Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Maller - L-maller/sugemaller
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen © Sølvi Gullaksen © Anne H Nielsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Maller
Søk
Siste innlegg
L-201
Sider: 1 2 »
1  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Jeg har to stk. maller kjøpt som L-201 og kunne tenkt meg å kjøpe noen flere, men når jeg har sett litt rundt omkring virker det som om ingen er helt enige om hva L-201 egentlig er.

Noen kaller dem L-201 Hypancistrus contradens, noen L-201 Hypancistrus inspector og noen bare L-201. Hva er riktig, og hvordan kan jeg vite hvem som er hvem, og ikke minst hva det er jeg har selv? Vil prøve meg på oppdrett, og har ikke lyst til å ende opp med to arter som krysser seg. :/

Og ett spørsmål til; de to mallene jeg har tror jeg er hanner begge to da de har odontoder på brystfinnene, men har hunner også disse odontodene? Og ser man lett forskjell på kroppsformen til hanner og hunner? (Jeg er ikke sikker på kjønnet til de jeg har, og det kunne vært greit å vite før jeg evt. kjøper flere.)

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 23.04.2010 kl. 02:00
[Rapportér innlegg]
2  

Donald
Medlem male.gif
Fra: Hordaland
H. inspector er L102. Den er særegen blant de tre du nevner; mange små prikker på hodet, og betraktelig færre, men større prikker på resten av fisken.

H. contradens og H. sp. L201 kan i noen tilfeller være vanskelig å skille. Men en H. contradens skal ha store hvite prikker, mens en L201 "aldri" har dette.

Hunner har også odontoder, ja. Men hannene har mest. Hannen har et større (bredere) hode enn hunnen, men selv på voksne eksemplarer er eg av og til i tvil...

Haugaland AK-Guardians of Catfish-Poecilia Scandinavia
 
Postet 23.04.2010 kl. 02:31
[Rapportér innlegg]
3  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
L-201 Hypancistrus Inspector, ca. 10cm, står det på en nettbutikk. :) Da har de vel bare blandet med L-102 og L-201, da... Forvirrende med så like navn på så like fisker. ;)

Blir H. contradens større enn L-201? De mallene jeg har er ca 8 cm og ca 3 år gamle. Er ganske sikker på at det er den "ekte" L-201 jeg har, for prikkene er ganske små og forholdsvis godt spredt, og de er gyllen gul/oransje i fargen.

Jeg får prøve å sette igang "lek-tiltak" og se om det er hann og hunn jeg har alikevel, siden det kan være vanskelig å se forskjell. :)

Tusen takk for info!

Du har vel ikke innside informasjon på hvordan få mallene til å leke, vel? :) Jeg har huler til dem, og fôrer med rekemix og alge-tabs. Har utvendig filter, så det er ikke så kraftig sirkulasjon i vannet. Bør jeg sette inn ekstra sirkulasjonspumpe? Og hvor ofte skal jeg ta kaldtvanns bytter, tro? Hver dag?

Det er så mye å spørre om når man først har begynt... ;)

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 23.04.2010 kl. 04:04
[Rapportér innlegg]
4  

Roland Dreinø
Medlem male.gif
Fra: 3482 Tofte
Du kan jo prøve å Google dem? Eller www.planetcatfish.com.
Har selv unnersøgt dett. Da "min" butikk fikk dem hjem. Han fikk dem som L-201 inspektor. Men "inspektoren" skal ha svarte kanter på hale og rygfinnen.
Mvh. Roland Dreinø

 
Postet 23.04.2010 kl. 07:48
[Rapportér innlegg]
5  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Jeg har selvfølgelig googlet dem allerede, ;)
men jeg ble egentlig bare mer forvirret ang. navn på de forskjellige artene da jeg leste rundt på nettet. Derfor tenkte jeg det var bedre å spørre her. :)

Så f.eks at noen mente H. inspector ikke ble eksportert som akvariefisk (...Hypancistrus inspector probably never has been exported for aquarium trade...) og at det derfor oftest var snakk om L-201 i akvarier, men det kan da vel ikke stemme? Man leser så mye rart på nett at det er vanskelig å vite hva man skal tro... :) De fleste stedene jeg leste sto det at prikkene kunne variere voldsomt i både farge og størrelse samt antall, men ettersom jeg forstår på Donalds svar så skal prikkene kunne fortelle noe om hvilken art det er...?

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
(Sist endret 23.04.2010 kl. 08:20 av HvemErJeg? )
 
Postet 23.04.2010 kl. 08:11
[Rapportér innlegg]
6  

Ken Myrseth
Medlem male.gif
Fra: Mysen
Har en H. Inspecktor jeg, som ble kjøpt som L201, men i virkeligheten er L102.
Egentlig ikke så vanskelig å skille disse 2 mener jeg da, ihvertfall ikke viss de er voksene.
Min er 14-16 cm lang, veldig kraftig(nesten som en "bulldoser"/murstein), store øyne.
Den er svart med hviteprikker som har en rosa/rødskjær i de "hvite"prikkene.
Har hatt denne i flere år, så den er nok fullvoksen.
Min opplevelse av fisken er, en fin malle som er veldig mye framme i karret, litt hissig mot andre fisker, jager de fleste som kommer for nærme han.
Veldig glad i mat.

L102 er vel også betydelig større og kraftigere enn L201, ihvertfall etter den infoen jeg har.

Malle"fanatiker";-)
(Sist endret 23.04.2010 kl. 09:39 av Ken Myrseth )
 
Postet 23.04.2010 kl. 09:36
[Rapportér innlegg]
7  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Ja, man skal ikke ta alt man leser på nettet for god fisk... ;P Du kunne jo ikke hatt H. inspector hvis de ikke blir eksportert som akvariefisk!

Det er helt sikkert ikke H. inspector jeg har. Er nok heller ikke H. contradens da mallene mine har ganske små gule prikker av lik størrelse som er spredd litt løselig rundt på kroppen. Når jeg finner noen fisker jeg tror er samme art som de jeg har fra før skal jeg ta bilde av dem i butikken, og legge det ut her sammen med bilde av fiskene mine slik at jeg kan få hjelp av ekspertisen deres. Så er jeg sikker på at det ikke blir feil. :) Har ikke sett noen L-201 i butikk, men tør ikke be dem bestille inn i tilfelle de får inn feil art. :S

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 23.04.2010 kl. 09:56
[Rapportér innlegg]
8  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Klikk på bilde for større versjon
Legger ut et bilde av den ene mallen min, kanskje en av dere kan artsbestemme den... Veldig dårlig kvalitet på bildet, men jeg har ingen bedre. Prikkene er mer gule en det ser ut som på bildet.

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 23.04.2010 kl. 10:17
[Rapportér innlegg]
9  

Birk L
Medlem male.gif
Fra: Tønsberg
Fra basen:
sitat:

H. contradens har en noe mer høyreist og litt kraftigere bygd kropp, samt litt større prikker i hvitt til gulhvitt, enn L201 (som har en svak kobbertone i sin prikkefarge). I tillegg til blir H. contradens et par cm større.


Leser man str. på de 3 forskjellige L-201. Så kan Contradens bare bli 11cm, L-201 Sp. 12cm, Inspector 16cm... Hvordan kan den være så at Contradens er størst?

 
Postet 24.04.2010 kl. 01:39
[Rapportér innlegg]
10  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Godt spørsmål! :)

I boka 'L-maller' av Ingo Seidel står det også at H. contradens blir noe større enn L-201. Der står str. oppført som 9-10 cm på L-201 og 12-13 cm på H. contradens. H. inspector står oppført med 20 cm.

Jeg har vært veldig usikker på hvem som egentlig er hvem av disse artene, da det står veldig mye forskjellig overalt. Forvirrende! :)

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 24.04.2010 kl. 01:55
[Rapportér innlegg]
11  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Når de første Hypancistrus sp. med sine karakteristiske prikker ble eksport under L102 dukket det også opp en lik Hypancistrus sp. med prikker men med en annen fangstlokasjon. Denne ble betegnet som L201.

Disse blir så i en periode eksportert og solgt som L102 / L201 som om dette skulle være samme fisk.

Armbruster beskriver i 2002 Hypancistrus inspector, og dette medfører at L201 også blir kalt for inspector. I 2007 blir fisken som var kjent som "Hypancistrus inspector" (L201) beskrevet av Armbruster, JW, NK Lujan & DC Taphorn, 2007 som en egen art, Hypancistrus contradens.

Dermed finnes det ikke noen fisker som skal betegnes med L102 eller L201, men disse tidligere L malle nummerere skal da betegnes med henholdsvis H. inspector og H. contradens.
Men dessverre følger forsatt de tidligere populære L nummer mallene. Og siden disse L nummer ikke beskriver fiskene korrekt kan dette skape en forvirring slik som her i denne tråden.

Av dette følger det selvfølgelig at for en nybegynner som ikke får oppgitt det korrekte vitenskaplig navnet på fiskene sin, fort kan komme i en noe fortvilt situasjon. Det er ikke spesielt lett å artsbestemme maller uten å vite fangstlokasjon, og når det i tillegg er slik at mange av disse mallene kan produsere både leve- og forplantningsdyktige avkom innen for sine familier, får du ikke bare problemet å å skille de ulike arter fra hverandre men også hybrider mellom de ulike arter.

Derfor er det slik for meg at maller kjøper jeg bare i så store grupper at jeg er garantert å få en avelsgruppe / par, uten å måtte på et senere tidspunkt være nødt til å sette inn nye maller. Dette gjelder selvfølgelig ikke lett kjennbare maller som f eks. H. Zebra osv.

Du bør også være klar over at hvis du ikke kjøper mallene fra seriøse selgere, og selv da kan du ikke være sikkert på at du får den mallen du ønsker.

(Sist endret 24.04.2010 kl. 10:24 av Nils Vollstad )
 
Postet 24.04.2010 kl. 10:22
[Rapportér innlegg]
12  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Oi, der lærte jeg masse! Tusen takk! :)

Så da er det ikke tre forskjellige arter, bare to. L-201 er H. contradens... Men hvorfor står de da oppført som tre forskjellige arter i Ingo Seidels bok fra 2008? Der står det på H. contradens; 'I regel kallad för L-201, men i själva verket är det en annan art.'

Har uansett bestemt meg for å ikke blande inn nye maller, i tilfellet jeg ikke får samme art. Som du sier kan man ende opp med kryssninger, og det ønsker jeg ikke. Får heller kjøpe en ny gruppe som får gå i et eget artskar. Hvor stor gruppe kjøper du for å være sikker på at du får et avlspar/gruppe?

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 24.04.2010 kl. 11:23
[Rapportér innlegg]
13  

Roland Dreinø
Medlem male.gif
Fra: 3482 Tofte
Der lerte jeg og en masse.
Men, akkurat nu har de fleste akvariebutikker fått en masse av denne malle. Selv i Sverige så jeg den. Kommer sikkert fra samme importør7 exportør.

 
Postet 24.04.2010 kl. 13:09
[Rapportér innlegg]
14  

Birk L
Medlem male.gif
Fra: Tønsberg
sitat av HvemErJeg?:
Oi, der lærte jeg masse! Tusen takk! :)

Så da er det ikke tre forskjellige arter, bare to. L-201 er H. contradens... Men hvorfor står de da oppført som tre forskjellige arter i Ingo Seidels bok fra 2008? Der står det på H. contradens; 'I regel kallad för L-201, men i själva verket är det en annan art.'

Har uansett bestemt meg for å ikke blande inn nye maller, i tilfellet jeg ikke får samme art. Som du sier kan man ende opp med kryssninger, og det ønsker jeg ikke. Får heller kjøpe en ny gruppe som får gå i et eget artskar. Hvor stor gruppe kjøper du for å være sikker på at du får et avlspar/gruppe?
Alt fra 5-6 og mer om du kjøper grupper. 1 hann kan ha 2 hunner av avls "par", avls par for du som regel bare av private.

 
Postet 24.04.2010 kl. 16:57
[Rapportér innlegg]
15  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
sitat av HvemErJeg?:
Hvor stor gruppe kjøper du for å være sikker på at du får et avlspar/gruppe?

Ja, det er et godt spørsmål. Kjøper du en 6-7 maller er du ganske sikker på at du får begge kjønn, selv om jeg har kjøpt 9 L204 uten å få en eneste hunfisk...

 
Postet 24.04.2010 kl. 17:08
[Rapportér innlegg]
16  

Donald
Medlem male.gif
Fra: Hordaland
sitat av Nils Vollstad:
Dermed finnes det ikke noen fisker som skal betegnes med L102 eller L201
Dette er feil, Nils. L201 er hverken H. contradens eller H. inspector.

Haugaland AK-Guardians of Catfish-Poecilia Scandinavia
 
Postet 25.04.2010 kl. 04:40
[Rapportér innlegg]
17  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Oioi, her strides visst de lærde... ;) Følger spent med på hva konklusjonen blir!

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 25.04.2010 kl. 04:47
[Rapportér innlegg]
18  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Konklusjonen er nettopp det at de lærde strides. Og det betyr ikke at jeg er den lærde, men at jeg har lært noen av de som kan mere om dette tema.

Blir nysgjerrig, Donald. Mener du at det finnes en tredje H. sp. som forsatt har L nummer 201?

 
Postet 25.04.2010 kl. 11:44
[Rapportér innlegg]
19  

Donald
Medlem male.gif
Fra: Hordaland
Eg er i hvert fall ikke lærd...

Ingo Seidel hevder at H._contradens_og_L201 er to forskjellige arter. H. contradens blir 2 cm større enn L201, "har større hvite flekker, lenger hode og en bredere og høyere kroppsfasong."
Flekkene på L201 kan være "hvite, gulaktige eller rosa".

Eg har hatt begge arter, men nå har eg bare H. contradens. L201 er ikke i nærheten av å være så fin, etter min mening.

Personlig velger eg å stole på Ingo, da eg ikke vet om noen som har større L-mallekunnskap enn ham. Men det betyr selvsagt ikke at han alltid har rett.

Haugaland AK-Guardians of Catfish-Poecilia Scandinavia
 
Postet 25.04.2010 kl. 16:59
[Rapportér innlegg]
20  

HvemErJeg?
Medlem female.gif
Fra: Akershus
Er det noen av dere som kan si ut ifra bildet litt lenger oppe om det jeg har er H. contradens eller L-201? Nils? Donald? :)

Vann er en god ting. Hvis jeg måtte velge mellom alle ting, ville jeg ganske sikkert ha valgt vann.
 
Postet 25.04.2010 kl. 17:17
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 »
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)