke om de er befruktet, men får vel en pekepinn på det senere i dag.

Stay wet, people!

Remain moist....

Retain water...

(forsøker meg på en avsluttende catch frase)

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 16.04.2021 kl. 13:22
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 ... 22