Hår i rumpa, camallanus?

I en av 60 literene mine (også kalt dødskaret), har jeg noen corydoras panda og 2 gul-gurami + noen eplesnegler.

I dag så jeg att guramihunnen var tykk i magen. Ved nærmere studering så jeg hevelsen kun på den ene siden, samtidig som jeg oppdaget att hun hadde brunrøde "hårtuster" hengende ut av gattåpningen.

Hun svømmer rundt og spiser som vanlig, jeg kan ikke se att "hårene" beveger seg. Jeg har søkt litt rundt på nett og funnet ut att det muligens er camallanus.

Er det noen som kan hjelpe meg å bekrefte/avkrefte denne diagnosen?

Jeg har forøvrig bl.a "Kursuri new wormer plus (pulver)" og "Prazipro (liquid)" som jeg evnt. kan medisinere med.

Jeg fortsetter å søke/lese litt rundt mens jeg spent venter på svar
[External Image]

[External Image]

[External Image]
Jeg er 100% enig, det der er et typisk og sikkert tegn på camallanus Bildene taler sitt klare språk, så det er ingen tvil. Og det er noe herk, det er ekstremt smittsomt og i tillegg kan det være vanskelig å bli kvitt. Her nytter det ikke med noe tullemedisin.
Her er en artikkel fra Akvarieklubb.no om camallanus.

Du bør anskaffe en medisin som inneholder virkestoffet piperazine, som f.eks. Sera Nematol. Den er brukt med hell tidligere mot camallanus. Den er å få kjøpt i Norge (i vanlige zoobutikker som fører merket Sera), men jeg vet ikke hvor. Kjenner ikke til at noen norske nettbutikker har den dessverre. Men tyske Aquaristikshop har den. Du finner mange tråder om parasitten,
bl.a. denne tråden om det her på AF, og her er info om produktet i Aquaristikshop.

Les også denne tråden om behandling og medisin. Medisinen skal heldigvis være såkalt filter-safe, dvs den skader ikke filterbakteriene.

Sera Med Professional serien fra Sera's egen hjemmeside.

[External Image]

Tusen takk for raskt svar Mona!

Fint att jeg har lest og hermet ang. ditt fiskeapotek og "kjekt å ha medisiner", bestilte nemlig sera nematol (fra tyskland) mm etter å ha lest en eller annen tråd hvor du anbefalte dette

Setter meg ned å leser linkene du gav meg med det samme




Kan det være att coryorasene mine (weitzmani/g.laserhar hatt dette til tross for sitt spesielle tarmsystem?
Det vet jeg dessverre ikke, men jeg ville behandlet Corydorasene som smittet uansett. Med denne fæle parasitten er det best å være sikker...

Er ikke sikker på om jeg husker riktig, men har ikke tid å sjekke det nå. Men om jeg husker rett:

"Fordelen" (om det kan kalles det) med denne parasitten er at den ikke legger egg, men føder levende unger (små kopier av de voksne). Siden det er kjent at nettopp eggstadiet til div. parasitter gjør dem vanskeligere å få has på, er det en fordel at camallanus ikke legger egg. Dermed får man drept alle ormene med medisin, også de nyfødte. Man trenger ikke tenke på at nye klekker senere pga det kan ha vært parasittegg under medisinkurens varighet.
Jeg har søkt litt mere rundt etter camallanus, og jeg fant denne artikkelen på Petfish.net. Jeg har ikke lest gjennom hele, bare skumlest begynnelse og slutt, og det virker som det snakkes om et veldig effektiv virkestoff mot camallanus der: Fenbendazole.
Dessverre ser det ut til at jeg tok feil i går, da jeg skrev at camallanus ikke legger egg men føder levende unger. Camallanus legger visst egg likevel. Iallefall står det følgende i artikkelen jeg linker til ovenfor:
"Best of all...Fenbendazole also kills larvae and eggs."
Fenbendasol som er virkestoffet i Panaqur vet (som ofte brukes til behandling mot mark hos bl.a huner og katter) fungerer hvis man IKKE hopper over den andre behandlingen etter 2 uker.

Jeg har prøvd Nematol en gang på noen mellomamerikanske ciklider og det fungerte ikke.
Ca to uker etter endt behandling var markene på plass igjen.
Ellers har jeg kun brukt Panaqur vet og det har i hvertfall fungert de gangene jeg har prøvd det.

200 mg/100 l vann i 2 døgn. Deretter 50 % vannskifte og filtering over kull noen døgn.
Deretter gjentar man behandlingen etter 2 uker da medisinen ikke er 100% effektiv ved kun en behandling.

Cammalanus føder levende unger - de legger ikke egg.

Videre må hele karret behandles da dette er en meget smittsom parasitt.

Ut i fra hva jeg husker en eller annen fiskesykdomsekspert ved Universitetet i Bergen en gang sa til meg så skulle visstnok ikke denne parasitten smitte L-maller som Panaque og andre arter som hovedsaklig lever av "tre".

Jo Stenersen
Cammalanus føder levende unger - de legger ikke egg.

