Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Kjell amundsen © Liv Hjelle © Inger-Lise Zamata
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Eikeløv/blader- kan disse jeg plukket brukes?
1  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Klikk på bilde for større versjon
Etter at jeg ble en corydoras-akvarist, har vannverdiene for meg vært en nøyere tema enn før. Jeg vil holde Ph'en nede på 7 tallet, det er ikke noe problem. Ph'en ligger på rundt 7 i akvariene mine, har også hatt Corydoras-lek hos meg her, der de har lagt egg.

Men jeg har også sett ph på rundt 7,5, høyere enn det vil jeg ikke!

Men i høst plukket jeg noen eikeløv/blader, mange plukket jeg nok brune fra treet. Og jeg skrev litt om dette i min personlige akvarietråd for en stund siden, og enkelte sa vel at hvis jeg plukket de fra treet, var de ikke nødvenigvis trygge å bruke.

Så spørsmålet mitt er da; kan jeg gjøre noe med de slik at de er trygge å bruke uansett? Jeg tror ikke det er et stort problem, men vil være på den sikre siden! Skal selvsagt skylle de hvis jeg finner ut at jeg skal prøve de, men bør de kokes eller noe, for at ting skal være helt sikkert? Eller bør jeg rett og slett ikke bruke dem? Noen av bladene kan ha litt grønn/gulfarge i seg, men det er bare noen veldig få. De tar jeg vekk.

Jeg spør om dette fordi jeg vil være helt sikker på at fiskene mine ikke blir syke av stoffer som ikke er bra :-)

Legger ved et bilde av noen av bladene jeg har tenkt til å bruke.

(Sist endret 25.12.2010 kl. 16:00 av Anders K )
 
Postet 25.12.2010 kl. 15:54
[Rapportér innlegg]
2  

toft
Medlem male.gif
Fra: oslo
hei. jeg plukket eikeblader som lå på bakken under treet. de ser slik ut som dine(bilde) tror de skal være bra når de er uttørket. mine ser ut til og funke og heller ikke noe syke fisk. ikke pga det i allefall. hadde alt for lav GH da jg puttet oppi platyene. de fikk litt bakterier men forsvant etter justering av gh og medisiner.
-tilbake til bladene. : jeg har 430 L og jeg puttet oppi ca 20 blader kanskje og det hjalp på ph. må kanskje ha i fler etter hvert. bytte de ut.
bare og vaske de godt så er det trygt. men jeg er ikke noe professor her så jeg bare snakker ut i fra egen erfaring.

 
Postet 25.12.2010 kl. 16:44
[Rapportér innlegg]
3  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Takk for svar der :-)

Grunnen til at jeg spør er vel fordi jeg plukket mesteparten av bladene fra treet-og ikke under.. :-) Hvertfall slik jeg kan huske.

20 blader i 430-liter, ja :-) Jeg skal ha i noen 98-litere hvertfall, og jeg tror jeg kommer til å bruke en del løv, litt for at det ser fint og naturlig ut også ;-)

Kom gjerne med flere innspill! :-)

 
Postet 25.12.2010 kl. 16:53
[Rapportér innlegg]
4  

toft
Medlem male.gif
Fra: oslo
kan tenke meg at det kan være noe klorofyll igjen i de bladene som ikke er helt uttørket, kanskje det ikke er så bra for fisken.. vet ikke helt , kanskje det står noe om det her inne.

skulle nok hatt fler blader oppi men har ikke så mange så må spare litt:)
de bladene jeg plukket fant jeg nær en vei i byen så de var litt svarte..tror det kan være eksos og svevestøv møkk ,-- måtte skylle og vaske av det. sikkert ikke bra med slik i vannet. best og finne de i skogen tenker jeg.

noen andre ting man kan plukke i norsk natur som senker ph?

 
Postet 25.12.2010 kl. 18:01
[Rapportér innlegg]
5  

Maridal
Medlem male.gif
Fra: Brårud
Litt på siden, men alikevel - hvordan øke ph? Har ph 7 i springen, men karet har sunket til ca 6.. 20% vannbytte gjør lite med ph.. Noen tips..?

 
Postet 25.12.2010 kl. 18:09
[Rapportér innlegg]
6  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Hehe, hadde kanskje vært greit å opprette en egen tråd om dette, men allikevel; det finnes diverse du kan få kjøpt hos akvarieforretningen, som Ph Kh+ og slikt.. dette må du nesten sjekke litt ut selv. Ellers så er vel å putte oppi litt kalk et godt tips til deg som vil ha høyere Ph.

Men, kanskje bedre å lage egen tråd om dette? Tråder der noen spør om noe blir veldig fort rotete når andre pøser på med spørsmål fra sin side i andre tråder.

Forresten; kanskje søke på Øke Ph eller noe her på forumet i søkefeltet? Da år du sikkert noen treff med god hjelp i! :-)

Bare å fortsette å komme med kommentarer her.. jeg er usikker på om jeg skal putte noen løv oppi eller ikke ;)

(Sist endret 25.12.2010 kl. 18:28 av Anders K )
 
Postet 25.12.2010 kl. 18:27
[Rapportér innlegg]
7 Eikeløv

Vetle Madsen
Medlem male.gif
Fra: Hisøy
Vær forsiktig, fordi når nedbrytningsprosessen starter går det fort, hyppige vann bytter redder noe av situassjon. Har selv hatt eikeløv i mine akvarier, som nå ligger på tredje året.
Behandlet disse med metoden som er beskrevet i "Biotop-akvariet" av B.B.Larsen og F.I. Hansen. Det er enkelt en to komponent lakk. Lykke til

 
Postet 25.12.2010 kl. 18:49
[Rapportér innlegg]
8  

toft
Medlem male.gif
Fra: oslo
finner ikke den artikkelen.. hvorfor lakke eikebladene- mister de ikke da funksjonen?helt enig at det fort kan bli rot. har selv lagt inn spm i andres tråd- fort gjort..

 
Postet 25.12.2010 kl. 18:55
[Rapportér innlegg]
9  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Jeg tror nok ikke jeg kommer til å lakke eikebladene med noen lakk hvis jeg skal bruke dem, da tror jeg nesten heller jeg lar dem være, helt ærlig :-)

Vetle; bladene vil nok byttes ut innimellom, de kommer neppe til å ligge i flere år hos meg ;-)

 
Postet 25.12.2010 kl. 19:19
[Rapportér innlegg]
10  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Eikeblad som var brune og tørre da du plukket de, er helt fine og bruke!
De skal ikke behandles på noe vis før bruk i akvariet, du kan om du vil bare dumpe dem oppi. Men bare vit at de flyter et døgn eller to før de blir vasstrukne nok til å synke :-) Derfor legger jeg som oftest mine i en bøtte vann først, så slipper jeg at hele overflaten i akvariet blir mørklagt av flytende løv i et par dager :-) Etter en dag eller to i bøtte, kaster jeg oppi noen never pr akvarium, og så lander løvet der det selv finner det for godt. Litt "vilt og utemmet" preg er det fineste. Men man må likevel passe på litt, så det ikke klistrer seg et lag med løv rundt filterinnsuget - det kan tette hele greia og forårsake filterstans. Ellers ikke noe man må passe på. Man velger selv om man legger ned ny forsyning blader bare rett oppå restene av de gamle, eller om man tar en real slamsuging i forkant. Småbiter av gammelt løv følger uansett med opp ved vannbytter med tiden, så en del forsvinner ut av akvariet via vannbytter også.
Normalt slamsuger jeg ikke noe særlig, men i akvarier med eikeløv gjør jeg det for å få fjernet løvrester fra filterinnsug eller i "stille hjørner" der det har hauget seg opp noe som ikke blir tatt av filteret.

PS! Ikke begynn å lakke eikeløvet er du snill... maken til dum idè! Hele vitsen med eikeløvet er jo stoffene det gir fra seg! Humus og ph-senkende effekt er poenget med eikeløvet.

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 25.12.2010 kl. 20:50 av mona o )
 
Postet 25.12.2010 kl. 20:49
[Rapportér innlegg]
11  

Lisbeth
Medlem female.gif
Fra: Oslo
De bladene ser ut som de skal, bare å slenge oppi karene :)

Som Mona bruker jeg også bløte dem før jeg slenger dem i karene, jeg har nemlig sett at bladene samler seg rundt filterinnsuget når de synker av seg selv. Jeg tar ikke sjansen på at det skjer mens jeg er på jobb feks. Er de ferdigbløtet kan jeg legge dem rett i området jeg ønsker å ha dem.

PS: Bløtevannet heller du også i karene!

 
Postet 25.12.2010 kl. 20:59
[Rapportér innlegg]
12  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Da tror jeg at jeg tar og bløter det opp i en av akvariebruks-bøttene mine, så slenger jeg de oppi ;-)

Som jeg skrev i det ene innlegget; jeg kommer uansett IKKE til å lakke bladene. Det syntes jeg er å gå for langt, på et vis.. skal jo være naturlig! ;)
Og ja-litt av grunnen til at jeg vil ha det er blant annet for å senke PH'en litt, det liker jo coryene :-)

Takk for alle svar her i tråden. Da skal jeg legge noen til bløting ;-)

 
Postet 25.12.2010 kl. 22:06
[Rapportér innlegg]
13  

Martin Krogh Moksnes
Medlem male.gif
Fra: Stjørdal
En nyttig ting å vite om en vil ut å hente seg eikeblad er at eika ikke slipper bladene sine på høsten. De blir brune på høsten, men henger for det meste rimelig godt på kvistene helt til våren, og de nye knoppene, kommer.
Tenkte det kunne være greit å være klar over dersom en vil unngå å rive løvet i stykker når en prøver å rive det av greinene.

 
Postet 25.12.2010 kl. 23:27
[Rapportér innlegg]
14  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Det er bittelittegrann feil :-)
Det finnes to typer eik i Norge; sommereik og vintereik. Den ene feller løvet om høsten, den andre beholder stort sett løvet på vinteren gjennom.

Den eika du beskriver Martin, er altså vintereik.
vintereik hos wapediawiki

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 25.12.2010 kl. 23:36 av mona o )
 
Postet 25.12.2010 kl. 23:33
[Rapportér innlegg]
15  

Martin Krogh Moksnes
Medlem male.gif
Fra: Stjørdal
aiai.
Man lærer så lenge man lever. =)

 
Postet 25.12.2010 kl. 23:39
[Rapportér innlegg]
16  

Anders K
Moderator male.gif
Plussmedlem
Fra: Oslo
Hehe, der lærte jeg noe nytt jeg og :-)

 
Postet 25.12.2010 kl. 23:42
[Rapportér innlegg]