Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Bjarne Sætrang © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Skalare krangler, hva skal jeg gjøre?
1  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
vi har 4scalarer og den nyeste av de (tror det er en hann) er fryktelig agressiv. han napper og jager de andre fiskene. de 2andre har også begynt og krangle med den fjerde scalaren, han er helt sort men har fått hvite "arr" på kroppen. er det beste og kvitte seg med ny kommeren eller tror dere det vil gå seg til?de er veldig kranglete når de får mat. bør jeg fore de oftere? er det kansje det som gjør at de er agressive, at de er sultne?

(Sist endret 21.01.2010 kl. 19:35 av Nils Vollstad
Årsak: Endret overskrift )
 
Postet 21.01.2010 kl. 19:13
[Rapportér innlegg]
2  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Det er bestandig veldig lurt å lese seg opp og dermed ha litt kunnskap om de fiskene du ønsker å ha i ditt akvarium.

Hvis du leser på fiske basen her står det;

"Holdes i grupper eller små stimer som unge. Når de blir kjønnsmodne vil de stort sett etablere par, siden de gjerne leker i selskapskar og er lette å få til oppdrett på. Paret vil forsvare sitt revir med stor iherdighet. Da er det best at akvariet er enten veldig stort slik at de andre scalarene kan komme seg langt nok unna, eller de tiloversblitte scalarene flyttes for å unngå for mye slåssing."

Så står det at minste størrelsen på akvarium til Scalare er 250 liter og 100 cm.

Så ditt problem er at du har for store fisker i et for lite akvarium, og når du da setter inne flere Scalare i dette lille akvariet tvinger du fiskene til å kjempe for sine revir.

Den / de svakeste har ikke noen plass å flykte til og de vil dermed bli mobbet til døde.

Det beste du kan gjøre for dine fisk er skaffe fiskene dine et stort nok akvarium, nest best fjerne de fiskene som blir mobbet.

Velger du den siste løsningen må du regne med at du snart bare har to scalare igjen, og hvis de da er et par vil sannsynligvis hannen etterhvert stresse hunnen til døde.


(Sist endret 21.01.2010 kl. 19:36 av Nils Vollstad )
 
Postet 21.01.2010 kl. 19:34
[Rapportér innlegg]
3  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
har lagt ut annonse for å få byttet akvariet til et på 300L+ med mellom legg i pris. Alt det der har jeg lest fra før ;) vet de danner par, har allerede hatt masse egg i akvariet. de har god plass til og skjule seg da det er endel planter og røtter i akvariet. det var ingen krangling før nykommeren kom i akvariet

 
Postet 21.01.2010 kl. 19:39
[Rapportér innlegg]
4  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Ta ut den nye stakkaren snarest! Hvis du har et eggleggende par og setter inn ny fisk er det å be om trøbbel for den nye fisken.

Det er klart at opplevelsen av "nok" plass sett fra en akvarist sin side for sine fisk er en objektiv betraktning. I et oppdrettskar på 110 liter kan en holde et par scalare i perioder, men jeg mener at de også bør da med jevne mellomrom får en pustepause, da spesielt hunnen. Da bør de få et større kar slik at de kan spise seg litt opp og slappe av.

 
Postet 21.01.2010 kl. 19:48
[Rapportér innlegg]
5  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
eggene er borte for lengst, de la egg flere uker før den nye scalaren kom i karet. eggene var borte over natten, mest sannsynlig blitt spist av de andre

 
Postet 21.01.2010 kl. 19:50
[Rapportér innlegg]
6  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
det er den nye fisken som krangler, de var helt rolige og greie med hverandre helt til den nye kom.
scalarene er også veldig små ennå, så etter det jeg har fått beskjed om så skal de klare seg en stund til vi få i et større. de ble innkjøpt 5.desember

(Sist endret 21.01.2010 kl. 19:54 av julie... )
 
Postet 21.01.2010 kl. 19:52
[Rapportér innlegg]
7  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Den nye scalaren har ingen sted å rømme til i en liten 110 liter, det er for trangt.

Den kan bli drept av de andre. For dem er den nye en trussel mot det etablerte hierarkiet, den rangordningen de har kommet frem til. Så fort en ny kommer inn i karet, vil det bli krangling. Er de ekstra sinte på den nye, blir den hakket til døde.

Det er et av flere problemer med å ha scalarer i for lite kar. De ER til tider brutale, det er deres natur, og de stakkars ofrene har ingen steder å rømme i et lite kar. I et stort kar ville den uheldige kunnet stikke seg unna og komme utenfor territorie-grensene til det etablerte paret.

Man må gi fiskene rom nok til å komme seg unna hverandre når de krangler. Det har ikke du.

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 21.01.2010 kl. 19:56 av mona o )
 
Postet 21.01.2010 kl. 19:55
[Rapportér innlegg]
8  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
for andre gang det er den NYE scalaren som er agressiv, han angriper de gamle :)

 
Postet 21.01.2010 kl. 21:13
[Rapportér innlegg]
9  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Resultatet blir det samme, uavhengig av hvilken fisk som angriper. Er det en hanne du har kjøpt ny, vil han ta livet av den gamle hannen..

 
Postet 21.01.2010 kl. 21:23
[Rapportér innlegg]
10  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
tror det er en hann, han er veldig lik i fasong og størrelse med den andre hannen. han er ikke så ille mot den andre hanne, det er mot en hunn. det er hun som blir jaget mest. det var ingen krangling tidligere, og uansett tror jeg ikke han roer seg når han kommer i et større kar, så han blir nok levert tilbake til dyrebutikken. da blir det sikkert rolig slik det var før

 
Postet 21.01.2010 kl. 21:38
[Rapportér innlegg]
11  

nautilus-
Medlem male.gif
Fra: Troms
Hvis man ikke vil ha råd, trenger man ikke spørre :)

 
Postet 21.01.2010 kl. 21:57
[Rapportér innlegg]
12  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
joda, vil ha råd. men da må man lese spørsmålet sikkelig ;)

 
Postet 22.01.2010 kl. 20:01
[Rapportér innlegg]
13  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Lurt å lese svarene nøye, også de svarene som man ikke liker eller de man ikke vil ha...

 
Postet 22.01.2010 kl. 20:04
[Rapportér innlegg]
14  

Ken Myrseth
Medlem male.gif
Fra: Mysen
Scalarer har ikke noe i et 110 l karr og gjøre i det hele tatt, det er altfor lite, og etter min personlige mening så er også 250 l for lite karr til flere scalarer, men det fungerer bra til et ettablert parr.
Har selv endel scalarer i 660 l min, 10 stk voksene sammen voksene diskuser, de krangler litt men i det karret så har de som blir mobbet stor mulighet til og hjemme seg vekk.
Har leopoldier, altumer og scalarer av den vanlige typen, scalarer en en utrolig fasinerende fisk viss man gir de den plassen de trenger.
Mine scalarer er ihvertfall altfor store til en 110 l, da ville finnene ha subbet både bunn og overflaten og det sier alt om at 110 l er altfor lite.
Det man risikerer med å ha de i et så lite karr er den kranglingen du nå opplever, men du vil også oppleve at de aldri når sitt rette poitensiale, dvs de vil ikke bli så store og vakre som de skal bli, det er for at de vokser saktere i et lite karr pga mistrivsel, og fordi om fisker yngler så kan de mistrives, det og få egg/yngler er noe som ligger i genene og sier ingen ting om at fiskene har det bra og trives.

Kjøp deg større karr eller selg/gi bort scalarene.

Malle"fanatiker";-)
 
Postet 23.01.2010 kl. 07:28
[Rapportér innlegg]
15  

julie...
Medlem female.gif
Fra: sandstad
scalarene mine er kansje 6cm i bredden og høyden så kan ikke si de har det trangt i 110L min du :) men får 330L i morgen, og der blir de...

(Sist endret 11.02.2010 kl. 23:59 av julie... )
 
Postet 11.02.2010 kl. 23:58
[Rapportér innlegg]
16  

Ildhale
Medlem male.gif
Fra: Bergen
hei det kommer til å bli bedre når du får større kar.scalarer og diskus trenger store kar minst den størrelsen som du har tenkt å skaffe deg.

 
Postet 12.02.2010 kl. 00:16
[Rapportér innlegg]
17  

Ella
Medlem female.gif
Fra: Rognli
Klikk på bilde for større versjon
hehe samme problemet hadde jeg. men min scalare (slemme Tor) flyttet til min kjære og fikk seg nye venner der. det var den beste løsningen for meg etter at han hadde tatt knekken på alt annet enn scalare yngelen min. nå har han funnet seg en frue og de holder sammen i tykt og tynt, så kommer det nye scalarer inn i bildet der så er det slossing til døden, og Tor vinner hver gang. Han krever hele 240 literen for seg og sin frue:) og det får han :) han hadde nok ikke sagt neitakk til enda større plass, men sånn er det nå... hvis du lurer på om de burde få mer mat. så er det jo greit å vite hvor mye du gir dem...

Bobler,bobler,bobler. -Mine bobler!!
 
Postet 24.02.2010 kl. 01:27
[Rapportér innlegg]
18  

Emilie Nyheim
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Blir det for lite plass for et par scalarer i et akvarium på 150 liter?
Har ikke kjøpt ennå... men vurderer det.

 
Postet 29.12.2010 kl. 17:39
[Rapportér innlegg]
19  

ohr
Medlem male.gif
Fra: trondheim
Jeg syns det, og vil absolutt anbefale et kar på 50 cm og høyere. Det blir både du og fiskene mer fornøyd med på sikt.
Det finnes 200 litere med målene 100 lengde x40 dybde x 50 høyde som jeg syns er et absolutt minimum, men jeg holder mine i 300 liter og det er hva jeg synes er minimum for at jeg og fiskene skal ha glede av det.

Hilsen Ola

 
Postet 29.12.2010 kl. 20:35
[Rapportér innlegg]