Aha, da hadde jeg rett i går likevel Det var i dag det ble feil. Leste det i den artikkelen jeg linket til tidligere i dag....det bekrefter jo bare at man er nødt til å sjekke infoen man finner på internett mange, mange steder og fra ulike kilder, før man kan stole på det som står.
Jo Stenersen
Fenbendasol som er virkestoffet i Panaqur vet (som ofte brukes til behandling mot mark hos bl.a huner og katter) fungerer hvis man IKKE hopper over den andre behandlingen etter 2 uker. ........... 200 mg/100 l vann i 2 døgn. Deretter 50 % vannskifte og filtering over kull noen døgn. Deretter gjentar man behandlingen etter 2 uker da medisinen ikke er 100% effektiv ved kun en behandling.


Hvilken av de typene med Panacur Vet som er nevnt nederst på denne siden er det man skal bruke til akvariebruk? Og skal man bare knuse/pulverisere tabletten (f.eks. i en morter) og så blande det ut i vann og tømme i akvariet?

Det står slik:

Velg riktig pakning

* Oralpasta til hund og katt egner seg godt for katter, kattunger, valper og små hunder.

* Tabletter 250 mg egner seg for til små og mellomstore hunder og katter

* Tabletter 500 mg egner seg for mellomstore til store hunder

* Granulat 22% egner seg for store hunder
Tusen takk for svar Mona og Jo, setter stor pris på det

Jeg har lest og lest og går nesten litt i surr, men fant en artikel av en forsker ved UIB som hadde studert parasittens livssyklus i akvarie

(Transmission ecology and larval behaviour of Camallanus cotti (Nematoda, Camallanidae) under aquarium conditions ARNE LEVSEN)

Slik som jeg har forstått det kan fisk være infisert av parasitten i optil 12 uker før hunparasitten, som er størst og biter seg fast i fiskens tarmvegg nær gattåpningen for å suge blod, kommer til syne som tynne bustette tråder ut av analåpningen. Noen mm av hunnparasittene slipper seg altså ut mens "hodet"fremdeles sitter fast i tarmveggen. Hensikten med dette er å slippe ut parasittlarver i vannet som enten blir plukket opp av vertsdyr (krepslignende smådyr) som igjen spises av fisk, eller fisk får i seg larven direkte i bunnsubstratet. Larvene kan leve i minst 3 uker i akvariet uten vertsdyr, inkl. fisk. Hunnene suger blod ut av fisken for å nære eggene hun har inni seg før de "klekkes" til larver.

Fiskenes innvoler blir ofte ødelagt av disse "bittene" og blir lett infisert av bakterielle sekundære infeksjoner. Fiskene blir også blodfattige og jeg har forstått det slik att mange dør før hunfiskene slipper larvene sine, altså før selve parasitten kan ses utenfor gattåpningen.

Jeg vil forsøke å få tak i medisinen, Fenbendasol, dere nevner. Ser i vererinærkatalogen, att den finnes i flere former, både tabletter, mixdur, granulat og pulver.

Hvilken form brukte du Jo Stenersen?

Jeg medisinerte jo alle 20 karene mine med sera nematol i går (2000L), men siden det synes som det er bedre resultater med fenbendasol, vil jeg vurdere/forsøke den også!

Hmm, jeg for fortsette søkene mine, men er selvfølgerlig fortsatt intr. i andres erfaringer.

Der kom Mona meg i forkjøpet vedr. medisinform og administrasjon

Jeg må bare tilføye: hvis noen prøver sera nematol, er det svært viktig å "lufte" vannet. Jeg prøvde å være rimlig kreativ i går, siden jeg har såpass mange kar. Jeg brukte lufteslange tilkoblet luftpumpe til de fleste, men hadde ikke nok og satte derfor utblåset i vannsorpa på noen. Dette ser foreløpig ut til å fungere greit. I Lethrinopskaret mitt (180 L med utv. fluval filter) brukte jeg en "powerhead" med luftdispenser, i løpet av natten har imidlertid denne pumpa glidd ned i karet slik att den ikke fanget opp luft/laget sirkulasjon. Til min store fortvilelse har dette ført til att alle fisk i karet har krepert (5 flotte voksne og 11 "ungdommer"), høyst sansynlig av oksygenmangel. Jeg trekker den konklusjonen, siden jeg har to småkar med lethrinopsyngel (som også ble medisinert), her lever fiskene enda (har luftpumpe i disse) = sansynlig årsak O2 mangel og ikke nedsatt toleranse for nematol, siden yngelen foreløbig lever.

Litt rotete dette, men sliter litt for øyeblikket!
Sorry, men jeg hadde glemt dette innlegget frem til jeg så det nå.

Jeg har brukt Panaqur Vet tabletter 500 mg men man kan likesågodt bruke 250 mg.
Jeg knuser tablettene, rører de ut i lunkent vann og heller det i akvariet.

En grei huskeregel mht til medisinering av fisk er: Skal man blande i vannet bruker man tabletter - skal man blande i foret bruker man pasta ( eller flytende).

En del flytende medisiner inneholder nemlig glukose og får man en del av det i vannet far man meget sannsynlig et sant helvete med grisehissig infusorieoppblomstring som bruker opp oksygenet og dermed død fisk.
Brukte flytende Flagyl til behandling av flagellater hos en gjeng med jordspisere for en del år siden og det er ikke å anbefale fant jeg ut.
Flagellatene døde sikkert de men det gjorde også all fisken som gikk i det akvariet...
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap